În vigoare de la 1 ianuarie 2024. Au fost modificate cerințele referitoare la documentele care atestă livrarea și valorificarea produselor pentru care se acordă sprijin cuplat vaci lapte, intervenția PD 21, Planul Național Strategic 2023-2027. Modificările au fost aprobate de Bruxelles la sfârșitul anului trecut și sunt în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
"PD-21 - Modificarea cerințelor referitoare la documentele care atestă livrarea și valorificarea produselor pentru care se acordă sprijin cuplat
Modificările efectuate la nivelul condițiilor de eligibilitate pct. 5 din fișa intervenției PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte vizează cerința privind actele doveditoare pentru valorificarea producției pentru care se solicită sprijin cuplat.
În acest sens, condițiile de eligibilitate existente în fișa intervenției, prezintă un grad de detaliere ridicat referitor la modul de demonstrare a valorificării producției, existând însă posibilitatea ca dovada valorificării să se realizeze și în alt mod care nu este prevăzut în fișă, motiv pentru care condițiile prevăzute în fişă au fost comasate într-o singură condiție generală, modul de verificare a îndeplinirii condiției urmând să fie detaliat în legislația națională subsecventă.
Modificarea textului la nivelul fișei intervenției PD-21 va asigura facilitarea accesului fermierilor la sprijinul acordat sub forma plății cuplate.
Modificare este aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024," precizează PNS.
Potrivit punctului 5 din fișa intervenției din PNS, sprijinul se acordă fermierilor activi, crescători de animale din speciile bovine, care desfășoară o activitate agricolă, pe teritoriul României, şi care îndeplinesc următoarele condiții de eligibilitate:
1. să dețină un efectiv de minimum 5 capete vaci de lapte sau minimum 10 capete vaci de lapte, în funcţie de zonă, şi maximum 250 de capete vaci de lapte, pe beneficiar, identificate și înregistrate în BND în exploataţii cu cod ANSVSA;
2. animalele trebuie să aibă vârsta de maximum 10 ani;
3. să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii unice de plată, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere;
4. să dețină documente care atestă livrarea și valorificarea laptelui, în funcție de forrma de organizare;
5. vacile de lapte pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară.
Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 250 de capete vaci de lapte beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete vaci de lapte.
Pentru perioada 2023-2027 efectivul planificat pentru care se acordă sprijinul este 300.000 capete la nivelul anului 2023, în timp ce pentru restul perioadei efectivul planificat este de 295.230 capete, cu un cuantum indicativ planificabil de 338 euro/cap. La stabilirea efectivului s-a avut în vedere analiza efectivelor de animale plătite în perioada de programare 2015-2020, precum și gradul de accesare de la nivelul campaniei 2023, se arată în PNS.
Pentru anul de cerere APIA 2023, cuantumul SCZ vaci lapte este de 338 euro/vacă. Pentru acest an, conform datelor PNS, cuantumul subvenției va crește la 342 euro/vacă.