Adama
Agreena
AGRICOVER

DOCUMENT MADR: AJUTOR MĂSURA 21 ȘI ALTE AJUTOARE PENTRU FERMIERI!

Publicat: 22 martie 2021 - 06:39
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

MINUTA ÎNTÂLNIRII DE LUCRU 4 FEBRUARIE 2021. AGROINFO a obținut Minuta Întâlnirii de lucru cu membrii Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, care s-a desfășurat în data de 4 februarie 2021. În cadrul acestei întâlniri s-a discutat și de ajutorul Covid-19 acordat fermierilor, crescătorilor de animale în cadrul Măsurii 21. S-a prelungit acordarea acestui ajutor și pentru acest an, dar, deocamdată e greu de spus dacă se vor găsi bani pentru aceste ajutoare.

În data de 4 februarie 2021 a fost organizată o întâlnire de lucru cu membrii Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, având ca temă principală de discuție propunerea de modificare a PNDR 2014-2020 pentru perioada de tranziție 2021-2022.

La întâlnire au participat ministrul agriculturii, Adrian Oros, directorul general al Autorității de Management pentru PNDR (AM PNDR), Daniela Rebega, reprezentanți ai Autorității de Management PNDR și ai Agențiilor de Plăți, membri și osbervatori ai Comitetului de Monitorizare desemnați prin Ordinul ministrului agriculturii nr. 334/2015. Din partea Comisiei Europene, Directoratul General pentru Agricultură, DG AGRI, au participat Margaret Bateson-Missen - șefa unității responsabile de Programul de Dezvoltare Rurală a României, Mihaela Luca și Lucian Radu, desk-officer pentru România.

În ceea ce privește Măsura 21 sprijin pentru fermierii afectați de pandemie, reprezentanta DG AGRI, Margaret Bateson-Missen, a subliniat faptul că atât termenul pentru aprobarea cererilor depuse de beneficiari s-a prelungit, până la 30 iunie 2021, cât și termenul pentru aprobarea solicitărilor de plată către Comisia Europeană, 30 iunie 2021, dar procentul alocat acestei măsuri din total FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) s-a menținut la 2% din alocarea 2014-2020. Cu toate acestea, alocarea adițională care se acordă în perioada de tranziție nu se ia în considerare când se calculează procentul alocat acestei măsuri, precizează Minuta Întâlnirii de lucru cu membrii Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020.

În ceea ce privește distribuția bugetului suplimentar alocat actualului PNDR, ministrul agriculturii Adrian Oros a făcut următoarele precizări:

– o alocare importantă este destinată măsurilor de mediu și climă, respectiv păstrarea procentului de cheltuieli destinate acestor măsuri la același cu cel din PNDR-ul în vigoare.
– măsurile de investiții: au fost suplimentate bugetele actualului PNDR pentru majoritatatea măsurilor care vizează investiții private, dar au fost avut în vedere și măsurile cu plăți forfetare și alte măsuri relativ noi în cadrul PNDR cum sunt sM 16.4 (Cooperare) sau sM 17.1 (Prime de asigurare)
– disponibilizarea de noi fonduri pentru sM 6.1 (tineri fermieri), sM 6.2 start-up-uri neagricole), sM 6.4.( investiții neagricole), M 14 (bunăstarea animalelor).

Principalele modificări propuse de MADR cu privire la defalcarea alocărilor:

Submăsura 4.1.:
-stabilirea unei componente distincte pentru investițiile în irigații la nivel de fermă , componentă importantă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
-componentă distinctă destinată procesării la nivel de fermă
–alocare distinctă pentru instalarea tinerilor fermieri în cadrul submăsurii 4.1. în scopul achiziției de utilaje

Submăsura 4.2.:
– alocarea distinctă pentru investițiile noi în sectorul procesării soia/plantelor proteice pentru a acoperi astfel nevoia de proteine pentru hrana animalelor.

Directorul general al AM PNDR a subliniat că bugetul total alocat României pentru perioada 2021- 2022 provine din două fonduri, FEADER și EURI. Pentru cei doi ani de tranziție, cumulat, România beneficiază de un buget de 2,84 mld Euro, din 2,15 mld Euro- FEADR și 692,1 mil. euro – EURI. La această alocare se adaugă contribuția națională, astfel încât se ajunge la o alocare publică totală de 3,26 mld. EURO.

Margaret Bateson-Missen a trecut în revistă modificările legislative adoptate pe parcursul anului trecut la nivel european, respectiv introducerea măsurii 21 în sprijinul fermierilor afectați de COVID-19. Reprezentanța DG AGRI a subliniat faptul că atât termenul pentru aprobarea cererilor depuse de beneficiari s-a prelungit (până la 30 iunie 2021) cât și termenul până la care Statele Membre pot transmite solicitările de plată către COM. Bugetul maxim care putea fi alocat acestei măsuri este de maxim 2% din bugetul FEADR aferent perioadei 2014-2020, dar MADR a alocat deja în anul 2020 aceste sume, în prezent nu mai există posibilitatea realocării de fonduri disponibile, chiar dacă au fost prelungite prevederile regulamentului european în ceea ce privește data limită a depunerii cererilor de plată și efectuării plăților.

Răspunzând întrebării doamnei Cristina Cionga, reprezentant APPR, cu privire la cât de restrictivă este definiția fondului mutual din perspectiva COM și dacă s-ar putea folosi în perioada următoare pentru a face tranziția către un sistem sustenabil de gestionare a riscurilor agricole, respectiv posibilitatea finanțării fondului național de asigurare a riscurilor catastrofice, dna Mihaela Luca a menționat că perioada de tranziție nu se poate finanța un fond care nu este fond mutual. Astfel, a precizat că este posibilă doar finanțarea a 3 submăsuri: subvenționarea asigurărilor, crearea și compensarea pierderilor prin fondurile mutuale și instrumente de partajare a riscurilor pentru pierderile de venit din alte cauze decât cele naturale, spre exemplu reducerea prețurilor pe piață.

Cu privire la procentul de 55% propus pentru investiții, Daniela Rebega a subliniat că pentru atingerea acestuia s-au avut în vedere submăsurile 6.1 Sprijin pentru tineri fermieri, 6.3 Sprijin pentru dezvoltare ferme mici, 6.2 și 6.4.

În alegerea acestor submăsuri, reprezentanții AM PNDR au avut în vedere următoarele aspecte:
- numărul mare de ferme de dimensiuni reduse;
- perioada lungă de timp de la organizarea ultimei sesiuni de depunere a cererilor de finanțare în cadrul sM 6.3;
- necesitatea atragerii tinerilor în agricultură deoarece populația din agricultură este îmbătrânită:
- urmărirea dezvoltării economice și diversificarea activității agricole în activități non-agricole în mediul rural prin intermediul submăsurilor 6.2 Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în mediul rural și 6.4 Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole ale căror sesiuni de depunere au fost organizate în 2017, mai precizează Minuta Întâlnirii.  INTEGRAL AICI DOCUMENTUL MADR!

Vizualizat: 8719 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Video! Oierul Ionică Sterp dă pe față ce i s-a întâmplat când a fost la ministrul Mediului!

Video! Oierul Ionică Sterp dă pe față ce i s-a întâmplat când a fost la ministrul Mediului!

15 iulie 2024 - 09:33

A crescut furia în rândul crescătorilor de ovine după tragedia de pe Jepii Mici unde o tânără a fost sfârtecată de urs. Oierul Ionică Sterp, vicepreședinte Asociația Ciobanilor Profesioniști din România, spune într-un video postat pe rețeaua de socializare Facebook că miniștrii responsabili ar trebui arestați. Nu demisia, că niciunul nu demisionează.

Prezentați aceste acte la APIA până la 31 iulie pentru plată subvenții APIA vegetal și zootehnie!

Prezentați aceste acte la APIA până la 31 iulie pentru plată subvenții APIA vegetal și zootehnie!

15 iulie 2024 - 06:22

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, primește Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului II 2024 (01.04.2024 – 30.06.2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015 cu modificările și completările ulterioare.

România pârjolită!

România pârjolită!

14 iulie 2024 - 05:03

Într-un județ, căldura extremă a distrus 80% din culturile de porumb. Și floarea soarelui este afectată de secetă, producţia urmând să fie diminuată pe întreaga suprafaţă cu până la 70%.

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Tarita Marcel
|
03. 22, 2021. Monday 13:11
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii