Fermierii români sunt în continuare discriminați față de ceilalți fermieri europeni, spun europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia Agri, Parlamentul European. Uniunea Europeană însă le impune agricultorilor din România să respecte aceleași reguli stricte, chiar dacă subvențiile lor sunt mai mici. E o inegalitate și fermierii noștri nu pot concura pe piață cu fermierii din Vestul Europei, unde subvențiile sunt mai mari.
"Situația din Lituania se regăsește și în România, unde, cu toată aplicarea convergenței externe până în 2027, tot rămâne un decalaj nepermis între fermierii români și cei din Vestul Europei. În plus, este o creștere doar teoretică, pentru că fermierii nu vor beneficia de ea.
La momentul în care s-a aprobat bugetul PAC pentru plăți directe, suprafața luată în calcul, în România, era cu 400.000 de hectare mai mică decât datele statistice din 2018, iar de atunci, a tot crescut această suprafață agricolă. În plus, au scăzut și banii din Pilonul II, prevăzuți pentru investiții pentru perioada 2021-2027, cu aproape 3 miliarde de euro. Acest lucru nu va reduce decalajul dintre fermele românești și cele din restul Uniunii.
Eu nu cer un favor pentru țara mea. Atrag doar atenția că lipsa unei convergențe externe complete pune în pericol atingerea obiectivelor noii PAC și ale Pactului Verde în întreaga Uniune Europeană.
Prin urmare, aș vrea să întreb reprezentantul Comisiei Europene: cum de le poate cere fermierilor români ca Uniunea să aibă aceleași standarde și să aplice toate măsurile cerute ca și restul fermierilor europeni, dacă există acest decalaj?" A spus europarlamentarul Carmen Avram, în intervenția pe care a avut-o miercuri, 16 iunie 2021, în Parlamentul European.