Adama
Agreena
AGRICOVER

Doi români au devenit stăpânii fermei din Franța la care lucrau de 10 ani!

Publicat: 15 mai 2023 - 16:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ionela și Darius Jianu, un cuplu de români cu o poveste de succes în agricultura din Franța. Foști polițiști în România, Ionela și Darius au fost timp de 10 ani muncitori pe o plantație viticolă, o adevărată moșie din Franța, pentru ca mai apoi să devină stăpânii acestei moșii viticole care numără 45 de hectare. Și nu doar atât. De când moșia se numește Familia Jianu, unul dintre vinurile obținute aici a fost medaliat.

În România, Ionela (39 ani) și Darius (35 ani) Jianu au fost polițiști. Ambii sunt absolvenți de facultate, Ionela are două mastere în management și economie, iar Darius un master în drept. Profesia de polițiști le garanta un salariu mare în România, prin comparație cu media. Cu toate acestea, în 2010 au decis să plece în Franța. Dacă, în urmă cu 15 ani, le-ar fi spus cineva că vor fi într-o zi viticultori în Franța, ar fi râs cu poftă la așa glumă bună. 

darius doi_b

Ionela și Darius Jianu

Și totuși, este o realitate: din octombrie 2022, Ionela și Darius Jianu sunt oficial șefii unei crame de 45 de hectare din La Chapelle-Heulin din podgoriile Nantes. În martie trecut, în cadrul târgului de vii din Nantes, Expo-Vall', un vin de la moșia „Familia Jianu” a primit o medalie.

darius_b

Au venit în Franța la propunerea părinților Ionelei, care locuiesc și lucrează în Franța. Darius avea nevoie de o schimbare de peisaj. Ionela l-a urmat, nu neapărat convinsă că Franța este „paradisul” pe care i-l descriu părinții ei. „Am spus că vom încerca”, își amintește Ionela. Niciunul nu vorbea pe atunci franceza și niciunul nu avea de gând să se stabilească în Franța. 

În 2010, când au ajuns în Franța, cei doi români, tineri căsătoriți, au oscilat între munca din seră și plantația viticolă de la Nantes. S-au decis pentru cea din urmă și așa au ajuns să fie angajații lui Dominique Coraleau și Pierrick Babonneau, foștii proprietari ai plantației viticole. La început a fost greu să-și găsească o chirie, pentru că erau muncitori sezonieri. „A trebuit să-mi scot fluturașul de salariu pentru a dovedi că am un salariu real", își amintește Ionela, citată de publicația franceză Pleinchamp. În cele din urmă au găsit o locuință la Vallet, în inima podgoriilor din Nantes, astfel și-au urmat amândoi aventura în viticultură.

Pe măsură ce au trecut anii, Darius a vrut tot mai mult să rămână în Franța. Familia a crescut, au venit pe lume Sașa (9 ani) și David (3 ani), iar gândul de a se întoarce acasă, în România, s-a destrămat. Soții Jianu au devenit din sezonieri angajați pentru perioadă nedeterminată la plantația viticolă. 

Apoi, în 2019, surpriza cea mare. Pierrick și Dominique le-au propus să preia ferma. Copiii celor doi francezi au refuzat să ducă mai departe frumoasa tradiție din viticultură, iar Pierrick și Dominique au decis că soții Jianu vor dezvolta moșia viticolă și vor duce mai departe renumele vinului. 

darius 3_b

Ionela și Darius sunt flancați de Pierrick Babonneau (în stânga), fostul lor șef devenit angajat, și de Dominique Coraleau (în dreapta), fost partener în moșie, acum pensionat. (Foto: Catherine Perrot)

Pierrick și Dominique, foști asociați, îi susțin pe soții Jianu în multe feluri. În primul rând, vânzându-le treptat ferma, de-a lungul a 5 ani. Apoi, rămânând în apropiere pentru a-i sprijini, Pierrick este acum angajatul lor, Dominique s-a pensionat în 2022, dar mai face voluntariat. 

„La început, am crezut că este o glumă, nu ne-am fi gândit niciodată la asta," spune Ionela, în timp ce Darius, pasionat de vița de vie, se vedea deja ca un viticultor.

„Am vrut să le dau mână liberă, fără să-i dezamăgesc, comentează Pierrick. Dacă aș fi transmis copiilor mei, i-aș fi însoțit, așa că de ce să nu-i însoțesc pe Darius și pe Ionela? Avem o convenție, lucrurile sunt scrise. Suntem legați. Oferta noastră este un câștig pentru toți. Eșecul lor ar fi eșecul meu”.

Soții Jianu reușesc să facă slalom printre problemele administrative, "3 ani ne-am zbătut să luăm carnetul gri pentru tractor," spune Darius, și prejudecățile, chiar discriminarea, de care se mai lovesc în Franța pentru că sunt români. 

Întrucât are statut de manager, Ionela recunoaște că doarme mai puțin decât înainte... „Am trecut de la două salarii... la nimic! " Dar, în același timp, recunoaște că îi place să învețe în fiecare zi. „În această meserie, trebuie să știi să faci totul. Este interesant ! Și cred că în munca la vie, Darius și-a găsit vocația”.

darius cinci_b

Planurile cuplului vizează creșterea exportului de vin de pe Valea Loarei în România și Serbia. 

Arma secretă a Ionelei pentru a cuceri consumatorii români și sârbi este Pinot Gris, numit și Malvasia: un vin alb demisec care se potrivește bine gusturilor locale. 

Vizualizat: 8610 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

17 aprilie 2024 - 07:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat marți, pe pagina Facebook, că sunt la plată toate ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, atât pentru zootehnie, cât și pentru vegetal.

Cum se descurcă oierii care nu și-au găsit ciobani la turmă!

Cum se descurcă oierii care nu și-au găsit ciobani la turmă!

16 aprilie 2024 - 14:44

Crescătorul de ovine Ioan Suciu din Făgăraș și-a întrebat astăzi colegii, pe un grup Facebook de profil, cum se descurcă fără ciobani la stână care să aibă grijă de turma de oi, ce soluții au găsit. Ciobani care să știe meserie nu se mai găsesc de mult. Problema forței de muncă pentru ferme e cronică.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Veste bună pentru micii crescători de animale!

Veste bună pentru micii crescători de animale!

16 aprilie 2024 - 09:13

Un târg de animale cunoscut printre micii crescători și-a redeschis porțile sâmbătă, 13 aprilie 2024.

Decizia pe care a luat-o un crescător care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte!

Decizia pe care a luat-o un crescător care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte!

16 aprilie 2024 - 08:03

Un crescător de bovine care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte nu a vrut să renunțe la fermă când fiul său a urmat o altă carieră decât cea de fermier. La cei 65 de ani ai săi, crescătorul a  decis că nu renunță la fermă și a trecut la creșterea vacilor de carne.

Fermierii care iau anul ăsta o plată în plus de la APIA!

Fermierii care iau anul ăsta o plată în plus de la APIA!

16 aprilie 2024 - 07:03

Fermierii care beneficiază de o plată în plus pe hectar anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt tinerii fermieri cu vârsta de până-n 40 de ani. Agroinfo a obținut de la APIA informațiile de care aveți nevoie.

Vești importante pentru proprietarii de terenuri din România! Anunț făcut de ministrul Barbu!

Vești importante pentru proprietarii de terenuri din România! Anunț făcut de ministrul Barbu!

15 aprilie 2024 - 20:21

Proprietarii de terenuri din țara noastră au parte de vești bune din partea Guvernului. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a oferit noi informații despre stadiul lucrărilor de modernizare a sistemului de irigații din Lunca Dunării.

Atenție, fermieri! Închisoare de la 3 luni la un an pentru așa ceva!

Atenție, fermieri! Închisoare de la 3 luni la un an pentru așa ceva!

15 aprilie 2024 - 17:16

Nu doar că-și pierd subvențiile APIA fermierii care dau foc vegetației uscate de pe terenuri, dar riscă acum și pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la un an.

Precizări MADR ASTĂZI rachete antigrindină!

Precizări MADR ASTĂZI rachete antigrindină!

15 aprilie 2024 - 16:43

Având în vedere apariția în spațiul public a unor informații referitoare la impactul tehnologiei de combatere a grindinei prin metoda rachetelor asupra mediului, MADR face următoarele precizări:

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Zoo

Zoo
- Scumpule, mi-ai promis că de ziua mea mă duci să-mi arăți niște blănuri grozave. Detalii