VOCEA OIERILOR DE MUNTE! Domnule ministru al agriculturii, Adrian Oros, de la ce structuri ați primit ordin să distrugeți oieritul din România?! E revoltat crescătorul de oi Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte, de schimbările care urmează să fie făcute pentru plata celei mai mari subvenții din oierit, sprijinul cuplat. Cuantumul acestei subvenții este de cca 18 euro/ovină la nivelul anului 2020.
Vreau să-l întreb pe domnul ministru Oros ce structuri i-au dat ordin să distrugă oieritul din România?! Schimbările pe care vrea să le facă pentru plata SCZ ne împing pe noi, oierii, la infracțiuni, a declarat Eugen Gonțea, exclusiv pentru AGROINFO.
Federația Oierilor de Munte a transmis astăzi un comunicat către AGROINFO prin care solicită ministrului agriculturii să mențină și pentru cei doi ani de tranziție 2021-2022, aceleași condiții de acordare a subvenției mari din oierit.
Federația Oierilor de Munte din România, reprezentată de Comitetul Director vă solicită în mod expres să mențineți aceleași condiții pentru acordarea SCZ la specia ovine care au fost notificate la Comisie și pe care le-ați confirmat prin declarații că veți menține măsurile nemodificate pentru perioada de tranziție.
Solicităm aceasta având în vedere următoarele aspecte:
- Acordarea SCZ condiționat de COP și implicit genetică va duce la mărirea numărului de fermieri care vor intra sub incidența infracționalității generat de următoarele realități:
- Conform Regulamentului UE 1.012 și Legii zootehniei, intrarea în COP este condiționată de reproducător cu cerificat de origine, deci, berbecii trebuiesc cumpărați și nu schimbă cu nimic situația gnerată până-n prezent privind comercializarea berbecilor;
- Forța de muncă necesară în fermă pentru desfășurarea acestei activități este aproape inexistentă, total necalificată, iar membrii familiei nu pot efectua această activitate corect la efectivele pe care le dețin în prezent, majoritatea oierilor sunt mulțumiți dacă găsesc un individ să păzească de la 500 până la 1.000 de oi.
- Efectul muncii de ameliorare se rgăsește imediat în ferma comercială, iar folosirea de berbci valoroși se va reflecta în descendenți.
- Mărirea numărului de fermieri care intră în COP va crea presiune asupra bugetului de stat datorită manoperei și utilităților suportate de către buget.
- În rândul fermierilor care au cumpărat berbeci cu origine pe bani grei există o nemulțumire care poate genera conflicte greu de stăpânit și solicita deplasarea la Ministerul Agriculturii, întrucât consecințele le suportă cei care au cumpărat, nu cei care au vândut.
Standardul ocupațional pe vârste în oieritul românesc la ora actuală este următorul:
Tineri până la 40 de ani - 8-10%
Oieri între 40 de ani și 60 de ani - 40%
Oieri peste 60 de ani - 50-52%.
Considerăm că notificarea la Comisia Europeană privind schimbarea modului de acordare a SCZ va avea efecte negative privind neseriozitata noastră, cât și generarea unui audit în cadrul fermelor de genetică cu repercusiuni foarte grave asupra fermierilor.
Adoptând numai această condiție legată de COP de acordara a SCZ-ului vă face și pe d-voastră parteneri la infracțiunile care pot decurge.
În consecință, propunem:
- menținerea celor două condiții de acordare a SCZ, genetica și ferma comercială;
- micșorarea numprului de ovine pe fermă între 350-400 ovine;
- test ADN pentru berbecii care au obținut certificat de origine în perioada 2020-2021, menționează comunicatul Federației Oierilor de Munte.