Adama
Vinasa Rompak

Document APIA: Modificare GAEC 6 pentru anul 2024!

Publicat: 03 ianuarie 2024 - 17:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

“GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului pentru a evita solul descoperit în perioadele cele mai sensibile”, una dintre condiționalitățile impuse fermierilor pentru încasarea subvențiilor a fost modificată pentru anul 2024.

Potrivit Planului Național Strategic 2023-2027, "modificările standardului GAEC 6 s-au făcut în sensul:

a) extinderii perioadei în care sunt permise lucrările pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi la 3 săptămâni, cu posibilitatea prelungirii cu încă o săptămână în cazul în care condițiile meteo nu permit realizarea lucrărilor de pregătire a terenului și înființare a culturilor; cât și clarificării faptului că perioada de 3 săptămâni în care sunt permise lucrările pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi nu se aplică unitar pe întreaga suprafață de teren arabil din cadrul unei exploatații, ci se aplică la nivel de parcelă agricolă;
b) explicitării modalității în care se poate asigura acoperirea solului pe terenurile arabile prin completarea şi cu culturile agricole aflate în vegetație și resturile vegetale rămase după recoltare;
c) clarificării acțiunilor permise în perioada sensibilă astfel încât să se păstreze acoperirea solului pe terenurile arabile, respectiv a precizării că pentru menținerea umidității solului și formarea unui strat vegetal de acoperire (samulastră), după recoltarea culturii principale, fermierul poate efectua o lucrare superficială a solului fără răsturnarea brazdei, cu menținerea și încorporarea parțială a resturilor vegetale la suprafața solului.

Aplicarea acestora se face pe terenurile arabile, la nivel național.
a) Extinderea perioadei în care sunt permise lucrările pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi cu o săptămână, dar și oferirea posibilității prelungirii cu încă o săptămână în cazul în care condițiile meteo nu permit realizarea lucrărilor de pregătire a terenului și înființare a culturilor, dă posibilitatea efectuării în condiții optime a lucrărilor agricole specifice campaniei de toamnă, respectiv eliberarea terenului (recoltarea culturilor, eliminarea/încorporarea resturilor vegetale) și pregătirea solului (arat, discuit/grăpat) în vederea înființării culturilor de toamnă în perioada optimă, în raport cu cerințele plantelor și condițiile pedoclimatice locale, asigurându-se în continuare protecția solului în perioada cea mai sensibilă și evitându-se riscurile pedo-climatice care înregistrează vârfuri în perioada iunie-septembrie.

Practici agricole și referințe tehnologice
Din punct de vedere al bunelor practici agricole și al referințelor tehnologice (istorice) referitoare la culturile de toamnă, luna septembrie reprezintă luna în care se înființează principalele culturi de toamnă, respectiv rapița, orzul/orzoaica și grâul. Prin urmare, obligația privind acoperirea minimă a terenului arabil, prin una din practicile menționate la cerința GAEC 6.1 în luna septembrie, poate crea dificultăți în privința planificării și efectuări lucrărilor pentru înființarea culturilor de toamnă, la nivelul exploatației agricole.

Conform practicilor agricole multianuale, înființarea culturilor de toamnă are loc în intervalul 25 august – 20 octombrie, după cum urmează:

Pe lângă speciile menționate mai sus, care acoperă peste 80% din suprafețele ocupate cu culturi de toamnă, în aceeași perioadă de timp se însămânțează și unele specii de plante furajere din genul Lolium (Lolium perenae, Lolium multiflorum) sau genul Pisum (mazărea de toamnă) care necesită o prelucrare atentă a patului germinativ în lunile august-septembrie. De asemenea, în cazul terenurilor care nu au fost dezmiriștite și care au un grad ridicat de îmburuienare presupune treceri repetate cu utilaje pentru pregătirea solului (patul germinativ) în vederea semănatului, se impune o atenție sporită și un interval de timp adecvat pentru efectuarea acestor lucrări.

Prin urmare, din punct de vedere agrotehnic toate culturile de toamnă trebuie înființate începând cu luna septembrie. Actuala perioadă sensibilă din standardul GAEC 6 constituie un impediment pentru asigurarea înființării unor culturi viabile de toamnă.
Întârzierea semănatului după perioadele impuse de practica agricolă multianuală și cerințele plantelor (neîncadrarea în epoca optimă de semănat) va genera consecințe negative cu impact asupra fermierilor, dar și asupra biodiversității, precum:
• creșterea pierderilor prin îngheț în timpul iernii;
• reducerea semnificativă a înfrățirii în cazul cerealelor de toamnă;
• creșterea sensibilității culturilor la atacul bolilor și dăunătorilor din perioadele pre și post hibernare
• pierderile estimate de producție în cazul rapiței de toamnă pot fi de cca 1.000-1.500 kg/ha, iar în cazul orzului și grâului pierderile pot ajunge la cca. 1/3 din producția potențială
• vor fi înregistrate creșteri semnificative ale costurilor cu valoarea pesticidelor/ erbicidelor și a lucrărilor de administrare a acestora precum și o creștere a impactului lor asupra agro-biodiversității, din cauza atacului mai virulent de boli și dăunători în cazul culturilor semănate în afara epocii
optime.

Totodată, aplicarea fertilizanților în mod rațional pe suprafețele semănate după perioadele impuse de practica agricolă multianuală și cerințele plantelor va fi dificil de realizat având în vedere și calendarul stabilit prin Programul de acțiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole în ceea ce privește perioada în care este permisă aplicarea îngrășămintelor. Astfel, prin întârzierea semănatului va face imposibilă aplicarea fertilizanților în mod rațional în intervalul de timp dintre lucrarea de semnat și începutul perioadei de interdicție pentru aplicarea fertilizanților.

teren tineri ad_b

Din punct de vedere economic, se apreciază că încadrarea în perioada optimă de semănat la culturile de toamnă duce la creșterea producției agricole, în cazul rapiței până la 1000-1500 kg/ha, iar în cazul orzului și grâului până la 1500-2000 kg/ha. Totodată, datorită rezistenței crescute la boli și dăunători, în cazul culturilor de toamnă semănate în perioada optimă, se reduc cheltuielile cauzate de tratamentele fitosanitare/consumul de pesticide.
Așadar, prin modificarea propusă se asigură premisele necesare pentru protecția solului în perioada sensibilă pe termen mediu și lung, fără a compromite atingerea acestui obiectiv pe termen scurt.
Adăugarea culturii principale aflate în vegetație și a resturilor vegetale ca opțiuni pentru acoperirea solului, completează lista elementelor care asigură acoperirea solului în perioada cea mai sensibilă a anului și, prin urmare, simplifică efortul fermierilor în alegerea unei opțiuni de acoperire a solului mai
puțin costisitoare decât înființarea unor culturi secundare, culturi verzi sau tehnica formării unui strat vegetal (samulastră) prin lucrări superficiale ale solului (dezmiriștire).
Lucrarea superficială a solului în perioada cea mai sensibilă a anului – mobilizarea superficială a solului, cu încorporarea parțială a resturilor vegetale la adâncimea de max. 10 cm, folosind utilaje ușoare, asigură protecția solului prin ruperea capilarității, reducerea pierderilor de apă și formarea unui strat vegetal de acoperire (samulastră) la suprafața solului.
Menținerea rezervei de umiditate în profilul de sol 0-20 cm, în perioada cea mai sensibilă a anului, premergătoare înființării culturilor de toamnă, asigură condiții optime pentru pregătirea patului germinativ în vederea semănatulului, precum și răsărirea, înrădăcinarea, înfrățirea și dezvoltarea corespunzătoare a plantelor în perioada activă de toamnă.
Modificarea este aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024."

Vizualizat: 20090 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii