Adama
Agreena
AGRICOVER

Doi frați cresc 350 de capre și 20 de vaci! Mica fermă asigură traiul pentru două familii!

Publicat: 09 februarie 2022 - 08:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Frații Ionel și Răzvan Bălășoiu din comuna Ludești, Dâmbovița, au pornit de la 30 de capre și au ajuns la 350 de capre rasa Carpatină și 20 de vaci. Prin muncă, și-au construit o stână utilată cu toate cele necesare, cu bucătărie, cu lăptărie unde se prepară brânza. Chiar dacă nu au apă la rețea, frații reușesc să țină curată lacrimă lăptăria. Și-au improvizat propria instalație de apă, cu un butoi așezat în pod, astfel încât să curgă apă la robinet, iar pentru apă caldă au montat un robinet electric.

Frații Bălășoiu și-au construit pe dealul satului Milosari, comuna Ludești, o stână unde au tot confortul mai puțin apă curentă. Au inceput prin 2011 cu 30 de capre și 70 de oi, dar la oi au renunțat și s-au axat pe creșterea caprelor și a vacilor. Acum au peste 350 de capre din rasa Carpatină și 20 de vaci de lapte, și-au cumpărat câteva utilaje agricole, o bucată de pământ, dar folosesc și islazul comunal. Familiile celor doi frați trăiesc din mica ferma. 

turma-capre_b

"Dacă nu ne plăcea ce facem, nu ne apucam. Acum 10 ani aveam 20-30 de capre și 2-3 văcuțe. Aveam și 60-70 de oi, dar le-am dat, că nu se merita", spune Ionel Bălășoiu, fratele cel mare, pentru emisiunea Ferma, TVR 2, 6 februarie 2022. 

Cea mai mare problemă e apa. O aduc din vale, din sat, ca să țină totul lună la stână, dar din cauza lipsei apei curente nu primesc autorizație sanitar-veterinară pentru lăptărie. 

"E foarte greu cu apa, că o aducem de jos, din sat, aici degeaba au forat că n-au dat de apă. Sanepidul nu ne dă autorizație pentru că nu avem apă.
Ca să ne spălăm pe mâini, am pus un butoi în pod și prin cădere liberă vine apa la robinet. Am montat și un robinet electric pentru apă caldă", explică crescătorul Ionel Bălășoiu. 

În ciuda lipsei de apă curentă, bucătăria și lăptăria stânei arată impecabil. 

laptarie-doi_blaptarie_b

Din laptele caprelor și al vacilor, la stână se prepară telemea. Clienții vin la poarta fermei. 

"Facem numai telemea, din lapte de capră sau mixtă, adică și cu lapte de vacă, în funcție de cum e cererea, cum e comanda. Clienții vin la poarta fermei, cel mai bun preț obținut de noi e de 20 de lei pe kilogramul de telemea", spun cei doi frați. 

fratii-balasoiu_b

Imagini video AICI Ferma, TVR 2, 6 februarie 2022

Crescătorii de capre se confruntă cu aceeași problemă spinoasă pe care o au cei mai mulți fermieri români, găsesc greu mână de lucru, așa că-n fermă, la stână lucrează ei, soțiile lor și abia au reușit să angajeze un lucrător la capre și unul la vaci.

Din 2014, cei doi tineri crescători sunt membri în Asociația Caprirom și au înscrise animalele în controlul oficial al producției (COP). 

"Sunt oameni muncitori, îi apreciez foarte mult, se înțeleg foarte bine. În primul rând, cel mic (Răzvan n.r.) a fost crescut de fratele cel mare și și-au creat așa o adevărată familie. Sunt oameni de apreciat. Fermierii noștri sunt buni, sunt oameni buni, sunt oamenii acestei țări care duc mai departe tradiția. Trebuie să ținem la ei ca la ochii din cap. De asta tot timpul am făcut precizări că sunt nemulțumită de anumite lucruri, pentru oamenii ăștia, că ei merită foarte mult. Noi nu suntem în stare să le oferim atât cât merită ei. Acești oameni hrănesc toată partea asta a satului și nu numai, sunt aproape de oraș, de Târgoviște, ne oferă nouă produse foarte bune. Au îmbrăcat dealul cu caprele astea frumoase, sunt oameni muncitori. Mereu am vrut să le arătăm celor de la minister, domle, uitați-vă cum e palma unui fermier. Mulg oile, mulg caprele din pasiune, nu că este obligat. Venituri foarte mari nu sunt așa ca să fie tentant.

Ei au învățat din tată-n fiu cum să aibă grijă de capre, au în sânge chestia asta, niște reguli pe care le respectă de ani de zile. Când noi am venit aici, în 2014, vreau să vă spun că nici masculii (țapii n.r.) nu erau crotaliați, pentru că așa era momentul, nu se punea accent pe masculi, crotalii nu se puneau la animale, dar acum, noi, cumva, îi forțăm, pentru că altfel nu pot să fie în controlul oficial al producției, dacă nu au crotalii, nu îndeplinesc minime condiții. De aceea spun că acest program a adus beneficii pe toate segmentele, sănătatea animalelor, trasabilitatea prin crotaliere. Avem în mână, practic, toate fermele care sunt în control și știm acolo că se face treabă conform legislației în vigoare", a declarat Georgiana Udrescu, vicepreședinte Caprirom, pentru emisiunea Ferma, TVR 2.

Vizualizat: 8185 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

20 iulie 2024 - 08:54

Comisia Europeană aprobă suplimentarea bugetului și modificarea unei scheme de ajutor de stat din România pentru sprijinirea micilor fermieri, producători de tomate și usturoi, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

20 iulie 2024 - 07:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 15 – 18.07.2024, plăți în suma totală de 60.916.552,77 lei (12.293.703,23 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinantare din FEGA (BN2), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

19 iulie 2024 - 08:50

Crescătorii de animale pot câștiga bani din pășuni, pe lângă subvenția APIA pe hectarul de pășune, dacă utilizează pășunea în sistem dual. Adică, pentru pășunat animale, dar o parte pentru activități de producere a energiei electrice. Se modifică legea, Ministerul Agriculturii a postat joi, pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern.

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

18 iulie 2024 - 20:52

Filiala din Bucureşti a Parchetului European (EPPO) a iniţiat săptămâna trecută o acţiune penală împotriva unei persoane acuzate că a obţinut ilegal aproape 2 milioane EUR din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) spunând că vrea să construiască sere pentru căpşuni şi salată în comuna Bălanu din judeţul Giurgiu, informează un comunicat EPPO.

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

18 iulie 2024 - 19:09

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024 beneficiarilor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) 360,9 milioane de euro (360.890.428,72 €). Din valoarea achitată, 308,7 milioane reprezintă contribuția Comisiei Europene, iar diferența de 52,2 milioane de euro provine de la Bugetul Național.

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

18 iulie 2024 - 14:32

Un crescător de vaci din comuna Săulești, județul Gorj, vrea să renunțe la ferma de vaci. De doi ani merge în pierdere, spun crescătorul, chiar dacă vacile le vinde la export. Crescătorul a fost nevoit să caute forță de muncă tocmai în Nepal. Fermierul și-a deschis, în paralel, o altă afacere.

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

18 iulie 2024 - 14:16

În ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

18 iulie 2024 - 13:00

Fermierul Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici Arad, a declarat astăzi că a obținut producții record la hectar anul acesta, rentabile, astfel încât și-a răsplătit angajații. Ziua de muncă în fermele conduse de Muscă este plătită cu 600 de lei.

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

17 iulie 2024 - 18:35

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1966 AL COMISIEI din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate [„Sardeluță marinată” (STG)].

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

17 iulie 2024 - 15:26

În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii