SECTORUL APICOL, VITAL! Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European, a anunțat marți seara că bugetul alocat ajutoarelor din apicultură crește cu 11%, suma pentru apicultori ajungînd la 240 de milioane de euro la niveul Uniunii Europene, pentru anii 2020-2022. Sectorul apicol va beneficia de o finanțare suplimentară din partea UE pentru următorii ani, a spus acesta.
Sectorul apicol este unul dintre cele mai vulnerabile din agricultură, fie doar dacă avem în vedere fenomenele meteorologice extreme, invadarea pieței europene cu produse meliferice falsificate sau utilizarea, de multe ori, irațională a pesticidelor. Sectorul apicol este vital Uniunea Europeană și contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea societății, atât prin menținerea echilibrului ecologic și al biodiversității, cât și economic. De salvarea albinelor depinde supraviețuirea omenirii.
Pentru perioada 2020-2022, suma de 240 milioane EUR va fi consacrată pentru programele apicole naționale din UE, ceea ce reprezintă o creștere de 11% față de perioada 2017-2019. Jumătate din această sumă va proveni din bugetul UE și cealaltă jumătate din bugetele statelor membre, în conformitate cu Decizia de punere în aplicare 2019/974 a UE, a spus europarlamentarul în cadrul unui webinar „Raportarea României la strategiile UE în agricultură”, organizat marți, 13 octombrie 2020, de Eco Ruralis.
Europarlamentarul a adăugat că banii care vor veni pe noul exercițiu financiar pentru România sunt mai mulți decât au primit alte state membre.
Am reușit să punem pe masa Comisiei Europene nevoile fermierilor români. Este extrem de important să discutăm de ceea ce înseamnă utilizarea eficientă a banilor europeni. Dacă luăm bani de la UE pentru a asigura anumite capacități, trebuie să ne asigurăm că acele capacități dau rezultate, iar sumele trebuie să fie generatoare de locuri de muncă. Dacă plecăm de la noul trend al Parlamentului European de a promova agricultura ecologică, constatăm nevoia de a avea o agricultură durabilă. Agricultura europeană trebuie să fie sustenabilă. Avem astăzi previzionate 30% din fondurile alocate pe partea de înverzire. Fac un apel la fermieri să nu aibă nicio rezervă în a accesa acești bani. Avem nevoie de măsuri care să combată seceta, măsuri de înverzire. Vor fi resurse financiare consistente. La nivelul UE s-a pus o sumă de bani importantă la dispoziția statelor membre. Aceste sume vor fi accesibile în baza unor planuri strategice bine definite. În concluzie, în noua Politica Agricolă Comună trebuie să punem un accent mai mare pe condiția fermierilor, ca aceștia să aibă venituri mai mult decât decente, iar consumatorii să se bucure de o hrană sănătoasă și la prețuri corecte! A mai spus europarlamentarul.