Adama
Vinasa Rompak

Doi români au devenit stăpânii fermei din Franța la care lucrau de 10 ani!

Publicat: 15 mai 2023 - 16:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ionela și Darius Jianu, un cuplu de români cu o poveste de succes în agricultura din Franța. Foști polițiști în România, Ionela și Darius au fost timp de 10 ani muncitori pe o plantație viticolă, o adevărată moșie din Franța, pentru ca mai apoi să devină stăpânii acestei moșii viticole care numără 45 de hectare. Și nu doar atât. De când moșia se numește Familia Jianu, unul dintre vinurile obținute aici a fost medaliat.

În România, Ionela (39 ani) și Darius (35 ani) Jianu au fost polițiști. Ambii sunt absolvenți de facultate, Ionela are două mastere în management și economie, iar Darius un master în drept. Profesia de polițiști le garanta un salariu mare în România, prin comparație cu media. Cu toate acestea, în 2010 au decis să plece în Franța. Dacă, în urmă cu 15 ani, le-ar fi spus cineva că vor fi într-o zi viticultori în Franța, ar fi râs cu poftă la așa glumă bună. 

darius doi_b

Ionela și Darius Jianu

Și totuși, este o realitate: din octombrie 2022, Ionela și Darius Jianu sunt oficial șefii unei crame de 45 de hectare din La Chapelle-Heulin din podgoriile Nantes. În martie trecut, în cadrul târgului de vii din Nantes, Expo-Vall', un vin de la moșia „Familia Jianu” a primit o medalie.

darius_b

Au venit în Franța la propunerea părinților Ionelei, care locuiesc și lucrează în Franța. Darius avea nevoie de o schimbare de peisaj. Ionela l-a urmat, nu neapărat convinsă că Franța este „paradisul” pe care i-l descriu părinții ei. „Am spus că vom încerca”, își amintește Ionela. Niciunul nu vorbea pe atunci franceza și niciunul nu avea de gând să se stabilească în Franța. 

În 2010, când au ajuns în Franța, cei doi români, tineri căsătoriți, au oscilat între munca din seră și plantația viticolă de la Nantes. S-au decis pentru cea din urmă și așa au ajuns să fie angajații lui Dominique Coraleau și Pierrick Babonneau, foștii proprietari ai plantației viticole. La început a fost greu să-și găsească o chirie, pentru că erau muncitori sezonieri. „A trebuit să-mi scot fluturașul de salariu pentru a dovedi că am un salariu real", își amintește Ionela, citată de publicația franceză Pleinchamp. În cele din urmă au găsit o locuință la Vallet, în inima podgoriilor din Nantes, astfel și-au urmat amândoi aventura în viticultură.

Pe măsură ce au trecut anii, Darius a vrut tot mai mult să rămână în Franța. Familia a crescut, au venit pe lume Sașa (9 ani) și David (3 ani), iar gândul de a se întoarce acasă, în România, s-a destrămat. Soții Jianu au devenit din sezonieri angajați pentru perioadă nedeterminată la plantația viticolă. 

Apoi, în 2019, surpriza cea mare. Pierrick și Dominique le-au propus să preia ferma. Copiii celor doi francezi au refuzat să ducă mai departe frumoasa tradiție din viticultură, iar Pierrick și Dominique au decis că soții Jianu vor dezvolta moșia viticolă și vor duce mai departe renumele vinului. 

darius 3_b

Ionela și Darius sunt flancați de Pierrick Babonneau (în stânga), fostul lor șef devenit angajat, și de Dominique Coraleau (în dreapta), fost partener în moșie, acum pensionat. (Foto: Catherine Perrot)

Pierrick și Dominique, foști asociați, îi susțin pe soții Jianu în multe feluri. În primul rând, vânzându-le treptat ferma, de-a lungul a 5 ani. Apoi, rămânând în apropiere pentru a-i sprijini, Pierrick este acum angajatul lor, Dominique s-a pensionat în 2022, dar mai face voluntariat. 

„La început, am crezut că este o glumă, nu ne-am fi gândit niciodată la asta," spune Ionela, în timp ce Darius, pasionat de vița de vie, se vedea deja ca un viticultor.

„Am vrut să le dau mână liberă, fără să-i dezamăgesc, comentează Pierrick. Dacă aș fi transmis copiilor mei, i-aș fi însoțit, așa că de ce să nu-i însoțesc pe Darius și pe Ionela? Avem o convenție, lucrurile sunt scrise. Suntem legați. Oferta noastră este un câștig pentru toți. Eșecul lor ar fi eșecul meu”.

Soții Jianu reușesc să facă slalom printre problemele administrative, "3 ani ne-am zbătut să luăm carnetul gri pentru tractor," spune Darius, și prejudecățile, chiar discriminarea, de care se mai lovesc în Franța pentru că sunt români. 

Întrucât are statut de manager, Ionela recunoaște că doarme mai puțin decât înainte... „Am trecut de la două salarii... la nimic! " Dar, în același timp, recunoaște că îi place să învețe în fiecare zi. „În această meserie, trebuie să știi să faci totul. Este interesant ! Și cred că în munca la vie, Darius și-a găsit vocația”.

darius cinci_b

Planurile cuplului vizează creșterea exportului de vin de pe Valea Loarei în România și Serbia. 

Arma secretă a Ionelei pentru a cuceri consumatorii români și sârbi este Pinot Gris, numit și Malvasia: un vin alb demisec care se potrivește bine gusturilor locale. 

Vizualizat: 8869 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii