Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EFECTIVELE DE BOVINE S-AU TRIPLAT LA SUBVENȚIA APIA CARE AJUNGE LA 379 EURO/ANIMAL!

Publicat: 28 ianuarie 2021 - 10:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII BOVINE. PREȚ CARNE DE VITĂ. Din 2016 până-n 2020, efectivele de bovine din România pentru care se solicită sprijinul cuplat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-au triplat, spune Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România. Creșterea se explică prin cuantumul mare al acestei subvenții. Pentru anul 2020, SCZ bovine carne este 185 euro/animal, iar SCZ vaci lapte, 379 euro/animal.

Efectivele de bovine din România au crescut, chiar s-au triplat, în perioada 2016-2020. Aici vorbim de date foarte clare, de la efectivele în plată la sprijinul cuplat, care este unul dintre cele mai bune lucruri care am reușit să le obținem în PNDR 2020, în PAC 2014-2020, de fapt, pe plățile directe, ca finanțare directă a sectoarelor aflate în dificultate.

Sigur, în România, și vă spun tot date din lunile decembrie-ianuarie, s-au sacrificat foarte, foarte multe bovine. Dar am avut o problemă deosebită pe sector, și pe lapte, și pe carne, pentru că amânîndu-se perioada de depunere a cererilor pentru anul 2020 până la 15 iunie, s-a dus și perioada de retenție a efectivelor până-n data de 15 decembrie, ceea ce a dus la o scădere a numărului de animale prin reforma care este normală și firească și toți fermierii, de obicei, în octombrie-noiembrie își făceau curățenie în fermă, în funcție de situați și de stocurile de furaje pe care le aveau în fermă.

Să nu uităm că 2020 a fost și un an în partea de sud-est a României și chiar sud-vest cu o secetă foarte, foarte accentuată. Chiar la un moment dat, noi am încercat să obținem o derogare a perioadei de retenție, o reducere a ei la nivelul din 15 octombrie, lucru pe care nu l-am reușit pentru că discutăm de reglementări europene.

Una peste alta, ce este important e că sectorul e în plină ascensiune, este un interes foarte mare al fermierilor, condițiile pe care România le are cu cele 5 milioane de hectare de pajiști pe care le folosim în proporție foarte mică ne asigură condițiile optime de creștere a vacii de carne, mai trebuie să lucrăm la piața cărnii de vită din România.

Tot discutăm de multă vreme de filierele pe produs, din nefericire tot ce s-a dorit pe carnea din România, și vorbesc de carnea de vită în special, nu fac o diferențiere la preț și calitate pe o bovină de carne sau o reformă din fermele de vaci cu lapte. Și aici este un mare impediment în ceea ce privește sectorul, de aia noi am avut discuții la Ministerul Agriculturii foarte serioase și vrem să le reluăm acum, cu noua așezare politică a ministerului, în vederea clasificării carcaselor, pe care am avut-o o perioadă de timp în România. Bineînțeles că fiind entități independente, procesatorii s-au cam scăpat de ei, pentru că le dicta, prin calitatea carcasei, și prețul pe care trebuia să-l plătească la fermier. Or, sunt mecanisme pe care le putem folosi foarte bine în reglementarea pieții plus că sistemul asociativ deja din România a început să învețe ce înseamnă puterea asocierii și sperăm să creăm această piață a cărnii de vită din România, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, pentru RFI.

Creșterea numărului de vaci pentru care se solicită la APIA sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, a determinat o scădere a cuantumului pe cap de animal. În primul an de accesare a acestei subvenții, cuantumul pe vaca de carne era de cca 1.000 de euro/cap, o sumă uriașă.

Cât privește clasificarea carcaselor, Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, 27 ianuarie 2021, un proiect de hotărâre de Guvern privind modul de reorganizare și funcționare a Sistemului național de clasificare a carcaselor de bovine, porcine şi ovine. Vom reveni asupra lui. PROIECTUL HG POATE FI CITIT PE SITE-UL MADR!

Vizualizat: 3356 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

14 aprilie 2021 - 18:16

RESTRICȚII LA VÂNZAREA MIEILOR. Sute de crescători de oi așteaptă cu sufletul la gură ca autoritățile să ia o decizie favorabilă, pentru că Paștele este singurul moment când își pot vinde munca la prețuri care să le aducă profit.

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

14 aprilie 2021 - 17:11

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern care anunță o nouă subvenție pe hectar destinată fermierilor pentru acest an. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 3.400 euro/ha.

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

14 aprilie 2021 - 15:48

STUDIU! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), partener la primul studiu care demonstrează prezenţa ADN-ului viral al pestei porcine africane (PPA) la insectele hematofage din genul Culicoides (asemănătoare cu țînțarul). Studiul este realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV, Cluj Napoca.

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

14 aprilie 2021 - 15:35

COMUNICAT. Artesana, cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate integrale și neomogenizate din România, a început construcția noii fabrici care va permite triplarea producției, începând cu luna aprilie a anului viitor, anunță un comunicat transmis de Artesana pentru AGROINFO.

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

14 aprilie 2021 - 15:19

SUBVENȚII APIA! Fermierii, crescătorii de animale vor pierde subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021, avertizează specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași.

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

14 aprilie 2021 - 14:52

AMÂNATE! Astăzi la ora 13:00 trebuia să aibă loc ședința săptămânală a Executivului, unde urmau să fie discutate mai multe proiecte de acte normative, printre care și trei proiecte de hotărâri de Guvern care privesc subvenții din agricultură.

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La doctor

La doctor
- Dom' doctor, cred cã am probleme cu ochii. Detalii