CREȘTEREA PORCULUI ÎN ROMÂNIA! Ordinul MADR maxim 5 porci în gospodăriile țărănești a fost pus în debzatere de Minsterul Agriculturii pentru a stârni o discuție care trebuie concretizată în legi pentru stabilirea regulilor creșterii porcului în România, în așa fel încât să fie stopată răspândirea pestei porcine africane și să fie relansat acest sector, spune ministrul agriculturii, Adrian Oros. Nu voi ceda în fața samsarilor, avertizează șeful MADR. Ordinul MADR nu a fost deocamdată retras din consultare publică.
După ce a anunțat că va retrage acest Ordin, care a provocat un scandal uriaș printre micii crescători de porci, ministrul agriculturii a explicat că nu va renunța la ideea de a stabili reguli clare pentru creșterea porcului și că va milita pentru proiecte de legi care să stipuleze acest lucru.
Eu nu am spus că nu voi milita pentru relansarea creșterii porcului și pentru respectarea normelor de biosecuritate și a protecției celor care lucrează corect și cresc animale în mod corect față de cei care o fac incorect și răspândesc boala. Am spus doar că acest ordin (Ordinul MADR maxim 5 porci în gospodăriile țărănești n.r.) care noi l-am pus în dezbatere, dacă nu este urmat de niște legi care au putere mult mai mare și acele legi sunt aplicate de instituțiile care au în fișa postului treabă cu prevenirea răspândirii bolilor, ordinul va rămâne fără obiect.
Eu voi milita în continuare ca acest Comitet Național de Combatere a Bolilor să-și facă treaba și măsurile de biosecuritate care trebuiesc stabilite, să fie stabilite de către ANSVSA și respectarea acestor măsuri de biosecuritate să fie verificată de către ANSVSA și de către Ministerul Afacerilor Interne. Circulația și ce se întâmplă cu mistreții, aici au responsabilități cei de la Ministerul Mediului, dimensiunea exploatațiilor, faptul că este considerat până la 5 porci, până la 6 porci consum propriu, peste, se poate comercializa cu carnet de comercializare, cu factură ca persoană fizică autorizată, aici este problema Ministerului Finanțelor și ANAF-ului. Fiecare instituție trebuie să-și facă treaba.
Este clar că și crescătorii mici și crescătorii mari trebuie să respecte niște minime reguli de biosecuritate, pentru că altfel nu vom scăpa niciodată de pestă și vor suferi, în continuare, și crescătorii mari, care au fost falimentați și economia românească, care anual pierde 600 de milioane de euro pe deficitul de carne de porc, dar vor suferi și cei mici care cresc pentru consum, dar în urma pătrunderii în gopodării a bolii, suferă și ei.
Eu nu am abandonat ideea. Nu voi ceda în fața samsarilor, care sunt cei mai vocali, și care au reușit să distorsioneze, de fapt, mesajul dat de acest ordin, dar am spus că acest ordin, care este în dezbatere, nu rezolvă nimic dacă nu este urmat de modificarea unor legi și acțiunea unor instituții care, pe baza acestor legi, să-și facă treaba.
La ora asta nu există reglementat cine anume confiscă și dacă confiscă, unde sunt adăpostite acele animale sau unde sunt distruse acele animale care sunt găsite în trafic. Iar ordinul nu putea specifica acest lucru. Deci, sunt niște lucruri care trebuiesc modificate în legislație și acest Comitet Național de Combatere a Bolilor poate să vină cu aceste proiecte de legi care să treacă foarte rapid și sper că Parlamentul, în înțelepciune, indiferent de culoarea politică, va trece aceste proiecte de legi care să ne permită să oprim boala și să relansăm creșterea porcului și pentru cei mici, și pentru cei mari, dar care respectă regulile, pentru că cei care nu respectă regulile nu o să le respecte, nici dacă-s mici, nici dacă-s mari, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, marți seara, la Agro TV.
Potrivit proiectului de ordin MADR, se stabilesc dimensiunile și tipurile exploataţiilor de creştere a suinelor pe teritoriul României, astfel:
Art. 1
a) exploataţie noncomercială de suine - exploataţie de subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci la îngrășat înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) și care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului;
b) exploataţie comercială de suine - exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.