SUBVENȚIA APIA MARE DIN ZOOTEHNIE! Ministerul Agriculturii a greșit când a eliminat pragul de 250 de capete de vaci de lapte pentru sprijinul cuplat din zootehnie. A luat decizia corectă când a îndreptat această greșeală și a reintrodus limita de 250 de capete de vaci. Rațiunea politicii agricole comune este de a-i sprijini pe fermierii mici și mijlocii, fermele cu peste 250 de vaci pot să acceseze alte fonduri ca să fie competitive, a spus eurodeputatul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlament European.
Ministerul Agriculturii a notificat inițial Comisia Europeană, pe data de 19 februarie 2021, că elimină pragul de 250 de capete de vaci pentru sprijinul cuplat zootehnic la vaci de lapte, o subvenție cu un cuantum de circa 379 de euro pe cap de vacă. În doar 48 de ore, MADR a revenit asupra deciziei și a reintrodus această limitare la accesarea subvenției mari din zootehnie.
Europarlamentarul Daniel Buda consideră că MADR a greșit eliminând pragul de 250 de capete de vaci, dar a procedat corect când a revenit asupra deciziei. Vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European, spune că eliminarea pragului de 250 de capete de vaci ar fi însemnat mai puțini bani pentru fermierii mici și mijlocii, contrar politicii agricole comune, a cărei rațiune este sprijinirea fermierilor mici și mijlocii și a celor aflați în dificultate.
A fost o greșeală a celor de la minister această notificare către Comisie (Comisia Europeană n.r.). Trebuie să înțelegem câteva aspecte foarte importante legate de rolul politicii agricole comune și-n același timp, trebuie să mergem la componenta financiară numită sprijin cuplat în zootehnie, de unde vin acești bani. Acești bani vin din resursele financiare europene, adică din banii primiți de Uniunea Europeană din statele membre. Deci, nu sunt bani naționali.
Acum mă întorc la rațiunea de a fi aceste politici agricole comune la nivel european și vreau să vă spun că această rațiune pornește de la premisa de a sprijini fermierii mici și mijlocii și pe cei aflați în dificultate în primul rând. În mod corect, la momentul la care s-a luat decizia de a se limita alocarea acestui sprijin cuplat la 250 de capete, s-a mers pe această variantă deoarece s-a apreciat că dincolo de acest efectiv această fermă sau acele ferme își pot permite să se dezvolte pe propriile picioare. Adică, au capacitatea de a accesa fonduri europene multiple, pe alte acte de finanțare.
Eu am avut o discuție cu domnul ministru (ministrul agriculturii n.r.), dar să revenim la cele 250 de capete, dacă s-ar fi mers pe varianta asta (fără plafonul de 250 capete de vaci n.r.), fermierii cu 30, 50 de capete de vaci ar fi avut o resursă financiară mai mică la dispoziție.
Nu vreți să vă dau și câte un mesaj sau mai multe mesaje pe care le trimit fermierii cu aceste dimensiuni. Repet, acești bani trebuie să fie injectați în sectorul agricol, sectorul zootehnic pentru a fi sprijiniți fermierii mici și mijlocii care sunt în dificultate, fermele care au peste 250 de capete au posibilitatea de a accesa alte resurse financiare pentru a fi competitive pe piață, a declarat europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, vineri seara, la Agro TV.
Sub acest aspect, MADR a greșit când a trimis notificarea cu eliminarea acestui plafon și a luat o decizie corectă când a revenit asupra a ceea ce înseamnă plafonarea la 250 de capete. Rațiunea politicii agricole comune este de a sprijini fermele mici și mijlocii, a adăugat europarlamentarul.