KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Eurodeputat Daniel Buda: Subvenționarea plantelor melifere!

Publicat: 12 iulie 2021 - 19:48
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Asociațiile apicole din România trebuie să se implice activ astfel încât subvenționarea plantelor melifere să fie prinsă în Planul Național Strategic! Spune europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European. Planul Național Strategic pentru perioada 2023-2027, sub formă de proiect, trebuie prezentat Comisiei Europene până la 31 decembrie 2021.

"În această după-masă, am participat la un webinar despre miere, organizat de Romapis, federația asociațiilor apicole din România și Good Food Project, inițiativă civică dedicată problemelor obținerii hranei în țara noastră și UE. daniel-buda-miere_bRomânia se numără în topul statelor europene la numărul de gospodării apicole pe cap de locuitor, însă cu toate acestea, problemele albinăritului românesc sunt grave. Una dintre principalele probleme se referă la faptul că apicultorii români primesc de la procesatori cel mai mic preț pe miere din Uniunea Europeană (1,82 EUR / kg vs 2,53 în Bulgaria vs 3,79 media UE). Prețul e menținut la acest nivel de invazia pe piață, de presiunile marilor distribuitori și procesatori de alimente, a unor cantități imense de miere de calitate scăzută sau contrafăcută din țări din afara UE, cum ar fi China.

Fenomenul este amplificat de lacunele legislative și lipsa metodologiei de aplicare pe legile existente, lucru care permite ca pe ambalaje să nu fie trecut procentul mierii care provine din afara UE, ci doar originea acesteia. Fără etichetare corectă, românii nu au cum să știe dacă mierea lor vine de la o stupină din România sau de la un fabricant de sirop.

În intervenția pe care am avut-o, am mai subliniat faptul că este foarte important să avem aceste dezbateri, atât în ceea ce privește mierea, un produs secundar l-aș numi al apiculturii, cât și în ceea ce privește asigurarea polenizării la nivel de sector agricol și în vederea păstrării biodiversității. Acesta ar fi cel mai important aspect. Noua PAC prevede 25% aferente fondurilor din Pilonul I pentru schemele ecologice. Am adresat rugămintea reprezentaților sectorului apicol, care au fost prezenți la această dezbatere, să colaboreze cu Ministerul Agriculturii astfel încât schemele ecologice să fie ușor accesibile pentru fermieri și să contribuim cu toții la păstrarea biodiversității.

De asemenea, i-am încurajat pe fermieri să se implice în creionarea Planului Național Strategic, iar una din recomandări ar fi subvenționarea plantelor melifere, măsură ce ar trebui prinsă în PNS astfel încât aceste culturi să fie finanțate la un nivel ridicat pentru a se putea dezvolta și a deveni atractive pentru apicultori, aceste plante melifere contribuind la o producție de calitate. I-am asigurat pe reprezentanții sectorului apicol că de la nivelul Parlamentului European, voi depune toate eforturile și voi face toate demersurile pentru protejarea polenizatorilor și a biodiversității, fiind un partener al apicultorilor, așa cum am demonstrat-o și până acum!" A scris astăzi eurodeputatul pe pagina sa Facebook.

Vizualizat: 1567 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

01 decembrie 2021 - 17:09

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a anunţat luni că a cumpărat 600.000 de tone de grâu din România, Rusia şi Ucraina, cu livrare în perioada 9-20 ianuarie 2022, transmite Reuters.

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

01 decembrie 2021 - 16:39

Trăim vremuri în care ne pierdem încrederea în cei care ne conduc, atât la nivel local cât și mai sus, pentru că nu fac mare lucru. În Barcani, Covasna primarul Nicolae Pastor, tânăr crescător de animale, în vârstă de 32 de ani, își dă silința să demonstreze că regula are excepții. E tânăr, e independent, școlit și muncește cât e ziua de mare. Rezultatele se văd la tot pasul!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

01 decembrie 2021 - 07:45

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începe din data de 2 decembrie 2021 plata finală a subvențiilor agricole aferente acestui an. Termenul limită de achitare a plăților către fermieri, crescători de animale este 30 iunie 2022. Pe lângă plata finală a subvențiilor aferente acestui an, APIA va demara în decembrie și plata unor ajutoare de minimis.

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

01 decembrie 2021 - 06:59

"În Ministerul Agriculturii se va lucra pe bază de indicatori de rezultat, cu termene și calendare de implementare pentru fiecare program." A dat ordin ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

01 decembrie 2021 - 06:18

Astăzi este ziua noastră națională, zi în care toți românii, indiferent în cel colț al lumii s-ar afla, sunt cu gândul și sufletul acasă.

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

30 noiembrie 2021 - 19:25

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în zonele montane din 10 judeţe, până miercuri dimineaţa, precum şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe.

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

30 noiembrie 2021 - 09:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că termenul limită pentru plata unor subvenții APIA pe hectar este 31 decembrie 2021. Până la această dată, fermierii care au solicitat aceste scheme de plată trebuie să depună la APIA actele doveditoare.

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2021 - 08:17

"Am suplimentat cu 200 milioane lei bugetul pentru subvenții, astfel încât sumele necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie să fie asigurate", a anunțat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. 

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

30 noiembrie 2021 - 07:43

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care România le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Șeful MADR a anunțat reluarea unui ajutor de care au beneficiat în anii trecuți fermierii români. 

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

30 noiembrie 2021 - 07:26

Ministerul Agriculturii a publicat pe 23 noiembrie 2021, în setul de acte ale Planului Național Strategic, tipurile de intervenții din sectorul apicol pentru perioada 2023-2027. Pentru ajutoarele din apicultură este alocat plafonul total de 28.742.348,7 euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Marian Ureche
|
07. 13, 2021. Tuesday 09:24
Bună ziua! Care vor fi plantele melifere pentru care se acorda subvenție?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

În gară

În gară
Doi ardeleni în gară, la ghişeul de bilete: Detalii