Adama
Vinasa Rompak

Doi frați cresc 350 de capre și 20 de vaci! Mica fermă asigură traiul pentru două familii!

Publicat: 09 februarie 2022 - 08:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Frații Ionel și Răzvan Bălășoiu din comuna Ludești, Dâmbovița, au pornit de la 30 de capre și au ajuns la 350 de capre rasa Carpatină și 20 de vaci. Prin muncă, și-au construit o stână utilată cu toate cele necesare, cu bucătărie, cu lăptărie unde se prepară brânza. Chiar dacă nu au apă la rețea, frații reușesc să țină curată lacrimă lăptăria. Și-au improvizat propria instalație de apă, cu un butoi așezat în pod, astfel încât să curgă apă la robinet, iar pentru apă caldă au montat un robinet electric.

Frații Bălășoiu și-au construit pe dealul satului Milosari, comuna Ludești, o stână unde au tot confortul mai puțin apă curentă. Au inceput prin 2011 cu 30 de capre și 70 de oi, dar la oi au renunțat și s-au axat pe creșterea caprelor și a vacilor. Acum au peste 350 de capre din rasa Carpatină și 20 de vaci de lapte, și-au cumpărat câteva utilaje agricole, o bucată de pământ, dar folosesc și islazul comunal. Familiile celor doi frați trăiesc din mica ferma. 

turma-capre_b

"Dacă nu ne plăcea ce facem, nu ne apucam. Acum 10 ani aveam 20-30 de capre și 2-3 văcuțe. Aveam și 60-70 de oi, dar le-am dat, că nu se merita", spune Ionel Bălășoiu, fratele cel mare, pentru emisiunea Ferma, TVR 2, 6 februarie 2022. 

Cea mai mare problemă e apa. O aduc din vale, din sat, ca să țină totul lună la stână, dar din cauza lipsei apei curente nu primesc autorizație sanitar-veterinară pentru lăptărie. 

"E foarte greu cu apa, că o aducem de jos, din sat, aici degeaba au forat că n-au dat de apă. Sanepidul nu ne dă autorizație pentru că nu avem apă.
Ca să ne spălăm pe mâini, am pus un butoi în pod și prin cădere liberă vine apa la robinet. Am montat și un robinet electric pentru apă caldă", explică crescătorul Ionel Bălășoiu. 

În ciuda lipsei de apă curentă, bucătăria și lăptăria stânei arată impecabil. 

laptarie-doi_blaptarie_b

Din laptele caprelor și al vacilor, la stână se prepară telemea. Clienții vin la poarta fermei. 

"Facem numai telemea, din lapte de capră sau mixtă, adică și cu lapte de vacă, în funcție de cum e cererea, cum e comanda. Clienții vin la poarta fermei, cel mai bun preț obținut de noi e de 20 de lei pe kilogramul de telemea", spun cei doi frați. 

fratii-balasoiu_b

Imagini video AICI Ferma, TVR 2, 6 februarie 2022

Crescătorii de capre se confruntă cu aceeași problemă spinoasă pe care o au cei mai mulți fermieri români, găsesc greu mână de lucru, așa că-n fermă, la stână lucrează ei, soțiile lor și abia au reușit să angajeze un lucrător la capre și unul la vaci.

Din 2014, cei doi tineri crescători sunt membri în Asociația Caprirom și au înscrise animalele în controlul oficial al producției (COP). 

"Sunt oameni muncitori, îi apreciez foarte mult, se înțeleg foarte bine. În primul rând, cel mic (Răzvan n.r.) a fost crescut de fratele cel mare și și-au creat așa o adevărată familie. Sunt oameni de apreciat. Fermierii noștri sunt buni, sunt oameni buni, sunt oamenii acestei țări care duc mai departe tradiția. Trebuie să ținem la ei ca la ochii din cap. De asta tot timpul am făcut precizări că sunt nemulțumită de anumite lucruri, pentru oamenii ăștia, că ei merită foarte mult. Noi nu suntem în stare să le oferim atât cât merită ei. Acești oameni hrănesc toată partea asta a satului și nu numai, sunt aproape de oraș, de Târgoviște, ne oferă nouă produse foarte bune. Au îmbrăcat dealul cu caprele astea frumoase, sunt oameni muncitori. Mereu am vrut să le arătăm celor de la minister, domle, uitați-vă cum e palma unui fermier. Mulg oile, mulg caprele din pasiune, nu că este obligat. Venituri foarte mari nu sunt așa ca să fie tentant.

Ei au învățat din tată-n fiu cum să aibă grijă de capre, au în sânge chestia asta, niște reguli pe care le respectă de ani de zile. Când noi am venit aici, în 2014, vreau să vă spun că nici masculii (țapii n.r.) nu erau crotaliați, pentru că așa era momentul, nu se punea accent pe masculi, crotalii nu se puneau la animale, dar acum, noi, cumva, îi forțăm, pentru că altfel nu pot să fie în controlul oficial al producției, dacă nu au crotalii, nu îndeplinesc minime condiții. De aceea spun că acest program a adus beneficii pe toate segmentele, sănătatea animalelor, trasabilitatea prin crotaliere. Avem în mână, practic, toate fermele care sunt în control și știm acolo că se face treabă conform legislației în vigoare", a declarat Georgiana Udrescu, vicepreședinte Caprirom, pentru emisiunea Ferma, TVR 2.

Vizualizat: 8314 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii