Adama
Agreena
AGRICOVER

Eurodeputat, la stână: În maxim 5 ani dispare ciobănitul în timp de iarnă!

Publicat: 24 ianuarie 2022 - 08:45
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De când “e lumea și pământul", în zootehnie sunt trei principii care trebuie respectate: rasă, casă și masă! Spune europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, care a fost duminică, 23 ianuarie 2022, la o stână de oi din Marpod, județul Sibiu. Eurodeputatul atenționează că-n maxim 5 ani dispare ciobănitul în timp de iarnă, la rulotă. Nu vom mai vedea astfel de stâne. 

"Investițiile în genetica de calitate reprezintă garanția succesului în zootehnie!

“Cine va avea lapte, va avea aur“!
De când “e lumea și pământul", în zootehnie sunt trei principii care trebuie respectate: rasă, casă și masă! Iar mai nou ar trebui adăugat și “politicieni responsabili“ care să îți garanteze piețele de desfacere și să le țină piept celor care vor blocarea sectorului! Fără să fie programată de dimineața, printr-un complex de împrejurări, la acest final de săptămână, am ajuns în zona Marpod, județul Sibiu, un județ care își revendică pe bună dreptate titlul - “un leagăn al oieritului”!

buda-coperta-bun_b

 

Am poposit la un cunoscut al locului și practicant al oieritului. Dar al unui oierit “altfel“ și aș spune eu, al unuia de calitate, către care ar trebui să se îndrepte toți cei care vor să producă lapte de oaie! Mihai a investit încă din 1999 într-o rasă specializată de lapte, respectiv în Lacaune! O rasă din Franța care se adaptează perfect la condițiile din România si care se profilează ca fiind de lapte-carne dar are și linii de carne-lapte. Cei din domeniu cunosc diferența!

stana-marpod_b

 

Fără discuție, in România de astăzi, rasa Țurcană este predominantă, cred că undeva la 85% din efective sunt din aceasta rasă. Calitățile ei sunt excepționale: rusticitate și plasticitate deosebită, ceea ce se traduce în rezistența la boli în general, la pododermatite, fătari ușoare chiar și în zăpadă, mânca de sub zăpada cum mai spun unii, ceea ce desigur determină un preț de cost mai scăzut! Dar! Există un mare DAR, care trebuie să dea de gândit atât autorităților publice, cât și șefilor de asociații din sector și în final actorilor și practicanților acestui sport greu! I-aș spune chiar sângeros având in vedere frigul de afară si că suntem in perioada fătărilor. Iar când spun asta mă refer la actuala realitate care nu poate fi contestată. În primul rând, lipsa forței de muncă mai ales în sectorul zootehnic a devenit un factor limitativ și distructiv având in vedere câte ferme s-au închis din aceste motive și condițiile grele din sector.

buda-stana-trei_b

 

Tocmai de aceea, îmi permit să estimez că în maxim 5 ani vom asista la o dispariție a ciobănitului în timp de iarnă, la rulotă! Nu vom mai vedea astfel de stâni, decât așa cum vedem în America rezervațiile de indieni pentru aducere aminte, iar copiii și nepoții noștri vor spune că exagerăm doar pentru a atrage turiști!

Este complicat să mai găsești azi oameni care să fie dispuși să doarmă afară pe timp de iarnă la -15, -20 de grade, să iasă în dric de noapte să se bată cu lupii sau șacalii tot mai numeroși, ori să îți facă fătările care de regulă sunt noaptea! Este complicat și să te trezești la 4 dimineața, să tragi din țâța oii 2-3 deți de lapte după ce “numai la 12 noaptea te-ai culcat”!

Este complicat să mai atragi tinerii în sector în aceste condiții și sincer, nici nu le poți reproșa prea mult că își doresc altceva dacă se poate sau este mai rentabil si mai ușor! Nu mai vorbesc de piețele de desfacere care sunt tot mai asaltate de “verzii “ tot mai numeroși, pe care îi găsești în guvernele din Germania și Austria si care te îndeamnă să mănânci ierburi, deoarece este mai sănătos, sau de “Struți ori de Păuni” care ne spun că animalele sunt ființe sensibile și că nu e bine să le duci la abator! Iar dacă te gândești la criza generată de prețul la motorină, gaz sau îngrășăminte, te ia capul!

stana-marpod-doi_b


Revenind la oile noastre, aș dori să atrag atenția asupra unor lucruri cunoscute: investițiile în genetică pe de o parte și investițiile în tehnologizarea fermelor pe de altă parte, și mai ales, specializarea producțiilor. Sincer, mă uit câteodată la “Viața Satului” și îmi dau seama din aceste emisiuni cât de înapoiați suntem! Și ne și place al naibii! Văd cum se face apologia producției de lapte la rasa Țurcană în condițiile în care știm bine că astăzi există atâtea rase care pot fi crescute în România, în condiții mult mai bune, cu posibilitatea de a fi mulse mecanic, cu obținerea unui lapte de calitate și cu eforturi reduse! TVR 1 ar trebui să fie un deschizător de drumuri, însă se complace să rămână în logica “am mințit poporul cu televizorul“! România are puși la dispoziție peste 20 de miliarde de euro pentru următorii 7 ani și multe alte miliarde din alte axe de finanțare! Dacă nu vom reuși să creionăm Planurile Naționale Strategice, încât să stimulăm performanța, fie că vorbim de litru de lapte sau kg de carne și vom subvenționa doar după numărul de animale, agricultura din România nu va mai însemna nimic la nivel european! Este nevoie să înțelegem că asigurând o alimentație de calitate, cu remorcă tehnologică, cu rații echilibrare primite de la specialiști, plătiți de asociații, vom vedea că și cu efective de 200 de capete, o familie își poate asigura mai mult decât un trai decent! În Europa întreagă, nu am văzut la fermele de familie mai mult de 200 de capete.

buda-stana-doi_b

În același timp, este nevoie de programe naționale pentru a investi în genetică, în specializarea producțiilor, de zonarea producțiilor in funcție de pretabilitate, în modernizarea fermelor care să îți permită reducerea necesarului de forță de munca și ușurarea muncii, celor care o fac, paralel cu deschiderea piețelor de desfacere! Iar pentru asta, plecând de la Academia de Științe Agricole, universitățile de profil, liderii cu viziune ai asociațiilor de profil, care să înțeleagă lumea de astăzi, fermierii și nu în ultimul rând politicienii trebuie să stea deopotrivă la masă, în vederea găsirii unor soluții viabile pentru sectorul zootehnic! Și mai ales, trebuie să ieșim din logica “nu a fost să fie sau merge și așa” or „bătrânii așa făceau” sau „lasă ca știu eu“! Până una alta, felicitări, domnule Mihai, pentru tot ce faci! Iar tuturor practicanților din sistem pe care îi admir și îi respect, vă îndemn să-i treceți pragul, sigur nu o să vă pară rău!" A povestit eurodeputatul român pe Facebook. 

Vizualizat: 6808 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

17 iulie 2024 - 18:35

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1966 AL COMISIEI din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate [„Sardeluță marinată” (STG)].

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

17 iulie 2024 - 15:26

În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

17 iulie 2024 - 15:02

Crescătorii de vaci beneficiază începând cu acest an de o nouă schemă de ajutor, este vorba de sprijinul pentru porumbul de siloz. Cei care cresc minim 3 vaci și fac o producție de 18 tone porumb la hectar pot încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) noua subvenție de 230 euro/ha. O altă condiție pentru bani se referă la consumul anual maxim de porumb siloz pentru bovine.

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

17 iulie 2024 - 12:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) a anunțat marți, 16 iulie 2024, că a extras eșantionul de control pentru acest an. Pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul zootehnic sunt verificați 5.356 crescători de animale dintre cei care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal, cuvenite pentru anul 2024. 

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

16 iulie 2024 - 20:31

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 - Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10 - Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală.

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

16 iulie 2024 - 19:54

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a fost extras eșantionul de control pentru Campania 2024, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și condiționalitate din cererea de plată.

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

16 iulie 2024 - 17:42

Medicii veterinari oficiali, din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat un număr de 83 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare. Acțiunea de control se desfășoară în mai multe județe din țară. 

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

16 iulie 2024 - 14:54

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că peste 180 milioane lei au fost virate către Direcțiile Agricole Județene pentru plata micilor fermieri cultivatori de tomate în spații protejate.

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

16 iulie 2024 - 06:53

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat luni, în emisiunea Agrostrategia de la TVR1 că fermierii care au culturile agricole afectate de secetă vor primi despăbugiri între 200 euro/ha și 250 euro/ha.

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

15 iulie 2024 - 17:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, anunță închiderea azi, 15 iulie 2024, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații și pentru DR-26 Înființarea sistemelor de irigații, intervenții finanțate cu fonduri nerambursabule din Planul Strategic 2023 – 2027.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
alex simion
|
01. 28, 2022. Friday 20:23
cu pasunile din zona de deal munte ce facem ,cu traditiile noastre de secole ce facem , am ajuns iarasi la teoria formelor fara fond, stiti din ce cauza ciobanii nostrii nu au bani pentru bunastarea reginei muntilor, fiindca subventiile pe pasunii nu ajung la ei ajung in cu totul alte locuri .#lasati padurile s_a creasca si oile s_a pasca.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii