Adama
Vinasa Rompak

Eurodeputat Buda: Bunăstarea animalelor din ferme!

Publicat: 01 octombrie 2021 - 09:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În cadrul Comisiei de Agricultură și Devoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, a avut loc o audiere publică privind „Bunăstarea animalelor: sprijin, condiții favorizante și astimulente pentru a consolida poziția de lider a UE și a garanta sustenabilitatea economică pentru fermieri”, a anunțat, joi seara, europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.

”Am intervenit în cadrul dezbaterii și am atras atenția asupra a trei probleme principale: durabilitatea fermierilor, calitatea importurilor de produse de origine animală, creșterea atractivității și accesabilității produselor ecologice. Este esențial ca de la nivel european, să asigurăm durabilitatea fermierilor europeni în contextul aplicării unor norme înalte de bunăstare a animalelor.

Iată intervenția pe care am avut-o:
Bunăstarea animalelor este un subiect foarte important. Avem și o comisie de anchetă privind bunăstarea animalelor în cadrul Parlamentului European și lucrăm intens la identificarea unor soluții în această zonă.

Există trei mari probleme la care trebuie să răspundem: în primul rând, durabilitatea fermierilor, cum devin aceștia sustenabili și cum pot să dureze în timp afacerile lor în condițiile în care aplică norme de bunăstare sporite, dat fiind că acestea sunt costisitoare. În al doilea rând, importurile de produse de origine animală este un subiect ce trebuie abordat în profunzime deoarece știm foarte bine că nu este un control foarte riguros. Îndemn pe această cale Comisia Europeană să se asigure că nu intră în UE carne și alte produse care nu sunt la aceleași standarde de calitate ca cele din UE.

A treia chestiune foarte importantă este legată de cum atragem consumatorul în această direcție, a produselor ecologice.
Aș dori să întreb Comisia Europeană dacă s-au realizat studii de specialitate care să demonstreze științific legătura între calitatea cărnii și respectarea condițiilor de bunăstare a animalelor. Altfel zis, dacă o carne provenită de la animale care au întrunit condiții înalte de bunăstare este superior calitativă față de o carne care provine de la alte animale.

buda-vaca_b

Olga Kikou, șefa Biroului European Compassion in World Farming, a transmis următoarele mesaje: „În ultimii ani, am asistat la o creștere a numărului de ONG care lucrează pe bunăstarea animalelor în Europa. Cetățenii europeni salută angajamentul Comisiei cu privire la Inițiativa Sfârșitul Erei Cuștilor. Sunt tot mai multe publicații științifice pe chestiunea bunăstării animalelor. Există din ce în ce mai multe informații pe această temă. Cetățenii vor să vadă o reformă sporită în sistemul nostru alimentar. Avem diete nesănătoase, cu un aport din ce în ce mai mare de proteină animală. Costurile sunt din ce în ce mai crescute și pentru fermieri. Venitul pentru micii fermieri este mic. Alt cost ascuns pentru planetă este chestiune ce privește degradarea mediului, emisiile, defrișările.
Vrem să existe legislație pe specii, legislație specifică și vrem să îmbunătățim situația în ce privește regulile curente, vrem o actualizare a regulilor în ce privește alinierea lor la ultimele dovezi științifice. Susținem mai multe fonduri pentru fermieri, mai ales în perioada de tranziție. Avem strategia Farm to Fork, o mare oportunitate.”

Luc Mounier, Profesor pe componenta de bunăstare a animalelor, VetAgro Sup, șef al unității pentru bunăstarea animală, a subliniat faptul că: „Mă ocup de catedra de bunăstare a animalelor. Reglementarea din Franța derivă din standardele internaționale și europene. În ce privește legislația din Franța, există actori naționali și regionali. Avem cam 5000 de controale anuale în exploatații, avem inspecții periodice în abatoare. Lucrăm cu EFSA. Din 2017, avem noi reglementări europene și Franța a înființat un centru național de referință pentru bunăstarea animalelor, ce are rol de oferirea de expertiză, informarea publicului de specialitate, dar nu numai. Avem o nouă strategie privind bunăstarea animalelor, care este în elaborare.”

Andrea Gavinelli, Șef al Unității pentru Sănătatea Animală, DG SANTE, a transmis următoarele mesaje: „În ce privește importurile de produse animale, consumatorii vor să aibă garanția că animalele sunt bine tratate. Această percepție depășește costul anumitor produse. Trebuie să vedem ce facem cu legislația actuală și cum o putem îmbunătăți.” Informează europarlamentarul român Daniel Buda.

Vizualizat: 1923 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii