Zeci de mii de fermieri cu mii de tractoare, printre care și români, protestează în Belgia, după ce ieri colegii lor au blocat principalele puncte de trecere a frontierei dintre Spania și Franța.
Organizatorii se așteaptă la participarea a 27.000 de protestatari, cu 3.000 de tractoare. Zeci de utilaje se vor deplasa, sub escorta poliției, până în Place du Luxembourg.
Ionel Arion, președintele Pro Agro a declarat pentru „Adevărul” că sunt fermieri români la Bruxelles, dar nu reprezintă nicio federație sau asociație, ci participă ca independenți.
„Da, sunt fermieri români la protestele de la Bruxelles, dar nu din partea vreunei federații sau asociații, ci ca independenți. Este un protest spontan”, a declarat pentru „Adevărul” Ionel Arion, președintele Pro Agro.
foto adevărul.ro
Întrebat care sunt nemulțumirile fermierilor români, președintele Pro Agro a spus că în principal este vorba despre Politica Agricolă Comună (PAC) care impune reguli deosebit de restrictive. „Practic, această politică limitează dezvoltarea fermelor, posibilitatea de capitalizare a fermierului. Sunt impuse restricții pentru folosirea produselor de protecție a plantelor... Nu au fost ridicate restricțiile privind terenurile „pârloagă”, a fost emisă doar o derogare. În plus, ni se impune ca 30% din veniturile fermei să fie alocate mediului și climei. Niciun alt domeniu de activitate nu impune o astfel de alocare”, a declarat Ionel Arion pentru „Adevărul”.
La solicitarea „Adevărul”, Clubul Fermierilor Români a spus că membrii asociației nu participă la proteste. Un răspuns similar a oferit și Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR).
La protest au venit fermieri din nouă state europene. Cei din statele apropiate Belgiei s-au deplasat aici cu tractoare, iar după steagurile de pe utilaje este vorba de tractoare care provin din Belgia, Olanda, Franţa şi Germania.
Conform agricultorilor români prezenţi la protest, toţi fermierii de aici doresc regândirea Pactului Verde European, pentru că prevederile sale pun presiune pe agricultori.
Un alt element este anularea tratatului de liber schimb cu America Latină - tratatul Mercosur, o înţelegere care nu a fost încă semnată de Uniunea Europeană.
Fermierii cred că, în cazul ratificării sale, pe piaţa europeană vor intra produse agricole ieftine care vor face concurenţă neloială produselor comunitare, pentru că nu respectă toate condiţiile pieţei unice. Astfel, fermierii europeni vor pierde din nou, ca şi în cazul Ucrainei, spun ei, citați de Radio România Actualități.