GALA PREMIILOR ÎN AGRICULTURĂ. 22 de premii au fost acordate vineri, 11 noiembrie 2016, fermierilor români, în cadrul Galei Top Agribusiness, organizată de Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, USAMV București.
PREMIILE Timac AGRO
Cosmin Neagu, student USAMV București, Facultatea de Agricultură, fermier din noua generație. Este moștenitorul unei ferme de 1.000 ha de la bunicul și tatăl lui.
Dan Nica, client Timac AGRO de 9 ani.
Timac AGRO a premiat liderii în tehnologie. Parte a unui grup francez, creat în urmă cu 57 de ani, este prezent de 10 ani în România.
PREMIILE VALSI
Oana Banu, studentă la Facultatea de Agricultură. Deține o societate agricolă, lucrează împreună cu tatăl ei 300 ha, din care 30% reprezintă proprietate, restul teren agricol luat în arendă. Din 2015 a accesat fonduri europene în valoare de 350.000 de euro, bani folosiți pentru achiziționarea de utilaje agricole.
Petrică Enache, absolventul Facultății de Agricultură de la Iași. Exploatează, în prezent, 400 ha, dar intenționează să extindă ferma.
Compania Valsi, de 12 ani distribuitoare de inputuri în agricultură.
PREMIILE CAUSSADE SEMENCES
Costel Trif, premiat pentru performanță Caussade Semeneces multispecii. Pentru anul viitor, pariază pe plantele oleaginoase, rapiță, floarea soarelui, cultivate pe 350 ha. Ținta fermierului este de peste 4 tone/ha la rapiță.
Cătălin Vătămănescu (sursa foto: publicația agrofinanciar)
Cătălin Vătămănescu, premiat pentru perfomanța Caussade Semeneces multispecii. Grupul local Agromad Crops pe care-l reprezintă exploatează cca 12.000 ha. A fost premiat și anul trecut în cadrul aceleiași gale. La nivelul anului 2014, grupul a rulat afaceri de 7 milioane de euro.
Compania Caussade Semences, un grup francez reper între producătorii de semințe, cu o afacere cifrată la 145 milioane de euro la nivel global, activă în 35 de țări. În România, este prezentă din 2008.
PREMIILE NETagro
Societatea agricolă Mado SRL, reprezentată de Oana Pătrașcu. Inedit! Oana Pătrașcu a absolvit fizică atomică, dar este pasionată de agricultură. Din păcate, nu a reușit să fie prezentă. Ferma condusă de ea lucrează 600 ha.
Viorel Deleanu lucrează, în prezent, 1.200 ha, luate în arendă în condițiile în care a pornit în agricultură, în 2007, cu 70 ha și cu un tractor U650. A absolvit Facultatea de Științe Juridice și Administrative. Până acum 4 ani a lucrat în Ministerul de Interne.
Compania NETagro, distribuitor de 10 ani de inputuri pentru agricultură, acoperă sudul și sud-estul țării.
PREMIILE BANCPOST
O societate agricolă din Argeș. Societatea a împrumutat bani de la Bancpost și i-a investit în cumpărarea de terenuri agricole. Exploatează 800 ha.
Fermierul Elisei Puiu, crescător de păsări, președintele EuroAvi. A început în 2004 cu 20.000 de capete de pui pe serie.
PREMIILE MONSANTO
Șerban Nicușor, administrator Agroserv Măriuța, exploatează peste 4.000 ha și deține una dintre cele mai moderne ferme de vaci din România.
Fermierul Nicușor Șerban
Cristian Andrici, reprezentant societatea Agricola Târgu Frumos.
Compania Monsanto, cu o vechime de peste 100 de ani în Statele Unite ale Americii, este în topul liderilor care vând sămânță.
PREMIILE PIONEER DUPONT
Arnaud Perrein, fermier de origine franceză, stabilit în Ialomița, administratorul fermei Sopema, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România, creată în urmă cu 4 ani. Premiat pentru inovație.
Fermierul Arnaud Perrein
Florică Mara, cel de-al doilea fermier premiat, exploatează 9.200 ha în Teleorman.
Compania Pioneer DuPont derulează, la nivel mondial, afaceri cifrate la 25 miliarde de dolari.
PREMIILE SYNGENTA
Mircea Băluță, 2.000 ha președintele Cooperativei Agricole din Argeș, 32.000 ha pentru deschiderea de a testa noi tehnologii și noi hibrizi.
Vasile Lungu de la Domeniile Lungu din Iași, premiu pentru diversitate.
Syngenta este o companie de semințe și produse de protecția plantelor.
PREMIILE AGRISO
Frații Ștefan și Mihai Stănescu, cei doi tineri care stau în spatele aplicației AgriSo, au premiat deschiderea fermierilor pentru tehnologie:
Alin Didă, administratorul societății agricole Agronova care exploatează peste 8.500 de hectare în județul Olt, fiind și unul dintre primii clienți care au testat aplicația în fermele de pe malul Dunării.
Liviu Ciocan, reprezentant societatea Carpatica Tur SRL, care lucrează 1.500 ha tot în județul Olt.
PREMIILE ACORDATE DE DECANUL TOMA DINU
Robert Zaman, anul IV la inginerie ecnomică în agricultură.
Ștefan Ionuț Adrian, student USAMV, Facultatea de Management. A pornit un business în februarie 2015 în alimentație publică. A împrumutat bani de la un unchi. Are 90.000 de lei, anul trecut cifră de afaceri, anul acesta a dublat această cifră de afaceri.
Premiile Agribusiness sunt la a treia ediție. Evenimentul, desfășurat vineri, 11 noiembrie 2016, la Teatrul Elisabeta din București, este organizat de Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, USAMV București, decan Toma Dinu.