Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

FAMILII DE FERMIERI ÎN LACRIMI: AVEM 8.000 DE OI, 1.000 DE CAPRE, 700 DE VACI ȘI STATUL NE-A LUAT ULTIMA PALMĂ DE TEREN!

Publicat: 15 septembrie 2020 - 12:08
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NECAZ MARE. Fermierii din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, au fost lăsați fără pășune, fără teren agricol. Statul român i-a expropriat și i-a despăgubit cu bani mărunți. Un preț de șase ori mai mic decât cel mediu al pieței. În total, sunt afectate de această decizie 1.259 de familii, iar 22 sunt familii de fermieri care dețin 8.000 de oi, 1.000 de capre și 700 de vaci și au 120 de angajați. Fermierii i-au dat un Memoriu ministrului agriculturii, Adrian Oros, la Ziua Porumbului.

Fermierii au trimis Memoriul și către AGROINFO. Crescătorii de animale sunt disperați pentru că au rămas fără petec de pășune pentru animale, iar în schimbul terenului au primit mărunțiș, spun ei. Dau faliment, rămân familii întregi fără venituri, pentru că despăgubirile mici nu-i ajută deloc. memoriu-constanta_bmemoriu-constanta-doi_bmemoriu-constanta-trei_b

Locuitorii comunei Mihail Kogălniceanu care sunt expuși exproprierii ternurilor extravilane, intravilane și ferme agricole aflate pe aceste terenuri, pentru extinderea Bazei 57 Aeriană din această localitate, conform anexei 1 din HG 23 din 16 ianuarie 2020, suntem profund consternați de măsura legiferată de Guvern, având în vedere caracterul ultimativ dat de conținutul documentului menționat, privind finalizarea procesului de expropriere, respectiv, maxim 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Înțelegem caracterul interesului național pentru extinderea bazei aeriene, înțelegem demersul procedural de legiferare pe care trebuie să-l desfășoare guvernul pentru acest scop, dar nu putem să fim de acord cu excluderea informării cetățenilor direct afectați de acest demers, cu efect dezastruos asupra economiei fiecărei familii, proprietari de terenuri, fiecărei familii proprietari ai fermelor zootehnice și agricole dispuse pe aceste terenuri.

Sunt afectate 1259 de familii, cu o suprafața agricolă însumînd 2397 ha, reprezentînd teren intravilan și extravilan, categoria de folosință a terenului este arabil sau islaz, iar 22 de familii au dezvoltat afaceri cu profil agricol, ferme pentru cultura și creșterea animalelor, care vor intra în faliment. Facem mențiunea că în aceste ferme se cresc 8000 oi, 1000 capre, 700 vaci și sunt angajați 120 oameni.

Problema cea mai gravă pe care o generează hotărârea de guvern invocată este prețul derizoriu stabilit pentru despăgubirea cetățenilor supuși exproprierii terenurilor agricole, respectiv 0,5 euro pentru metrul pătrat.

Facem mențiunea că prețul stabilit pentru despăgubiri este de cel puțin 6 (șase) ori mai mic decât prețul mediu al pieței libere, cu deosebirea că tranzacțiile de pe piața liberă se fac prin acordul și buna credință a celor două părți care convin reciproc asupra prețului, pe când, în cazul exproprierii de față, Guvernul impune un preț nejustificat de mic, fără a fi fost luat în calcul impactul economic, financiar și social al cetățenilor și administrației locale.

Facem mențiunea că toată suprafața supusă exproprierii are aceeași destinație, teren agricol, iar în anexa 1 din HG există încadrări diferite, respectiv intravilan și extravilan, generînd prețuri diferențiate, scriu fermierii în Memoriul trimis către AGROINFO.

Fermierii adaugă că aceste familii își vor pierde veniturile pe care le realizează acum de pe un pământ moștenit de la bunici și străbunici.

Terenurile ce vor fi expropriate aduc un impact emoțional devastator asupra proprietarilor lor deoarece pământurile au fost dobândite de bunicii și străbunicii noștri prin sacrificii deosebite, mutîndu-se din vetrele lor de baștină, fie Ardeal, Muntenia sau Moldova, chemați aici de marii oameni de stat ai perioadei de după redobândirea Dobrogei după războiul de independență.
(...)

Pentru cetățenii care au dezvoltat afaceri economice specifice agriculturii, respectiv ferme agricole și zootehnice, impactul exproprierii este catastrofal deoarece infrastructura și mijloacele tehnice necesare acestor activități s-au realizat prin obținerea de fonduri europene și împrumuturi la bănci comerciale încă în derulare, iar exproprierea îi va introduce în faliment și implicit neputința de a returna către bănci banii împrumutați.

Pentru acești fermieri se generează mari probleme privind:
- soarta animalelor și a utilajelor cumpărate, conducînd la pierderi inimaginabile;
- cheltuielile excedentare pentru procedurile de lichidări de bunuri, reconfigurări ale activităților lor economice, simultan cu plata ratelor la bănci;
- pierderea contractelor cu agenții economici care valorificau produsele lor;
- vor fi disponibilizați 120 de angajați.

Prin acest Memoriu, fermierii din comuna constănțeană cer ministrului agriculturii să intervină la Guvern și  la instituțiile subordonate acestuia pentru reevaluarea prețului terenului expropriat, într-o formă și valoare compensatorie care să acopere integral efectele și consecințele exproprierii, atât pentru proprietarii de terenuri extravilane, intravilane și proprietarii de ferme și asociații agricole.

Vizualizat: 11524 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

25 septembrie 2020 - 17:35

ANULAT! Ziua Recoltei, un eveniment USAMV Cluj, care urma să aibă loc mâine, 26 septembrie, la podgoria cumpărată de USAMV Cluj în localitatea Apoldu de Sus, județul Sibiu, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunțate pentru sâmbătă, informează un comunicat USAMV Cluj. La eveniment era anunțată și participarea ministrului agriculturii, Adrian Oros.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

25 septembrie 2020 - 13:23

COMUNICAT. În ședința Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea valorii ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va efectua plata acestor ajutoare în termen de trei luni de la încheierea perioadei de depozitare, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis pentru AGROINFO.

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

25 septembrie 2020 - 12:47

PERCHEZIȚIE LA UN CRESCĂTOR DE OVINE! Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Botoșani au descins miercuri, 23 septembrie 2020, la imobilele unui crescător de animale din comuna Bălușeni. În urma percheziției, au fost ridicate crotalii noi și uzate. Oierul este bănuit de evaziune fiscală.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

25 septembrie 2020 - 07:24

ARENDĂ MAI MARE. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat, în debutul ședinței de Guvern, ținută joi seara, 24 septembrie 2020, că redevenţele plătite de unele societăți către Agenția Domeniilor Statului (ADS) sunt mai mici de un sfert din cât se plătește arenda de către proprietarii de teren. Poate vă mai  uitaţi un pic pe contractele acelea, i-a spus șeful Executivului secretarului de stat MADR, George Scarlat, care l-a suplinit la ședință pe ministrul agriculturii.

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

24 septembrie 2020 - 19:48

SCRAPIA, BOALĂ MORTALĂ LA OVINE. Două focare de scrapie la ovine au fost depistate la două ferme din județul Giurgiu. Au fost sacrificate 300 de ovine și alte 900 de ovine vor fi duse la abator pentru sacrificare. Scrapia este o boală mortală, fără leac. De multe ori, acolo unde este descoperit un focar de scrapie, este sacrificată întreaga turmă, iar proprietarul primește despăgubiri.

DATE EUROSTAT: CÂTE OI SE MAI CRESC ÎN ROMÂNIA!

DATE EUROSTAT: CÂTE OI SE MAI CRESC ÎN ROMÂNIA!

24 septembrie 2020 - 14:33

LOCUL DOI ÎN UE. Anul trecut, în 2019, în România a fost înregistrat un efectiv de 10 milioane de ovine, ceea ce a dus țara noastră pe locul doi în Uniunea Europeană în clasamentul celor mai mari crescători de oi, susțin datele publicate miercuri,23 septembrie 2020, de Eurostat.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
09. 16, 2020. Wednesday 08:04
Daca va plateste statul 0,5 euro /m adica 5.000 euro pe ha nu este bine, Voi ce vreti de 6 ori mai mult adica de 30.000 euro.
Unde se vinde un ha de teren arabil cu 30.000 euro?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Produsele Syngenta recomandate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la culturile de tomate în spații protejate.
Află ce fungicide și insecticide au fost utilizate cu succes în lotul demonstrativ Syngenta de la Seleuş, Arad.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Chelnerul aleargă la masa unui client: Detalii