Adama
Agreena
AGRICOVER

Eurodeputat: Funcționarii ar trebui luați din birouri și duși pe pășuni!

Publicat: 21 aprilie 2022 - 20:02
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ar trebui luați câțiva funcționari din birourile Comisiei Europene și duși pe pășunile din Franța, România sau Italia și lăsați să se bată cu lupii și cu urșii! Poate așa vor înțelege cât de distructiv este un număr atât de mare pentru sectorul zootehnic! Spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European. 

"În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală am participat la un schimb de opinii raportorul Comitetului Economic și Social European pe tema „Beneficiile creșterii extensive a animalelor și ale îngrășămintelor organice în contextul Pactului verde european”.

Creșterea extensivă a animalelor bazată pe pajiști și pășuni permanente contribuie în mod favorabil la conservarea peisajelor, precum și la „serviciile de mediu”, cum ar fi protecția biodiversității și a habitatelor, sechestrarea carbonului și prevenirea incendiilor forestiere, care limitează impactul inundațiilor și previne eroziunea solului.

Rolul creșterii extensive a animalelor și al îngrășămintelor organice în furnizarea de alimente durabile, sănătoase, sigure și excelente este esențial, în special în condițiile unei populații mondiale în creștere.

În plus, această formă de creștere a animalelor poate produce alimente prin utilizarea resurselor naturale locale: zone montane, pășuni, terenuri marginale, zone greu de cultivat etc. Acest tip de agricultură este complementar celorlalte tipuri de agricultură.

buda-floresti-coperta_b

foto arhivă Agroinfo. Europarlamentarul Daniel Buda, la Florești, Cluj. 

Iată intervenția mea pe marginea acestui subiect: “ Acesta este un raport care vine într-un moment foarte bun, mai ales că astăzi am avut această discuție și pe ceea ce înseamnă nevoia de a ne asigura independența din perspectiva îngrășămintelor pentru sectorul agricol și vedem că această creștere extensivă a animalelor o alternativă viabilă, care trebuie însă să fie multiplicată și sprijinită de la nivel european.

Pe de altă parte, acest proces de creștere în sistem extensiv a animalelor se lovește de o problemă foarte gravă și anume legat de prezența prădătorilor în agricultură și aici mă refer la lupi și la urs și știm foarte bine că am avut dezbatere în Comisia noastră AGRI și de asemenea avem în pregătire o altă dezbatere în plenul Parlamentului, însă din nefericire colegii de la ENVI au blocat foarte mult această dezbatere și nu doresc să ne atingem deloc de această problemă a numărului mare de animale prădătoare în sectorul agricol ori este foarte complicat să discutăm astăzi de o dezvoltare a creșterii animalelor pe pășune, fără să ai în vedere și ceea ce înseamnă păstrarea unui număr echilibrat de animale prădătoare, pentru că altfel ce facem cu acești fermieri?

Îi punem să-și dezvolte acest sistem de creștere a animalelor în pășune, unde se vor întâlni cu lupii și urșii care au crescut într-un număr atât de mare și vor distruge toată turma.

De aceea cred că trebuie să avem o abordare echilibrată și sub acest aspect și evident, că trebuie să cerem mai departe Comisiei Europene să vină cu niște măsuri articulate în așa fel încât să putem dezvolta acest sector de creștere a animalelor în sistem extensiv pentru că este unul care în opinia mea, asigură durabilitatea sectorului agricol și raportorul nostru ne-a explicat foarte bine ce înseamnă acest lucru și ce înseamnă aceste beneficii, din perspectiva a ceea ce înseamnă pe de-o parte îngrășămintele organice, pe de cealaltă parte păstrarea viabilității spațiului rural și nu în ultimul rând alimentele de calitate. Însă nu vom putea dezvolta acest sector fără să avem o abordare echilibrată din partea Comisiei Europene, legat de ceea ce înseamnă menținerea într-un număr rezonabil al animalelor prădătoare pentru că altfel, pe de-o parte vom sprijini sectorul, vom da bani pentru a dezvolta acest sector și pe de altă parte vom da bani pentru despăgubirea fermierilor care vor fi atacați de urși sau de lupi. Mulțumesc, domnule președinte.”

Hose Manuel Roche, membru al Comitetului Economic și Social European: “E nevoie de sisteme alimentare sustenabile care să ne asigure o suveranitate alimentară în UE. Avizul de față este dintr-o serie de avize date de CESE în vederea Pactului Verde și Pactului Social European, pentru a se atinge obiectivele de neutralitate climatică. CESE este foarte dedicat încurajării unei politici alimentare integrabile și sustenabile care să depindă cât mai puțin de exteriorul UE. Avem anumite avantaje pentru creșterea de animale mai ales în contextul strategiei de la Ferma la Consumator, sau Biodiversitate 2030.

Toate aceste teme care țin de modelul de alimentare UE au ajuns în discursul public al cetățenilor europeni. Creșterea animalelor fără îndoială se poate desfășura într-un mod exemplar într-o formă care să contribuie la biodiversitate, protecția patrimoniului cultural, unde poate interveni și creșterea extensivă de animale cu contribuția sa. Creșterea extensivă de animale în pajiști și pășuni permanente contribuie la serviciile de mediu. În același timp, se apără anumite practici europene minelare, cum ar fi păstoritul, transhumanța și astfel se încurajează turismul rural. Agricultorii și crescătorii de animale mereu au fost preocupați de criza climatică de aceea crescătorii de animale și agricultorii nu sunt problema, ei sunt soluția. Creșterea extensivă a animalelor poate juca un rol fundamental în combaterea schimbărilor climatice, mai ales creșterea de ovine sau de vite. Aceste animale pot furniza alimente sănătoase, de înaltă calitate.

Creșterea de animale cuprinde o gamă largă de metode tradiționale în întreaga Uniune Europeană. Aceste practici contribuie la prezervarea peisajelor, încurajează captarea și stocarea de carbon, apără biodiversitatea ecosistemelor, producând în același timp produse alimentare de înaltă calitate. În Spania se arată că amprenta de carbon a acestui sector de activitate poate să fie compensată foarte bine prin anumite metode de creștere extensivă a animalelor. Avem o foarte mare problemă în atragerea de tineri în acest domeniu, tinerii părăsesc din ce în ce mai mult zonele rurale, sectorul agricol și practic aceste zone au de suferit.

Îngrășămintele de origine animală pot să reducă utilizarea de îngrășăminte minerale și pot duce și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Se poate încuraja și reducerea utilizării de combustibili fosili.” A scris eurodeputatul Buda, pe site-ul său oficial. 

Vizualizat: 4032 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Experți din MADR au participat la târgul internațional „Potato Europe 2024” din Republica Franceză

Experți din MADR au participat la târgul internațional „Potato Europe 2024” din Republica Franceză

13 septembrie 2024 - 13:17

În perioada 11-12 septembrie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Federația Națională a Cartofului din România a participat cu stand la Târgul Internațional „Potato Europe 2024”, organizat în localitatea Villers Saint Christophe din Republica Franceză.

APIA ASTĂZI: Subvenția APIA de 175 euro/ha garantată 5 ani!

APIA ASTĂZI: Subvenția APIA de 175 euro/ha garantată 5 ani!

13 septembrie 2024 - 13:00

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă prelungirea pȃnă la data de 04.10.2024, ora 14.30, a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027.

Oficial MADR! Cuantum avans subvenții APIA aprobat!

Oficial MADR! Cuantum avans subvenții APIA aprobat!

13 septembrie 2024 - 07:20

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va acorda şi în acest an, în cadrul Campaniei 2024, avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în cazul sprijinului acordat în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală și intervențiilor de mediu și climă, ca urmare a derogării Comisiei Europene.

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

12 septembrie 2024 - 16:37

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei.

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

12 septembrie 2024 - 16:21

Guvernul Republicii Moldova vrea să adopte o lege care îi va scuti pe fermieri de executarea forțată a plăților către bănci.

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

12 septembrie 2024 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a publicat Raportul de contestații DR 20 Investiții în exploatații zootehnice, etapa 2 bovine.

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

12 septembrie 2024 - 08:33

O subvenție mai puțin obișnuită! Este acordată crescătorilor de animale, în special bovine, care-și încetează activitatea. Se întâmplă în Olanda. 

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

12 septembrie 2024 - 08:08

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță finalizarea înregistrării sistematice integrale a imobilelor în 266 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum și în peste 27.800 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare.

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

12 septembrie 2024 - 07:59

Termen urgent pentru plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale care solicită subvenții pe hectar și cap animal pentru acest an trebuie să se prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 30 septembrie 2024.

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

11 septembrie 2024 - 16:36

Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede revenirea la cota de TVA de 9% pentru hrana albinelor pe bază de zahăr adăugat. De asemenea, apicultorii solicită și aprobarea unui ajutor de 10 euro/familia de albine. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
RaduVasilica
|
04. 24, 2022. Sunday 00:04
Zic sa lasati protiile cu amenzile si confiscatul animalelor si sa va apucati de treaba sa dati izlazuri la crescatorii de animale.si sa le amenajati prin insamantare .Alt lucru ce trebuie facut sa incepeti a lasa crescatori cu animalele in paduri ca oricum le taiati sa vindeti lemnul.Aduceti forta de munca inapoi in tara ca nu mai are cine sa munceasca la animale si o sa mancam carne de categorii josnice cum am mancat carnea de porc de la unguri cand au avut pesta si au sacrificat porci si noi iam bagat in pamant ca se imprastia virusul.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
O bătrânică sună la Poliţie: Detalii