Adama
Vinasa Rompak

FERMELE din ROMÂNIA CARE BENEFICIAZĂ ANUL ACESTA DE PLĂȚI APIA MAI MARI!

Publicat: 26 ianuarie 2021 - 11:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA! Acordarea subvențiilor agricole trebuie făcută în funcție de fermă, de zona în care se află ferma, pentru a se împiedica părăsirea satelor, abandonarea zonelor rurale montane, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. Chiar dacă în zona montană sunt ferme mici, cu producție mică, ele trebuie sprijinit cu plăți APIA mai mari pentru a fi menținute și ajutate să devină ferme comerciale, a adăugat șeful MADR.

Șeful MADR a explicat care este structura fermelor din România și a subliniat că fermele mici din zona montană sau colinară trebuie ajutate, prin subvenții mai consistente, să facă pasul, de exemplu, de la două vaci la 10 vaci sau 20 de vaci, de la 10 oi la 100 de oi și așa mai departe până vor reuși să fie consolidate. Trebuie sprijinite pentru evitarea abandonării acestor zone.

Structura fermelor din România este, într-adevăr, foarte polarizată, așa în linii mari, în procente mari. Cam 40% din terenul care se lucrează în România este lucrat de 0,56% din fermieri în ferme foarte mari, avem cele mai mari ferme din Europa, cu siguranță. Este specific unei anumite zone, și cultură mare. Specificul zonei a dus la acest, dar și modul de finanțare, de subvenționare, a dus la această situație. Pe de altă parte, în cealaltă extremă, avem încă 40% din teren care este lucrat de 790.000 de ferme de subzistență. De fapt, aceste ferme de subzistență nu sunt ferme, sunt gospodării ale populației în zona rurală, ale părinților, ale bunicilor noștri, există o anumită activitate agricolă și zootehnică, dar sunt susținute și de salarii sau pensii. De aia le și spune de subzistență, pentru că nu ar putea exista pe piață, deci nu sunt ferme comerciale, nu ar putea să reziste pe piață. Aici lucrează, am spus, 790.000. Și 20% din teren este lucrat de vreo 1.700 de fermieri în ferme medii, între 30 ha și 300 ha. Cam asta este structura.

Una dintre priorități, le-am avut și-n 2019, și-n programul acesta, în programul de guvernare actual, sprijinirea fermei de familie, pentru că, eu cred că-n acele zone, Transilvania, Bucovina, în general, în zonele colinare și montane, este normal să sprijin tipul acela de agricultură care, chiar dacă nu este foarte productivă, reușește să mențină viața rurală, să mențină oamenii care trăiesc acolo, în zonele respective, să nu apară acest fenomen de abandon care este destul de pregnant, de depopulare, de îmbătrânire și de aceea este normal ca acolo și plățile pe suprafață să fie mai mari, și sunt mai mari, asta este în toată Europa, dar să vii și cu niște programe concrete pentru acele ferme care încet-încet vor deveni ferme comerciale, lucrul acesta se întâmplă în mod natural.

Să știți că, acum dacă ne ducem în satele transilvane, în zona mea de exemplu, foarte puține gospodării au rămas acele gospodării mixte în care sunt și două vaci, și un cal, și 10 oi, și găini, și doi porci, încet-încet, persoanele mai tinere, fie au un serviciu care nu le permite să facă acest tip de agricultură, au mai mult așa, câteva găini și un câine pe lângă casă, chiar dacă locuiesc la țară, iar cei care au rămas să facă agricultură, chiar dacă sunt persoane mai tinere, deși, din păcate, puține au rămas, au transformat-o într-o afacere, într-o fermă comercială, și nu mai țin două vaci, țin 10 vaci de carne sau 20 de vaci de lapte. Sigur, poate că nu este suficient de consolidată, dar este la început. Acest lucru oricum se întâmplă în mod natural.

Noi, prin aceste măsuri de sprijin, în următoarea perioadă, trebuie să grăbim cumva consolidarea acestor ferme. Niciodată, acolo nu vor fi ferme foarte mari. Acolo, întotdeauna vor fi ferme mixte, cu o activitate și zootehnie și pomicultură, o activitate mixtă, pentru că așa este structura fermelor, a satelor, a zonelor rurale. Dar ăsta nu este un lucru rău, să avem zone cu tipuri de agricultură diferită, pe care va trebui să-i sprijinim diferit, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul emisiunii România agricolă, Agro TV, video postat luni seara de șeful MADR, pe pagina sa oficială Facebook.

Vizualizat: 4561 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

09 decembrie 2024 - 09:56

Fermele de animale care beneficiază de plăți compensatorii acordate în cadrul fostului Pachet 8, Măsura 10 agro-mediu și climă, actuala intervenție DR-03, sunt supuse controlului. Cum se fac verificările în aceste ferme? În Monitorul Oficial a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, un Ordin MADR care reglementează acest aspect.

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

09 decembrie 2024 - 09:20

Ordinul pentru aprobarea Procedurii operaționale privind efectuarea controlului pe teren pentru cererile de plată aferente pachetului 8, măsura 10 „Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014—2020/ intervenției DR-03 — Agromediu și climă — Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027 a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, în Monitorul Oficial.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

08 decembrie 2024 - 07:52

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, anunță sumele care au fost transferate până la data de 8 decembrie de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale.

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

06 decembrie 2024 - 19:06

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro (154.484.414 €) în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

Cine ia săptămâna viitoare de la APIA diferența de 13 euro/ha!

Cine ia săptămâna viitoare de la APIA diferența de 13 euro/ha!

06 decembrie 2024 - 18:41

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat la începutul acestei săptămâni plățile finale pe hectar și pe cap animal, aferente acestui an. APIA virează în contul tinerilor fermieri care au luat avansul restul de 30% din cuantumul stabilit pentru PD-03 - Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Regulă la plata subvențiilor APIA: Interzicerea tăierii gardurilor vii și a arborilor!

Regulă la plata subvențiilor APIA: Interzicerea tăierii gardurilor vii și a arborilor!

06 decembrie 2024 - 07:55

Un proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii, publicat în consultare pe site-ul oficial, definește normele de condiționalitate, obligatoriu de respectat pentru fermierii care vor să beneficieze în continuare de subvențiile APIA.

Săptămâna asta, APIA le achită 16 euro/ha fermierilor care lucrează între un hectar și 50 ha!

Săptămâna asta, APIA le achită 16 euro/ha fermierilor care lucrează între un hectar și 50 ha!

05 decembrie 2024 - 10:07

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început săptămâna aceasta plățile finale pe hectar și pe cap animal aferente acestui an. Fermierii care lucrează sau dețin maxim 50 hectare sunt eligibili la plata PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS).

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

05 decembrie 2024 - 06:25

Mai multe organizații ale fermierilor români semnează o scrisoare deschisă transmisă ministrului plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, ministrului agriculturii Florin Barbu, ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea și ministrului Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

OROS susține inovația în agricultură!

OROS susține inovația în agricultură!

Headerele Oros pentru orice cultură, densitate şi genetică! Compania Soytek, reprezentant exclusiv în România al companiei americane Stine promovează un concept nou în cultura porumbului: un porumb de talie mică, semănat la o densitate mai mare şi în rânduri mai dese. Pentru a evidenţia beneficiile semănatului la densităţi mari cu genetică Stine, Soytek a înfiinţat mai multe platformele de dezvoltare în 2023 şi a achiziţionat un header Oros pentru porumb cu distanţa de 50cm între rânduri.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Lucruri mici...

Lucruri mici...
Adevărata fericire constă în lucrurile mici: Detalii