Serviciile veterinare din România au înaintat Iordaniei, ţară în care sunt exportate anual sute de mii de animale vii, solicitarea de a reduce de la 21 la 14 zile perioada de carantină pentru ovinele destinate exportului, în vederea sprijinirii crescătorilor români de animale, a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Ioan Oleleu.
"Iordania reprezintă unul dintre partenerii foarte importanţi ai crescătorilor de ovine din România, pentru că anual acolo ajunge un număr important de ovine şi vorbim de ordinul sutelor de mii. Noi am solicitat încă din cursul anului trecut o reducere a perioadei de carantină de la 28 la 14 zile şi am obţinut o reducere iniţială de 21 de zile, dar urmare a discuţiilor pe care le-am avut din punct de vedere tehnic cu domnul ministru al Agriculturii din Iordania (Khaled Al-Hneifat n.r.), care a fost prezent în România, în perioada 13-16 martie 2023, am obţinut promisiunea de a reduce perioada de carantină de la 21 la 14 zile, iar 14 zile este cea mai scurtă perioadă care poate fi obţinută. De ce este importantă această reducere a perioadei de carantină? În primul rând din punct de vedere economic, pentru că atunci când un efectiv important de animale rămâne o perioadă mai scurtă în fermele de carantină, respectiv în centrele de colectare a ovinelor de unde pleacă apoi în Iordania, şi costurile agenţilor economici din România sunt mai mici", a precizat vicepreşedintele ANSVSA.
Oleleu afirmă că această reuşită cu Iordania poate să ofere României posibilitatea de a redeschide discuţiile şi cu alte state, unde există perioade destul de lungi de carantină în centrele de colectare, respectiv perioada maximă de 28 de zile.
"Arabia Saudită este o altă destinaţie de unde aşteptăm un răspuns, tot aşa pentru o reducere a perioadei de de carantină. Apoi în Emiratele Arabe Unite, Iran, unde ne dorim tot o reducere la 14 zile. Este foarte important să reuşim în cât mai multe ţări. Pe de o parte, acolo unde nu avem în momentul de faţă certificatele sanitare veterinare agreate, ele trebuie să fie agreate, iar ANSVSA a făcut demersurile în absolut toate ţările unde ar exista potenţial de export. Urmează să primim şi din partea celorlalte ţări atât deschiderea cât şi reducerea perioadei de carantină, acolo unde avem deja stabilită perioada", a explicat reprezentantul Autorităţii.
Potrivit sursei citate, partea iordaniană a fost convinsă, cu ocazia vizitei efectuate în România, să reducă perioada de carantină şi datorită prezentării din punct de vedere tehnic a programului strategic de monitorizare a bolilor în România, prezentare realizată la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animalelor (IDSA).
"Acestea au convins foarte mult partea iordaniană, în frunte cu ministrul Agriculturii, în ceea ce priveşte soliditatea procesului de supraveghere a stării de sănătate a animalelor la nivel naţional. Numărul mare de analize şi capacitatea analitică pe care o are România au fost un factor foarte important. De asemenea, a contat şi numărul mare de specialişti implicaţi în tot acest proces de supraveghere şi mai ales profesionalismul şi certificările internaţionale ale personalului care lucrează atât în laboratoarele Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), cât şi ale personalului care asigură supravegherea acestor exploataţii", a transmis vicepreşedintele Autorităţii.
Oleleu a precizat că ministrul iordanian al Agriculturii a propus organizarea unor sesiuni de instruire în domeniul sanitar veterinar pentru medicii veterinari iordanieni în cadrul IDSA sau la nivelul DSVSA-urilor, acesta fiind "un proces susţinut pe componenta financiară şi de către ministrul Agriculturii din România, domnul Petre Daea".
Alte oportunităţi pentru exportul de animale vii, unde sunt în curs de negociere condiţiile sanitare veterinare, sunt în Libia şi Liban, în timp ce cu China se poartă încă negocieri pentru exportul de animale vii, România fiind prezentă doar cu produse procesate, respectiv miere, lactate, dar în cantităţi destul de reduse.