Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Eurodeputat: Funcționarii ar trebui luați din birouri și duși pe pășuni!

Publicat: 21 aprilie 2022 - 20:02
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ar trebui luați câțiva funcționari din birourile Comisiei Europene și duși pe pășunile din Franța, România sau Italia și lăsați să se bată cu lupii și cu urșii! Poate așa vor înțelege cât de distructiv este un număr atât de mare pentru sectorul zootehnic! Spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European. 

"În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală am participat la un schimb de opinii raportorul Comitetului Economic și Social European pe tema „Beneficiile creșterii extensive a animalelor și ale îngrășămintelor organice în contextul Pactului verde european”.

Creșterea extensivă a animalelor bazată pe pajiști și pășuni permanente contribuie în mod favorabil la conservarea peisajelor, precum și la „serviciile de mediu”, cum ar fi protecția biodiversității și a habitatelor, sechestrarea carbonului și prevenirea incendiilor forestiere, care limitează impactul inundațiilor și previne eroziunea solului.

Rolul creșterii extensive a animalelor și al îngrășămintelor organice în furnizarea de alimente durabile, sănătoase, sigure și excelente este esențial, în special în condițiile unei populații mondiale în creștere.

În plus, această formă de creștere a animalelor poate produce alimente prin utilizarea resurselor naturale locale: zone montane, pășuni, terenuri marginale, zone greu de cultivat etc. Acest tip de agricultură este complementar celorlalte tipuri de agricultură.

buda-floresti-coperta_b

foto arhivă Agroinfo. Europarlamentarul Daniel Buda, la Florești, Cluj. 

Iată intervenția mea pe marginea acestui subiect: “ Acesta este un raport care vine într-un moment foarte bun, mai ales că astăzi am avut această discuție și pe ceea ce înseamnă nevoia de a ne asigura independența din perspectiva îngrășămintelor pentru sectorul agricol și vedem că această creștere extensivă a animalelor o alternativă viabilă, care trebuie însă să fie multiplicată și sprijinită de la nivel european.

Pe de altă parte, acest proces de creștere în sistem extensiv a animalelor se lovește de o problemă foarte gravă și anume legat de prezența prădătorilor în agricultură și aici mă refer la lupi și la urs și știm foarte bine că am avut dezbatere în Comisia noastră AGRI și de asemenea avem în pregătire o altă dezbatere în plenul Parlamentului, însă din nefericire colegii de la ENVI au blocat foarte mult această dezbatere și nu doresc să ne atingem deloc de această problemă a numărului mare de animale prădătoare în sectorul agricol ori este foarte complicat să discutăm astăzi de o dezvoltare a creșterii animalelor pe pășune, fără să ai în vedere și ceea ce înseamnă păstrarea unui număr echilibrat de animale prădătoare, pentru că altfel ce facem cu acești fermieri?

Îi punem să-și dezvolte acest sistem de creștere a animalelor în pășune, unde se vor întâlni cu lupii și urșii care au crescut într-un număr atât de mare și vor distruge toată turma.

De aceea cred că trebuie să avem o abordare echilibrată și sub acest aspect și evident, că trebuie să cerem mai departe Comisiei Europene să vină cu niște măsuri articulate în așa fel încât să putem dezvolta acest sector de creștere a animalelor în sistem extensiv pentru că este unul care în opinia mea, asigură durabilitatea sectorului agricol și raportorul nostru ne-a explicat foarte bine ce înseamnă acest lucru și ce înseamnă aceste beneficii, din perspectiva a ceea ce înseamnă pe de-o parte îngrășămintele organice, pe de cealaltă parte păstrarea viabilității spațiului rural și nu în ultimul rând alimentele de calitate. Însă nu vom putea dezvolta acest sector fără să avem o abordare echilibrată din partea Comisiei Europene, legat de ceea ce înseamnă menținerea într-un număr rezonabil al animalelor prădătoare pentru că altfel, pe de-o parte vom sprijini sectorul, vom da bani pentru a dezvolta acest sector și pe de altă parte vom da bani pentru despăgubirea fermierilor care vor fi atacați de urși sau de lupi. Mulțumesc, domnule președinte.”

Hose Manuel Roche, membru al Comitetului Economic și Social European: “E nevoie de sisteme alimentare sustenabile care să ne asigure o suveranitate alimentară în UE. Avizul de față este dintr-o serie de avize date de CESE în vederea Pactului Verde și Pactului Social European, pentru a se atinge obiectivele de neutralitate climatică. CESE este foarte dedicat încurajării unei politici alimentare integrabile și sustenabile care să depindă cât mai puțin de exteriorul UE. Avem anumite avantaje pentru creșterea de animale mai ales în contextul strategiei de la Ferma la Consumator, sau Biodiversitate 2030.

Toate aceste teme care țin de modelul de alimentare UE au ajuns în discursul public al cetățenilor europeni. Creșterea animalelor fără îndoială se poate desfășura într-un mod exemplar într-o formă care să contribuie la biodiversitate, protecția patrimoniului cultural, unde poate interveni și creșterea extensivă de animale cu contribuția sa. Creșterea extensivă de animale în pajiști și pășuni permanente contribuie la serviciile de mediu. În același timp, se apără anumite practici europene minelare, cum ar fi păstoritul, transhumanța și astfel se încurajează turismul rural. Agricultorii și crescătorii de animale mereu au fost preocupați de criza climatică de aceea crescătorii de animale și agricultorii nu sunt problema, ei sunt soluția. Creșterea extensivă a animalelor poate juca un rol fundamental în combaterea schimbărilor climatice, mai ales creșterea de ovine sau de vite. Aceste animale pot furniza alimente sănătoase, de înaltă calitate.

Creșterea de animale cuprinde o gamă largă de metode tradiționale în întreaga Uniune Europeană. Aceste practici contribuie la prezervarea peisajelor, încurajează captarea și stocarea de carbon, apără biodiversitatea ecosistemelor, producând în același timp produse alimentare de înaltă calitate. În Spania se arată că amprenta de carbon a acestui sector de activitate poate să fie compensată foarte bine prin anumite metode de creștere extensivă a animalelor. Avem o foarte mare problemă în atragerea de tineri în acest domeniu, tinerii părăsesc din ce în ce mai mult zonele rurale, sectorul agricol și practic aceste zone au de suferit.

Îngrășămintele de origine animală pot să reducă utilizarea de îngrășăminte minerale și pot duce și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Se poate încuraja și reducerea utilizării de combustibili fosili.” A scris eurodeputatul Buda, pe site-ul său oficial. 

Vizualizat: 3863 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

05 decembrie 2023 - 19:30

Plenul Senatului a eliminat, luni, în plen, prin adoptarea unei propuneri legislative, obligativitatea deţinerii pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui carnet de conducere corespunzător categoriei, fiind suficient, pe drumurile publice, permisul de conducere pentru alte categorii.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

05 decembrie 2023 - 13:38

În vederea lansării sesiunilor de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în sectorul zootehnic și în unități de procesare a produselor agricole și pomicole, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în data de 4 decembrie 2023 versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru DR-20 Investiții în sectorul zootehnic și pentru DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. 

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

05 decembrie 2023 - 12:11

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că lansează din 20 decembrie 2023 sesiunea de depunere proiecte în cadrul Intervenției DR 22 - „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole”, Plan Național Strategic 2023-2027.

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

05 decembrie 2023 - 11:48

MADR anunță astăzi lansarea Intervenției DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” în data de 20 decembrie 2023 sesiunea de finanțare pentru Intervenția DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” din cadrul PS PAC 2023-2027. 

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

05 decembrie 2023 - 07:43

Apicultorii care vor să beneficieze anul viitor de ajutorul de stat la motorină trebuie să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 decembrie 2023 cererea de acord pentru finanțare. Actele de care au nevoie apicultorii pentru acordul de finanțare și pentru cererea de plată.

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

05 decembrie 2023 - 07:08

Produsul din categoria Produse Biologice se adaptează la nevoile de nutriție ale plantelor și contribuie la maximizarea sustenabilă a potențialului recoltei.

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

04 decembrie 2023 - 17:38

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de către ANZ.

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

04 decembrie 2023 - 16:47

Ministerul Agriculturii a postat astăzi, 4 decembrie,  pe site-ul www.madr.ro, secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr.393/2023 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2023.

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

04 decembrie 2023 - 16:05

Fermierii, crescătorii de animale care sunt persoane fizice beneficiază anul viitor de ajutorul de stat APIA acordat prin reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia în 2024 ca să ia subvenția APIA la motorină?

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

04 decembrie 2023 - 15:34

Vechi crescător de vaci din Șicula, județul Arad, Aurel Nieș, îi dă o replică usturătoare ministrului agriculturii, Florin Barbu, prin intermediul Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
RaduVasilica
|
04. 24, 2022. Sunday 00:04
Zic sa lasati protiile cu amenzile si confiscatul animalelor si sa va apucati de treaba sa dati izlazuri la crescatorii de animale.si sa le amenajati prin insamantare .Alt lucru ce trebuie facut sa incepeti a lasa crescatori cu animalele in paduri ca oricum le taiati sa vindeti lemnul.Aduceti forta de munca inapoi in tara ca nu mai are cine sa munceasca la animale si o sa mancam carne de categorii josnice cum am mancat carnea de porc de la unguri cand au avut pesta si au sacrificat porci si noi iam bagat in pamant ca se imprastia virusul.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii