Adama
Agreena
AGRICOVER

Ferma din România care crește ACUM porci liberi pe pășune! Moșia Chindia aparține unui cunoscut cântăreț!

Publicat: 21 iulie 2021 - 08:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prima fermă care îndrăznește să crească porci liberi, pe pășune, este Moșia Chindia. Aparține cunoscutului tenor Vlad Miriță. Cântărețul a transformat gospodăria țărănească a părinților într-o fermă unde animalele sunt crescute prin pășunare. Crește și porci pe pășune, e adevărat, rasa Mangalița, dar Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) interzice creșterea porcilor în aer liber, le interzice oierilor porcii la stâne, fără vreo excepție legată de rasa porcului.

Așa arată normalitatea, porci crescuți în aer liber, pe pășune, prin păduri. Așa se creșteau porcii în gospodăriile țărănești sau la stâne până să vină tăvălugul interdicțiilor ANSVSA și să închidă porcul în coteț. În condițiile în care vuiește lumea că țăranilor li s-a interzis până și să hrănească porcul cu resturi alimentare sau cu cereale abia recoltate, Vlad Miriță și anteprenorul Dan Cîrstea ne arată imaginile unei normalități dintr-un sat, porcii la păscut pe pășune. Imaginile zilei le aveți mai jos, Agroinfo îi felicită pe cei doi proprietari ai fermei. Carnea porcului crescut liber pe pășune e fragedă și cu un gust savuros. Nu se compară porcul crescut doar în coteț cu porcul crescut pe pășune.

vlad-si-carstea-porc-liber_b

Porci, curcani, găini, rațe și alte păsări de curte cresc pe pășune, lângă Târgoviște, în ferma multispecie Moșia Chindia care își propune să popularizeze sistemul „Pasture Raised” (creștere prin pășunare).

Accesul permanent la pășune, lumina naturală, contactul cu solul, hrana diversificată și posibilitatea de a fi libere pe pășune aduc o calitate incomparabilă a cărnii acestor animale față de oferta pieței, cu impact pozitiv asupra mediului.

Ferma are misiunea de a aduce clienților - familii cu copii în special, iar în general celor preocupați de viața sănătoasă - cea mai curată și gustoasă carne din România.

Astfel, ferma are în plan ca, în următorii 10 ani, să contribuie pentru ca un milion de familii să aibă acces la carnea provenită de la animale crescute prin pășunare, probabil cel mai natural mod de creștere a animalelor. De aceea fondatorii Moșiei Chindia își propun să deschidă apetitul pentru o abordare ecologică și regenerativă în creșterea animalelor și în rândul altor fermieri și antreprenori. Cei doi parteneri doresc să ajute încă alți 100 de fermieri să adopte cu succes sistemul de Creștere prin Pășunare a animalelor, scrie în comunicatul transmis către Agroinfo de ferma Moșia Chindia.

mirita-cirstea_b

Porci, curcani, găini, rațe și alte păsări de curte cresc pe pășune lângă Târgoviște, pe o suprafață de peste 3 hectare, în condiții care nu sunt reproduse întru totul în nicio altă fermă din România. Animalele au acces permanent la iarbă, se bucură de lumină naturală, resimt schimbările de temperatură firești ale mediului, își caută singure hrana diversificată și pot zburda liber pe o suprafață generoasă. Această modalitate de creștere, dezvoltată în SUA și cunoscută ca sistemul „Pasture Raised” (Creștere prin Pășunare) creează condiții unice de viață pentru animale, care nu se regăsesc în alte abordări contemporane ale zootehniei, nici măcar în gospodăriile rurale, unde porcii și păsările au suprafețe destul de limitate la dispoziție și doar sporadic au acces la iarbă.

În sistemul de „Creștere prin Pășunare”, animalele se dezvoltă potrivit ciclului natural, care poate dura până la 10 luni pentru porci, fără stimulare artificială. Calitatea produselor obținute este superioară majorității alternativelor din comerțul de profil din România. Pe toată durata vieții lor, puii și curcanii „Crescuți prin Pășunare” trăiesc ca într-un hotel de lux, în care în fiecare zi sunt mutați pe o nouă parcelă de pășune cu iarbă proaspătă, față de puii sau curcanii crescuți industrial care trăiesc în hale închise, cu densitate foarte mare, fără condiții naturale: soare, iarbă, aer.

Porcii de rasă Mangalița de la Moșia Chindia aleargă pe 2 ha de pășune, își manifestă permanent instinctul natural de a râma, se bălăcesc în baltă și văd lumina soarelui pe toată durata vieții lor, față de porcii crescuți în regim industrial care trăiesc în boxe de câțiva metri pătrați, fiind înconjurați de beton sau grătare din fontă ori plastic dur.

porci-pasune_b

„Acum 10 ani am avut niște probleme medicale, care m-au făcut să înțeleg pe propria piele valoarea hranei pentru sănătatea mea și a familiei mele. Atunci am început să creștem animale în curtea părinților mei și l-am descoperit pe Joel Salatin și faimosul sistemul “Pasture Raised”, care pentru americani este superior certificării organice (echivalentul american al certificării Bio). Nu mi-am propus să fac un business, ci doar să găsesc modalități de a avea o carne cu adevărat sănătoasă și gustoasă, cu impact pozitiv asupra mediului ambiant și asupra sănătății familiei (poate nu întâmplător, în contextul acestei pandemii, eu și toți membrii familiei mele am trecut prin boala provocată de Sars-Cov 2, cu simptome foarte ușoare). Dar, după mulți ani de creștere a animalelor, timp în care am devenit foarte pasionați de domeniu și în care tot mai mulți prieteni care gustau carnea de la noi ne spuneau că nu au mai mâncat ceva atât de bun, am ajuns la concluzia că tot ceea ce am învățat despre animalele crescute pe pășune este foarte valoros și pentru ceilalți și că merită împărtășit cât mai multor familii care caută astfel de produse. Astfel, Moșia Chindia este un proiect de suflet, prin care dorim să schimbăm în bine alimentația și viața cât mai multor oameni”, a declarat Vlad Miriță.

curcani-mirita_b

„Îmi aduc aminte că m-am întâlnit cu Vlad în Ajunul Crăciunului lui 2015 și mi-a adus niște carne de porc de la ei de acasă: era ceva fantastic, nu mai gustasem nicicând așa ceva, nici măcar în Spania, unde există o tradiție a creșterii porcilor în mediul lor natural! Apoi, având copii mici, am început să căutăm carne de pui și de curcan pentru ei și ne mai aducea tot Vlad din mica lor fermă. Anul trecut, eram în plină pandemie, și ne aducem aminte de problemele de aprovizionare cu alimente, mi-am dat seama că avem nevoie cu toții în România, și mai ales familiile cu copii, de surse de hrană sănătoasă, pe plan local, și i-am propus lui Vlad să transformăm hobby-ul într-o fermă care să promoveze acest mod de creștere a animalelor”, a adăugat Dan Cîrstea.

Produsele Moșia Chindia - carne de porc, pui și curcani (carcasă și piese) și produse din carne (cârnați, crenvurști, rulade etc.) pot fi procurate simplu prin contact direct pe Whatsapp la numărul de telefon 0790.542.145, pe pagina de Facebook Moșia Chindia și, în curând, pe www.mosiachindia.ro. Ferma își propune să atragă parteneri pentru realizarea unei platforme de e-commerce și pentru extinderea bazei de comercializare către băcăniile și restaurantele premium, din București și împrejurimi. În general, Moșia Chindia este deschisă la parteneriate cu persoane și companii care înțeleg beneficiile conceptului „Pasture Raised” și doresc să le facă accesibile pe piața din România.

gaini-mirita_b

Vlad Miriță, 39 de ani, este unul dintre cei mai apreciați soliști vocali de operă și muzică pop și a performat timp de șase ani pe scena Operei Naționale din București, începând din 2006. În 2008, a fost reprezentantul României la Concursul Internațional Eurovision, alături de Nico. De-a lungul carierei a avut spectacole în toată Europa, de la Londra la Sankt Petersburg și a fost invitatul special al Angelei Gheorghiu, într-o serie de concerte desfășurate în țară și străinătate. . Câștigător a numeroase premii, Vlad Miriță are mai multe colaborări cu posturi naționale de televiziune. În anul 2010, Vlad Miriță a început să își cultive pasiunea pentru animale înființând o fermă de animale alături de tatăl său. Pe această bază, alături de Dan Cîrstea a înființat Moșia Chindia, prima fermă de animale multispecie cu Creștere prin Pășunare, din România.

Dan Cîrstea, 46 de ani, este de peste 20 de ani antreprenor, fondator și Managing Partner al United - agenție de Relații Publice și marketing, lider în comunicarea pentru industria alimentară, retail, centre comerciale, imobiliare, turism și servicii financiare. United este proprietarul mărcii Unikorn, www.unikorn.ro., un sistem inovativ de relații publice. Ca antreprenor, Dan Cîrstea are ca scop promovarea inovațiilor românești la nivel național și internațional și democratizarea PR-ului și comunicării de marketing în general, dând start-up-urilor și companiilor medii posibilitatea să obțină vizibilitate și să atragă clienți la fel ca și marile companii. Incepând din 2021, Dan Cîrstea este co-fondator al fermei Moșia Chindia, alături de Vlad Miriță.

Despre Moșia Chindia
Fondată în 2010, ca o mică fermă  care să acopere necesitățile familiei  Miriță, interesul tot mai mare pentru produsele provenite din animale pășunate a deschis oportunitatea ca Moșia Chindia (www.mosiachindia.ro) să devină o fermă de animale multispecie. Antreprenorii, Vlad Miriță și Dan Cîrstea, își asumă misiunea de a promova un stil de viață sănătos și de a oferi familiilor din România cea mai curată și sănătoasă carne, iar pe de altă parte de a promova în rândul fermierilor Creșterea prin Pășunare. Prin această abordare, la Moșia Chindia asigurăm animalelor condiții de viață ideale, acestea manifestându-și liber comportamentele instinctive, cu impact benefic și regenerativ asupra mediului.

Informații transmise de Moșia Chindia pentru Agroinfo

Vizualizat: 8443 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii