Adama
Vinasa Rompak

FAMILII DE FERMIERI ÎN LACRIMI: AVEM 8.000 DE OI, 1.000 DE CAPRE, 700 DE VACI ȘI STATUL NE-A LUAT ULTIMA PALMĂ DE TEREN!

Publicat: 15 septembrie 2020 - 12:08
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NECAZ MARE. Fermierii din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, au fost lăsați fără pășune, fără teren agricol. Statul român i-a expropriat și i-a despăgubit cu bani mărunți. Un preț de șase ori mai mic decât cel mediu al pieței. În total, sunt afectate de această decizie 1.259 de familii, iar 22 sunt familii de fermieri care dețin 8.000 de oi, 1.000 de capre și 700 de vaci și au 120 de angajați. Fermierii i-au dat un Memoriu ministrului agriculturii, Adrian Oros, la Ziua Porumbului.

Fermierii au trimis Memoriul și către AGROINFO. Crescătorii de animale sunt disperați pentru că au rămas fără petec de pășune pentru animale, iar în schimbul terenului au primit mărunțiș, spun ei. Dau faliment, rămân familii întregi fără venituri, pentru că despăgubirile mici nu-i ajută deloc. memoriu-constanta_bmemoriu-constanta-doi_bmemoriu-constanta-trei_b

Locuitorii comunei Mihail Kogălniceanu care sunt expuși exproprierii ternurilor extravilane, intravilane și ferme agricole aflate pe aceste terenuri, pentru extinderea Bazei 57 Aeriană din această localitate, conform anexei 1 din HG 23 din 16 ianuarie 2020, suntem profund consternați de măsura legiferată de Guvern, având în vedere caracterul ultimativ dat de conținutul documentului menționat, privind finalizarea procesului de expropriere, respectiv, maxim 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Înțelegem caracterul interesului național pentru extinderea bazei aeriene, înțelegem demersul procedural de legiferare pe care trebuie să-l desfășoare guvernul pentru acest scop, dar nu putem să fim de acord cu excluderea informării cetățenilor direct afectați de acest demers, cu efect dezastruos asupra economiei fiecărei familii, proprietari de terenuri, fiecărei familii proprietari ai fermelor zootehnice și agricole dispuse pe aceste terenuri.

Sunt afectate 1259 de familii, cu o suprafața agricolă însumînd 2397 ha, reprezentînd teren intravilan și extravilan, categoria de folosință a terenului este arabil sau islaz, iar 22 de familii au dezvoltat afaceri cu profil agricol, ferme pentru cultura și creșterea animalelor, care vor intra în faliment. Facem mențiunea că în aceste ferme se cresc 8000 oi, 1000 capre, 700 vaci și sunt angajați 120 oameni.

Problema cea mai gravă pe care o generează hotărârea de guvern invocată este prețul derizoriu stabilit pentru despăgubirea cetățenilor supuși exproprierii terenurilor agricole, respectiv 0,5 euro pentru metrul pătrat.

Facem mențiunea că prețul stabilit pentru despăgubiri este de cel puțin 6 (șase) ori mai mic decât prețul mediu al pieței libere, cu deosebirea că tranzacțiile de pe piața liberă se fac prin acordul și buna credință a celor două părți care convin reciproc asupra prețului, pe când, în cazul exproprierii de față, Guvernul impune un preț nejustificat de mic, fără a fi fost luat în calcul impactul economic, financiar și social al cetățenilor și administrației locale.

Facem mențiunea că toată suprafața supusă exproprierii are aceeași destinație, teren agricol, iar în anexa 1 din HG există încadrări diferite, respectiv intravilan și extravilan, generînd prețuri diferențiate, scriu fermierii în Memoriul trimis către AGROINFO.

Fermierii adaugă că aceste familii își vor pierde veniturile pe care le realizează acum de pe un pământ moștenit de la bunici și străbunici.

Terenurile ce vor fi expropriate aduc un impact emoțional devastator asupra proprietarilor lor deoarece pământurile au fost dobândite de bunicii și străbunicii noștri prin sacrificii deosebite, mutîndu-se din vetrele lor de baștină, fie Ardeal, Muntenia sau Moldova, chemați aici de marii oameni de stat ai perioadei de după redobândirea Dobrogei după războiul de independență.
(...)

Pentru cetățenii care au dezvoltat afaceri economice specifice agriculturii, respectiv ferme agricole și zootehnice, impactul exproprierii este catastrofal deoarece infrastructura și mijloacele tehnice necesare acestor activități s-au realizat prin obținerea de fonduri europene și împrumuturi la bănci comerciale încă în derulare, iar exproprierea îi va introduce în faliment și implicit neputința de a returna către bănci banii împrumutați.

Pentru acești fermieri se generează mari probleme privind:
- soarta animalelor și a utilajelor cumpărate, conducînd la pierderi inimaginabile;
- cheltuielile excedentare pentru procedurile de lichidări de bunuri, reconfigurări ale activităților lor economice, simultan cu plata ratelor la bănci;
- pierderea contractelor cu agenții economici care valorificau produsele lor;
- vor fi disponibilizați 120 de angajați.

Prin acest Memoriu, fermierii din comuna constănțeană cer ministrului agriculturii să intervină la Guvern și  la instituțiile subordonate acestuia pentru reevaluarea prețului terenului expropriat, într-o formă și valoare compensatorie care să acopere integral efectele și consecințele exproprierii, atât pentru proprietarii de terenuri extravilane, intravilane și proprietarii de ferme și asociații agricole.

Vizualizat: 12932 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
09. 16, 2020. Wednesday 08:04
Daca va plateste statul 0,5 euro /m adica 5.000 euro pe ha nu este bine, Voi ce vreti de 6 ori mai mult adica de 30.000 euro.
Unde se vinde un ha de teren arabil cu 30.000 euro?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii