Europarlamentarul Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru Siguranță Alimentară din Parlamentul European, subliniază într-o postare Facebook, că prin politicile agricole incluse în Noul Plan Național Strategic pentru 2023-2027, ce trebuie depus la Bruxelles până la sfârșitul anului, „România trebuie și ea să își ajute fermierii să prelucreze materia primă obținută astfel încât să devină mai puternici și mai competitivi.”
„În 2020, europenii au exportat mai multe produse cu înaltă valoare adăugată ridicată decât au importat. Valoarea exporturilor de produse agricole finale, cifrată la 80 miliarde euro, depășește considerabil valoarea importurilor de produse agricole finale de circa 24 miliarde euro”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.
De asemenea, deputatul (în foto) informează că exporturile de 306 miliarde de euro demonstrează forța și competitivitatea sectorului agroalimentar al UE: „În 2020, Uniunea și-a consolidat poziția de prim exportator mondial de produse agroalimentare. Exporturile UE cuprind produse de bază, dar mai ales produse ale industriei alimentare cu un grad înalt de prelucrare. Importurile UE, pe de altă parte, sunt dominate în mod clar de produsele agricole de bază și furaje, care reprezintă aproximativ 75% din totalul importurilor.”
Nu în ultimul rând, Dan Motreanu subliniază că prin politicile agricole incluse în Noul Plan Național Strategic pentru 2023-2027, ce trebuie depus la Bruxelles până la sfârșitul anului, „România trebuie și ea să își ajute fermierii să prelucreze materia primă obținută astfel încât să devină mai puternici și mai competitivi.”
Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la reforma Politicii Agricole Comune pentru perioada 2023-2027.
Pe baza unor norme simplificate la nivel european, fiecare stat membru va trebui să pregătească și să pezinte până la 31 decembrie 2021 propunerile de plan strategic pentru implementare în teren a obiectivelor acestei politici în următorii cinci ani, fiind nevoie de o aprobare din partea Comisiei Europene, însărcinată cu evaluarea rezultatelor.
Executivul european va avea la dispoziție șase luni pentru a evalua și aproba planurile, care vor intra apoi în vigoare la începutul anului 2023.
Noile norme ale politicii agricole a UE ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2023.
Ultima reformă a Politicii Agricole Comune a UE, stabilită în 1962, datează din 2013. Normele PAC 2013-2020 au expirat la 31 decembrie 2020, dar au fost prelungite și înlocuite de norme tranzitorii, până la sfârșitul anului 2022.
PAC reprezintă aproape o treime (31,95 % sau 386,6 miliarde de euro) din Cadrul Financiar Multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (1 210 miliarde de euro). Bugetul PAC sprijină aproximativ 7 milioane de ferme la nivel european.
sursa: caleaeuropeana.ro