SUBVENȚII BOVINE. PREȚ CARNE DE VITĂ. Din 2016 până-n 2020, efectivele de bovine din România pentru care se solicită sprijinul cuplat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-au triplat, spune Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România. Creșterea se explică prin cuantumul mare al acestei subvenții. Pentru anul 2020, SCZ bovine carne este 185 euro/animal, iar SCZ vaci lapte, 379 euro/animal.
Efectivele de bovine din România au crescut, chiar s-au triplat, în perioada 2016-2020. Aici vorbim de date foarte clare, de la efectivele în plată la sprijinul cuplat, care este unul dintre cele mai bune lucruri care am reușit să le obținem în PNDR 2020, în PAC 2014-2020, de fapt, pe plățile directe, ca finanțare directă a sectoarelor aflate în dificultate.
Sigur, în România, și vă spun tot date din lunile decembrie-ianuarie, s-au sacrificat foarte, foarte multe bovine. Dar am avut o problemă deosebită pe sector, și pe lapte, și pe carne, pentru că amânîndu-se perioada de depunere a cererilor pentru anul 2020 până la 15 iunie, s-a dus și perioada de retenție a efectivelor până-n data de 15 decembrie, ceea ce a dus la o scădere a numărului de animale prin reforma care este normală și firească și toți fermierii, de obicei, în octombrie-noiembrie își făceau curățenie în fermă, în funcție de situați și de stocurile de furaje pe care le aveau în fermă.
Să nu uităm că 2020 a fost și un an în partea de sud-est a României și chiar sud-vest cu o secetă foarte, foarte accentuată. Chiar la un moment dat, noi am încercat să obținem o derogare a perioadei de retenție, o reducere a ei la nivelul din 15 octombrie, lucru pe care nu l-am reușit pentru că discutăm de reglementări europene.
Una peste alta, ce este important e că sectorul e în plină ascensiune, este un interes foarte mare al fermierilor, condițiile pe care România le are cu cele 5 milioane de hectare de pajiști pe care le folosim în proporție foarte mică ne asigură condițiile optime de creștere a vacii de carne, mai trebuie să lucrăm la piața cărnii de vită din România.
Tot discutăm de multă vreme de filierele pe produs, din nefericire tot ce s-a dorit pe carnea din România, și vorbesc de carnea de vită în special, nu fac o diferențiere la preț și calitate pe o bovină de carne sau o reformă din fermele de vaci cu lapte. Și aici este un mare impediment în ceea ce privește sectorul, de aia noi am avut discuții la Ministerul Agriculturii foarte serioase și vrem să le reluăm acum, cu noua așezare politică a ministerului, în vederea clasificării carcaselor, pe care am avut-o o perioadă de timp în România. Bineînțeles că fiind entități independente, procesatorii s-au cam scăpat de ei, pentru că le dicta, prin calitatea carcasei, și prețul pe care trebuia să-l plătească la fermier. Or, sunt mecanisme pe care le putem folosi foarte bine în reglementarea pieții plus că sistemul asociativ deja din România a început să învețe ce înseamnă puterea asocierii și sperăm să creăm această piață a cărnii de vită din România, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, pentru RFI.
Creșterea numărului de vaci pentru care se solicită la APIA sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, a determinat o scădere a cuantumului pe cap de animal. În primul an de accesare a acestei subvenții, cuantumul pe vaca de carne era de cca 1.000 de euro/cap, o sumă uriașă.
Cât privește clasificarea carcaselor, Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, 27 ianuarie 2021, un proiect de hotărâre de Guvern privind modul de reorganizare și funcționare a Sistemului național de clasificare a carcaselor de bovine, porcine şi ovine. Vom reveni asupra lui. PROIECTUL HG POATE FI CITIT PE SITE-UL MADR!