O nouă plată pentru fermierii mici și mijlocii! În negocierile de la Bruxelles pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC), se pune accent pe un sprijin mai mare acordat fermelor mici și mijlocii. Astfel, statelor membre UE li s-a dat de ales, ori alocă 12% din suma prevăzută pentru subvenții fermierilor mici și mijlocii sub forma unei plăți redistributive sau plafonează subvențiile fermierilor mari, iar suma rezultată din plafonare se distribuie fermelor mici și mijlocii.
"Referitor la plafonare, eu sunt un apărător al intereselor tuturor fermierilor, indiferent că discutăm de fermierii mici sau mari, aceștia au un rol bine definit în ecosistemul agricol din România. Plafonarea rămâne alternativă la plățile redistributive. În cadrul trilogurilor, cel puțin 12% din suma prevăzută trebuie să meargă către fermierii mici și mijlocii.
Plata redistributivă pentru fermierii mici ar însemna un „balon de oxigen” care i-ar ajuta să supraviețuiască pe piață. Fiecare stat membru va trebui să-și stabilească nevoile și să aleagă una dintre aceste formule de lucru. Atât fermierii mici, cât și fermierii mari, vor avea parte de un sprijin consistent", a scris europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, pe pagina sa Facebook.
Eurodeputatul a reluat acest subiect luni seara, la Agro TV, unde a menționat că suma la care ar urma să se plafoneze subvențiile agricole pentru fermele mari este de 500.000 de euro.
"Statele membre sunt obligate să opteze pentru formula de a aloca fermierilor mici și mijlocii 12% pentru dezvoltarea acestora sau să meargă pe varianta unei plafonări, la 500.000 de euro a fost ultima variantă de lucru a Consiliului, deci, este clar că nu este vorba despre o plafonare obligatorie, ca să ne înțelegem, pentru că toată lumea a înțeles de la consultările publice că vine și ne plafonează Uniunea Europeană.
Această plafonare este alternativă cu ceea ce înseamnă nevoia de a sprijini fermierii mici și mijlocii", a spus eurodeputatul.
Anii 2021 și 2022 sunt de tranziție, noua Politică Agricolă Comună își va intra în drepturi din anul 2023.
în foto: europarlamentarul Daniel Buda, în vizită la o fermă de vaci din România.