ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Eurodeputat, la stână: În maxim 5 ani dispare ciobănitul în timp de iarnă!

Publicat: 24 ianuarie 2022 - 08:45
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De când “e lumea și pământul", în zootehnie sunt trei principii care trebuie respectate: rasă, casă și masă! Spune europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, care a fost duminică, 23 ianuarie 2022, la o stână de oi din Marpod, județul Sibiu. Eurodeputatul atenționează că-n maxim 5 ani dispare ciobănitul în timp de iarnă, la rulotă. Nu vom mai vedea astfel de stâne. 

"Investițiile în genetica de calitate reprezintă garanția succesului în zootehnie!

“Cine va avea lapte, va avea aur“!
De când “e lumea și pământul", în zootehnie sunt trei principii care trebuie respectate: rasă, casă și masă! Iar mai nou ar trebui adăugat și “politicieni responsabili“ care să îți garanteze piețele de desfacere și să le țină piept celor care vor blocarea sectorului! Fără să fie programată de dimineața, printr-un complex de împrejurări, la acest final de săptămână, am ajuns în zona Marpod, județul Sibiu, un județ care își revendică pe bună dreptate titlul - “un leagăn al oieritului”!

buda-coperta-bun_b

 

Am poposit la un cunoscut al locului și practicant al oieritului. Dar al unui oierit “altfel“ și aș spune eu, al unuia de calitate, către care ar trebui să se îndrepte toți cei care vor să producă lapte de oaie! Mihai a investit încă din 1999 într-o rasă specializată de lapte, respectiv în Lacaune! O rasă din Franța care se adaptează perfect la condițiile din România si care se profilează ca fiind de lapte-carne dar are și linii de carne-lapte. Cei din domeniu cunosc diferența!

stana-marpod_b

 

Fără discuție, in România de astăzi, rasa Țurcană este predominantă, cred că undeva la 85% din efective sunt din aceasta rasă. Calitățile ei sunt excepționale: rusticitate și plasticitate deosebită, ceea ce se traduce în rezistența la boli în general, la pododermatite, fătari ușoare chiar și în zăpadă, mânca de sub zăpada cum mai spun unii, ceea ce desigur determină un preț de cost mai scăzut! Dar! Există un mare DAR, care trebuie să dea de gândit atât autorităților publice, cât și șefilor de asociații din sector și în final actorilor și practicanților acestui sport greu! I-aș spune chiar sângeros având in vedere frigul de afară si că suntem in perioada fătărilor. Iar când spun asta mă refer la actuala realitate care nu poate fi contestată. În primul rând, lipsa forței de muncă mai ales în sectorul zootehnic a devenit un factor limitativ și distructiv având in vedere câte ferme s-au închis din aceste motive și condițiile grele din sector.

buda-stana-trei_b

 

Tocmai de aceea, îmi permit să estimez că în maxim 5 ani vom asista la o dispariție a ciobănitului în timp de iarnă, la rulotă! Nu vom mai vedea astfel de stâni, decât așa cum vedem în America rezervațiile de indieni pentru aducere aminte, iar copiii și nepoții noștri vor spune că exagerăm doar pentru a atrage turiști!

Este complicat să mai găsești azi oameni care să fie dispuși să doarmă afară pe timp de iarnă la -15, -20 de grade, să iasă în dric de noapte să se bată cu lupii sau șacalii tot mai numeroși, ori să îți facă fătările care de regulă sunt noaptea! Este complicat și să te trezești la 4 dimineața, să tragi din țâța oii 2-3 deți de lapte după ce “numai la 12 noaptea te-ai culcat”!

Este complicat să mai atragi tinerii în sector în aceste condiții și sincer, nici nu le poți reproșa prea mult că își doresc altceva dacă se poate sau este mai rentabil si mai ușor! Nu mai vorbesc de piețele de desfacere care sunt tot mai asaltate de “verzii “ tot mai numeroși, pe care îi găsești în guvernele din Germania și Austria si care te îndeamnă să mănânci ierburi, deoarece este mai sănătos, sau de “Struți ori de Păuni” care ne spun că animalele sunt ființe sensibile și că nu e bine să le duci la abator! Iar dacă te gândești la criza generată de prețul la motorină, gaz sau îngrășăminte, te ia capul!

stana-marpod-doi_b


Revenind la oile noastre, aș dori să atrag atenția asupra unor lucruri cunoscute: investițiile în genetică pe de o parte și investițiile în tehnologizarea fermelor pe de altă parte, și mai ales, specializarea producțiilor. Sincer, mă uit câteodată la “Viața Satului” și îmi dau seama din aceste emisiuni cât de înapoiați suntem! Și ne și place al naibii! Văd cum se face apologia producției de lapte la rasa Țurcană în condițiile în care știm bine că astăzi există atâtea rase care pot fi crescute în România, în condiții mult mai bune, cu posibilitatea de a fi mulse mecanic, cu obținerea unui lapte de calitate și cu eforturi reduse! TVR 1 ar trebui să fie un deschizător de drumuri, însă se complace să rămână în logica “am mințit poporul cu televizorul“! România are puși la dispoziție peste 20 de miliarde de euro pentru următorii 7 ani și multe alte miliarde din alte axe de finanțare! Dacă nu vom reuși să creionăm Planurile Naționale Strategice, încât să stimulăm performanța, fie că vorbim de litru de lapte sau kg de carne și vom subvenționa doar după numărul de animale, agricultura din România nu va mai însemna nimic la nivel european! Este nevoie să înțelegem că asigurând o alimentație de calitate, cu remorcă tehnologică, cu rații echilibrare primite de la specialiști, plătiți de asociații, vom vedea că și cu efective de 200 de capete, o familie își poate asigura mai mult decât un trai decent! În Europa întreagă, nu am văzut la fermele de familie mai mult de 200 de capete.

buda-stana-doi_b

În același timp, este nevoie de programe naționale pentru a investi în genetică, în specializarea producțiilor, de zonarea producțiilor in funcție de pretabilitate, în modernizarea fermelor care să îți permită reducerea necesarului de forță de munca și ușurarea muncii, celor care o fac, paralel cu deschiderea piețelor de desfacere! Iar pentru asta, plecând de la Academia de Științe Agricole, universitățile de profil, liderii cu viziune ai asociațiilor de profil, care să înțeleagă lumea de astăzi, fermierii și nu în ultimul rând politicienii trebuie să stea deopotrivă la masă, în vederea găsirii unor soluții viabile pentru sectorul zootehnic! Și mai ales, trebuie să ieșim din logica “nu a fost să fie sau merge și așa” or „bătrânii așa făceau” sau „lasă ca știu eu“! Până una alta, felicitări, domnule Mihai, pentru tot ce faci! Iar tuturor practicanților din sistem pe care îi admir și îi respect, vă îndemn să-i treceți pragul, sigur nu o să vă pară rău!" A povestit eurodeputatul român pe Facebook. 

Vizualizat: 5855 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

17 mai 2022 - 20:39

Premierul Nicolae Ciucă i-a primit marţi, la Palatul Victoria, pe reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor, transmite Guvernul. 

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

17 mai 2022 - 16:46

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice încheierea Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor unice de plată.

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

17 mai 2022 - 08:18

Din 2023, odată cu noua politică agricolă comună, obținerea ajutoarelor europene, a subvențiilor, nu va mai fi o competiție de hârtii pentru fermierii, crescătorii români de animale. Va conta performanța și nu respectarea unor criterii stabilite anapoda de niște funcționari, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

17 mai 2022 - 07:40

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni, la TVR1, că a fost majorată suma acordată fermierilor români care se orientează spre procesarea produselor agricole primare. De anul viitor, din 2023, aceștia vor putea obține 15 milioane de euro din bani europeni. Care este condiția esențială pentru o astfel de sumă? 

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

16 mai 2022 - 08:30

Fostul președinte al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, sub acuzația de abuz în serviciu, informează un comunicat DNA.

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

16 mai 2022 - 07:05

Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR) au primit, în perioada 14 aprilie – 10 mai 2022, fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 60,71 milioane euro. Prin aceste plăți, AFIR decontează cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și angajamente pentru măsurile de mediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Cuantum pe hectar subvenții APIA care intră ACUM la plată!

Cuantum pe hectar subvenții APIA care intră ACUM la plată!

16 mai 2022 - 05:57

Cuantumul pe hectar pentru sprijinul cuplat vegetal legume cultivate în spații protejate, aferent anului de cerere 2021, este de 5.005 euro/ha, anunță Ion Păunel, președintele Uniunii Salvăm Țăranul Român. Plățile vor începe de luni, 16 mai 2022, adaugă acesta.

Ajutorul de la 5.000 euro/fermă la 120.000 euro/fermă! Ultimele informații!

Ajutorul de la 5.000 euro/fermă la 120.000 euro/fermă! Ultimele informații!

15 mai 2022 - 08:42

ATENȚIE! Primul venit, primul servit! Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a afișat pe site-ul propriu, spre consultare publică, proiectul procedurii de implementare a măsurii „Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
alex simion
|
01. 28, 2022. Friday 20:23
cu pasunile din zona de deal munte ce facem ,cu traditiile noastre de secole ce facem , am ajuns iarasi la teoria formelor fara fond, stiti din ce cauza ciobanii nostrii nu au bani pentru bunastarea reginei muntilor, fiindca subventiile pe pasunii nu ajung la ei ajung in cu totul alte locuri .#lasati padurile s_a creasca si oile s_a pasca.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

„Nu există viață fără agricultură. Simplu ca buna ziua.” - Dr. Ing. Josef Horstmann

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii