Adama
Vinasa Rompak

România a plătit UE mai mulţi bani decât a reuşit să atragă

Publicat: 09 august 2012 - 23:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Din cele 27,52 milioane euro, fonduri nerambursabile alocate României de UE pentru perioada 2007-2013, ţara noastră a accesat, efectiv, până în prezent, doar 7,8 miliarde euro, o sumă aproape egală cu contribuţia României la bugetul UE, de 7,9 miliarde euro în aceeaşi perioadă.


Potrivit Ministerului Afacerilor Europene (MAEur), „România a fost un beneficiar net al bugetului UE din 2007 până în prezent, cu un beneficiu de aproximativ 5,5 miliarde de euro”. Asta doar „pe hârtie”, scrie Capital, citat de Agerpres, pentru că la întocmirea acestui bilanţ oficialii MAEur au luat în considerare sumele alocate pentru proiectele selectate şi aprobate în perioada 2007-2012 şi nu sumele pe care România le-a accesat efectiv, în această perioadă, adică plăţile efectuate către beneficiari, care sunt substanţial mai reduse.

Practic, la toate cele nouă programe cu fonduri europene, din 2007 şi până la jumatatea lunii iulie 2012 România a făcut plăţi din fonduri europene nerambursabile în valoare totală de cca. 7,8 miliarde euro, în condiţiile în care, în perioada 2007-2012, România a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu suma de 7,9 miliarde euro.

Fonduri UE_b

Cu alte cuvinte, ne-am luat banii înapoi, mai puţin 100 milioane de euro. Dacă gradul de absorbţie efectivă a fondurilor nu va creşte în perioada care a mai rămas până la sfârşitul anului 2013, atunci România va pierde circa 60% din fondurile europene nerambursabile alocate pentru acest ciclu bugetar de şapte ani.

Agricultura – fruntaşă la absorbţia fondurilor UE, transporturile – cei mai puţini bani atraşi

Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), aflat în coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), are cel mai mare grad de accesare a fondurilor europene, cu plăţi efectuate până în prezent în valoare de 3,6 miliarde euro (44,96% din totalul sumei alocate pentru perioada 2007-2013).

La Programul Operaţional pentru Pescuit, coordonat tot de Ministerul Agriculturii, lucrurile stau prost: din cele 230 milioane euro - suma nerambursabilă alocată de UE, au fost efectuate plăţi în valoare de doar 59 milioane euro. De altfel, plăţile din cadrul acestui program sunt blocate din 13 ianuarie 2012, ca urmare a unor mari deficienţe constatate în derularea lui.

Pe ultimul loc la absorbţia fondurilor europene se situează POS Transport, cu un grad de accesare de doar 9,05%. Astfel, din totalul de 4,5 miliarde alocate acestui program pentru perioada 2007-2013 (aceasta este partea nerambursabilă, la care se adaugă contribuţia de la bugetul de stat, în valoare de 1,09 miliarde euro), până în momentul de faţă, Unitatea de Management de la Ministerul Transporturilor a făcut plăţi în valoare de doar 414 milioane euro. În acest ritm, există riscul ca peste două treimi din fondurile alocate acestui program să fie pierdute, mai concluzionează datele citate de Agerpres.

Vizualizat: 1829 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ce măsuri vrea Guvernul să ia ca să nu pierdem banii europeni?

Ce măsuri vrea Guvernul să ia ca să nu pierdem banii europeni?

România trebuie să absoarbă aproximativ 950 milioane euro în 2012 şi peste 7,5 miliarde euro în 2013, pentru a evita dezangajări de fonduri europene, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI).

MADR ia în calcul redirecţionarea fondurilor UE de la proiectele aprobate în 2008 – 2010, dar nerealizate

MADR ia în calcul redirecţionarea fondurilor UE de la proiectele aprobate în 2008 – 2010, dar nerealizate

Ministerul Agriculturii analizează realocarea unor fonduri europene de la proiecte din anii 2008 - 2010, care cumulează 800 milioane euro şi care nu au început nici până în prezent, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

MADR va solicita o rectificare privind asigurarea cofinanţării pentru accesarea fondurilor UE

MADR va solicita o rectificare privind asigurarea cofinanţării pentru accesarea fondurilor UE

Ministerul Agriculturii va solicita o rectificare pentru a asigura cofinanţarea naţională în vederea accesării unei sume de 2,5 miliarde de euro din fonduri europene în acest an, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Regulile de acordare a fondurilor UE nu se vor mai schimba peste noapte

Regulile de acordare a fondurilor UE nu se vor mai schimba peste noapte

Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European a aprobat, în ședința din 19 iunie, o serie de amendamente inițiate de deputatul Rareș Niculescu, având ca obiectiv simplificarea accesului la fondurile europene.

UE pregăteşte noi linii de finanţare pentru tinerii fermieri

UE pregăteşte noi linii de finanţare pentru tinerii fermieri

Tinerii fermieri din Uniunea Europeană ar putea beneficia, din exerciţiul financiar 2014-2020, de fonduri pentru susţinerea proiectelor care vizează cultura plantelor şi zootehnia, fiind posibilă acordarea unor subvenţii a căror valoare totalizează 6 miliarde de euro, a declarat, luni, la Deva, eurodeputatul Norica Nicolai.

Nu există riscul să pierdem fondurile UE pe dezvoltare rurală, în acest an

Nu există riscul să pierdem fondurile UE pe dezvoltare rurală, în acest an

România nu riscă în acest an să piardă fondurile europene pe dezvoltare rurală, prin neutilizarea lor, a declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, aflat la o conferinţă la Bucureşti.

Agricultura României ar putea primi fonduri europene de aproape 14 miliarde de euro, în perioada 2014-2020

Agricultura României ar putea primi fonduri europene de aproape 14 miliarde de euro, în perioada 2014-2020

Fondurile europene destinate României ar putea creşte de la 19 miliarde de euro la 26 de miliarde de euro, în perioada 2014-2020, iar pe sectorul agricol de la 12,5 miliarde la 14 miliarde de euro, a spus noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

România ar putea să îşi reducă la 5% contribuţia naţională la proiectele cu fonduri europene

România ar putea să îşi reducă la 5% contribuţia naţională la proiectele cu fonduri europene

România va putea să își diminueze contribuţia la proiectele de dezvoltare rurală, pescuit şi coeziune pe care le cofinanţează în prezent împreună cu Uniunea Europeană până la minim 5% din valoarea nerambursabilă a proiectelor, conform unei hotărâri a Comisiei Europene din 1 august a.c.. Dacă Parlamentul European și Consiliul vor aproba această decizie, măsura ar putea fi aplicată de anul viitor. Potrivit estimărilor Comisiei, prin reducerea cotei de cofinanţare naţională de la 15% la 5%, România ar putea beneficia de maxim 714 milioane euro.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii