Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură își propune în perioada de acordare a avansului, 18 octombrie 2021-30 noiembrie 2021, să finanțeze fermierii cu o sumă de peste 1 miliard de euro, atât pentru schemele finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) cât și pentru măsurile finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.
"Guvernul PNL condus de Florin Cîțu și Comisia Europeană susțin fermierii români!
Începând cu data de 18 octombrie 2021, se va demara Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021.
În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1295 din 4 august 2021 de derogare, pentru anul 2021, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale, statele membre pot plăti avansuri de până la 70% în cazul plăților directe indicate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.
Această măsură va sprijini și va spori fluxul de numerar al fermierilor afectați de criza provocată de pandemia de COVID-19 și de impactul condițiilor meteorologice nefavorabile din întreaga UE.
Unele regiuni au fost grav afectate, de exemplu, de inundații. Măsura le va permite statelor membre să le plătească fermierilor sprijin pentru venit și să aplice anumite scheme de dezvoltare rurală cu un nivel mai ridicat al avansurilor.
Până la data de 15 octombrie 2021 vor fi finalizate controalele în teren, astfel încât APIA să poată efectua plata în avans pentru toți fermierii eligibili la plată. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură își propune în perioada de acordare a avansului, 18 octombrie 2021-30 noiembrie 2021, să finanțeze fermierii cu o sumă de peste 1 miliard de euro, atât pentru schemele finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) cât și pentru măsurile finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
Plățile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2021 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Plățile pentru schemele finanțate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,8683 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2020 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Guvernul condus de premierul Florin Cîțu și Comisia Europeană au oferit sprijin sectorului agroalimentar pe tot parcursul crizei provocate de pandemia de COVID-19 prin sporirea flexibilității și prin măsuri specifice de piață", a anunțat eurodeputatul Daniel Buda, pe pagina sa Facebook.