Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FAMILII DE FERMIERI ÎN LACRIMI: AVEM 8.000 DE OI, 1.000 DE CAPRE, 700 DE VACI ȘI STATUL NE-A LUAT ULTIMA PALMĂ DE TEREN!

Publicat: 15 septembrie 2020 - 12:08
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NECAZ MARE. Fermierii din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, au fost lăsați fără pășune, fără teren agricol. Statul român i-a expropriat și i-a despăgubit cu bani mărunți. Un preț de șase ori mai mic decât cel mediu al pieței. În total, sunt afectate de această decizie 1.259 de familii, iar 22 sunt familii de fermieri care dețin 8.000 de oi, 1.000 de capre și 700 de vaci și au 120 de angajați. Fermierii i-au dat un Memoriu ministrului agriculturii, Adrian Oros, la Ziua Porumbului.

Fermierii au trimis Memoriul și către AGROINFO. Crescătorii de animale sunt disperați pentru că au rămas fără petec de pășune pentru animale, iar în schimbul terenului au primit mărunțiș, spun ei. Dau faliment, rămân familii întregi fără venituri, pentru că despăgubirile mici nu-i ajută deloc. memoriu-constanta_bmemoriu-constanta-doi_bmemoriu-constanta-trei_b

Locuitorii comunei Mihail Kogălniceanu care sunt expuși exproprierii ternurilor extravilane, intravilane și ferme agricole aflate pe aceste terenuri, pentru extinderea Bazei 57 Aeriană din această localitate, conform anexei 1 din HG 23 din 16 ianuarie 2020, suntem profund consternați de măsura legiferată de Guvern, având în vedere caracterul ultimativ dat de conținutul documentului menționat, privind finalizarea procesului de expropriere, respectiv, maxim 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Înțelegem caracterul interesului național pentru extinderea bazei aeriene, înțelegem demersul procedural de legiferare pe care trebuie să-l desfășoare guvernul pentru acest scop, dar nu putem să fim de acord cu excluderea informării cetățenilor direct afectați de acest demers, cu efect dezastruos asupra economiei fiecărei familii, proprietari de terenuri, fiecărei familii proprietari ai fermelor zootehnice și agricole dispuse pe aceste terenuri.

Sunt afectate 1259 de familii, cu o suprafața agricolă însumînd 2397 ha, reprezentînd teren intravilan și extravilan, categoria de folosință a terenului este arabil sau islaz, iar 22 de familii au dezvoltat afaceri cu profil agricol, ferme pentru cultura și creșterea animalelor, care vor intra în faliment. Facem mențiunea că în aceste ferme se cresc 8000 oi, 1000 capre, 700 vaci și sunt angajați 120 oameni.

Problema cea mai gravă pe care o generează hotărârea de guvern invocată este prețul derizoriu stabilit pentru despăgubirea cetățenilor supuși exproprierii terenurilor agricole, respectiv 0,5 euro pentru metrul pătrat.

Facem mențiunea că prețul stabilit pentru despăgubiri este de cel puțin 6 (șase) ori mai mic decât prețul mediu al pieței libere, cu deosebirea că tranzacțiile de pe piața liberă se fac prin acordul și buna credință a celor două părți care convin reciproc asupra prețului, pe când, în cazul exproprierii de față, Guvernul impune un preț nejustificat de mic, fără a fi fost luat în calcul impactul economic, financiar și social al cetățenilor și administrației locale.

Facem mențiunea că toată suprafața supusă exproprierii are aceeași destinație, teren agricol, iar în anexa 1 din HG există încadrări diferite, respectiv intravilan și extravilan, generînd prețuri diferențiate, scriu fermierii în Memoriul trimis către AGROINFO.

Fermierii adaugă că aceste familii își vor pierde veniturile pe care le realizează acum de pe un pământ moștenit de la bunici și străbunici.

Terenurile ce vor fi expropriate aduc un impact emoțional devastator asupra proprietarilor lor deoarece pământurile au fost dobândite de bunicii și străbunicii noștri prin sacrificii deosebite, mutîndu-se din vetrele lor de baștină, fie Ardeal, Muntenia sau Moldova, chemați aici de marii oameni de stat ai perioadei de după redobândirea Dobrogei după războiul de independență.
(...)

Pentru cetățenii care au dezvoltat afaceri economice specifice agriculturii, respectiv ferme agricole și zootehnice, impactul exproprierii este catastrofal deoarece infrastructura și mijloacele tehnice necesare acestor activități s-au realizat prin obținerea de fonduri europene și împrumuturi la bănci comerciale încă în derulare, iar exproprierea îi va introduce în faliment și implicit neputința de a returna către bănci banii împrumutați.

Pentru acești fermieri se generează mari probleme privind:
- soarta animalelor și a utilajelor cumpărate, conducînd la pierderi inimaginabile;
- cheltuielile excedentare pentru procedurile de lichidări de bunuri, reconfigurări ale activităților lor economice, simultan cu plata ratelor la bănci;
- pierderea contractelor cu agenții economici care valorificau produsele lor;
- vor fi disponibilizați 120 de angajați.

Prin acest Memoriu, fermierii din comuna constănțeană cer ministrului agriculturii să intervină la Guvern și  la instituțiile subordonate acestuia pentru reevaluarea prețului terenului expropriat, într-o formă și valoare compensatorie care să acopere integral efectele și consecințele exproprierii, atât pentru proprietarii de terenuri extravilane, intravilane și proprietarii de ferme și asociații agricole.

Vizualizat: 12071 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

12 aprilie 2021 - 07:35

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția mare, cum îi spun crescătorii, este achitat anul acesta și pentru un număr minim de 5 vaci eligibile la plată. Condiția obligatorie este ca ferma de vaci să se afle în zona montană. Pentru celelalte zone, numărul minim pentru care se acordă această subvenție pe cap de animal este de minim 10 vaci eligibile la plată.

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

12 aprilie 2021 - 06:53

PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020! Crescătorii de animale așteaptă cu nerăbdare să încaseze ajutoarele naționale tranzitorii din zootehnie, ANTZ, subvenție aferentă anului de cerere 2020, plătită acum, în 2021, de la bugetul de stat. Când încep plățile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură?

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

11 aprilie 2021 - 09:26

VOCEA CRESCĂTORULUI! Crescătorul de ovine Vasile Turculeț, Asociația Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistrița Năsăud, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care spune cu amărăciune că atâtea controale și supracontroale vor duce la distrugerea fermelor de animale și nu la sprijinirea lor pentru a se dezvolta. Oierul subliniază cu ironie aberațiile impuse de autorități crescătorilor.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

09 aprilie 2021 - 09:43

ATENȚIE, CRESCĂTORI! Animalele care sunt transportate fără documente sanitare-veterinare sunt confiscate și ucise de inspectorii sanitari-veterinari, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA Giurgiu, într-un comunicat transmis media.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
09. 16, 2020. Wednesday 08:04
Daca va plateste statul 0,5 euro /m adica 5.000 euro pe ha nu este bine, Voi ce vreti de 6 ori mai mult adica de 30.000 euro.
Unde se vinde un ha de teren arabil cu 30.000 euro?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Legumicultorul Ionel Ivasiuc are disciplina militarului, căci aceasta i-a fost prima ocupaţie, dar şi imaginaţia cuiva care a vrut să pornească spre o profesie ce îi dădea libertatea de mişcare şi de gândire. Acesta poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi! Vezi cum!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii