MESAJE DE LA FERMIERI! AGROINFO a primit mesajul unui crescător de bovine supărat că nici acum, prin schimbarea datei istorice, de referință, la bovine, el nu va beneficia de ajutorul național tranzitoriu, subvenție achitată de la bugetul de stat și care depinde de această dată de referință.
Nu este normal ca data de referință privind subvenția la bovine să fie 01.06.2018, întrucât la data de 15.11.2018 am cumpărat din țară 25 vaci de carne, iar în prezent am 52 de vaci. Nu am beneficiat de subvenție și nici nu voi beneficia până in anul 2027. De ce nu se ia in calcul luna ianuarie a fiecărui an sau ianuarie 2021?
Deși voi creste un efectiv de animale, eu nu voi primi subvenție, va primi tot persoana de la care am cumpărat vacile, iar eu când voi beneficia de subvenție?! După 2027?! Ne-a scris supărat crescătorul de bovine Mihai Ștef.
Pe 22 octombrie 2020, Parlamentul European a votat ca noua dată de referință pentru subvențiile la bovine să fie 1 iunie 2018. Vechea dată de referință era 31 ianuarie 2013 și a permis ca mulți dintre cei care și-au vândut vitele, care nu mai au picior de vacă, să încaseze în continuare subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Aceștia vor încasa subvențiile APIA inclusiv pentru acest an, 2020.
Actualizarea datei de referință nu pare să rezolve problema crescătorilor români de bovine. Și noua dată de referință va lăsa loc celor care nu mai au vaci, dar au avut la 1 iunie 2018, să încaseze subvenția de la APIA, în timp ce crescătorii care dețin vaci, dar nu au avut la noua dată de referință, vor rămâne, din nou, fără subvenții. Ideal ar fi fost, așa cum spune crescătorul și cum mulți crescători români de animale ar vrea, ca data de referință să fie actualizată la începutul fiecărui an.
În aceeași ordine de idei, menținerea ajutorului național tranzitoriu, atât pentru zootehnie, cât și pentru vegetal, s-a obținut cu dificultate, în urma unor negocieri în Parlamentul European și-n Consiliul miniștrilor agriculturii din statele membre UE, AGRIFISH. Comisia Europeană s-a declarat împotriva menținerii acestui sprijin pentru fermieri, mai ales că doar 5 state membre UE îl acordă. Ajutorul național tranzitoriu (ANT) se achită de la bugetul de stat. De obicei, APIA le plătește fermierilor acest ajutor din bugetul național stabilit pentru anul următor anului de cerere. Deci, pentru anul 2020 va fi plătit din bugetul anului 2021.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ține seama de data de referință la plata ajutorului național tranzitoriu pentru bovine - sector carne. Cuantumul acestei subvenții, comunicat de APIA, la nivelul anului de cerere 2019, a fost de 69,1109 euro/cap = 328,2491 lei/cap de animal. Pentru anul 2020 nu a fost stabilită încă valoarea acestei subvenții.