Ar trebui luați câțiva funcționari din birourile Comisiei Europene și duși pe pășunile din Franța, România sau Italia și lăsați să se bată cu lupii și cu urșii! Poate așa vor înțelege cât de distructiv este un număr atât de mare pentru sectorul zootehnic! Spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.
"În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală am participat la un schimb de opinii raportorul Comitetului Economic și Social European pe tema „Beneficiile creșterii extensive a animalelor și ale îngrășămintelor organice în contextul Pactului verde european”.
Creșterea extensivă a animalelor bazată pe pajiști și pășuni permanente contribuie în mod favorabil la conservarea peisajelor, precum și la „serviciile de mediu”, cum ar fi protecția biodiversității și a habitatelor, sechestrarea carbonului și prevenirea incendiilor forestiere, care limitează impactul inundațiilor și previne eroziunea solului.
Rolul creșterii extensive a animalelor și al îngrășămintelor organice în furnizarea de alimente durabile, sănătoase, sigure și excelente este esențial, în special în condițiile unei populații mondiale în creștere.
În plus, această formă de creștere a animalelor poate produce alimente prin utilizarea resurselor naturale locale: zone montane, pășuni, terenuri marginale, zone greu de cultivat etc. Acest tip de agricultură este complementar celorlalte tipuri de agricultură.
foto arhivă Agroinfo. Europarlamentarul Daniel Buda, la Florești, Cluj.
Iată intervenția mea pe marginea acestui subiect: “ Acesta este un raport care vine într-un moment foarte bun, mai ales că astăzi am avut această discuție și pe ceea ce înseamnă nevoia de a ne asigura independența din perspectiva îngrășămintelor pentru sectorul agricol și vedem că această creștere extensivă a animalelor o alternativă viabilă, care trebuie însă să fie multiplicată și sprijinită de la nivel european.
Pe de altă parte, acest proces de creștere în sistem extensiv a animalelor se lovește de o problemă foarte gravă și anume legat de prezența prădătorilor în agricultură și aici mă refer la lupi și la urs și știm foarte bine că am avut dezbatere în Comisia noastră AGRI și de asemenea avem în pregătire o altă dezbatere în plenul Parlamentului, însă din nefericire colegii de la ENVI au blocat foarte mult această dezbatere și nu doresc să ne atingem deloc de această problemă a numărului mare de animale prădătoare în sectorul agricol ori este foarte complicat să discutăm astăzi de o dezvoltare a creșterii animalelor pe pășune, fără să ai în vedere și ceea ce înseamnă păstrarea unui număr echilibrat de animale prădătoare, pentru că altfel ce facem cu acești fermieri?
Îi punem să-și dezvolte acest sistem de creștere a animalelor în pășune, unde se vor întâlni cu lupii și urșii care au crescut într-un număr atât de mare și vor distruge toată turma.
De aceea cred că trebuie să avem o abordare echilibrată și sub acest aspect și evident, că trebuie să cerem mai departe Comisiei Europene să vină cu niște măsuri articulate în așa fel încât să putem dezvolta acest sector de creștere a animalelor în sistem extensiv pentru că este unul care în opinia mea, asigură durabilitatea sectorului agricol și raportorul nostru ne-a explicat foarte bine ce înseamnă acest lucru și ce înseamnă aceste beneficii, din perspectiva a ceea ce înseamnă pe de-o parte îngrășămintele organice, pe de cealaltă parte păstrarea viabilității spațiului rural și nu în ultimul rând alimentele de calitate. Însă nu vom putea dezvolta acest sector fără să avem o abordare echilibrată din partea Comisiei Europene, legat de ceea ce înseamnă menținerea într-un număr rezonabil al animalelor prădătoare pentru că altfel, pe de-o parte vom sprijini sectorul, vom da bani pentru a dezvolta acest sector și pe de altă parte vom da bani pentru despăgubirea fermierilor care vor fi atacați de urși sau de lupi. Mulțumesc, domnule președinte.”
Hose Manuel Roche, membru al Comitetului Economic și Social European: “E nevoie de sisteme alimentare sustenabile care să ne asigure o suveranitate alimentară în UE. Avizul de față este dintr-o serie de avize date de CESE în vederea Pactului Verde și Pactului Social European, pentru a se atinge obiectivele de neutralitate climatică. CESE este foarte dedicat încurajării unei politici alimentare integrabile și sustenabile care să depindă cât mai puțin de exteriorul UE. Avem anumite avantaje pentru creșterea de animale mai ales în contextul strategiei de la Ferma la Consumator, sau Biodiversitate 2030.
Toate aceste teme care țin de modelul de alimentare UE au ajuns în discursul public al cetățenilor europeni. Creșterea animalelor fără îndoială se poate desfășura într-un mod exemplar într-o formă care să contribuie la biodiversitate, protecția patrimoniului cultural, unde poate interveni și creșterea extensivă de animale cu contribuția sa. Creșterea extensivă de animale în pajiști și pășuni permanente contribuie la serviciile de mediu. În același timp, se apără anumite practici europene minelare, cum ar fi păstoritul, transhumanța și astfel se încurajează turismul rural. Agricultorii și crescătorii de animale mereu au fost preocupați de criza climatică de aceea crescătorii de animale și agricultorii nu sunt problema, ei sunt soluția. Creșterea extensivă a animalelor poate juca un rol fundamental în combaterea schimbărilor climatice, mai ales creșterea de ovine sau de vite. Aceste animale pot furniza alimente sănătoase, de înaltă calitate.
Creșterea de animale cuprinde o gamă largă de metode tradiționale în întreaga Uniune Europeană. Aceste practici contribuie la prezervarea peisajelor, încurajează captarea și stocarea de carbon, apără biodiversitatea ecosistemelor, producând în același timp produse alimentare de înaltă calitate. În Spania se arată că amprenta de carbon a acestui sector de activitate poate să fie compensată foarte bine prin anumite metode de creștere extensivă a animalelor. Avem o foarte mare problemă în atragerea de tineri în acest domeniu, tinerii părăsesc din ce în ce mai mult zonele rurale, sectorul agricol și practic aceste zone au de suferit.
Îngrășămintele de origine animală pot să reducă utilizarea de îngrășăminte minerale și pot duce și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Se poate încuraja și reducerea utilizării de combustibili fosili.” A scris eurodeputatul Buda, pe site-ul său oficial.