ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Eurodeputat: Funcționarii ar trebui luați din birouri și duși pe pășuni!

Publicat: 21 aprilie 2022 - 20:02
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ar trebui luați câțiva funcționari din birourile Comisiei Europene și duși pe pășunile din Franța, România sau Italia și lăsați să se bată cu lupii și cu urșii! Poate așa vor înțelege cât de distructiv este un număr atât de mare pentru sectorul zootehnic! Spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European. 

"În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală am participat la un schimb de opinii raportorul Comitetului Economic și Social European pe tema „Beneficiile creșterii extensive a animalelor și ale îngrășămintelor organice în contextul Pactului verde european”.

Creșterea extensivă a animalelor bazată pe pajiști și pășuni permanente contribuie în mod favorabil la conservarea peisajelor, precum și la „serviciile de mediu”, cum ar fi protecția biodiversității și a habitatelor, sechestrarea carbonului și prevenirea incendiilor forestiere, care limitează impactul inundațiilor și previne eroziunea solului.

Rolul creșterii extensive a animalelor și al îngrășămintelor organice în furnizarea de alimente durabile, sănătoase, sigure și excelente este esențial, în special în condițiile unei populații mondiale în creștere.

În plus, această formă de creștere a animalelor poate produce alimente prin utilizarea resurselor naturale locale: zone montane, pășuni, terenuri marginale, zone greu de cultivat etc. Acest tip de agricultură este complementar celorlalte tipuri de agricultură.

buda-floresti-coperta_b

foto arhivă Agroinfo. Europarlamentarul Daniel Buda, la Florești, Cluj. 

Iată intervenția mea pe marginea acestui subiect: “ Acesta este un raport care vine într-un moment foarte bun, mai ales că astăzi am avut această discuție și pe ceea ce înseamnă nevoia de a ne asigura independența din perspectiva îngrășămintelor pentru sectorul agricol și vedem că această creștere extensivă a animalelor o alternativă viabilă, care trebuie însă să fie multiplicată și sprijinită de la nivel european.

Pe de altă parte, acest proces de creștere în sistem extensiv a animalelor se lovește de o problemă foarte gravă și anume legat de prezența prădătorilor în agricultură și aici mă refer la lupi și la urs și știm foarte bine că am avut dezbatere în Comisia noastră AGRI și de asemenea avem în pregătire o altă dezbatere în plenul Parlamentului, însă din nefericire colegii de la ENVI au blocat foarte mult această dezbatere și nu doresc să ne atingem deloc de această problemă a numărului mare de animale prădătoare în sectorul agricol ori este foarte complicat să discutăm astăzi de o dezvoltare a creșterii animalelor pe pășune, fără să ai în vedere și ceea ce înseamnă păstrarea unui număr echilibrat de animale prădătoare, pentru că altfel ce facem cu acești fermieri?

Îi punem să-și dezvolte acest sistem de creștere a animalelor în pășune, unde se vor întâlni cu lupii și urșii care au crescut într-un număr atât de mare și vor distruge toată turma.

De aceea cred că trebuie să avem o abordare echilibrată și sub acest aspect și evident, că trebuie să cerem mai departe Comisiei Europene să vină cu niște măsuri articulate în așa fel încât să putem dezvolta acest sector de creștere a animalelor în sistem extensiv pentru că este unul care în opinia mea, asigură durabilitatea sectorului agricol și raportorul nostru ne-a explicat foarte bine ce înseamnă acest lucru și ce înseamnă aceste beneficii, din perspectiva a ceea ce înseamnă pe de-o parte îngrășămintele organice, pe de cealaltă parte păstrarea viabilității spațiului rural și nu în ultimul rând alimentele de calitate. Însă nu vom putea dezvolta acest sector fără să avem o abordare echilibrată din partea Comisiei Europene, legat de ceea ce înseamnă menținerea într-un număr rezonabil al animalelor prădătoare pentru că altfel, pe de-o parte vom sprijini sectorul, vom da bani pentru a dezvolta acest sector și pe de altă parte vom da bani pentru despăgubirea fermierilor care vor fi atacați de urși sau de lupi. Mulțumesc, domnule președinte.”

Hose Manuel Roche, membru al Comitetului Economic și Social European: “E nevoie de sisteme alimentare sustenabile care să ne asigure o suveranitate alimentară în UE. Avizul de față este dintr-o serie de avize date de CESE în vederea Pactului Verde și Pactului Social European, pentru a se atinge obiectivele de neutralitate climatică. CESE este foarte dedicat încurajării unei politici alimentare integrabile și sustenabile care să depindă cât mai puțin de exteriorul UE. Avem anumite avantaje pentru creșterea de animale mai ales în contextul strategiei de la Ferma la Consumator, sau Biodiversitate 2030.

Toate aceste teme care țin de modelul de alimentare UE au ajuns în discursul public al cetățenilor europeni. Creșterea animalelor fără îndoială se poate desfășura într-un mod exemplar într-o formă care să contribuie la biodiversitate, protecția patrimoniului cultural, unde poate interveni și creșterea extensivă de animale cu contribuția sa. Creșterea extensivă de animale în pajiști și pășuni permanente contribuie la serviciile de mediu. În același timp, se apără anumite practici europene minelare, cum ar fi păstoritul, transhumanța și astfel se încurajează turismul rural. Agricultorii și crescătorii de animale mereu au fost preocupați de criza climatică de aceea crescătorii de animale și agricultorii nu sunt problema, ei sunt soluția. Creșterea extensivă a animalelor poate juca un rol fundamental în combaterea schimbărilor climatice, mai ales creșterea de ovine sau de vite. Aceste animale pot furniza alimente sănătoase, de înaltă calitate.

Creșterea de animale cuprinde o gamă largă de metode tradiționale în întreaga Uniune Europeană. Aceste practici contribuie la prezervarea peisajelor, încurajează captarea și stocarea de carbon, apără biodiversitatea ecosistemelor, producând în același timp produse alimentare de înaltă calitate. În Spania se arată că amprenta de carbon a acestui sector de activitate poate să fie compensată foarte bine prin anumite metode de creștere extensivă a animalelor. Avem o foarte mare problemă în atragerea de tineri în acest domeniu, tinerii părăsesc din ce în ce mai mult zonele rurale, sectorul agricol și practic aceste zone au de suferit.

Îngrășămintele de origine animală pot să reducă utilizarea de îngrășăminte minerale și pot duce și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Se poate încuraja și reducerea utilizării de combustibili fosili.” A scris eurodeputatul Buda, pe site-ul său oficial. 

Vizualizat: 3341 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

18 mai 2022 - 20:22

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată”, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo. 

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

18 mai 2022 - 20:00

Astăzi, 18 mai 2022, seria conferințelor de informare a fermierilor, demarată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a ajuns la Piatra Neamț.

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

18 mai 2022 - 13:13

România cultivă cereale pe milioane de hectare. Cele mai recente date indică o posibilă creștere a producției dacă vremea va ține cu fermierii. De altfel, situația în care se află cerealele din Rusia și Ucraina face loc noilor competitori care ar putea veni de la noi din țară. Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă, cel mai mare înregistrat vreodată. 

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

18 mai 2022 - 08:00

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, procedura de implementare aferentă măsurii "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat pentru activități specifice din domeniul industriei agroalimentare". Condiții, acte, termen pentru micrograntul APIA, ajutorul de 5.000 euro/fermă.

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

17 mai 2022 - 20:39

Premierul Nicolae Ciucă i-a primit marţi, la Palatul Victoria, pe reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor, transmite Guvernul. 

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

17 mai 2022 - 16:46

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice încheierea Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor unice de plată.

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

17 mai 2022 - 08:18

Din 2023, odată cu noua politică agricolă comună, obținerea ajutoarelor europene, a subvențiilor, nu va mai fi o competiție de hârtii pentru fermierii, crescătorii români de animale. Va conta performanța și nu respectarea unor criterii stabilite anapoda de niște funcționari, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

17 mai 2022 - 07:40

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni, la TVR1, că a fost majorată suma acordată fermierilor români care se orientează spre procesarea produselor agricole primare. De anul viitor, din 2023, aceștia vor putea obține 15 milioane de euro din bani europeni. Care este condiția esențială pentru o astfel de sumă? 

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
RaduVasilica
|
04. 24, 2022. Sunday 00:04
Zic sa lasati protiile cu amenzile si confiscatul animalelor si sa va apucati de treaba sa dati izlazuri la crescatorii de animale.si sa le amenajati prin insamantare .Alt lucru ce trebuie facut sa incepeti a lasa crescatori cu animalele in paduri ca oricum le taiati sa vindeti lemnul.Aduceti forta de munca inapoi in tara ca nu mai are cine sa munceasca la animale si o sa mancam carne de categorii josnice cum am mancat carnea de porc de la unguri cand au avut pesta si au sacrificat porci si noi iam bagat in pamant ca se imprastia virusul.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Prototipul ideal al Bălțatei românești în viziunea Cooperativei Agricole Someş-Arieş la Agraria 2022! Un interviu cu Călin Fărgaciu, membru fondator al asociaţiei transilvănene

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii