Adama
Agreena
AGRICOVER

Fermieră româncă în Norvegia: Când aud că ești fermier, norvegienii îți spun cu respect Mulțumesc pentru mâncare!

Publicat: 30 iulie 2023 - 21:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„În România, fermierul e jos de tot; când spui că ești fermier, mai bine fugi. Aici, când aud că ești fermier, oamenii își dau jos pălăria și îți spun «Mulțumesc pentru mâncare!»,” spune Roxana, o tânără româncă de ispravă care a ajuns Fermierul anului în Norvegia, se ocupă de o fermă de vaci și este și lidera fermierilor din zonă, reprezentându-i în relația cu autoritățile, chiar dacă nu s-a născut în Norvegia și nu a crescut acolo. 

Roxana s-a născut într-o familie cu 14 copii dintr-un sat din Bacău și a venit în Norvegia ca muncitoare sezonieră când avea 19 ani. Zece ani mai târziu are o fermă de vaci și cetățenie norvegiană, este liderul fermierilor din regiune și candidează la consiliul local în comuna Sigdal.

În 2013, când a venit în Norvegia să culeagă căpșuni, Roxana avea 19 ani. Locuia în Văsiești, un sat de lângă Moinești, în județul Bacău, și era cea mai mică dintr-o familie cu 14 copii. Făcea construcții de lemn împreună cu tatăl său și mai mulți frați din familie și câștiga 700 de lei pe lună.

La Biserica Penticostală din satul vecin, unde familia Roxanei merge la slujbă în fiecare duminică, au aflat că o fermă de căpșuni din Norvegia caută muncitori sezonieri. Roxana a plecat împreună cu fratele său mai mare, Mihai: era prima dată când pleca de acasă, prima dată când ieșea din țară și prima dată când zbura cu avionul.

Au ajuns la ferma lui Oddvar Stangebye, iar Roxana a fost impresionată de locul în care muncea, de norvegieni și de libertatea pe care o simțea aici.
Oddvar avea nevoie de ajutor la ferma de vaci, așa că Roxana lucra și la grajd după ce termina de cules căpșuni. A învățat să spele animalele, să le mulgă și să le hrănească.

Roxana s-a căsătorit cu Oddvar, fermierul la care era angajată și care e mai mare decât ea cu 47 de ani, iar în 2019 a preluat ferma de la soțul ei pentru a bemeficia de ajutorul pentru tinerii fermieri, bani cu care a cumpărat un tractor și a modernizat grajdul.

roxan vaci_b

În Norvegia, tinerii fermieri nu plătesc nicio dobândă pentru achizițiile în leasing din primul an de activitate.

roxana patru_b

Roxana Stangebye, 29 de ani, în grajdul de la ferma Ramstad, Prestfoss, Norvegia, verifică cât mai are vaca până fată. Foto Jurnal de teleleu

Ferma Ramstad din satul Prestfoss, comuna Sigdal, la 100 de kilometri distanță de Oslo, aparține familiei lui Oddvar de trei generații. Grajdul, casele și terenul agricol se întind pe o suprafață de 350 de ari, la care se adaugă 580 de ari de pădure.

roxana doi_b

Cele 75 de vite de la fermă sunt rasa NRF (Norsk rødt fe). Dintre acestea, 20 sunt vaci de lapte, iar restul sunt viței sau vaci tinere, care nu au fătat încă. Primăvara asta, Roxana a eliberat 35 de viței și vaci tinere în pădure, pentru că statul îi plătește pe fermieri dacă lasă animalele să curețe pădurea. Vitele au emițătoare GPS și se plimbă pe o suprafață de 150.000 de arii, iar la toamnă, Roxana o să le aducă înapoi la fermă.

roxana cinci_b

Cele 20 de vaci din grajd dau în jur de 130 de tone de lapte pe an, pe care Roxana îl vinde la Tine SA, o cooperativă norvegiană de produse lactate deținută de 11.400 de fermieri și 9.000 de ferme cooperative.

Povestea tinerei crescătoare de vaci care a lăsat România pentru Norvegia o găsiți pe Jurnal de teleleu.

 

Vizualizat: 4701 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Bine ați venit la Ferma de Cerbi din Poiana Neamțului!

Vă invitâm la o scurtă prezentare realizată de Daniel Stoica din care veți afla cum să deosebiți Căprioarele de Ciute și multe alte informații interesante despre Cerbi.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii