Fermierul Alexandru Baciu, unul dintre marii fermieri români, spune că sunt prea multe cereri depuse la APIA pentru încasarea subvențiilor, iar mulți dintre cei care solicită banii pe hectar sau pe cap de animal nu au de-a face cu agricultura. Sunt persoane cu vârste între 70 de ani și 103 ani, care nu se pot numi fermieri activi. Alexandru Baciu mai spune că trebuie definit clar fermierul activ și fixată o limită de vârstă.
Referindu-se la bugetul pe care-l va avea România pentru plățile directe ale fermierilor, în perioada 2023-2027, 9,98 miliarde de euro, fermierul Alexandru Baciu din Călărași, proprietarul Fermei Baciu, cultivator de cereale, dar și crescător de bovine, spune că numărul cererilor depuse la APIA este extraordinar de mare și se impune definirea clară a fermierului activ, stabilirea unei limite de vârstă, astfel încât subvențiile să ajungă, într-adevăr, la cei care muncesc efectiv în agricultură.
"Ar trebui să pornim de la numărul extraordinar de mare de cereri care există pe această suprafață de peste 9 milioane hectare, 781.246 de cereri, și datorită faptului că nici până la ora actuală nu s-a definit noțiunea de fermier activ, ce înseamnă fermier activ, ne aflăm în situația că depunem cereri la APIA, știți foarte bine, persoane care nu mai au nici în clin, nici în mânecă, cu agricultura, de la 70 de ani la 103 ani (vârsta fermierilor n.r.) sunt cereri la APIA depuse. Acum, să mă ierte Dumnezeu, eu nu am nimic cu acești oameni, dar eu nu cred că ăsta poate fi denumit fermier activ, de la vârsta de 70 de ani la 100 de ani. Cel mai bine ar fi fost ca statul să definească acest fermier activ și să pună niște condiționalități la accesarea acestor bani. De exemplu, să spunem, până la vârsta de 70 de ani trebuia să definească acest fermier și cu o condiție esențială, să fie asigurată persoana respectivă contra accidentelor de muncă, mă rog, să fie o persoană aptă din punct de vedere medical, care să-și desfășoare activitatea în agricultură", a declarat fermierul Alexandru Baciu (în foto), miercuri seara la emisiunea Agricultura la raport.
El a adăugat că, din punct de vedere fiscal, limita minimă să fie pusă la 5.000 de euro pentru fermierul activ, pentru că banii din agricultură trebuie drămuiți. Altfel, Ministerul Agriculturii ar trebui să se numească și al protecției sociale, a mai spus fermierul.
Alexandru Baciu este proprietarul Fermei Baciu din Călăraşi, cultivă cereale, are vaci şi tăuraşi şi două magazine de desfacere a cărnii în Bucureşti.