“GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului pentru a evita solul descoperit în perioadele cele mai sensibile”, una dintre condiționalitățile impuse fermierilor pentru încasarea subvențiilor a fost modificată pentru anul 2024.
Potrivit Planului Național Strategic 2023-2027, "modificările standardului GAEC 6 s-au făcut în sensul:
a) extinderii perioadei în care sunt permise lucrările pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi la 3 săptămâni, cu posibilitatea prelungirii cu încă o săptămână în cazul în care condițiile meteo nu permit realizarea lucrărilor de pregătire a terenului și înființare a culturilor; cât și clarificării faptului că perioada de 3 săptămâni în care sunt permise lucrările pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi nu se aplică unitar pe întreaga suprafață de teren arabil din cadrul unei exploatații, ci se aplică la nivel de parcelă agricolă;
b) explicitării modalității în care se poate asigura acoperirea solului pe terenurile arabile prin completarea şi cu culturile agricole aflate în vegetație și resturile vegetale rămase după recoltare;
c) clarificării acțiunilor permise în perioada sensibilă astfel încât să se păstreze acoperirea solului pe terenurile arabile, respectiv a precizării că pentru menținerea umidității solului și formarea unui strat vegetal de acoperire (samulastră), după recoltarea culturii principale, fermierul poate efectua o lucrare superficială a solului fără răsturnarea brazdei, cu menținerea și încorporarea parțială a resturilor vegetale la suprafața solului.
Aplicarea acestora se face pe terenurile arabile, la nivel național.
a) Extinderea perioadei în care sunt permise lucrările pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi cu o săptămână, dar și oferirea posibilității prelungirii cu încă o săptămână în cazul în care condițiile meteo nu permit realizarea lucrărilor de pregătire a terenului și înființare a culturilor, dă posibilitatea efectuării în condiții optime a lucrărilor agricole specifice campaniei de toamnă, respectiv eliberarea terenului (recoltarea culturilor, eliminarea/încorporarea resturilor vegetale) și pregătirea solului (arat, discuit/grăpat) în vederea înființării culturilor de toamnă în perioada optimă, în raport cu cerințele plantelor și condițiile pedoclimatice locale, asigurându-se în continuare protecția solului în perioada cea mai sensibilă și evitându-se riscurile pedo-climatice care înregistrează vârfuri în perioada iunie-septembrie.
Practici agricole și referințe tehnologice
Din punct de vedere al bunelor practici agricole și al referințelor tehnologice (istorice) referitoare la culturile de toamnă, luna septembrie reprezintă luna în care se înființează principalele culturi de toamnă, respectiv rapița, orzul/orzoaica și grâul. Prin urmare, obligația privind acoperirea minimă a terenului arabil, prin una din practicile menționate la cerința GAEC 6.1 în luna septembrie, poate crea dificultăți în privința planificării și efectuări lucrărilor pentru înființarea culturilor de toamnă, la nivelul exploatației agricole.
Conform practicilor agricole multianuale, înființarea culturilor de toamnă are loc în intervalul 25 august – 20 octombrie, după cum urmează:
Pe lângă speciile menționate mai sus, care acoperă peste 80% din suprafețele ocupate cu culturi de toamnă, în aceeași perioadă de timp se însămânțează și unele specii de plante furajere din genul Lolium (Lolium perenae, Lolium multiflorum) sau genul Pisum (mazărea de toamnă) care necesită o prelucrare atentă a patului germinativ în lunile august-septembrie. De asemenea, în cazul terenurilor care nu au fost dezmiriștite și care au un grad ridicat de îmburuienare presupune treceri repetate cu utilaje pentru pregătirea solului (patul germinativ) în vederea semănatului, se impune o atenție sporită și un interval de timp adecvat pentru efectuarea acestor lucrări.
Prin urmare, din punct de vedere agrotehnic toate culturile de toamnă trebuie înființate începând cu luna septembrie. Actuala perioadă sensibilă din standardul GAEC 6 constituie un impediment pentru asigurarea înființării unor culturi viabile de toamnă.
Întârzierea semănatului după perioadele impuse de practica agricolă multianuală și cerințele plantelor (neîncadrarea în epoca optimă de semănat) va genera consecințe negative cu impact asupra fermierilor, dar și asupra biodiversității, precum:
• creșterea pierderilor prin îngheț în timpul iernii;
• reducerea semnificativă a înfrățirii în cazul cerealelor de toamnă;
• creșterea sensibilității culturilor la atacul bolilor și dăunătorilor din perioadele pre și post hibernare
• pierderile estimate de producție în cazul rapiței de toamnă pot fi de cca 1.000-1.500 kg/ha, iar în cazul orzului și grâului pierderile pot ajunge la cca. 1/3 din producția potențială
• vor fi înregistrate creșteri semnificative ale costurilor cu valoarea pesticidelor/ erbicidelor și a lucrărilor de administrare a acestora precum și o creștere a impactului lor asupra agro-biodiversității, din cauza atacului mai virulent de boli și dăunători în cazul culturilor semănate în afara epocii
optime.
Totodată, aplicarea fertilizanților în mod rațional pe suprafețele semănate după perioadele impuse de practica agricolă multianuală și cerințele plantelor va fi dificil de realizat având în vedere și calendarul stabilit prin Programul de acțiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole în ceea ce privește perioada în care este permisă aplicarea îngrășămintelor. Astfel, prin întârzierea semănatului va face imposibilă aplicarea fertilizanților în mod rațional în intervalul de timp dintre lucrarea de semnat și începutul perioadei de interdicție pentru aplicarea fertilizanților.
Din punct de vedere economic, se apreciază că încadrarea în perioada optimă de semănat la culturile de toamnă duce la creșterea producției agricole, în cazul rapiței până la 1000-1500 kg/ha, iar în cazul orzului și grâului până la 1500-2000 kg/ha. Totodată, datorită rezistenței crescute la boli și dăunători, în cazul culturilor de toamnă semănate în perioada optimă, se reduc cheltuielile cauzate de tratamentele fitosanitare/consumul de pesticide.
Așadar, prin modificarea propusă se asigură premisele necesare pentru protecția solului în perioada sensibilă pe termen mediu și lung, fără a compromite atingerea acestui obiectiv pe termen scurt.
Adăugarea culturii principale aflate în vegetație și a resturilor vegetale ca opțiuni pentru acoperirea solului, completează lista elementelor care asigură acoperirea solului în perioada cea mai sensibilă a anului și, prin urmare, simplifică efortul fermierilor în alegerea unei opțiuni de acoperire a solului mai
puțin costisitoare decât înființarea unor culturi secundare, culturi verzi sau tehnica formării unui strat vegetal (samulastră) prin lucrări superficiale ale solului (dezmiriștire).
Lucrarea superficială a solului în perioada cea mai sensibilă a anului – mobilizarea superficială a solului, cu încorporarea parțială a resturilor vegetale la adâncimea de max. 10 cm, folosind utilaje ușoare, asigură protecția solului prin ruperea capilarității, reducerea pierderilor de apă și formarea unui strat vegetal de acoperire (samulastră) la suprafața solului.
Menținerea rezervei de umiditate în profilul de sol 0-20 cm, în perioada cea mai sensibilă a anului, premergătoare înființării culturilor de toamnă, asigură condiții optime pentru pregătirea patului germinativ în vederea semănatulului, precum și răsărirea, înrădăcinarea, înfrățirea și dezvoltarea corespunzătoare a plantelor în perioada activă de toamnă.
Modificarea este aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024."