Adama
Agreena
AGRICOVER

Eurodeputat, la stână: În maxim 5 ani dispare ciobănitul în timp de iarnă!

Publicat: 24 ianuarie 2022 - 08:45
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De când “e lumea și pământul", în zootehnie sunt trei principii care trebuie respectate: rasă, casă și masă! Spune europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, care a fost duminică, 23 ianuarie 2022, la o stână de oi din Marpod, județul Sibiu. Eurodeputatul atenționează că-n maxim 5 ani dispare ciobănitul în timp de iarnă, la rulotă. Nu vom mai vedea astfel de stâne. 

"Investițiile în genetica de calitate reprezintă garanția succesului în zootehnie!

“Cine va avea lapte, va avea aur“!
De când “e lumea și pământul", în zootehnie sunt trei principii care trebuie respectate: rasă, casă și masă! Iar mai nou ar trebui adăugat și “politicieni responsabili“ care să îți garanteze piețele de desfacere și să le țină piept celor care vor blocarea sectorului! Fără să fie programată de dimineața, printr-un complex de împrejurări, la acest final de săptămână, am ajuns în zona Marpod, județul Sibiu, un județ care își revendică pe bună dreptate titlul - “un leagăn al oieritului”!

buda-coperta-bun_b

 

Am poposit la un cunoscut al locului și practicant al oieritului. Dar al unui oierit “altfel“ și aș spune eu, al unuia de calitate, către care ar trebui să se îndrepte toți cei care vor să producă lapte de oaie! Mihai a investit încă din 1999 într-o rasă specializată de lapte, respectiv în Lacaune! O rasă din Franța care se adaptează perfect la condițiile din România si care se profilează ca fiind de lapte-carne dar are și linii de carne-lapte. Cei din domeniu cunosc diferența!

stana-marpod_b

 

Fără discuție, in România de astăzi, rasa Țurcană este predominantă, cred că undeva la 85% din efective sunt din aceasta rasă. Calitățile ei sunt excepționale: rusticitate și plasticitate deosebită, ceea ce se traduce în rezistența la boli în general, la pododermatite, fătari ușoare chiar și în zăpadă, mânca de sub zăpada cum mai spun unii, ceea ce desigur determină un preț de cost mai scăzut! Dar! Există un mare DAR, care trebuie să dea de gândit atât autorităților publice, cât și șefilor de asociații din sector și în final actorilor și practicanților acestui sport greu! I-aș spune chiar sângeros având in vedere frigul de afară si că suntem in perioada fătărilor. Iar când spun asta mă refer la actuala realitate care nu poate fi contestată. În primul rând, lipsa forței de muncă mai ales în sectorul zootehnic a devenit un factor limitativ și distructiv având in vedere câte ferme s-au închis din aceste motive și condițiile grele din sector.

buda-stana-trei_b

 

Tocmai de aceea, îmi permit să estimez că în maxim 5 ani vom asista la o dispariție a ciobănitului în timp de iarnă, la rulotă! Nu vom mai vedea astfel de stâni, decât așa cum vedem în America rezervațiile de indieni pentru aducere aminte, iar copiii și nepoții noștri vor spune că exagerăm doar pentru a atrage turiști!

Este complicat să mai găsești azi oameni care să fie dispuși să doarmă afară pe timp de iarnă la -15, -20 de grade, să iasă în dric de noapte să se bată cu lupii sau șacalii tot mai numeroși, ori să îți facă fătările care de regulă sunt noaptea! Este complicat și să te trezești la 4 dimineața, să tragi din țâța oii 2-3 deți de lapte după ce “numai la 12 noaptea te-ai culcat”!

Este complicat să mai atragi tinerii în sector în aceste condiții și sincer, nici nu le poți reproșa prea mult că își doresc altceva dacă se poate sau este mai rentabil si mai ușor! Nu mai vorbesc de piețele de desfacere care sunt tot mai asaltate de “verzii “ tot mai numeroși, pe care îi găsești în guvernele din Germania și Austria si care te îndeamnă să mănânci ierburi, deoarece este mai sănătos, sau de “Struți ori de Păuni” care ne spun că animalele sunt ființe sensibile și că nu e bine să le duci la abator! Iar dacă te gândești la criza generată de prețul la motorină, gaz sau îngrășăminte, te ia capul!

stana-marpod-doi_b


Revenind la oile noastre, aș dori să atrag atenția asupra unor lucruri cunoscute: investițiile în genetică pe de o parte și investițiile în tehnologizarea fermelor pe de altă parte, și mai ales, specializarea producțiilor. Sincer, mă uit câteodată la “Viața Satului” și îmi dau seama din aceste emisiuni cât de înapoiați suntem! Și ne și place al naibii! Văd cum se face apologia producției de lapte la rasa Țurcană în condițiile în care știm bine că astăzi există atâtea rase care pot fi crescute în România, în condiții mult mai bune, cu posibilitatea de a fi mulse mecanic, cu obținerea unui lapte de calitate și cu eforturi reduse! TVR 1 ar trebui să fie un deschizător de drumuri, însă se complace să rămână în logica “am mințit poporul cu televizorul“! România are puși la dispoziție peste 20 de miliarde de euro pentru următorii 7 ani și multe alte miliarde din alte axe de finanțare! Dacă nu vom reuși să creionăm Planurile Naționale Strategice, încât să stimulăm performanța, fie că vorbim de litru de lapte sau kg de carne și vom subvenționa doar după numărul de animale, agricultura din România nu va mai însemna nimic la nivel european! Este nevoie să înțelegem că asigurând o alimentație de calitate, cu remorcă tehnologică, cu rații echilibrare primite de la specialiști, plătiți de asociații, vom vedea că și cu efective de 200 de capete, o familie își poate asigura mai mult decât un trai decent! În Europa întreagă, nu am văzut la fermele de familie mai mult de 200 de capete.

buda-stana-doi_b

În același timp, este nevoie de programe naționale pentru a investi în genetică, în specializarea producțiilor, de zonarea producțiilor in funcție de pretabilitate, în modernizarea fermelor care să îți permită reducerea necesarului de forță de munca și ușurarea muncii, celor care o fac, paralel cu deschiderea piețelor de desfacere! Iar pentru asta, plecând de la Academia de Științe Agricole, universitățile de profil, liderii cu viziune ai asociațiilor de profil, care să înțeleagă lumea de astăzi, fermierii și nu în ultimul rând politicienii trebuie să stea deopotrivă la masă, în vederea găsirii unor soluții viabile pentru sectorul zootehnic! Și mai ales, trebuie să ieșim din logica “nu a fost să fie sau merge și așa” or „bătrânii așa făceau” sau „lasă ca știu eu“! Până una alta, felicitări, domnule Mihai, pentru tot ce faci! Iar tuturor practicanților din sistem pe care îi admir și îi respect, vă îndemn să-i treceți pragul, sigur nu o să vă pară rău!" A povestit eurodeputatul român pe Facebook. 

Vizualizat: 6910 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
alex simion
|
01. 28, 2022. Friday 20:23
cu pasunile din zona de deal munte ce facem ,cu traditiile noastre de secole ce facem , am ajuns iarasi la teoria formelor fara fond, stiti din ce cauza ciobanii nostrii nu au bani pentru bunastarea reginei muntilor, fiindca subventiile pe pasunii nu ajung la ei ajung in cu totul alte locuri .#lasati padurile s_a creasca si oile s_a pasca.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii