VEȘTI BRUXELLES. Apicultorii vor beneficia de o creștere a finanțării prin fonduri europene, de la 40 de milioane EUR/an la 60 de milioane EUR/an! A anunțat europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlament European, pe pagina sa Facebook.
Cu puțin timp în urmă, i-am adresat Comisarului European pentru Agricultură, domnului Janusz Wojciechowski, o întrebare pe marginea dificultăților cu care se confruntă apicultorii români. Astfel, România se află pe ultima poziție la nivel european în ceea ce privește prețul mierii poliflore predată procesatorilor. Prețul mediu oferit apicultorilor de către procesatori pentru mierea polifloră în 2018 era, în România, cel mai mic preț din UE, de numai 1,82 euro/kg. În Bulgaria, prețul a fost de 2,53 euro/kg, în Polonia – 2,79 euro/kg, în Ungaria – 1,97 euro/kg. Cel mai bun preț oferit apicultorilor s-a înregistrat în Marea Britanie – 10,04 euro/kg și în Irlanda – 9,35 euro/kg.
Cu toate că România se poziționează pe primele locuri în ceea ce privește producția de miere din Europa, apicultorii români fiind recunoscuți pentru mierea de calitate produsă, prețul obținut de apicultori este extrem de scăzut, aceștia fiind la limita supraviețuirii pe piață. Din păcate, nici acest an nu este unul mai bun pentru apicultorii români care, deși beneficiază de un ajutor de minimis de 25 de lei pe familia de albine, abia își pot acoperi cheltuielile în condițiile unei producții mult diminuate și ale unui preț la miere mult sub așteptări. Drept urmare, i-am solicitat Comisiei care sunt instrumentele de care dispune în vederea sprijinirii apicultorilor români.
Iată răspunsul oferit de Comisarul European Wojciechowski :
„În prezent, UE sprijină sectorul apicol, inclusiv cel al României, în cadrul politicii agricole comune (PAC), în principal prin intermediul programelor apicole naționale. Aceste programe conțin opt măsuri concentrate în mod clar pe îmbunătățirea condițiilor generale de producție și comercializarea produselor apicole, cum ar fi asistența tehnică pentru apicultori, monitorizarea pieței și combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor.
Aceste măsuri vor continua să fie disponibile în viitoarea PAC de după 2020. Prin deplasarea acestora de la organizarea comună a piețelor agricole către planul strategic al PAC, sinergiile dintre toate părțile PAC vor fi consolidate, inclusiv pentru apicultură, a cărei finanțare va crește, conform propunerilor, de la 40 de milioane EUR/an la 60 de milioane EUR/an (dublată de cofinanțarea națională).” A scris vineri europarlamentarul român pe pagina sa Facebook.