VOCEA FERMIERULUI. Am impresia că foarte mulți oameni politici sunt beneficiarii acestor subvenții de la Uniunea Europeană. Dacă s-ar face o anchetă amănunțită, eu cred că ar fi o surpriză uriașă ce sume sunt în mâna oamenilor politici, a declarat fermierul Emil Turdean, din județul Cluj. Agricultorul, alături de alți fermieri și crescători de animale, s-a întâlnit sâmbătă, 6 februarie 2021, cu ministrul agriculturii pentru a discuta despre subvențiile APIA și banii europeni pentru agricultură.
Avem multe de făcut. Am redeschis subiectul cu Camerele Agricole. Dacă ar exista Camerele Agricole, fermierii membri sunt cei care decid cui îi merge subvenția, dacă e lucrat terenul, dacă pășunatul e curat, dacă vaca e în bune condiții, pentru că, până la urmă, subvențiile astea vin la pachet. România poate avea pe 9 milioane de hectare subvenția fixă pe hectar, dar dacă se declară anul viitor (la Comisia Europeană n.r.) 9-10 milioane de hectare și noi acceptăm că 10 milioane, se împarte suma pe 10 milioane de hectare. Dar în urma controlului, dacă am controla bunele practici agricole, dacă porumbul e curat, nu e îmburuienat, dacă cerealele nu au boli, și s-au aplicat bunele practici agricole, da, primești de la APIA banii. Dacă controalele ar fi să fie controale adevărate, s-ar cere foarte mult.
Nu se poate ca o țară ca România cu 9 milioane de hectare să avem un milion de fermieri activi. Camerele Agricole de câte ori s-au pornit, a apărut factorul politic, pentru că-și dau seama că e o putere, nu mai pot controla și am impresia că foarte mulți oameni politici sunt beneficiarii acestor subvenții de la Uniunea Europeană. Dacă s-ar face o anchetă amănunțită, eu cred că ar fi o surpriză uriașă ce sume sunt în mâna oamenilor politici. Nu avem acces noi la asemenea informații, dar eu cred că de aceea li se pun bețe-n roate Camerelor Agricole și nu vor să fie făcute, pentru că atunci, controlul pe UAT (primării n.r.) ar fi făcut de un grup de fermieri, Camera Agricolă, de unde e un fermier președinte sau o persoană cu pregătire în domeniul agricol și membrii și ne-am duce și s-ar verifica câmpul, acolo e în regulă, aici nu e, poziție pe GPS, trimis la APIA. Ar fi ultimul organ de control înainte de a primi banii de la Uniunea Europeană. Așa e în Austria, în Ungaria, în Germania, peste tot, a declarat fermierul Emil Turdean din județul Cluj, într-un interviu video acordat jurnalistului Sabin Gherman.
Fermierii clujeni au discutat sâmbătă cu ministrul agriculturii Adrian Oros și problema banilor europeni pentru accesarea cărora se fac "ghiduri cu dedicație" la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. DETALII AICI!
De asemenea, fermierii și crescătorii de animale au atins și problema complicată a pășunilor și pajiștilor montane, pentru care încasează subvenția APIA an de an, câte 400 de euro, 500 de euro pe hectar, unii care le lasă în paragină sau "ciobanii cu crotaliile", nu și cei care cresc, într-adevăr animale. DETALII AICI!
Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFO: https://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html