Victime colaterale ale războiului din Ucraina sunt și fermierii români. Potrivit europarlamentarului Carmen Avram, care a discutat cu asociațiile fermierilor din Ucraina, bombardamentele vizează ferme, fabrici de îngrășăminte, sedii unde sunt registrele agricole naționale. În aceste condiții, este de așteptat ca prețul îngrășămintelor să crească în continuare, iar campania de însămânțare din toamnă să fie afectată.
"Fermierii europeni sunt disperați după doi ani de criză continuă. În țara mea, România, dar și-n alte state, campaniile de însămânțare din toamnă sunt puse sub semnul întrebării, din cauza lipsei de îngrășăminte, care, probabil, nu vor mai ajunge din Ucraina, Belarus și Rusia. Am informații de la asociații de fermieri din Ucraina că războiul militar se transformă deja într-unul alimentar, bombardamentele, înțeleg, au ca țintă deliberată ferme, terenuri agricole, fabrici de îngrășăminte și sedii administrative unde se află registrele naționale agricole din Ucraina. În plus, ocupanții îi lasă pe fermieri să lucreze terenurile, dar îi condiționează să concesioneze producția către Rusia. În aceste condiții, FAO estimează deja o scădere alarmantă a suprafeței de teren agricol care va fi însămânțată cu porumb și floarea soarelui și hrana ar putea deveni obiectul unui șantaj", a spus Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlament European, în intervenția sa.
După intervenția eurodeputatului român Carmen Avram, în Parlamentul European, astăzi comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a anunțat un ajutor de 500 milioane euro pentru fermierii europeni, din care 25 milioane euro le-ar reveni fermierilor români, cu condiția ca statele membre UE să completeze suma cu 200%.
"Comisarul european pentru agricultură a anunțat măsuri de sprijin pentru fermieri:
-500 de milioane de euro de la bugetul UE- din care România, se pare, ar primi 25 de milioane de euro, cu obligația ca statele membre să completeze suma cu 200% din bugetul de stat;
-folosirea suprafețelor scoase din producție, pentru cultivarea plantelor proteice
-continuarea ajutorului de stat, la fel ca în perioada de pandemie", a informat Carmen Avram.