Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FAMILII DE FERMIERI ÎN LACRIMI: AVEM 8.000 DE OI, 1.000 DE CAPRE, 700 DE VACI ȘI STATUL NE-A LUAT ULTIMA PALMĂ DE TEREN!

Publicat: 15 septembrie 2020 - 12:08
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NECAZ MARE. Fermierii din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, au fost lăsați fără pășune, fără teren agricol. Statul român i-a expropriat și i-a despăgubit cu bani mărunți. Un preț de șase ori mai mic decât cel mediu al pieței. În total, sunt afectate de această decizie 1.259 de familii, iar 22 sunt familii de fermieri care dețin 8.000 de oi, 1.000 de capre și 700 de vaci și au 120 de angajați. Fermierii i-au dat un Memoriu ministrului agriculturii, Adrian Oros, la Ziua Porumbului.

Fermierii au trimis Memoriul și către AGROINFO. Crescătorii de animale sunt disperați pentru că au rămas fără petec de pășune pentru animale, iar în schimbul terenului au primit mărunțiș, spun ei. Dau faliment, rămân familii întregi fără venituri, pentru că despăgubirile mici nu-i ajută deloc. memoriu-constanta_bmemoriu-constanta-doi_bmemoriu-constanta-trei_b

Locuitorii comunei Mihail Kogălniceanu care sunt expuși exproprierii ternurilor extravilane, intravilane și ferme agricole aflate pe aceste terenuri, pentru extinderea Bazei 57 Aeriană din această localitate, conform anexei 1 din HG 23 din 16 ianuarie 2020, suntem profund consternați de măsura legiferată de Guvern, având în vedere caracterul ultimativ dat de conținutul documentului menționat, privind finalizarea procesului de expropriere, respectiv, maxim 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Înțelegem caracterul interesului național pentru extinderea bazei aeriene, înțelegem demersul procedural de legiferare pe care trebuie să-l desfășoare guvernul pentru acest scop, dar nu putem să fim de acord cu excluderea informării cetățenilor direct afectați de acest demers, cu efect dezastruos asupra economiei fiecărei familii, proprietari de terenuri, fiecărei familii proprietari ai fermelor zootehnice și agricole dispuse pe aceste terenuri.

Sunt afectate 1259 de familii, cu o suprafața agricolă însumînd 2397 ha, reprezentînd teren intravilan și extravilan, categoria de folosință a terenului este arabil sau islaz, iar 22 de familii au dezvoltat afaceri cu profil agricol, ferme pentru cultura și creșterea animalelor, care vor intra în faliment. Facem mențiunea că în aceste ferme se cresc 8000 oi, 1000 capre, 700 vaci și sunt angajați 120 oameni.

Problema cea mai gravă pe care o generează hotărârea de guvern invocată este prețul derizoriu stabilit pentru despăgubirea cetățenilor supuși exproprierii terenurilor agricole, respectiv 0,5 euro pentru metrul pătrat.

Facem mențiunea că prețul stabilit pentru despăgubiri este de cel puțin 6 (șase) ori mai mic decât prețul mediu al pieței libere, cu deosebirea că tranzacțiile de pe piața liberă se fac prin acordul și buna credință a celor două părți care convin reciproc asupra prețului, pe când, în cazul exproprierii de față, Guvernul impune un preț nejustificat de mic, fără a fi fost luat în calcul impactul economic, financiar și social al cetățenilor și administrației locale.

Facem mențiunea că toată suprafața supusă exproprierii are aceeași destinație, teren agricol, iar în anexa 1 din HG există încadrări diferite, respectiv intravilan și extravilan, generînd prețuri diferențiate, scriu fermierii în Memoriul trimis către AGROINFO.

Fermierii adaugă că aceste familii își vor pierde veniturile pe care le realizează acum de pe un pământ moștenit de la bunici și străbunici.

Terenurile ce vor fi expropriate aduc un impact emoțional devastator asupra proprietarilor lor deoarece pământurile au fost dobândite de bunicii și străbunicii noștri prin sacrificii deosebite, mutîndu-se din vetrele lor de baștină, fie Ardeal, Muntenia sau Moldova, chemați aici de marii oameni de stat ai perioadei de după redobândirea Dobrogei după războiul de independență.
(...)

Pentru cetățenii care au dezvoltat afaceri economice specifice agriculturii, respectiv ferme agricole și zootehnice, impactul exproprierii este catastrofal deoarece infrastructura și mijloacele tehnice necesare acestor activități s-au realizat prin obținerea de fonduri europene și împrumuturi la bănci comerciale încă în derulare, iar exproprierea îi va introduce în faliment și implicit neputința de a returna către bănci banii împrumutați.

Pentru acești fermieri se generează mari probleme privind:
- soarta animalelor și a utilajelor cumpărate, conducînd la pierderi inimaginabile;
- cheltuielile excedentare pentru procedurile de lichidări de bunuri, reconfigurări ale activităților lor economice, simultan cu plata ratelor la bănci;
- pierderea contractelor cu agenții economici care valorificau produsele lor;
- vor fi disponibilizați 120 de angajați.

Prin acest Memoriu, fermierii din comuna constănțeană cer ministrului agriculturii să intervină la Guvern și  la instituțiile subordonate acestuia pentru reevaluarea prețului terenului expropriat, într-o formă și valoare compensatorie care să acopere integral efectele și consecințele exproprierii, atât pentru proprietarii de terenuri extravilane, intravilane și proprietarii de ferme și asociații agricole.

Vizualizat: 11382 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

18 septembrie 2020 - 14:53

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a stabilit, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat astăzi pe site-ul oficial, sumele pentru plata ajutorului de stat, pentru anul 2020, pentru creșterea animalelor. Proiectul modifică Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

17 septembrie 2020 - 20:08

COMUNICAT ANSVSA. Dr. Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a inaugurat astăzi, 17 septembrie 2020. noua secție de biologie moleculară și analiză genetică din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș (DSVSA).

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

17 septembrie 2020 - 16:11

CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIRILOR? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că de mâine, 18 septembrie 2020, începe plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

17 septembrie 2020 - 11:22

TINERI FERMIERI DIN DIASPORA. AGROINFO a primit o scrisoare de la o familie de tineri care muncește în Cehia. Cei doi soți și-ar dori să se întoarcă în România și să-și facă o fermă la ei acasă. Ne-au rugat să le spunem ce condiții trebuie să îndeplinească pentru ajutorul de 50.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri, varianta pentru tinerii români din diaspora.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

17 septembrie 2020 - 09:36

AGENDA ȘEFULUI MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, se află, în acest moment, la discuții cu crescătorii de oi și de vaci din localitatea Hida, județul Sălaj. Șeful MADR își publică zilnic agenda pe pagina sa oficială Facebook.

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

17 septembrie 2020 - 09:01

ANCHETAT CĂ-ȘI PLĂTEA PROST MUNCITORII. Un fermier austriac din Marchfeld riscă o amendă uriașă și chiar închisoarea, după ce autoritățile au aflat că îi plătea pe sezonierii din România și Serbia cu doar 4,20 euro pe oră, informează Digi24.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

17 septembrie 2020 - 08:36

Caracteristici meteorologice. În primele zile va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, spre sfârșitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, la nivelul întregii țări.

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

16 septembrie 2020 - 15:21

SUBVENȚII APIA 2020! Crescătorii de animale care au solicitat anul acesta ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat, subvențiile APIA din zootehnie, trebuie să prezinte la controlul efectuat de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) mai multe acte obligatorii pentru încasarea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). AGROINFO vă pune la dispoziție lista cu acte.

CONTROALE ANZ PENTRU AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU LA OVINE/CAPRINE ȘI SPRIJIN CUPLAT LA BOVINE!

CONTROALE ANZ PENTRU AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU LA OVINE/CAPRINE ȘI SPRIJIN CUPLAT LA BOVINE!

16 septembrie 2020 - 14:51

COMUNICAT! Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că efectuează controale la crescătorii de animale care au solicitat ajutorul național tranzitoriu pentru speciile ovine/caprine și sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine și bovine. Care sunt obligațiile crescătorilor de animale?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
09. 16, 2020. Wednesday 08:04
Daca va plateste statul 0,5 euro /m adica 5.000 euro pe ha nu este bine, Voi ce vreti de 6 ori mai mult adica de 30.000 euro.
Unde se vinde un ha de teren arabil cu 30.000 euro?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii