MUNCESC DIN GREU, DAR SUNT LA LIMITA SUPRAVIEȚUIRII. Trudesc pe suprafețe de până la 5 hectare de teren agricol, dar sunt la limita supraviețuirii, au venituri mai mici decât cei care așteaptă lună de lună ajutorul de șomaj. Este vorba despre fermierii mici din România. Concluzia tristă este relevată de un studiu prezentat de președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), fermierul Nicu Vasile.
Fermierii cu până la 5 hectare de teren agricol au un venit mult mai mic decat românii aflați în șomaj, a declarat fermierul Nicu Vasile, președintele LAPAR, în cadrul unei conferințe, organizată recent la Academia de Științe Agricole.
Potrivit studiului prezentat de președintele LAPAR, România nu este capabilă să-și hrănească proprii cetățeni. Avem 33% din cele 10,3 milioane de ferme europene, dar România contribuie cu doar 3,4% din producția standard a Uniunii Europene. 93% din exploatațiile agricole din țara noastră sunt ferme de subzistență, trei sferturi lucrau mai puțin de două hectare și mai mult de un sfert erau gestionate de fermieri cu vârsta mai mare de 65 de ani.
Potrivit aceluiași studiu, România are 578.092 de ferme între 1 și 5 hectare, care exploatează o suprafață de 1.401.799 ha, 180.388 de ferme între 5 și 30 ha cu o suprafață totală de 1.813.848 ha și 28.181 de ferme lucrează între 30 și 50 ha, cu o suprafață totală de 1.732.889 ha. Sunt ferme expuse, ele neavînd un regim fiscal, sunt ferme de subzistență, plătesc TVA la facturi, dar nu pot cere TVA nefiind fiscalizate. Sunt fermele care vor intra primele în faliment, susține studiul LAPAR.