Fermierii cu vârsta de peste 40 de ani vor beneficia de un ajutor de 100.000 euro/fermier pentru instalarea ca șefi de exploatații agricole, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European. De acest ajutor ar urma să beneficieze și cei care vor să intre acum în agricultură și au vârsta de peste 40 de ani.
În prezent, sprijinul pentru instalarea ca șefi de exploatații agricole se acordă doar tinerilor fermieri care au până-n 40 de ani. Propunerea pentru acordarea unui sprijin la instalarea în agricultură a celor care au depășit vârsta de 40 de ani este făcută încă de anul trecut. Agroinfo a mai scris despre această propunere. Este vorba despre noul fermier. Noutatea este că a fost depusă și-n scris această propunere, fiind inserată între amendamentele la noul regulament european și că ar urma ca acest ajutor să fie disponibil încă de anul viitor.
„Este un amendament pe care eu l-am depus, prin care și persoanele care au peste 40 de ani să poată să se instaleze în agricultură, cu posibilitate financiară din Pilonul II de dezvoltare. Acești oameni, care au 40 și ceva de ani, dacă vor să vină să facă agricultură, haideți să le punem la dispoziție resurse financiare până în limita a 100.000 de euro pentru a se instala în domeniul agricol. Sunt români care lucrează în ferme din străinătate și pot veni cu o nouă înțelepciune și experiență de viață din vestul Europei” - a spus europarlamentarul PNL (în foto), într-un interviu acordat HotNews.ro.
Noile linii de finanțare prin Pilonul II de dezvoltare rurală al Politicii Agricole Comune ar trebui să fie disponibile începând din primăvara anului 2022, dar depinde de autoritățile române (Ministerul Agriculturii, Agenția AFIR, Autoritatea de management a PNDR), care trebuie să le lanseze.
Fondurile europene pentru tineri fermieri vor crește de la maximum 70.000 de euro fiecare la 100.000 de euro, granturi de aceeași valoare urmând să fie disponibile și pentru românii care au peste 40 de ani și vor să se instaleze la sate și să dezvolte afaceri în agricultură, prin noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2021-2027, a declarat, pentru HotNews.ro, europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.
Prin noua Politică Agricolă Comună, vor veni în România resurse financiare importante, 21,6 miliarde de euro, „o sumă ușor crescută comparativ cu perioada anterioară”, a precizat Buda, la o întâlnire online cu cititorii HotNews.ro, în proiectul Meet Your MEP.