KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Documentul care pune frână exportului de animale vii din România!

Publicat: 17 iunie 2021 - 11:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ONG-urile cer din nou interzicerea exportului de animale vii. Un raport publicat astăzi susține că vapoarele pentru export de animale vii sunt cea mai periculoasă flotă din lume. Doar 5 din cele 78 de vapoare certificate de UE sunt construite pentru transportul animalelor. Inclusiv Comisia Europeană avertizează că vapoarele autorizate în România expun animalele la riscuri deosebite pe durata călătoriei spre țări terțe, susține un comunicat transmis astăzi de Animals International.

UE își exportă cu vapoare surplusul de animale vii către țări terțe. Cu peste 2 milioane de animale vii exportate anual, adică mai bine de 2/3 din ovinele trimise din UE către țări terțe, România este liderul UE la acest comerț și a urcat pe locul 2 la exportul de bovine, după Spania, surclasând în ultimul an chiar și Franța. Această creștere s-a petrecut în vreme ce Guvernul României nici măcar nu a publicat concluziile și măsurile luate în urma anchetei asupra dezastrului de la Midia. Guvernul a eșuat de asemenea să prezinte progresul realizat în legătură cu angajamentul pe termen mediu de a înlocui exportul de animale vii cu cel de carne.

Raportul lansat astăzi împreună cu organizațiile Robin des Bois (France), Animal Welfare Foundation (AWF, Germany), and Tierschutzbund Zürich (TSB Zürich, Switzerland) examinează pentru prima data 78 de vapoare autorizate de UE pentru export către țări terțe, majoritatea în România. În afară de propriile observații, autorii fac referire și la datele oficiale furzinate de memorandul international de la Paris asupra controlului portuar (Paris MoU) și de Convenția Internațională MARPOL asupra prevenirii poluării din vapoare.

Studiul are un verdict devastator cu privire la siguranța echipajelor, animalelor transportate și asupra mediului înconjurător. ”Vapoarele pentru export de animale vii sunt cea mai periculoasă flotă din lume. Cu o vârstă medie de 41 de ani, aceste vapoare sunt prea vechi, poluează mările, cauzează animalelor o suferință inutilă enormă, navigând în mare parte sub steag negru (adică înregistrate în altă țară decât proprietarul pentru a evita convențiile internaționale) și au fost aprobate de companii dubioase,” au sumarizat autorii raportului.

Acest nou studiu listează individual fiecare vapor folosit pentru transportul animaelor. Doar 5 din cele 78 de vapoare certificate de UE sunt construite pentru transportul animalelor. 73 de vapoare au fost inițial cargobot sau bac.”Vârsta globală a vapoarelor convertite este de 30 de ani. Cele 78 de vapoare evaluate aveau deja vârsta medie de 29 de ani atunci când au fost convertite pentru transportul animalelor vii, adică își consumaseră deja durata normală a vieții unui vapor”, critică autorii. Mai mult, aceste conversii nu iau în calcul comportamentul și nevoile animalelor pe durata transportului și nici măcar speciile de animale de transportat. Doar 6% din vapoarele aprobate de UE au fost construite pentru transportul animalelor, dar nici măcar acestea nu consider nevoie specifice ale animalelor.

Peste 50% dintre vapoarele de export care operează în UE sunt autorizate de România deși sistemul din portul Midia pentru inspecția a vapoarelor de export nu este capabil să reducă riscurile pentru animale din cauza condițiilor precare ale navelor. Inclusiv Comisia Europeană avertizează că vapoarele autorizate în România expun animalele la riscuri deosebite pe durata călătoriei spre țări terțe.

”ANSVSA nu a pus informații, instrucțiuni și personal calificat la dispoziția veterinarilor pentru a inspecția tehnică a vapoarelor la echipamentele de ventilație, adăpare, drenaj și echipamente alternative. Practic, toate vechiturile au venit în România să se autorizeze ca să poată încarca animale din întreaga UE expunând animalele la riscuri extreme inevitabile”, avertizează Gabriel Paun, directorul Animals International.

”ANSVSA nu ține jurnale de călătorie pentru monitorizarea bunăstării animalelor și nu a putut face dovada că animalele sunt verificate înainte de a fi urcate pe vaport daca mai sunt apte pentru a continua călătoria. Dacă nu au murit în camioane în drumul spre port, atunci animalele sunt bătute și forțate să urce pe vapoare chiar dacă nu sunt apte pentru continuarea transportului. Am văzut asta de multe ori în port, iar în privința animalelor moarte la bordul vapoarelor nu se poate afla adevărul niciodată cu sistemul actual de monitiorizare”, a adăugat Păun.

Schimbările frecvente ale proprietarilor, înregistrările sub pavilioane conveniente și clasificarea vapoarelor de companii nerecunoscute cresc riscurile pentru echipaje, animale și mediu. Potrivit Memorandumului de la Paris, 43 de vapoare (55%) navighează sub pavilion din țări cu risc ridicat și foarte ridicat.

Conversia vapoarelor vechi implică riscuri sporite de securitate. Aceste vapoare nu au fost proiectate pentru încărcături adiționale sporite. Acestea mută centrul de greutate mai sus. În mări agitate și cu o încărcătură care se mișcă, precum animalele vii, vapoarele își pierd stabilitatea mai rapid. Asta a fost o cauză pentru mai multe accidente în ultimii ani, raportează autorii.

Doar 23 de vapoare certificate de UE pentru transportul de animale vii au fost testate pentru siguranță maritime de International Association of Classification Societies (IACS), potrivit standardelor Memorandumului de la Paris (MoU). 55 de vapoare (71%) au trecut însă de ”inspecție” atunci când au fost verificate de alte companii. Dar calitatea prestației acestor companii este considerată redusă și foarte redusă. Autorii raportului atrag atenția că aceste companii de audit au oferit certificate multor vapoare interzise și chiar vapoare sub standardse care au fost multi-arestate.

Cei mai mulți proprietari sunt mici companii de transport. Aceștia operează de obicei câteva vapoare sau chiar unul singur. Resursele lor limitate nu pot asigura mentenanța vapoarelor pe care le dețin, condiții de muncă și de trai decente pentru echipaje, ca să nu mai menționăm condițiile de bunăstare animală pe durata transportului.

Din 78 de vapoare aprobate, doar 21 aparțin unor proprietari stabiliți în UE. 11 dintre cele 21 și-au relocate vapoarele în medii offshore, cee ace le permite să evite standardele UE cu privier la salarii și protecția social a echipajelor.

Autorii listează numeroase cazuri în care proprietarii au evitat cercetarea penală și asumarea costurilor după accidente prin invocarea falimentului. Vapoarele se vând rapid altor companii și foștii proprietary continua să folosească numele altor companii.

Doar 5 din 78 de vapoare au scăpat de detenții până acum. 53 de vapoare au fost arestate de cel puțin 2 ori din cauza încălcării Paris MoU. ”În ciuda încălcărilor în formă continuată a cerințelor minime pentru bunăstare animală și a periclitării mărilor, aceste vapoare continua să opereze”, critică autorii care acuză Comisia Europeană de controlale inadecvate.

Lista încălcărilor este una lungă. Doar în ultimii 2 ani, s-au înregistrat 2504 încălcări ale celor 78 de vapoare autorizate de UE. Acestea includ în mare parte probleme tehnice esențiale pentru siguranța transportului animalelor și echipajelor. 90% dintre vapoare au fost depistate cu probleme de siguranță a navigării, 78% cu măsuri de salvarea vieții, 64% cu probleme de prevenirea poluării și 62% cu probleme la condiții meteo dificile.


Animals International este brațul global al Animals Australia, cea mai cunoscută organizație pentru drepturile animalelor din Australia. Este cunoscută pentru campaniile strategice de creștere a conștientizării publice. Investigațiile organiației au adus în centrul atenției abuzuri asupra animalelor în 16 țări, determinând guvernele să intervină, să aducă schimbarea necesară și a dat putere indivizilor și comunităților să devină participanți activi în lupta împotriva cruzimii asupra animalelor.

Robin des Bois este o organizație nonguvernamentală pentru protejarea oamenilor și a mediului înființată în 1985 în Franța. Militează pentru siguranța maritime și protecția animalelor prin investigații amănunțite. Organizația publică începând cu anul 2006 buletinul "Shipbreaking", un material de referință globală asupra dezafectării vapoarelor.

Animal Welfare Foundation e.V. (AWF) și Tierschutzbund Zürich (TSB) sunt organizații active internaționale independente, non-profit pentru bunăstarea animalelor. Au propriile echipe de investigați și pentru proiecte de bunăstare animală, fiind angajate pentru îmbunătățirea vieților animalelor de fermă.
 
Paris MoU:
Organizație formată din 27 de Administrații maritime care acoperă Statele Europene de coastă, precum și bazinul Nord-Atlantic dintre Europa și America de Nord. Misiunea este eliminarea vapoarelor sub-standard printr-un sistem armonizat al controlului Statelor în porturi.
Organizația realizează anual mai bine de 17.000 de inspecții asupra vapoarelor străine în porturile Statelor care au semnat Paris MoU, asigurându-se că aceste vapoare îndeplinesc siguranța internațională, securitatea și standardele de mediu, precum și că membrii echipajelor au condiții de viață și de muncă adecvate.

MARPOL:
Convenția Internațională pentru Prevenirea Poluării din Vapoare (MARPOL) este principala convenție care acoperă prevenirea poluării mediului marin din vapoare funcționale sau din cauze accidentale.

 

Vizualizat: 2074 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

28 iulie 2021 - 09:43

Ministerul Agriculturii face strategii și scheme de sprijin pentru fermierii care lucrează corect. Oricâte subvenții am da, și din bani de la bugetul național și din bani europeni, eficiența lor, sigur, este mult mai mică din cauza fraudei, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, la conferința de presă, susținută marți, la MADR. Șeful MADR a făcut precizările în contextul în care fermierii români se plâng de fraudarea ajutoarelor agricole, de eticheta de România aplicată unor legume aduse din alte țări.

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru crescătorii de animale!

28 iulie 2021 - 09:04

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna mai 2021, în sumă de 1.245.343,55 lei, pentru un număr de 27 solicitanți, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Un fermier român și-a adus muncitori din Africa!

Un fermier român și-a adus muncitori din Africa!

28 iulie 2021 - 08:11

Criza forței de muncă l-a determinat pe cunoscutul fermier român Ion Olteanu Constantin să-și aducă muncitori din Africa. Este de notorietate că fermierii, crescătorii români de animale găsesc cu mare dificultate lucrători în ferme. Sunt cazuri în care fermierii ajung în punctul în care renunță, pentru că nu au cu cine să lucreze în ferme. Ion Olteanu Constantin a rezolvat această problemă prin angajarea unor lucrători din Africa la ferma lui din România.

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

27 iulie 2021 - 14:51

Ministerul Agriculturii solicită Guvernului, la rectificarea bugetară, credite de angajament în valoare de 4,6 miliarde de lei și credite bugetare în valoare de 3,5 miliarde de lei. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi cum se împart banii pe care  Ministerul Agriculturii speră să-i obțină la rectificare, care sunt subvențiile APIA care vor fi suplimentate, atât pentru fermierii din vegetal, cât și pentru crescătorii de animale, și ce ajutoare vor primi fermierii.

Anunț astăzi ministrul agriculturii pentru crescătorii de vaci!

Anunț astăzi ministrul agriculturii pentru crescătorii de vaci!

27 iulie 2021 - 14:00

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță, astăzi, 27 iulie 2021, crescătorii de bovine că ultima zi în care mai pot să ceară ajutorul Covid 19 bovine, pentru acest an, este data de 9 august 2021. Până la această dată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește cererile crescătorilor.

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

27 iulie 2021 - 13:02

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că fermierii români care cultivă legume beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de 4.600 de euro/ha, sprijin cuplat vegetal, și de o sumă de 150 de milioane de euro pentru construcția de sere, solarii sau depozite. La acestea se adaugă ajutorul de minimis la legume cultivate în spații protejate, 2.000 euro/beneficiar/1.000 mp.

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

27 iulie 2021 - 12:30

VEȘTI DE ASTĂZI, 27 IULIE 2021! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că apicultorii români vor beneficia de o subvenție europeană directă pe familie de albine.

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

27 iulie 2021 - 09:56

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile sumelor cuvenite sub formă de rentă viageră agricolă aferentă anului 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis Agroinfo.

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

27 iulie 2021 - 07:06

Norme simplificate pentru ajutoarele de stat acordate fermierilor, dar și altor categorii de beneficiari! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

27 iulie 2021 - 06:11

Teodor-Sorin Manole, la data faptei președinte al unei asociații de crescători de animale, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Sentința este definitivă. Președintele asociației de crescători de animale a încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pentru 254 ha de pășune.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii