Din 2007, de când România este membră a Uniunii Europene, țara noastră a beneficiat de peste 30 de miliarde de euro, fonduri prin Politica Agricolă Comună, pentru a-i sprijini pe fermierii români în munca pe care o desfășoară cu atâta dedicare, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI.
"Politica Agricolă Comună garantează de 60 de ani accesibilitatea la alimente la prețuri rezonabile pentru consumatorul european! În cadrul sesiunii plenare de astăzi (luni, 6 iunie 2022 n.r.) de la Strasbourg am participat la Ceremonia de aniversare a 60 de ani ai Politicii Agricole Comune.
La jumătatea lunii ianuarie al anului 1962, după 140 de ore discuții, primele norme comune adoptate vreodată privind agricultura în Uniunea Europeană, au luat naștere prin semnarea regulamentului de instituire a politicii agricole comune.
Valorile ce stau la inima politicii sunt de altfel incluse în Tratatul de la Roma:
Creșterea productivității și stabilitatea piețelor
Asigurarea disponibilității alimentelor la prețuri rezonabile
Asigurarea unor standarde de trai echitabile fermierilor
Politica Agricolă Comună a evoluat de-a lungul deceniilor și a fost îmbunătățită constant pentru a răspunde nevoilor atât a consumatorilor cât și a fermierilor care au fost profund afectați de-a lungul deceniilor de evenimente și fenomene care nu au putut fi din păcate controlate. Așa că ce mai rămânea în fața războaielor, secetei, foametei, era dezvoltarea unor instrumente solide care să reprezinte pentru fermieri puncte de sprijin iar în multe cazuri, veste de salvare.
La 60 de ani de la nașterea PAC, această politică de succes, continuă să sprijine piața unică deschisă, pentru produse alimentare agricole din UE, asigurarea prețurilor accesibile pentru consumatori, menținerea unora dintre cele mai înalte standarde de siguranță și de mediu din lume, menținând totodată comunitățile rurale viabile.
Una din preocupările mele principale rămâne viitorul zonelor rurale, care nu este legat strict de dezvoltarea sectorului agricol ci și de restul economiei. PAC face posibilă sinergia dintre activitățile care permit abordări colective, intersectoriale ale problemelor cu care zonele rurale se confruntă. Reforma PAC către tinerii fermieri este un alt punct cheie care trebuie urmărit în perioada următoare.
Din 2007, de când România este membră a Uniunii Europene, țara noastră a beneficiat de peste 30 de miliarde de euro, fonduri prin Politica Agricolă Comună, pentru a-i sprijini pe fermierii români în munca pe care o desfășoară cu atâta dedicare. La aniversarea celor 60 de ani, sunt unul din oamenii recunoscători pentru existența acestei politici, care dă plus valoare Uniunii Europene și care ne ajută să rămânem pe poziții în fața unor amenințări precum pandemia de COVID-19 iar acum criza din Ucraina. Sectorul agricol, prin intermediul mecanismelor cuprinse în PAC, devine unul rezilient, capabil să reziste în fața șocurilor. În calitatea mea de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală vă asigur că mă alătur eforturilor de îmbunătățire constantă a PAC și de consolidare a sistemului agroalimentar prin intermedia acestei politici de succes.
Le mulțumesc celor care reprezintă inima Politici Agricole Comune: fermierilor. Dumneavoastră sunteți cei care construiesc din greu, în fiecare secundă, securitatea de mâine. Asa cum spunea George Washington:
„Agricultura este cea mai sănătoasă, cea mai utilă și mai nobilă muncă a omului"! Fara munca dumneavoastră, nu am putea vorbi de viitor." A scris pe pagina sa Facebook europarlamentarul român.