KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

DOCUMENT MADR: AJUTOR MĂSURA 21 ȘI ALTE AJUTOARE PENTRU FERMIERI!

Publicat: 22 martie 2021 - 06:39
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

MINUTA ÎNTÂLNIRII DE LUCRU 4 FEBRUARIE 2021. AGROINFO a obținut Minuta Întâlnirii de lucru cu membrii Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, care s-a desfășurat în data de 4 februarie 2021. În cadrul acestei întâlniri s-a discutat și de ajutorul Covid-19 acordat fermierilor, crescătorilor de animale în cadrul Măsurii 21. S-a prelungit acordarea acestui ajutor și pentru acest an, dar, deocamdată e greu de spus dacă se vor găsi bani pentru aceste ajutoare.

În data de 4 februarie 2021 a fost organizată o întâlnire de lucru cu membrii Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, având ca temă principală de discuție propunerea de modificare a PNDR 2014-2020 pentru perioada de tranziție 2021-2022.

La întâlnire au participat ministrul agriculturii, Adrian Oros, directorul general al Autorității de Management pentru PNDR (AM PNDR), Daniela Rebega, reprezentanți ai Autorității de Management PNDR și ai Agențiilor de Plăți, membri și osbervatori ai Comitetului de Monitorizare desemnați prin Ordinul ministrului agriculturii nr. 334/2015. Din partea Comisiei Europene, Directoratul General pentru Agricultură, DG AGRI, au participat Margaret Bateson-Missen - șefa unității responsabile de Programul de Dezvoltare Rurală a României, Mihaela Luca și Lucian Radu, desk-officer pentru România.

În ceea ce privește Măsura 21 sprijin pentru fermierii afectați de pandemie, reprezentanta DG AGRI, Margaret Bateson-Missen, a subliniat faptul că atât termenul pentru aprobarea cererilor depuse de beneficiari s-a prelungit, până la 30 iunie 2021, cât și termenul pentru aprobarea solicitărilor de plată către Comisia Europeană, 30 iunie 2021, dar procentul alocat acestei măsuri din total FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) s-a menținut la 2% din alocarea 2014-2020. Cu toate acestea, alocarea adițională care se acordă în perioada de tranziție nu se ia în considerare când se calculează procentul alocat acestei măsuri, precizează Minuta Întâlnirii de lucru cu membrii Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020.

În ceea ce privește distribuția bugetului suplimentar alocat actualului PNDR, ministrul agriculturii Adrian Oros a făcut următoarele precizări:

– o alocare importantă este destinată măsurilor de mediu și climă, respectiv păstrarea procentului de cheltuieli destinate acestor măsuri la același cu cel din PNDR-ul în vigoare.
– măsurile de investiții: au fost suplimentate bugetele actualului PNDR pentru majoritatatea măsurilor care vizează investiții private, dar au fost avut în vedere și măsurile cu plăți forfetare și alte măsuri relativ noi în cadrul PNDR cum sunt sM 16.4 (Cooperare) sau sM 17.1 (Prime de asigurare)
– disponibilizarea de noi fonduri pentru sM 6.1 (tineri fermieri), sM 6.2 start-up-uri neagricole), sM 6.4.( investiții neagricole), M 14 (bunăstarea animalelor).

Principalele modificări propuse de MADR cu privire la defalcarea alocărilor:

Submăsura 4.1.:
-stabilirea unei componente distincte pentru investițiile în irigații la nivel de fermă , componentă importantă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
-componentă distinctă destinată procesării la nivel de fermă
–alocare distinctă pentru instalarea tinerilor fermieri în cadrul submăsurii 4.1. în scopul achiziției de utilaje

Submăsura 4.2.:
– alocarea distinctă pentru investițiile noi în sectorul procesării soia/plantelor proteice pentru a acoperi astfel nevoia de proteine pentru hrana animalelor.

Directorul general al AM PNDR a subliniat că bugetul total alocat României pentru perioada 2021- 2022 provine din două fonduri, FEADER și EURI. Pentru cei doi ani de tranziție, cumulat, România beneficiază de un buget de 2,84 mld Euro, din 2,15 mld Euro- FEADR și 692,1 mil. euro – EURI. La această alocare se adaugă contribuția națională, astfel încât se ajunge la o alocare publică totală de 3,26 mld. EURO.

Margaret Bateson-Missen a trecut în revistă modificările legislative adoptate pe parcursul anului trecut la nivel european, respectiv introducerea măsurii 21 în sprijinul fermierilor afectați de COVID-19. Reprezentanța DG AGRI a subliniat faptul că atât termenul pentru aprobarea cererilor depuse de beneficiari s-a prelungit (până la 30 iunie 2021) cât și termenul până la care Statele Membre pot transmite solicitările de plată către COM. Bugetul maxim care putea fi alocat acestei măsuri este de maxim 2% din bugetul FEADR aferent perioadei 2014-2020, dar MADR a alocat deja în anul 2020 aceste sume, în prezent nu mai există posibilitatea realocării de fonduri disponibile, chiar dacă au fost prelungite prevederile regulamentului european în ceea ce privește data limită a depunerii cererilor de plată și efectuării plăților.

Răspunzând întrebării doamnei Cristina Cionga, reprezentant APPR, cu privire la cât de restrictivă este definiția fondului mutual din perspectiva COM și dacă s-ar putea folosi în perioada următoare pentru a face tranziția către un sistem sustenabil de gestionare a riscurilor agricole, respectiv posibilitatea finanțării fondului național de asigurare a riscurilor catastrofice, dna Mihaela Luca a menționat că perioada de tranziție nu se poate finanța un fond care nu este fond mutual. Astfel, a precizat că este posibilă doar finanțarea a 3 submăsuri: subvenționarea asigurărilor, crearea și compensarea pierderilor prin fondurile mutuale și instrumente de partajare a riscurilor pentru pierderile de venit din alte cauze decât cele naturale, spre exemplu reducerea prețurilor pe piață.

Cu privire la procentul de 55% propus pentru investiții, Daniela Rebega a subliniat că pentru atingerea acestuia s-au avut în vedere submăsurile 6.1 Sprijin pentru tineri fermieri, 6.3 Sprijin pentru dezvoltare ferme mici, 6.2 și 6.4.

În alegerea acestor submăsuri, reprezentanții AM PNDR au avut în vedere următoarele aspecte:
- numărul mare de ferme de dimensiuni reduse;
- perioada lungă de timp de la organizarea ultimei sesiuni de depunere a cererilor de finanțare în cadrul sM 6.3;
- necesitatea atragerii tinerilor în agricultură deoarece populația din agricultură este îmbătrânită:
- urmărirea dezvoltării economice și diversificarea activității agricole în activități non-agricole în mediul rural prin intermediul submăsurilor 6.2 Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în mediul rural și 6.4 Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole ale căror sesiuni de depunere au fost organizate în 2017, mai precizează Minuta Întâlnirii.  INTEGRAL AICI DOCUMENTUL MADR!

Vizualizat: 7751 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

30 iulie 2021 - 07:18

Consiliul Local Florești, Cluj, a adoptat, joi, la propunerea primarului Bogdan Pivariu, o hotărâre prin care animalele nesupravegheate, găsite pe raza comunei, sunt confiscate.

Fermierilor români li se face loc în piețe!

Fermierilor români li se face loc în piețe!

29 iulie 2021 - 20:33

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România vin în sprijinul producătorilor agricoli și îi asigură că în piețele agroalimentare sunt spații de vânzare destinate acestora unde să-și poată valorifica producția proprie. Este important atât pentru producător cât și pentru consumator ca produsul românesc să ajungă pe tarabele din piețe, să fie comercializat și fermierii să nu mai fie nevoiți să-și arunce marfa, anunță un comunicat al Asociației Administratorilor de Piețe, transmis Agroinfo.

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

29 iulie 2021 - 17:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a efectuat până în prezent plăți în valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție a fondurilor europene de 80%. Menționăm că valoarea plăților efectuate în conturilor beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este aferentă atât proiectelor de investiții, cât și plăților directe pentru agromediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Tarita Marcel
|
03. 22, 2021. Monday 13:11
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii