Asociațiile apicole din România trebuie să se implice activ astfel încât subvenționarea plantelor melifere să fie prinsă în Planul Național Strategic! Spune europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European. Planul Național Strategic pentru perioada 2023-2027, sub formă de proiect, trebuie prezentat Comisiei Europene până la 31 decembrie 2021.
"În această după-masă, am participat la un webinar despre miere, organizat de Romapis, federația asociațiilor apicole din România și Good Food Project, inițiativă civică dedicată problemelor obținerii hranei în țara noastră și UE. România se numără în topul statelor europene la numărul de gospodării apicole pe cap de locuitor, însă cu toate acestea, problemele albinăritului românesc sunt grave. Una dintre principalele probleme se referă la faptul că apicultorii români primesc de la procesatori cel mai mic preț pe miere din Uniunea Europeană (1,82 EUR / kg vs 2,53 în Bulgaria vs 3,79 media UE). Prețul e menținut la acest nivel de invazia pe piață, de presiunile marilor distribuitori și procesatori de alimente, a unor cantități imense de miere de calitate scăzută sau contrafăcută din țări din afara UE, cum ar fi China.
Fenomenul este amplificat de lacunele legislative și lipsa metodologiei de aplicare pe legile existente, lucru care permite ca pe ambalaje să nu fie trecut procentul mierii care provine din afara UE, ci doar originea acesteia. Fără etichetare corectă, românii nu au cum să știe dacă mierea lor vine de la o stupină din România sau de la un fabricant de sirop.
În intervenția pe care am avut-o, am mai subliniat faptul că este foarte important să avem aceste dezbateri, atât în ceea ce privește mierea, un produs secundar l-aș numi al apiculturii, cât și în ceea ce privește asigurarea polenizării la nivel de sector agricol și în vederea păstrării biodiversității. Acesta ar fi cel mai important aspect. Noua PAC prevede 25% aferente fondurilor din Pilonul I pentru schemele ecologice. Am adresat rugămintea reprezentaților sectorului apicol, care au fost prezenți la această dezbatere, să colaboreze cu Ministerul Agriculturii astfel încât schemele ecologice să fie ușor accesibile pentru fermieri și să contribuim cu toții la păstrarea biodiversității.
De asemenea, i-am încurajat pe fermieri să se implice în creionarea Planului Național Strategic, iar una din recomandări ar fi subvenționarea plantelor melifere, măsură ce ar trebui prinsă în PNS astfel încât aceste culturi să fie finanțate la un nivel ridicat pentru a se putea dezvolta și a deveni atractive pentru apicultori, aceste plante melifere contribuind la o producție de calitate. I-am asigurat pe reprezentanții sectorului apicol că de la nivelul Parlamentului European, voi depune toate eforturile și voi face toate demersurile pentru protejarea polenizatorilor și a biodiversității, fiind un partener al apicultorilor, așa cum am demonstrat-o și până acum!" A scris astăzi eurodeputatul pe pagina sa Facebook.