Cum demonstrează fermierii că terenul pentru care cer subvenții se află la dispoziția lor? În Ghidul APIA pentru subvențiile aferente acestui an se găsește lista de dovezi obligatoriu de prezentat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
TERENUL AFLAT LA DISPOZIŢIA FERMIERULUI
Conform PS 2023-2027 cap.4.1.3.2 Criteriile pentru asigurarea faptului că terenurile se află la dispoziția fermierului:
Fermierul demonstrează la depunerea cererii că deține documente din care să reiasă că are teren în folosință și la dispoziția sa în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) lit. l) din hotărâre, astfel:
a)adeverință conform înscrisurilor din Registrul Agricol, aferente anului curent de cerere, care se completează conform modelului-cadru prevazut în anexa nr. 5 la OMADR nr. 106/2024.
Adeverințele sunt acordate de primăria din arealul UAT- ului la care este arondat fermierul, în baza documentelor furnizate de fermieri și care atestă dreptul de folosință al terenului (după caz aceste documente pot fi: titlu de proprietate, act de moștenire, act de vânzare cumpărare, contract de arendă, contract de concesiune, comodat).
b) copie conform cu originalul a contractului de închiriere/concesiune/comodat a suprafeței agricole, încheiat între fermier și unitățile administrativ-teritoriale, după caz.
c) copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arendă a suprafeței agricole, încheiat între fermier și Agenția Domeniilor Statului denumită în continuare ADS, sau între fermier și alte entități de drept public, după caz.
APIA efectuează control administrativ la depunerea cererilor de plată de către fermieri, suprafețele declarate în cererile de plată pentru care nu se depun documentele prevăzute anterior până la data-limită de depunere a cererilor de plată sunt neeligibile.
Conform art. 6, alin. (1), lit. l) din H.G. nr. 1571/2022, cu modificările și completările ulterioare fermierii trebuie să prezinte la depunerea cererii de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc că terenul agricol, inclusiv elementele neproductive, se află la dispoziţia lor, cu excepţia adeverinţelor conform înscrisurilor din registrul agricol care sunt solicitate direct de către APIA instituţiilor abilitate să emită aceste
documente, sau o copie a anexei nr. 24 la Ordinul ministrului finanţelor publice şi al ministrului administraţiei şi internelor nr. 2.052 bis/1.528/2006 privind aprobarea unor formulare tipizate pentru stabilirea, constatarea, controlul, încasarea şi urmărirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a altor venituri ale bugetelor locale, de la starea civilă a unităţilor administrativ-teritoriale, dacă este cazul. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului, inclusiv adeverinţa conform înscrisurilor din registrul agricol, trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii de plată şi trebuie să fie valabile la data depunerii cererii.
Adeverinţele conform înscrisurilor din registrul agricol se vor elibera de către primăriile pe raza cărora se află terenurile agricole, la solicitarea APIA, cu informarea prealabilă a fermierului cu privire la eliberarea adeverinţei.
Conform prevederilor art. 5 alin. (2) din Ordinul MADR nr. 106/2024:
„(2) Fermierul demonstrează la data depunerii cererii că deține documente din care să reiasă că are teren în folosință și la dispoziția sa, în condițiile prevederilor art. 6 alin. (1) lit. l) din hotărâre, astfel:
a) adeverinţa conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere
b) copie, conform cu originalul, a contractului de închiriere/concesiune/comodat a suprafeţei agricole, încheiat între fermier şi unităţile administrativ-teritoriale, sau după caz,
c) copie conform cu originalul, a contractului de concesiune/arendă a suprafeţei agricole, încheiat între fermier şi Agenţia Domeniilor Statului, ADS, sau între fermier și alte entități de drept public.
(3) În condițiile prevederilor art. 6 alin. (1) lit. l) din hotărâre, adeverința conform înscrisurilor din registrul agricol aferentă anului curent de cerere, se solicită direct de către APIA instituţiilor abilitate să emită acest document, , cu excepția fermierilor care depun pentru prima dată cerere de plată, caz în care fermierul depune adeverința, conform alin. (2) lit. a).”
Pentru eliberarea adeverinței de la lit. a) primăriile pe raza cărora se află terenurile agricole sunt obligate:
a) să informeze în prealabil fermierul cu privire la eliberarea adeverinţei;
b) să elibereze adeverințe conform înscrisurilor din registrul agricol fără condiționarea de plata impozitelor sau taxelor locale de către fermier;
c) să transmită adeverinţele către centrele judeţene sau locale APIA la solicitarea acestora.
Contractele de asociere în participaţie incluse în documentele menţionate mai sus, trebuie să respecte prevederile art. 1949-1954 din noul Cod Civil. Suprafeţele de teren arendate/închiriate/concesionate/împrumutate prin contracte de comodat nu pot face obiectul contractelor de asociere în participaţie.
În sensul art. 3 alin. (7) din Ordinul MADR nr. 106/2024, fermierul persoană fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată, împreună cu documente din care să reiasă că are teren în folosință și la dispoziția sa, în condițiile prevederilor art. 6 alin. (1) lit. l) din HG nr. 1571/2022 cu modificările și completările ulterioare.
Documentele care fac dovada că terenul eligibil declarat este la dispoziţia fermierului, prevăzute la art. 5 alin. (2) din Ordinul MADR nr. 106/2024, pentru ambele forme de organizare, se depun odată cu cererea de plată ( art.5 alin.(7) din același act normativ).
În sensul art. 5 alin. (1) și (6) din hotărâre, cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 566/2004, fac dovada utilizării terenurilor agricole declarate cu documentele prevăzute la alin. (2) art.5 din Ordinul MADR nr. 106/2024. Cooperativele prezintă copii conforme cu originalul ale registrelor prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. a), b) şi f) din Legea nr. 566/2004 din care să reiasă datele de identificare ale suprafeţei de teren cu care participă în cooperativă fiecare membru al acesteia. Sunt neeligibile suprafeţele declarate în cererile de plată pentru care nu se depun documentele prevăzute la alin. (2) de la art.5 din OMADR nr. 106/2024 până la data-limită de depunere a cererilor de plată.
Anul acesta data limită pentru depunerea cererilor la APIA este 7 iunie 2024.