Adama
Agreena
AGRICOVER

DOCUMENT MADR: AJUTOR MĂSURA 21 ȘI ALTE AJUTOARE PENTRU FERMIERI!

Publicat: 22 martie 2021 - 06:39
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

MINUTA ÎNTÂLNIRII DE LUCRU 4 FEBRUARIE 2021. AGROINFO a obținut Minuta Întâlnirii de lucru cu membrii Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, care s-a desfășurat în data de 4 februarie 2021. În cadrul acestei întâlniri s-a discutat și de ajutorul Covid-19 acordat fermierilor, crescătorilor de animale în cadrul Măsurii 21. S-a prelungit acordarea acestui ajutor și pentru acest an, dar, deocamdată e greu de spus dacă se vor găsi bani pentru aceste ajutoare.

În data de 4 februarie 2021 a fost organizată o întâlnire de lucru cu membrii Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, având ca temă principală de discuție propunerea de modificare a PNDR 2014-2020 pentru perioada de tranziție 2021-2022.

La întâlnire au participat ministrul agriculturii, Adrian Oros, directorul general al Autorității de Management pentru PNDR (AM PNDR), Daniela Rebega, reprezentanți ai Autorității de Management PNDR și ai Agențiilor de Plăți, membri și osbervatori ai Comitetului de Monitorizare desemnați prin Ordinul ministrului agriculturii nr. 334/2015. Din partea Comisiei Europene, Directoratul General pentru Agricultură, DG AGRI, au participat Margaret Bateson-Missen - șefa unității responsabile de Programul de Dezvoltare Rurală a României, Mihaela Luca și Lucian Radu, desk-officer pentru România.

În ceea ce privește Măsura 21 sprijin pentru fermierii afectați de pandemie, reprezentanta DG AGRI, Margaret Bateson-Missen, a subliniat faptul că atât termenul pentru aprobarea cererilor depuse de beneficiari s-a prelungit, până la 30 iunie 2021, cât și termenul pentru aprobarea solicitărilor de plată către Comisia Europeană, 30 iunie 2021, dar procentul alocat acestei măsuri din total FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) s-a menținut la 2% din alocarea 2014-2020. Cu toate acestea, alocarea adițională care se acordă în perioada de tranziție nu se ia în considerare când se calculează procentul alocat acestei măsuri, precizează Minuta Întâlnirii de lucru cu membrii Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020.

În ceea ce privește distribuția bugetului suplimentar alocat actualului PNDR, ministrul agriculturii Adrian Oros a făcut următoarele precizări:

– o alocare importantă este destinată măsurilor de mediu și climă, respectiv păstrarea procentului de cheltuieli destinate acestor măsuri la același cu cel din PNDR-ul în vigoare.
– măsurile de investiții: au fost suplimentate bugetele actualului PNDR pentru majoritatatea măsurilor care vizează investiții private, dar au fost avut în vedere și măsurile cu plăți forfetare și alte măsuri relativ noi în cadrul PNDR cum sunt sM 16.4 (Cooperare) sau sM 17.1 (Prime de asigurare)
– disponibilizarea de noi fonduri pentru sM 6.1 (tineri fermieri), sM 6.2 start-up-uri neagricole), sM 6.4.( investiții neagricole), M 14 (bunăstarea animalelor).

Principalele modificări propuse de MADR cu privire la defalcarea alocărilor:

Submăsura 4.1.:
-stabilirea unei componente distincte pentru investițiile în irigații la nivel de fermă , componentă importantă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
-componentă distinctă destinată procesării la nivel de fermă
–alocare distinctă pentru instalarea tinerilor fermieri în cadrul submăsurii 4.1. în scopul achiziției de utilaje

Submăsura 4.2.:
– alocarea distinctă pentru investițiile noi în sectorul procesării soia/plantelor proteice pentru a acoperi astfel nevoia de proteine pentru hrana animalelor.

Directorul general al AM PNDR a subliniat că bugetul total alocat României pentru perioada 2021- 2022 provine din două fonduri, FEADER și EURI. Pentru cei doi ani de tranziție, cumulat, România beneficiază de un buget de 2,84 mld Euro, din 2,15 mld Euro- FEADR și 692,1 mil. euro – EURI. La această alocare se adaugă contribuția națională, astfel încât se ajunge la o alocare publică totală de 3,26 mld. EURO.

Margaret Bateson-Missen a trecut în revistă modificările legislative adoptate pe parcursul anului trecut la nivel european, respectiv introducerea măsurii 21 în sprijinul fermierilor afectați de COVID-19. Reprezentanța DG AGRI a subliniat faptul că atât termenul pentru aprobarea cererilor depuse de beneficiari s-a prelungit (până la 30 iunie 2021) cât și termenul până la care Statele Membre pot transmite solicitările de plată către COM. Bugetul maxim care putea fi alocat acestei măsuri este de maxim 2% din bugetul FEADR aferent perioadei 2014-2020, dar MADR a alocat deja în anul 2020 aceste sume, în prezent nu mai există posibilitatea realocării de fonduri disponibile, chiar dacă au fost prelungite prevederile regulamentului european în ceea ce privește data limită a depunerii cererilor de plată și efectuării plăților.

Răspunzând întrebării doamnei Cristina Cionga, reprezentant APPR, cu privire la cât de restrictivă este definiția fondului mutual din perspectiva COM și dacă s-ar putea folosi în perioada următoare pentru a face tranziția către un sistem sustenabil de gestionare a riscurilor agricole, respectiv posibilitatea finanțării fondului național de asigurare a riscurilor catastrofice, dna Mihaela Luca a menționat că perioada de tranziție nu se poate finanța un fond care nu este fond mutual. Astfel, a precizat că este posibilă doar finanțarea a 3 submăsuri: subvenționarea asigurărilor, crearea și compensarea pierderilor prin fondurile mutuale și instrumente de partajare a riscurilor pentru pierderile de venit din alte cauze decât cele naturale, spre exemplu reducerea prețurilor pe piață.

Cu privire la procentul de 55% propus pentru investiții, Daniela Rebega a subliniat că pentru atingerea acestuia s-au avut în vedere submăsurile 6.1 Sprijin pentru tineri fermieri, 6.3 Sprijin pentru dezvoltare ferme mici, 6.2 și 6.4.

În alegerea acestor submăsuri, reprezentanții AM PNDR au avut în vedere următoarele aspecte:
- numărul mare de ferme de dimensiuni reduse;
- perioada lungă de timp de la organizarea ultimei sesiuni de depunere a cererilor de finanțare în cadrul sM 6.3;
- necesitatea atragerii tinerilor în agricultură deoarece populația din agricultură este îmbătrânită:
- urmărirea dezvoltării economice și diversificarea activității agricole în activități non-agricole în mediul rural prin intermediul submăsurilor 6.2 Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în mediul rural și 6.4 Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole ale căror sesiuni de depunere au fost organizate în 2017, mai precizează Minuta Întâlnirii.  INTEGRAL AICI DOCUMENTUL MADR!

Vizualizat: 8758 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Tarita Marcel
|
03. 22, 2021. Monday 13:11
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii