Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DOCUMENT MADR: AJUTOR MĂSURA 21 ȘI ALTE AJUTOARE PENTRU FERMIERI!

Publicat: 22 martie 2021 - 06:39
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

MINUTA ÎNTÂLNIRII DE LUCRU 4 FEBRUARIE 2021. AGROINFO a obținut Minuta Întâlnirii de lucru cu membrii Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, care s-a desfășurat în data de 4 februarie 2021. În cadrul acestei întâlniri s-a discutat și de ajutorul Covid-19 acordat fermierilor, crescătorilor de animale în cadrul Măsurii 21. S-a prelungit acordarea acestui ajutor și pentru acest an, dar, deocamdată e greu de spus dacă se vor găsi bani pentru aceste ajutoare.

În data de 4 februarie 2021 a fost organizată o întâlnire de lucru cu membrii Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, având ca temă principală de discuție propunerea de modificare a PNDR 2014-2020 pentru perioada de tranziție 2021-2022.

La întâlnire au participat ministrul agriculturii, Adrian Oros, directorul general al Autorității de Management pentru PNDR (AM PNDR), Daniela Rebega, reprezentanți ai Autorității de Management PNDR și ai Agențiilor de Plăți, membri și osbervatori ai Comitetului de Monitorizare desemnați prin Ordinul ministrului agriculturii nr. 334/2015. Din partea Comisiei Europene, Directoratul General pentru Agricultură, DG AGRI, au participat Margaret Bateson-Missen - șefa unității responsabile de Programul de Dezvoltare Rurală a României, Mihaela Luca și Lucian Radu, desk-officer pentru România.

În ceea ce privește Măsura 21 sprijin pentru fermierii afectați de pandemie, reprezentanta DG AGRI, Margaret Bateson-Missen, a subliniat faptul că atât termenul pentru aprobarea cererilor depuse de beneficiari s-a prelungit, până la 30 iunie 2021, cât și termenul pentru aprobarea solicitărilor de plată către Comisia Europeană, 30 iunie 2021, dar procentul alocat acestei măsuri din total FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) s-a menținut la 2% din alocarea 2014-2020. Cu toate acestea, alocarea adițională care se acordă în perioada de tranziție nu se ia în considerare când se calculează procentul alocat acestei măsuri, precizează Minuta Întâlnirii de lucru cu membrii Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020.

În ceea ce privește distribuția bugetului suplimentar alocat actualului PNDR, ministrul agriculturii Adrian Oros a făcut următoarele precizări:

– o alocare importantă este destinată măsurilor de mediu și climă, respectiv păstrarea procentului de cheltuieli destinate acestor măsuri la același cu cel din PNDR-ul în vigoare.
– măsurile de investiții: au fost suplimentate bugetele actualului PNDR pentru majoritatatea măsurilor care vizează investiții private, dar au fost avut în vedere și măsurile cu plăți forfetare și alte măsuri relativ noi în cadrul PNDR cum sunt sM 16.4 (Cooperare) sau sM 17.1 (Prime de asigurare)
– disponibilizarea de noi fonduri pentru sM 6.1 (tineri fermieri), sM 6.2 start-up-uri neagricole), sM 6.4.( investiții neagricole), M 14 (bunăstarea animalelor).

Principalele modificări propuse de MADR cu privire la defalcarea alocărilor:

Submăsura 4.1.:
-stabilirea unei componente distincte pentru investițiile în irigații la nivel de fermă , componentă importantă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
-componentă distinctă destinată procesării la nivel de fermă
–alocare distinctă pentru instalarea tinerilor fermieri în cadrul submăsurii 4.1. în scopul achiziției de utilaje

Submăsura 4.2.:
– alocarea distinctă pentru investițiile noi în sectorul procesării soia/plantelor proteice pentru a acoperi astfel nevoia de proteine pentru hrana animalelor.

Directorul general al AM PNDR a subliniat că bugetul total alocat României pentru perioada 2021- 2022 provine din două fonduri, FEADER și EURI. Pentru cei doi ani de tranziție, cumulat, România beneficiază de un buget de 2,84 mld Euro, din 2,15 mld Euro- FEADR și 692,1 mil. euro – EURI. La această alocare se adaugă contribuția națională, astfel încât se ajunge la o alocare publică totală de 3,26 mld. EURO.

Margaret Bateson-Missen a trecut în revistă modificările legislative adoptate pe parcursul anului trecut la nivel european, respectiv introducerea măsurii 21 în sprijinul fermierilor afectați de COVID-19. Reprezentanța DG AGRI a subliniat faptul că atât termenul pentru aprobarea cererilor depuse de beneficiari s-a prelungit (până la 30 iunie 2021) cât și termenul până la care Statele Membre pot transmite solicitările de plată către COM. Bugetul maxim care putea fi alocat acestei măsuri este de maxim 2% din bugetul FEADR aferent perioadei 2014-2020, dar MADR a alocat deja în anul 2020 aceste sume, în prezent nu mai există posibilitatea realocării de fonduri disponibile, chiar dacă au fost prelungite prevederile regulamentului european în ceea ce privește data limită a depunerii cererilor de plată și efectuării plăților.

Răspunzând întrebării doamnei Cristina Cionga, reprezentant APPR, cu privire la cât de restrictivă este definiția fondului mutual din perspectiva COM și dacă s-ar putea folosi în perioada următoare pentru a face tranziția către un sistem sustenabil de gestionare a riscurilor agricole, respectiv posibilitatea finanțării fondului național de asigurare a riscurilor catastrofice, dna Mihaela Luca a menționat că perioada de tranziție nu se poate finanța un fond care nu este fond mutual. Astfel, a precizat că este posibilă doar finanțarea a 3 submăsuri: subvenționarea asigurărilor, crearea și compensarea pierderilor prin fondurile mutuale și instrumente de partajare a riscurilor pentru pierderile de venit din alte cauze decât cele naturale, spre exemplu reducerea prețurilor pe piață.

Cu privire la procentul de 55% propus pentru investiții, Daniela Rebega a subliniat că pentru atingerea acestuia s-au avut în vedere submăsurile 6.1 Sprijin pentru tineri fermieri, 6.3 Sprijin pentru dezvoltare ferme mici, 6.2 și 6.4.

În alegerea acestor submăsuri, reprezentanții AM PNDR au avut în vedere următoarele aspecte:
- numărul mare de ferme de dimensiuni reduse;
- perioada lungă de timp de la organizarea ultimei sesiuni de depunere a cererilor de finanțare în cadrul sM 6.3;
- necesitatea atragerii tinerilor în agricultură deoarece populația din agricultură este îmbătrânită:
- urmărirea dezvoltării economice și diversificarea activității agricole în activități non-agricole în mediul rural prin intermediul submăsurilor 6.2 Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în mediul rural și 6.4 Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole ale căror sesiuni de depunere au fost organizate în 2017, mai precizează Minuta Întâlnirii.  INTEGRAL AICI DOCUMENTUL MADR!

Vizualizat: 7449 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

14 aprilie 2021 - 18:16

RESTRICȚII LA VÂNZAREA MIEILOR. Sute de crescători de oi așteaptă cu sufletul la gură ca autoritățile să ia o decizie favorabilă, pentru că Paștele este singurul moment când își pot vinde munca la prețuri care să le aducă profit.

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

14 aprilie 2021 - 17:11

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern care anunță o nouă subvenție pe hectar destinată fermierilor pentru acest an. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 3.400 euro/ha.

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

14 aprilie 2021 - 15:48

STUDIU! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), partener la primul studiu care demonstrează prezenţa ADN-ului viral al pestei porcine africane (PPA) la insectele hematofage din genul Culicoides (asemănătoare cu țînțarul). Studiul este realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV, Cluj Napoca.

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

14 aprilie 2021 - 15:35

COMUNICAT. Artesana, cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate integrale și neomogenizate din România, a început construcția noii fabrici care va permite triplarea producției, începând cu luna aprilie a anului viitor, anunță un comunicat transmis de Artesana pentru AGROINFO.

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

14 aprilie 2021 - 15:19

SUBVENȚII APIA! Fermierii, crescătorii de animale vor pierde subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021, avertizează specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași.

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

14 aprilie 2021 - 14:52

AMÂNATE! Astăzi la ora 13:00 trebuia să aibă loc ședința săptămânală a Executivului, unde urmau să fie discutate mai multe proiecte de acte normative, printre care și trei proiecte de hotărâri de Guvern care privesc subvenții din agricultură.

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Tarita Marcel
|
03. 22, 2021. Monday 13:11
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La doctor

La doctor
- Dom' doctor, cred cã am probleme cu ochii. Detalii