Adama
Agreena
AGRICOVER

Eurodeputat Buda: Bunăstarea animalelor din ferme!

Publicat: 01 octombrie 2021 - 09:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În cadrul Comisiei de Agricultură și Devoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, a avut loc o audiere publică privind „Bunăstarea animalelor: sprijin, condiții favorizante și astimulente pentru a consolida poziția de lider a UE și a garanta sustenabilitatea economică pentru fermieri”, a anunțat, joi seara, europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.

”Am intervenit în cadrul dezbaterii și am atras atenția asupra a trei probleme principale: durabilitatea fermierilor, calitatea importurilor de produse de origine animală, creșterea atractivității și accesabilității produselor ecologice. Este esențial ca de la nivel european, să asigurăm durabilitatea fermierilor europeni în contextul aplicării unor norme înalte de bunăstare a animalelor.

Iată intervenția pe care am avut-o:
Bunăstarea animalelor este un subiect foarte important. Avem și o comisie de anchetă privind bunăstarea animalelor în cadrul Parlamentului European și lucrăm intens la identificarea unor soluții în această zonă.

Există trei mari probleme la care trebuie să răspundem: în primul rând, durabilitatea fermierilor, cum devin aceștia sustenabili și cum pot să dureze în timp afacerile lor în condițiile în care aplică norme de bunăstare sporite, dat fiind că acestea sunt costisitoare. În al doilea rând, importurile de produse de origine animală este un subiect ce trebuie abordat în profunzime deoarece știm foarte bine că nu este un control foarte riguros. Îndemn pe această cale Comisia Europeană să se asigure că nu intră în UE carne și alte produse care nu sunt la aceleași standarde de calitate ca cele din UE.

A treia chestiune foarte importantă este legată de cum atragem consumatorul în această direcție, a produselor ecologice.
Aș dori să întreb Comisia Europeană dacă s-au realizat studii de specialitate care să demonstreze științific legătura între calitatea cărnii și respectarea condițiilor de bunăstare a animalelor. Altfel zis, dacă o carne provenită de la animale care au întrunit condiții înalte de bunăstare este superior calitativă față de o carne care provine de la alte animale.

buda-vaca_b

Olga Kikou, șefa Biroului European Compassion in World Farming, a transmis următoarele mesaje: „În ultimii ani, am asistat la o creștere a numărului de ONG care lucrează pe bunăstarea animalelor în Europa. Cetățenii europeni salută angajamentul Comisiei cu privire la Inițiativa Sfârșitul Erei Cuștilor. Sunt tot mai multe publicații științifice pe chestiunea bunăstării animalelor. Există din ce în ce mai multe informații pe această temă. Cetățenii vor să vadă o reformă sporită în sistemul nostru alimentar. Avem diete nesănătoase, cu un aport din ce în ce mai mare de proteină animală. Costurile sunt din ce în ce mai crescute și pentru fermieri. Venitul pentru micii fermieri este mic. Alt cost ascuns pentru planetă este chestiune ce privește degradarea mediului, emisiile, defrișările.
Vrem să existe legislație pe specii, legislație specifică și vrem să îmbunătățim situația în ce privește regulile curente, vrem o actualizare a regulilor în ce privește alinierea lor la ultimele dovezi științifice. Susținem mai multe fonduri pentru fermieri, mai ales în perioada de tranziție. Avem strategia Farm to Fork, o mare oportunitate.”

Luc Mounier, Profesor pe componenta de bunăstare a animalelor, VetAgro Sup, șef al unității pentru bunăstarea animală, a subliniat faptul că: „Mă ocup de catedra de bunăstare a animalelor. Reglementarea din Franța derivă din standardele internaționale și europene. În ce privește legislația din Franța, există actori naționali și regionali. Avem cam 5000 de controale anuale în exploatații, avem inspecții periodice în abatoare. Lucrăm cu EFSA. Din 2017, avem noi reglementări europene și Franța a înființat un centru național de referință pentru bunăstarea animalelor, ce are rol de oferirea de expertiză, informarea publicului de specialitate, dar nu numai. Avem o nouă strategie privind bunăstarea animalelor, care este în elaborare.”

Andrea Gavinelli, Șef al Unității pentru Sănătatea Animală, DG SANTE, a transmis următoarele mesaje: „În ce privește importurile de produse animale, consumatorii vor să aibă garanția că animalele sunt bine tratate. Această percepție depășește costul anumitor produse. Trebuie să vedem ce facem cu legislația actuală și cum o putem îmbunătăți.” Informează europarlamentarul român Daniel Buda.

Vizualizat: 1863 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

17 iulie 2024 - 18:35

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1966 AL COMISIEI din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate [„Sardeluță marinată” (STG)].

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

17 iulie 2024 - 15:26

În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

17 iulie 2024 - 15:02

Crescătorii de vaci beneficiază începând cu acest an de o nouă schemă de ajutor, este vorba de sprijinul pentru porumbul de siloz. Cei care cresc minim 3 vaci și fac o producție de 18 tone porumb la hectar pot încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) noua subvenție de 230 euro/ha. O altă condiție pentru bani se referă la consumul anual maxim de porumb siloz pentru bovine.

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

17 iulie 2024 - 12:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) a anunțat marți, 16 iulie 2024, că a extras eșantionul de control pentru acest an. Pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul zootehnic sunt verificați 5.356 crescători de animale dintre cei care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal, cuvenite pentru anul 2024. 

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

16 iulie 2024 - 20:31

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 - Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10 - Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală.

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

16 iulie 2024 - 19:54

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a fost extras eșantionul de control pentru Campania 2024, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și condiționalitate din cererea de plată.

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

16 iulie 2024 - 17:42

Medicii veterinari oficiali, din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat un număr de 83 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare. Acțiunea de control se desfășoară în mai multe județe din țară. 

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

16 iulie 2024 - 14:54

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că peste 180 milioane lei au fost virate către Direcțiile Agricole Județene pentru plata micilor fermieri cultivatori de tomate în spații protejate.

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

16 iulie 2024 - 06:53

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat luni, în emisiunea Agrostrategia de la TVR1 că fermierii care au culturile agricole afectate de secetă vor primi despăbugiri între 200 euro/ha și 250 euro/ha.

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

15 iulie 2024 - 17:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, anunță închiderea azi, 15 iulie 2024, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații și pentru DR-26 Înființarea sistemelor de irigații, intervenții finanțate cu fonduri nerambursabule din Planul Strategic 2023 – 2027.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii