Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC) a transmis, săptămâna aceasta, o scrisoare către ministrul agriculturii, Petre Daea, și către Camera Deputaților, Comisia de agricultură, în care atrage atenția că grosul subvențiilor APIA la ovine merge către fermele mari care invocă în fals că fac performanță. APC solicită ministrului agriculturii, dar și Comisiei Europene, ca subvenția APIA mare la ovine, sprijinul cuplat, să fie împărțit tuturor oierilor. Scrisoarea a fost transmisă și către Agroinfo.
"Situația adevăraților crescători de ovine este dezastruoasă și pentru că nu se ia nicio măsură la nivel național, am sesizat direct Comisia Europeană," susține organizația crescătorilor de oi și capre.
În scrisoarea transmisă ministrului agriculturii, Petre Daea, sunt punctate problemele urgente din sectorul ovin:
"La întâlnirea din octombrie 2018, reprezentanții MADR s-au angajat ca toți berbecii de prăsilă din România să fie testați (genotipați n.r.).
Am ajuns ca în anul 2022 să vindem mieii la prețuri derizorii 10-13 lei din cauză că sunt invocate tot felul de boli, cum ar fi: scrapie, boala limbii albastre și, mai nou, variola ovinelor.
Cu toate că suntem un sector care produce și valorifică bunuri diverse, Ministerul de Finanțe a elaborat total greșit modul de impozitare al activității noastre. De asemenea, cu toate că există o reală criză a forței de muncă, Ministerul Muncii nu ține cont de realitatea existentă și nici de solicitările noastre.
În anul 2022 a fost secetă în toată țara. Am solicitat ca cuantumul redevențelor pentru pășuni să fie mai mic, pentru a fi suportabil pentru crescătorii de animale. Numărul UAT-urilor care au aplicat legea este foarte mic, putem spune chiar infim.
La nivel declarativ se promite sprijin pentru fermele de familie, de nivel mediu și mic, dar în realitate grosul subvențiilor merge către exploatațiile mari care invocă în mod fals că fac performanță. Exemplu clar îl constituie atribuirea SCZ (sprijin cuplat zootehnic n.r.) la ovine.
La nivel parlamentar se inițiază legi haotice, care doar suprareglementează domeniul, fără a rezolva problemele curente și reale. Ultimul exemplu îl constituie Legea 346/2022, adoptată de Senat, prin care se instituie emiterea unei autorizații individuale pentru a scoate animalele la pășune."
"Nu suntem de acord cu pagubele provocate de turmele de oi culturilor agricole, dar există lege care reglementează acest lucru și care-i pedepsește pe cei care nu au grijă de animale. Noi, membrii Asociației Profesionale a Ciobanilor, insistăm ca Legea 346/2022, adoptată de Senat, prin care se instituie emiterea unei autorizații individuale pentru a scoate animalele la pășune, să NU fie adoptată de Camera Deputaților, care e for decizional," a subliniat crescătorul de ovine Ionică Sterp, vicepreședinte APC, pentru Agroinfo.
Asociația Profesională a Ciobanilor acuză că au fost transmise date false la Comisia Europeană, pentru stabilirea noilor subvenții pentru sectorul ovin, subvenții care vor intra din 2023.
"Ce este foarte grav este faptul că au fost transmise date false care nu corespund realității.
La capitolul PD-24 Sprijin pentru venit ovine/caprine (în Planul Național Strategic n.r.), la punctul 8 se susține că-n anul 2020, efectivul de ovine/caprine este de 12,1 milioane capete. În cuprinsul aceluiași capitol, la metoda de calcul, s-au procesat date privind numărul de animale adulte din rase specializate de carne (?!) Din păcate, în România, avem un număr infim de rase specializate de carne.
Solicităm ca subvențiile de la Comisia Europeană să fie acordate tuturor crescătorilor de ovine." Subvenția europeană acordată pentru sectorul ovin este sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, așa-numita subvenție APIA mare, cu un cuantum, pentru acest an, de 15,91 euro/ovină, superior cuantumului ajutorului național tranzitoriu ovine, cca 20 lei/animal, subvenție plătită de la bugetul de stat.
APC mai subliniază că scăderea numărului de animale este strâns legată de atribuirea incorectă a pășunilor, de încasarea subvențiilor pe pășuni de către cei care nu au animale.
"MADR a tolerat această practică și-n prezent subvențiile pe pășuni nu ajung la crescătorii de animale," acuză APC.