OFICIAL! Evitarea speculei cu terenuri agricole, comasarea terenurilor agricole și intabularea cu prioritate a terenurilor agricole, sunt câteva măsuri din setul de principii și măsuri care vor fi incluse în Codul rural, precizează Programul Guvernului Cîțu, depus la Parlamentul României.
Din cele 23,8 milioane de hectare, cât însumează teritoriul României, suprafaţa agricolă utilizată în exploataţiile agricole a fost la nivelul anului 2014 de 14,6 milioane de hectare (61,3%) din care 9,3 milioane de hectare reprezintă teren arabil. Din totalul suprafeței agricole, aproximativ 93,6% se află în proprietate privată, iar din totalul suprafeței arabile, circa 95% se află în proprietate privată. Agricultura din România este caracterizată prin decalaje și dezechilibre structurale reliefate de polaritatea între ferme de dimensiuni foarte mari și cele de dimensiuni foarte reduse ce influenţează direct competitivitatea.
Măsuri:
Elaborarea și implementarea Codului Rural
Elaborarea unui set de principii și măsuri aplicabile în spațiul rural, care să asigure dezvoltarea în ansamblu și eficientizarea activităților din domeniul agricol, inclusiv prin măsuri de stimulare a procesului de comasare a terenurilor agricole.
• acțiuni menite să impulsioneze procesul de comasare a terenurilor:
• aplicarea cadrului juridic specific, în cazul înstrăinării terenurilor agricole situate în extravilan, respectiv prin Legea nr. 17/2014 prin:
o reglementarea unor măsuri care urmăresc un obiectiv de interes general în acest domeniu;
o stabilirea condițiilor necesare pentru stimularea tinerilor fermieri prin exercitarea dreptului de preempțiune la achiziționarea terenurilor agricole, în condiții reale de preț;
o menținerea unei distribuiri a drepturilor de proprietate asupra terenurilor agricole care să permită dezvoltarea de exploatații agricole viabile pe baza unor considerații sociale și de amenajare a teritoriului;
o creșterea suprafeţei agricole utilizate strict în scopul practicării agriculturii prin limitarea folosirii suprafeţelor agricole în alte scopuri, evitarea speculei și accelerarea procesului de comasare prin cumpărare a terenurilor.
• finalizarea cadastrării terenurilor agricole, acțiune care este de importanță majoră pentru agricultura din România.
o intabularea cu prioritate a terenurilor agricole din sectoarele cadastrale extravilane are rolul de a asigura implementarea noilor scheme de plăţi, dezvoltarea pieței funciare, creșterea interesului producătorilor agricoli în constituirea de noi exploatații, precizează documentul Guvernului Cîțu.