KWS+
Reclama header after big part 2

FAMILII DE FERMIERI ÎN LACRIMI: AVEM 8.000 DE OI, 1.000 DE CAPRE, 700 DE VACI ȘI STATUL NE-A LUAT ULTIMA PALMĂ DE TEREN!

Publicat: 15 septembrie 2020 - 12:08
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NECAZ MARE. Fermierii din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, au fost lăsați fără pășune, fără teren agricol. Statul român i-a expropriat și i-a despăgubit cu bani mărunți. Un preț de șase ori mai mic decât cel mediu al pieței. În total, sunt afectate de această decizie 1.259 de familii, iar 22 sunt familii de fermieri care dețin 8.000 de oi, 1.000 de capre și 700 de vaci și au 120 de angajați. Fermierii i-au dat un Memoriu ministrului agriculturii, Adrian Oros, la Ziua Porumbului.

Fermierii au trimis Memoriul și către AGROINFO. Crescătorii de animale sunt disperați pentru că au rămas fără petec de pășune pentru animale, iar în schimbul terenului au primit mărunțiș, spun ei. Dau faliment, rămân familii întregi fără venituri, pentru că despăgubirile mici nu-i ajută deloc. memoriu-constanta_bmemoriu-constanta-doi_bmemoriu-constanta-trei_b

Locuitorii comunei Mihail Kogălniceanu care sunt expuși exproprierii ternurilor extravilane, intravilane și ferme agricole aflate pe aceste terenuri, pentru extinderea Bazei 57 Aeriană din această localitate, conform anexei 1 din HG 23 din 16 ianuarie 2020, suntem profund consternați de măsura legiferată de Guvern, având în vedere caracterul ultimativ dat de conținutul documentului menționat, privind finalizarea procesului de expropriere, respectiv, maxim 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Înțelegem caracterul interesului național pentru extinderea bazei aeriene, înțelegem demersul procedural de legiferare pe care trebuie să-l desfășoare guvernul pentru acest scop, dar nu putem să fim de acord cu excluderea informării cetățenilor direct afectați de acest demers, cu efect dezastruos asupra economiei fiecărei familii, proprietari de terenuri, fiecărei familii proprietari ai fermelor zootehnice și agricole dispuse pe aceste terenuri.

Sunt afectate 1259 de familii, cu o suprafața agricolă însumînd 2397 ha, reprezentînd teren intravilan și extravilan, categoria de folosință a terenului este arabil sau islaz, iar 22 de familii au dezvoltat afaceri cu profil agricol, ferme pentru cultura și creșterea animalelor, care vor intra în faliment. Facem mențiunea că în aceste ferme se cresc 8000 oi, 1000 capre, 700 vaci și sunt angajați 120 oameni.

Problema cea mai gravă pe care o generează hotărârea de guvern invocată este prețul derizoriu stabilit pentru despăgubirea cetățenilor supuși exproprierii terenurilor agricole, respectiv 0,5 euro pentru metrul pătrat.

Facem mențiunea că prețul stabilit pentru despăgubiri este de cel puțin 6 (șase) ori mai mic decât prețul mediu al pieței libere, cu deosebirea că tranzacțiile de pe piața liberă se fac prin acordul și buna credință a celor două părți care convin reciproc asupra prețului, pe când, în cazul exproprierii de față, Guvernul impune un preț nejustificat de mic, fără a fi fost luat în calcul impactul economic, financiar și social al cetățenilor și administrației locale.

Facem mențiunea că toată suprafața supusă exproprierii are aceeași destinație, teren agricol, iar în anexa 1 din HG există încadrări diferite, respectiv intravilan și extravilan, generînd prețuri diferențiate, scriu fermierii în Memoriul trimis către AGROINFO.

Fermierii adaugă că aceste familii își vor pierde veniturile pe care le realizează acum de pe un pământ moștenit de la bunici și străbunici.

Terenurile ce vor fi expropriate aduc un impact emoțional devastator asupra proprietarilor lor deoarece pământurile au fost dobândite de bunicii și străbunicii noștri prin sacrificii deosebite, mutîndu-se din vetrele lor de baștină, fie Ardeal, Muntenia sau Moldova, chemați aici de marii oameni de stat ai perioadei de după redobândirea Dobrogei după războiul de independență.
(...)

Pentru cetățenii care au dezvoltat afaceri economice specifice agriculturii, respectiv ferme agricole și zootehnice, impactul exproprierii este catastrofal deoarece infrastructura și mijloacele tehnice necesare acestor activități s-au realizat prin obținerea de fonduri europene și împrumuturi la bănci comerciale încă în derulare, iar exproprierea îi va introduce în faliment și implicit neputința de a returna către bănci banii împrumutați.

Pentru acești fermieri se generează mari probleme privind:
- soarta animalelor și a utilajelor cumpărate, conducînd la pierderi inimaginabile;
- cheltuielile excedentare pentru procedurile de lichidări de bunuri, reconfigurări ale activităților lor economice, simultan cu plata ratelor la bănci;
- pierderea contractelor cu agenții economici care valorificau produsele lor;
- vor fi disponibilizați 120 de angajați.

Prin acest Memoriu, fermierii din comuna constănțeană cer ministrului agriculturii să intervină la Guvern și  la instituțiile subordonate acestuia pentru reevaluarea prețului terenului expropriat, într-o formă și valoare compensatorie care să acopere integral efectele și consecințele exproprierii, atât pentru proprietarii de terenuri extravilane, intravilane și proprietarii de ferme și asociații agricole.

Vizualizat: 11978 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚ DE ASTĂZI ANSVSA PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ DE ASTĂZI ANSVSA PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

18 ianuarie 2021 - 17:52

COMUNICAT! Recomandările Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă.
 

OFICIAL! BUGETELE APIA ȘI AFIR pentru PLĂȚILE CĂTRE FERMIERI PENTRU ANII 2021-2022!

OFICIAL! BUGETELE APIA ȘI AFIR pentru PLĂȚILE CĂTRE FERMIERI PENTRU ANII 2021-2022!

18 ianuarie 2021 - 17:36

ANUNȚ MINISTERUL AGRICULTURII! Printr-un proiect de ordonanță de urgență care modifică Ordonanța subvențiilor, Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi, 18 ianuarie 2021, suma destinată pentru plata subvențiilor fermierilor pentru anii 2021-2022.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

18 ianuarie 2021 - 16:56

OFICIAL! Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, 18 ianuarie 2021, proiectul de ordonanță de urgență prin care sunt puse în aplicare prevederile Regulamentului (UE) 2020/2220 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 decembrie 2020 de stabilire a anumitor dispoziții tranzitorii privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anii 2021 și 2022.

MADR ASTĂZI: START A DOUA SESIUNE CONCESIONARE TERENURI PENTRU TINERII FERMIERI!

MADR ASTĂZI: START A DOUA SESIUNE CONCESIONARE TERENURI PENTRU TINERII FERMIERI!

18 ianuarie 2021 - 12:34

COMUNICAT! Ministerul Agriculturii informează că Agenția Domeniilor Statului a demarat astăzi, 18 ianuarie 2021, a doua sesiune de concesionare a terenurilor cu destinație agricolă aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS), în suprafață de până la 50 ha, către tinerii cu vârsta de maxim 40 de ani.

STRIGĂTUL DE DISPERARE AL APICULTORILOR ROMÂNI: ANULAȚI AUTORIZAȚIILE PENTRU NEONICOTINOIDE!

STRIGĂTUL DE DISPERARE AL APICULTORILOR ROMÂNI: ANULAȚI AUTORIZAȚIILE PENTRU NEONICOTINOIDE!

18 ianuarie 2021 - 10:02

SCRISOARE DESCHISĂ. Apicultorii români îi transmit ministrului agriculturii, Adrian Oros, o scrisoare deschisă prin care-i cer să anuleze autorizațiile eliberate pentru acest an pentru utilizarea neonicotinoidelor în tratarea semințelor de sfeclă de zahăr și floarea soarelui. Apicultorii au transmis astăzi scrisoarea către AGROINFO.

MINISTRUL OROS: SUNT ASOCIAȚII ALE FERMIERILOR CARE-I AJUTĂ PE VÂNĂTORII DE SUBVENȚII APIA SĂ IA BANII!

MINISTRUL OROS: SUNT ASOCIAȚII ALE FERMIERILOR CARE-I AJUTĂ PE VÂNĂTORII DE SUBVENȚII APIA SĂ IA BANII!

18 ianuarie 2021 - 09:16

ÎN ROMÂNIA, VÂNĂTOAREA DE SUBVENȚII A LUAT AMPLOARE! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că va schimba paradigma, modelul, în acest an pentru a-i împiedica pe vânătorii de subvenții să ia banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Ministrul a spus pe șleau că sunt asociații profesionale ale fermierilor care-i ajută pe acești vânători de subvenții să ajungă la bani, în dezavantajul adevăraților fermieri și crescători de animale.

PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU FERMELE DE ANIMALE! TERMEN 29 IANUARIE!

PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU FERMELE DE ANIMALE! TERMEN 29 IANUARIE!

18 ianuarie 2021 - 08:02

ATENȚIE! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data 29 ianuarie 2021 inclusiv se depun cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în luna decembrie și în trimestrul al IV-lea al anului 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

17 ianuarie 2021 - 19:35

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, chiar deosebit de rece, în aproape toată țara.

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

17 ianuarie 2021 - 09:27

BANI PENTRU FERMIERI! Ministerul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că România dispune de 6,61 miliarde de euro pentru anii de tranziție 2021-2022, bani noi pentru măsuri vechi de sprijin a fermierilor români. Șeful de la Agricultură a mai spus că acestei sume i se vor adăuga bani de la bugetul național pentru continuarea anul acesta a unor programe de minimis destinate fermierilor.

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
09. 16, 2020. Wednesday 08:04
Daca va plateste statul 0,5 euro /m adica 5.000 euro pe ha nu este bine, Voi ce vreti de 6 ori mai mult adica de 30.000 euro.
Unde se vinde un ha de teren arabil cu 30.000 euro?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Fidelitate

Fidelitate
Există unele femei care, în loc să-i facă să sufere pe mai mulţi bărbaţi, aşa cum e firesc, se concentrează asupra unuia până îl extermină. Detalii