Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Documentul care pune frână exportului de animale vii din România!

Publicat: 17 iunie 2021 - 11:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ONG-urile cer din nou interzicerea exportului de animale vii. Un raport publicat astăzi susține că vapoarele pentru export de animale vii sunt cea mai periculoasă flotă din lume. Doar 5 din cele 78 de vapoare certificate de UE sunt construite pentru transportul animalelor. Inclusiv Comisia Europeană avertizează că vapoarele autorizate în România expun animalele la riscuri deosebite pe durata călătoriei spre țări terțe, susține un comunicat transmis astăzi de Animals International.

UE își exportă cu vapoare surplusul de animale vii către țări terțe. Cu peste 2 milioane de animale vii exportate anual, adică mai bine de 2/3 din ovinele trimise din UE către țări terțe, România este liderul UE la acest comerț și a urcat pe locul 2 la exportul de bovine, după Spania, surclasând în ultimul an chiar și Franța. Această creștere s-a petrecut în vreme ce Guvernul României nici măcar nu a publicat concluziile și măsurile luate în urma anchetei asupra dezastrului de la Midia. Guvernul a eșuat de asemenea să prezinte progresul realizat în legătură cu angajamentul pe termen mediu de a înlocui exportul de animale vii cu cel de carne.

Raportul lansat astăzi împreună cu organizațiile Robin des Bois (France), Animal Welfare Foundation (AWF, Germany), and Tierschutzbund Zürich (TSB Zürich, Switzerland) examinează pentru prima data 78 de vapoare autorizate de UE pentru export către țări terțe, majoritatea în România. În afară de propriile observații, autorii fac referire și la datele oficiale furzinate de memorandul international de la Paris asupra controlului portuar (Paris MoU) și de Convenția Internațională MARPOL asupra prevenirii poluării din vapoare.

Studiul are un verdict devastator cu privire la siguranța echipajelor, animalelor transportate și asupra mediului înconjurător. ”Vapoarele pentru export de animale vii sunt cea mai periculoasă flotă din lume. Cu o vârstă medie de 41 de ani, aceste vapoare sunt prea vechi, poluează mările, cauzează animalelor o suferință inutilă enormă, navigând în mare parte sub steag negru (adică înregistrate în altă țară decât proprietarul pentru a evita convențiile internaționale) și au fost aprobate de companii dubioase,” au sumarizat autorii raportului.

Acest nou studiu listează individual fiecare vapor folosit pentru transportul animaelor. Doar 5 din cele 78 de vapoare certificate de UE sunt construite pentru transportul animalelor. 73 de vapoare au fost inițial cargobot sau bac.”Vârsta globală a vapoarelor convertite este de 30 de ani. Cele 78 de vapoare evaluate aveau deja vârsta medie de 29 de ani atunci când au fost convertite pentru transportul animalelor vii, adică își consumaseră deja durata normală a vieții unui vapor”, critică autorii. Mai mult, aceste conversii nu iau în calcul comportamentul și nevoile animalelor pe durata transportului și nici măcar speciile de animale de transportat. Doar 6% din vapoarele aprobate de UE au fost construite pentru transportul animalelor, dar nici măcar acestea nu consider nevoie specifice ale animalelor.

Peste 50% dintre vapoarele de export care operează în UE sunt autorizate de România deși sistemul din portul Midia pentru inspecția a vapoarelor de export nu este capabil să reducă riscurile pentru animale din cauza condițiilor precare ale navelor. Inclusiv Comisia Europeană avertizează că vapoarele autorizate în România expun animalele la riscuri deosebite pe durata călătoriei spre țări terțe.

”ANSVSA nu a pus informații, instrucțiuni și personal calificat la dispoziția veterinarilor pentru a inspecția tehnică a vapoarelor la echipamentele de ventilație, adăpare, drenaj și echipamente alternative. Practic, toate vechiturile au venit în România să se autorizeze ca să poată încarca animale din întreaga UE expunând animalele la riscuri extreme inevitabile”, avertizează Gabriel Paun, directorul Animals International.

”ANSVSA nu ține jurnale de călătorie pentru monitorizarea bunăstării animalelor și nu a putut face dovada că animalele sunt verificate înainte de a fi urcate pe vaport daca mai sunt apte pentru a continua călătoria. Dacă nu au murit în camioane în drumul spre port, atunci animalele sunt bătute și forțate să urce pe vapoare chiar dacă nu sunt apte pentru continuarea transportului. Am văzut asta de multe ori în port, iar în privința animalelor moarte la bordul vapoarelor nu se poate afla adevărul niciodată cu sistemul actual de monitiorizare”, a adăugat Păun.

Schimbările frecvente ale proprietarilor, înregistrările sub pavilioane conveniente și clasificarea vapoarelor de companii nerecunoscute cresc riscurile pentru echipaje, animale și mediu. Potrivit Memorandumului de la Paris, 43 de vapoare (55%) navighează sub pavilion din țări cu risc ridicat și foarte ridicat.

Conversia vapoarelor vechi implică riscuri sporite de securitate. Aceste vapoare nu au fost proiectate pentru încărcături adiționale sporite. Acestea mută centrul de greutate mai sus. În mări agitate și cu o încărcătură care se mișcă, precum animalele vii, vapoarele își pierd stabilitatea mai rapid. Asta a fost o cauză pentru mai multe accidente în ultimii ani, raportează autorii.

Doar 23 de vapoare certificate de UE pentru transportul de animale vii au fost testate pentru siguranță maritime de International Association of Classification Societies (IACS), potrivit standardelor Memorandumului de la Paris (MoU). 55 de vapoare (71%) au trecut însă de ”inspecție” atunci când au fost verificate de alte companii. Dar calitatea prestației acestor companii este considerată redusă și foarte redusă. Autorii raportului atrag atenția că aceste companii de audit au oferit certificate multor vapoare interzise și chiar vapoare sub standardse care au fost multi-arestate.

Cei mai mulți proprietari sunt mici companii de transport. Aceștia operează de obicei câteva vapoare sau chiar unul singur. Resursele lor limitate nu pot asigura mentenanța vapoarelor pe care le dețin, condiții de muncă și de trai decente pentru echipaje, ca să nu mai menționăm condițiile de bunăstare animală pe durata transportului.

Din 78 de vapoare aprobate, doar 21 aparțin unor proprietari stabiliți în UE. 11 dintre cele 21 și-au relocate vapoarele în medii offshore, cee ace le permite să evite standardele UE cu privier la salarii și protecția social a echipajelor.

Autorii listează numeroase cazuri în care proprietarii au evitat cercetarea penală și asumarea costurilor după accidente prin invocarea falimentului. Vapoarele se vând rapid altor companii și foștii proprietary continua să folosească numele altor companii.

Doar 5 din 78 de vapoare au scăpat de detenții până acum. 53 de vapoare au fost arestate de cel puțin 2 ori din cauza încălcării Paris MoU. ”În ciuda încălcărilor în formă continuată a cerințelor minime pentru bunăstare animală și a periclitării mărilor, aceste vapoare continua să opereze”, critică autorii care acuză Comisia Europeană de controlale inadecvate.

Lista încălcărilor este una lungă. Doar în ultimii 2 ani, s-au înregistrat 2504 încălcări ale celor 78 de vapoare autorizate de UE. Acestea includ în mare parte probleme tehnice esențiale pentru siguranța transportului animalelor și echipajelor. 90% dintre vapoare au fost depistate cu probleme de siguranță a navigării, 78% cu măsuri de salvarea vieții, 64% cu probleme de prevenirea poluării și 62% cu probleme la condiții meteo dificile.


Animals International este brațul global al Animals Australia, cea mai cunoscută organizație pentru drepturile animalelor din Australia. Este cunoscută pentru campaniile strategice de creștere a conștientizării publice. Investigațiile organiației au adus în centrul atenției abuzuri asupra animalelor în 16 țări, determinând guvernele să intervină, să aducă schimbarea necesară și a dat putere indivizilor și comunităților să devină participanți activi în lupta împotriva cruzimii asupra animalelor.

Robin des Bois este o organizație nonguvernamentală pentru protejarea oamenilor și a mediului înființată în 1985 în Franța. Militează pentru siguranța maritime și protecția animalelor prin investigații amănunțite. Organizația publică începând cu anul 2006 buletinul "Shipbreaking", un material de referință globală asupra dezafectării vapoarelor.

Animal Welfare Foundation e.V. (AWF) și Tierschutzbund Zürich (TSB) sunt organizații active internaționale independente, non-profit pentru bunăstarea animalelor. Au propriile echipe de investigați și pentru proiecte de bunăstare animală, fiind angajate pentru îmbunătățirea vieților animalelor de fermă.
 
Paris MoU:
Organizație formată din 27 de Administrații maritime care acoperă Statele Europene de coastă, precum și bazinul Nord-Atlantic dintre Europa și America de Nord. Misiunea este eliminarea vapoarelor sub-standard printr-un sistem armonizat al controlului Statelor în porturi.
Organizația realizează anual mai bine de 17.000 de inspecții asupra vapoarelor străine în porturile Statelor care au semnat Paris MoU, asigurându-se că aceste vapoare îndeplinesc siguranța internațională, securitatea și standardele de mediu, precum și că membrii echipajelor au condiții de viață și de muncă adecvate.

MARPOL:
Convenția Internațională pentru Prevenirea Poluării din Vapoare (MARPOL) este principala convenție care acoperă prevenirea poluării mediului marin din vapoare funcționale sau din cauze accidentale.

 

Vizualizat: 2929 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii