O PARTE DIN FERMIERII ROMÂNI AR PUTEA RĂMÂNE FĂRĂ SUBVENŢIILE DE LA APIA. Comisia Europeană a atras atenţia că ar fi o subvenţionare dublă!
Crescătorii de bovine şi de ovine şi caprine care au primit sprijin pentru animale de rasă prin Măsura 10 - Pachetul 8: Creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din PNDR 2020 ar putea pierde sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) pentru acele animale pentru care primesc sprijinul din PNDR.
Comisia Europeană a cerut României să se asigure că cele două scheme de sprijin, ambele acordate din bani europeni, şi anume cel pentru rase locale în pericol de abandon, respectiv sprijinul cuplat, nu se suprapun. Cu alte cuvinte, Comisia nu ar fi de acord ca un fermier să încaseze, pentru acelaşi animal, ambele tipuri de sprijin.
CUM A RĂSPUNS MADR:
Prin Măsura 10, Pachetul 8 din PNDR se acordă sprijin pentru femelele adulte de reproducţie de rasă pură, deci numai cele înscrise în secţiunea principală a Registrului Genealogic, fără o limită minimă de număr de capete pe exploataţie.
Prin SCZ se acordă sprijin financiar pentru animalele înscrise în Registrul Genealogic (secţiunea principală şi/sau secţiunea secundară), această formă de sprijin fiind condiţionată de un anumit număr de capete pe exploataţie.
Ca urmare, doar un număr foarte mic de animale pot fi eligibile pentru ambele forme de sprijin.
În cazul în care Comisia consideră necuvenite plăţile SCZ pe anul 2015 pentru animalele care au beneficiat de sprijin prin Măsura 10, Pachetul 8 din PNDR, sumele alocate necuvenit se vor scădea din plăţile aferente anului 2016, iar începând cu plăţile pentru 2016 se va restricţiona plata SCZ la animalele care beneficiază de sprijin prin Măsura 10.
AGROINFO v-a prezentat în exclusivitate DOCUMENTUL cu SUBVENŢIILE APIA, ŢINUT SECRET de MADR, cu observațiile transmise de Comisia Europeană. Documentul cuprinde și explicaţiile şi argumentele Ministerului Agriculturii privind modificarea condiţiilor de acordare a sprijinului cuplat către fermierii români începând din 2017, precum şi această chestiune legată de SCZ pe anii 2015 şi 2016.
Toate propunerile şi modificările privind sprijinul cuplat vor fi dezbătute şi decise la Bruxelles, unde secretarul de stat Alexandru Potor se va întâlni cu experţii Comisiei Europene în a doua săptămână din luna februarie 2017, aşa cum a anunţat Ministerul Agriculturii. Mai precis, pe 8 februarie 2017. Din delegația MADR ar putea face parte și reprezentanți ai fermierilor români.
Într-un interviu acordat pentru AGROINFO, secretarul de stat Alexandru Potor a precizat că este vorba doar de sprijinul cuplat acordat din 2017 și că fermierii nu vor rămâne fără banii pe 2016: Alexandru POTOR: PLĂȚILE cât mai REPEDE pentru TOȚI FERMIERII!
APIA şi MADR nu au stabilit deocamdată cuantumul subvenţiei pe cap de animal pe care o vor primi fermierii români în contul SCZ pentru 2016. Au fost stabilite doar sumele totale alocate pentru fiecare specie:
- 1,4 milioane euro, respectiv 6,235 milioane lei, pentru bivoliţe de lapte;
- 28 milioane euro, respectiv 124,704 milioane lei pentru ovine/caprine;
- 11,025 milioane euro, respectiv 49,102 milioane lei pentru taurine din rase de carne şi metişii acestora;
- 81,499 milioane euro, respectiv 362,975 milioane lei pentru vaci de lapte.
Cuantumul SCZ pe 2016 se calculează prin împărţirea acestor sume la efectivul de animale determinate eligibile de către APIA.
Prin Măsura 10, Pachetul 8 din PNDR 2020, fermierii români primesc:
- 13 euro/cap (87 euro/UVM) pentru femelele ovine de reproducţie din rasă pură din rasele Ţigaie cu cap negru de Teleorman, Raţca (Valahă cu coarne în tirbuşon), Karakul de Botoşani, Merinos de Şuşeni, Merinos Transilvănean, Merinos de Cluj, Merinos de Palas şi Țigaie - varietatea ruginie;
- 6 euro/cap (40 euro/UVM) pentru femele caprine din rasele Carpatină şi Albă de Banat;
- 200 euro/cap pentru femele bovine (200 euro/UVM) (inclusiv taurine de carne şi bubaline), fiind eligibile Sura de Stepă şi Bivolul românesc.
Citiţi şi modificările propuse pentru acordarea SCZ începând din 2017:
EXCLUSIV: Se SCHIMBĂ CONDIŢIILE şi VALOAREA SUBVENŢIILOR APIA! Cine ia MAI PUŢINI BANI?
EXCLUSIV: CUM obţineţi SPRIJINUL CUPLAT PENTRU BOVINE în 2017?