Frații Ionel și Răzvan Bălășoiu din comuna Ludești, Dâmbovița, au pornit de la 30 de capre și au ajuns la 350 de capre rasa Carpatină și 20 de vaci. Prin muncă, și-au construit o stână utilată cu toate cele necesare, cu bucătărie, cu lăptărie unde se prepară brânza. Chiar dacă nu au apă la rețea, frații reușesc să țină curată lacrimă lăptăria. Și-au improvizat propria instalație de apă, cu un butoi așezat în pod, astfel încât să curgă apă la robinet, iar pentru apă caldă au montat un robinet electric.
Frații Bălășoiu și-au construit pe dealul satului Milosari, comuna Ludești, o stână unde au tot confortul mai puțin apă curentă. Au inceput prin 2011 cu 30 de capre și 70 de oi, dar la oi au renunțat și s-au axat pe creșterea caprelor și a vacilor. Acum au peste 350 de capre din rasa Carpatină și 20 de vaci de lapte, și-au cumpărat câteva utilaje agricole, o bucată de pământ, dar folosesc și islazul comunal. Familiile celor doi frați trăiesc din mica ferma.
"Dacă nu ne plăcea ce facem, nu ne apucam. Acum 10 ani aveam 20-30 de capre și 2-3 văcuțe. Aveam și 60-70 de oi, dar le-am dat, că nu se merita", spune Ionel Bălășoiu, fratele cel mare, pentru emisiunea Ferma, TVR 2, 6 februarie 2022.
Cea mai mare problemă e apa. O aduc din vale, din sat, ca să țină totul lună la stână, dar din cauza lipsei apei curente nu primesc autorizație sanitar-veterinară pentru lăptărie.
"E foarte greu cu apa, că o aducem de jos, din sat, aici degeaba au forat că n-au dat de apă. Sanepidul nu ne dă autorizație pentru că nu avem apă.
Ca să ne spălăm pe mâini, am pus un butoi în pod și prin cădere liberă vine apa la robinet. Am montat și un robinet electric pentru apă caldă", explică crescătorul Ionel Bălășoiu.
În ciuda lipsei de apă curentă, bucătăria și lăptăria stânei arată impecabil.
Din laptele caprelor și al vacilor, la stână se prepară telemea. Clienții vin la poarta fermei.
"Facem numai telemea, din lapte de capră sau mixtă, adică și cu lapte de vacă, în funcție de cum e cererea, cum e comanda. Clienții vin la poarta fermei, cel mai bun preț obținut de noi e de 20 de lei pe kilogramul de telemea", spun cei doi frați.
Imagini video AICI Ferma, TVR 2, 6 februarie 2022
Crescătorii de capre se confruntă cu aceeași problemă spinoasă pe care o au cei mai mulți fermieri români, găsesc greu mână de lucru, așa că-n fermă, la stână lucrează ei, soțiile lor și abia au reușit să angajeze un lucrător la capre și unul la vaci.
Din 2014, cei doi tineri crescători sunt membri în Asociația Caprirom și au înscrise animalele în controlul oficial al producției (COP).
"Sunt oameni muncitori, îi apreciez foarte mult, se înțeleg foarte bine. În primul rând, cel mic (Răzvan n.r.) a fost crescut de fratele cel mare și și-au creat așa o adevărată familie. Sunt oameni de apreciat. Fermierii noștri sunt buni, sunt oameni buni, sunt oamenii acestei țări care duc mai departe tradiția. Trebuie să ținem la ei ca la ochii din cap. De asta tot timpul am făcut precizări că sunt nemulțumită de anumite lucruri, pentru oamenii ăștia, că ei merită foarte mult. Noi nu suntem în stare să le oferim atât cât merită ei. Acești oameni hrănesc toată partea asta a satului și nu numai, sunt aproape de oraș, de Târgoviște, ne oferă nouă produse foarte bune. Au îmbrăcat dealul cu caprele astea frumoase, sunt oameni muncitori. Mereu am vrut să le arătăm celor de la minister, domle, uitați-vă cum e palma unui fermier. Mulg oile, mulg caprele din pasiune, nu că este obligat. Venituri foarte mari nu sunt așa ca să fie tentant.
Ei au învățat din tată-n fiu cum să aibă grijă de capre, au în sânge chestia asta, niște reguli pe care le respectă de ani de zile. Când noi am venit aici, în 2014, vreau să vă spun că nici masculii (țapii n.r.) nu erau crotaliați, pentru că așa era momentul, nu se punea accent pe masculi, crotalii nu se puneau la animale, dar acum, noi, cumva, îi forțăm, pentru că altfel nu pot să fie în controlul oficial al producției, dacă nu au crotalii, nu îndeplinesc minime condiții. De aceea spun că acest program a adus beneficii pe toate segmentele, sănătatea animalelor, trasabilitatea prin crotaliere. Avem în mână, practic, toate fermele care sunt în control și știm acolo că se face treabă conform legislației în vigoare", a declarat Georgiana Udrescu, vicepreședinte Caprirom, pentru emisiunea Ferma, TVR 2.