KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Fermierii care au probleme cu angajații, excluși de la plata subvențiilor APIA?!

Publicat: 10 iunie 2021 - 10:22
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii, crescătorii de animale care sunt reclamați de angajați să fie excluși de la plata subvențiilor din agricultură, este una dintre cele mai recente propuneri făcută de Parlamentul European, la ultimul trialog, ținut la sfârșitul lunii mai, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

"Ce se dorește? Practic, dacă există un conflict de muncă între un fermier și un angajat, APIA să facă cercetări și să oprească plățile. (...) Nu putem imixtiona APIA în conflictele de muncă. Plățile trebuie să meargă înainte, iar cei de la inspecția Muncii să-și facă treaba", a spus ministrul agriculturii, în interviul acordat marți pentru Profitul Agricol.

Miercuri seara, la Agro TV, ministrul Adrian Oros a reluat această declarație și a explicat propunerea Parlamentului European de condiționare a acordării plăților din agricultură de conflictele de muncă din ferme, propunere pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC).

"Unul dintre punctele care au fost de neacceptat și nu au fost aduse în discuție decât la ultima întâlnire de la Bruxelles a fost acea condiționare socială sau acea componentă socială în care Parlamentul European dorea să introducă agențiile de plăți în conflictele de muncă între fermier și angajat și să condiționeze plata subvențiilor de rezolvarea sau nerezolvarea unor conflicte de muncă. Sigur că nu a acceptat niciun ministru (al agriculturii n.r.) așa ceva. Nici nu am fost anunțați că va fi pe ordinea de zi, au pus-o atunci în timpul trialogului. Și chiar dacă componenta socială e importantă, asta am spus toți, și componenta ecologică e foarte importantă, dar dacă uităm componenta economică atunci nu mai putem face nimic. Și fiecare ministru a spus același lucru, nu dorim să intre componenta socială în politica agricolă comună.

brate-de-munca_b

Fiecare țară are propria legislație privind munca și protecția socială, fiecare țară are instituții separate, proprii care monitorizează ceea ce se întâmplă privind relațiile de muncă, dar nu putem implica agențiile de plăți să intre în aceste conflicte de muncă și să și condiționeze plata subvențiilor de rezolvarea într-un anumit fel a acestor conflicte de muncă. Deci, a fost iarăși un punct care nu ne-a apropiat la masă, ci ne-a îndepărtat de masă. Speranța noastră este ca această poziție rigidă, ca să mă exprim mai elegant, din partea Parlamentului European va dispărea și la următoarele întâlniri în trialog, să reușim să ajungem la o concluzie, pentru că, vedeți, a trecut o jumătate de an, PNS-ul (Programul Național Strategic n.r.) va începe din 2023, dar noi trebuie să avem regulamentele europene care încă nu sunt, nu este viziunea, avem doar o sumă, știm care este suma pe care fiecare țară o primește, încă nu se știu cuantumurile acelor eco-scheme și a ponderii plăților de climă și mediu și digitalizare în partea de investiții din Pilonul 2, nici aceasta nu este foarte clară, a mai apărut și această condiționare socială, după care dacă am ajunge la un acord, ar trebui să apară toate regulamentele delegate. Și-n funcție de acele regulamente, fiecare țară să vină cu Programul Național Strategic la Comisie și acolo iarăși se negociază într-un dialog.

Noi am dori ca până la sfârșitul anului să putem face acest lucru, pentru că, apoi, fiecare agenție de plată, mai ales pentru plățile directe trebuie să-și recalibreze sistemele informatice. Dacă vor fi modificări esențiale. Și nu vrem să ajungem iarăși în situația din trecut în care contractele cu cei care fac mentenanța, cu cei care gestionează bazele de date, să nu fie semnate, să înceapă anul 2023 și să nu putem efectua plățile, tocmai datorită, să zic așa, întârzierilor în negocieri, deși aveam doi ani de tranziție", a explicat ministrul agriculturi, miercuri seara, la Agro TV.

Vizualizat: 1923 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oros (MADR): 986 de rachete antigrindină lansate în ultima săptămână!

Oros (MADR): 986 de rachete antigrindină lansate în ultima săptămână!

12 iunie 2021 - 19:07

Un număr de 214 rachete antigrindină au fost lansate în ultimele 24 de ore din punctele de lansare Prahova şi Oltenia, în ultima săptămână în ţară fiind lansate 986 de rachete antigrindină, mai mult de jumătate din consumul din acest sezon, a anunţat sâmbătă dimineaţa, pe pagina sa de Facebook, ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Fermierii care cer subvenții APIA, verificați de patru instituții diferite!

Fermierii care cer subvenții APIA, verificați de patru instituții diferite!

12 iunie 2021 - 10:12

Controalele în fermele vegetale și de animale care cer subvențiile APIA aferente acestui an sunt făcute de patru instituții: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Autoritatea Națională Fitosanitară.

Ce salariu are, de fapt, ministrul agriculturii Adrian Oros

Ce salariu are, de fapt, ministrul agriculturii Adrian Oros

12 iunie 2021 - 08:12

Conform declarației de avere, ministrul agriculturii Adrian Oros câștigă lunar două salarii mai mult decât decente. Șeful MADR deține terenuri în județul Cluj, o casă și două apartamente. Dar are și o datorie mare la bancă, scadentă în 2033.

Ordin ministrul agriculturii: Schemă de ajutor de minimis!

Ordin ministrul agriculturii: Schemă de ajutor de minimis!

11 iunie 2021 - 19:59

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, un proiect de Ordin pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 1353/2018 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis ”Împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală”.

ANSVSA anunță focarele active acum de pestă porcină africană!

ANSVSA anunță focarele active acum de pestă porcină africană!

11 iunie 2021 - 18:57

La această dată sunt active un număr de 142 de focare pestă porcină africană (PPA), din care 3 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 36.366 de porcine (animale afectate din focarele active), anunță astăzi, 11 iunie 2021, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un comunicat transmis pentru Agroinfo.

Șeful APIA astăzi: Subvențiile APIA, în conturile fermierilor până la data de 30 iunie 2021!

Șeful APIA astăzi: Subvențiile APIA, în conturile fermierilor până la data de 30 iunie 2021!

11 iunie 2021 - 18:12

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a convocat astăzi, 11 iunie 2021, în ședință șefii centrelor județene APIA. Principalul subiect a fost autorizarea la plată a subvențiilor aferente anului de cerere 2020. Banii, în conturile fermierilor până la termenul limită de 30 iunie 2021. Alte subiecte au vizat verificările pe care le demarează APIA pentru cererile fermierilor depuse anul acesta.

Stupii goi! Milioane de albine, moarte!

Stupii goi! Milioane de albine, moarte!

11 iunie 2021 - 10:38

Tragedie pentru apicultorii botoşăneni. Milioane de albine din zona comunei Unţeni dar şi din împrejurimi au murit în ultima perioadă. Stupii au rămas aproape goi iar apricultorii spun că au rămas fără munca de o viaţă, scrie adevărul.ro

Să fii crescător de animale în România e un act de mare curaj!

Să fii crescător de animale în România e un act de mare curaj!

11 iunie 2021 - 09:35

A fi crescător de animale în România a devenit un act de mare curaj. Ajutoarele din zootehnie nu se mai pot numi ajutoare, prețul furajelor este mare, crescătorii nu găsesc lucrători, tarifele plătite veterinarilor sunt mari, producțiile se vând la prețuri mici sau e greu de găsit cumpărători, munca e istovitoare, 24 de ore din 24, pășunile nu sunt, în multe cazuri, ale crescătorilor de animale, ci ale crescătorilor de subvenții APIA și lista lungă de greutăți, necazuri poate continua.

Subvenții APIA zootehnie! Data până la care trebuie reținute animalele în ferme pentru a încasa banii de la APIA!

Subvenții APIA zootehnie! Data până la care trebuie reținute animalele în ferme pentru a încasa banii de la APIA!

11 iunie 2021 - 07:56

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de două scheme de plată, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat. Una dintre obligațiile crescătorilor pentru a încasa banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este respectarea perioadei de reținere a animalelor în exploatațiile agricole precizate în cererea unică de plată.

Urgent APIA!

Urgent APIA!

11 iunie 2021 - 06:57

Plata subvențiilor APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) avertizează fermierii, crescătorii de animale că doar astăzi, 11 iunie 2021, mai pot solicita subvențiile agricole aferente acestui an. După data de 11 iunie 2021, APIA nu mai primește cererile fermierilor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Aiurel
|
06. 10, 2021. Thursday 20:15
Perfect, cei care nu au angajați cu caracter permanent în funcție de teren sau animale să fie excluși de la plata subvenției.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

Ce păţeşte un hoţ...

Ce păţeşte un hoţ...
Un hoţ intră într-o casă şi începe să fure. Detalii