Adama
Agreena
AGRICOVER

Document APC: Subvenția APIA mare împărțită tuturor crescătorilor de oi!

Publicat: 09 octombrie 2022 - 18:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC) a transmis, săptămâna aceasta, o scrisoare către ministrul agriculturii, Petre Daea, și către Camera Deputaților, Comisia de agricultură, în care atrage atenția că grosul subvențiilor APIA la ovine merge către fermele mari care invocă în fals că fac performanță. APC solicită ministrului agriculturii, dar și Comisiei Europene, ca subvenția APIA mare la ovine, sprijinul cuplat, să fie împărțit tuturor oierilor. Scrisoarea a fost transmisă și către Agroinfo. 

"Situația adevăraților crescători de ovine este dezastruoasă și pentru că nu se ia nicio măsură la nivel național, am sesizat direct Comisia Europeană," susține organizația crescătorilor de oi și capre.

În scrisoarea transmisă ministrului agriculturii, Petre Daea, sunt punctate problemele urgente din sectorul ovin:

"La întâlnirea din octombrie 2018, reprezentanții MADR s-au angajat ca toți berbecii de prăsilă din România să fie testați (genotipați n.r.).

Am ajuns ca în anul 2022 să vindem mieii la prețuri derizorii 10-13 lei din cauză că sunt invocate tot felul de boli, cum ar fi: scrapie, boala limbii albastre și, mai nou, variola ovinelor.

Cu toate că suntem un sector care produce și valorifică bunuri diverse, Ministerul de Finanțe a elaborat total greșit modul de impozitare al activității noastre. De asemenea, cu toate că există o reală criză a forței de muncă, Ministerul Muncii nu ține cont de realitatea existentă și nici de solicitările noastre.adresa apc oct 2022 bun_badresa apc oct doi_badresa apc oct trei_badresa apc oct patru_b

În anul 2022 a fost secetă în toată țara. Am solicitat ca cuantumul redevențelor pentru pășuni să fie mai mic, pentru a fi suportabil pentru crescătorii de animale. Numărul UAT-urilor care au aplicat legea este foarte mic, putem spune chiar infim.

La nivel declarativ se promite sprijin pentru fermele de familie, de nivel mediu și mic, dar în realitate grosul subvențiilor merge către exploatațiile mari care invocă în mod fals că fac performanță. Exemplu clar îl constituie atribuirea SCZ (sprijin cuplat zootehnic n.r.) la ovine.

La nivel parlamentar se inițiază legi haotice, care doar suprareglementează domeniul, fără a rezolva problemele curente și reale. Ultimul exemplu îl constituie Legea 346/2022, adoptată de Senat, prin care se instituie emiterea unei autorizații individuale pentru a scoate animalele la pășune."

"Nu suntem de acord cu pagubele provocate de turmele de oi culturilor agricole, dar există lege care reglementează acest lucru și care-i pedepsește pe cei care nu au grijă de animale. Noi, membrii Asociației Profesionale a Ciobanilor, insistăm ca Legea 346/2022, adoptată de Senat, prin care se instituie emiterea unei autorizații individuale pentru a scoate animalele la pășune, să NU fie adoptată de Camera Deputaților, care e for decizional," a subliniat crescătorul de ovine Ionică Sterp, vicepreședinte APC, pentru Agroinfo

Asociația Profesională a Ciobanilor acuză că au fost transmise date false la Comisia Europeană, pentru stabilirea noilor subvenții pentru sectorul ovin, subvenții care vor intra din 2023.

"Ce este foarte grav este faptul că au fost transmise date false care nu corespund realității.

La capitolul PD-24 Sprijin pentru venit ovine/caprine (în Planul Național Strategic n.r.), la punctul 8 se susține că-n anul 2020, efectivul de ovine/caprine este de 12,1 milioane capete. În cuprinsul aceluiași capitol, la metoda de calcul, s-au procesat date privind numărul de animale adulte din rase specializate de carne (?!) Din păcate, în România, avem un număr infim de rase specializate de carne.

Solicităm ca subvențiile de la Comisia Europeană să fie acordate tuturor crescătorilor de ovine." Subvenția europeană acordată pentru sectorul ovin este sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, așa-numita subvenție APIA mare, cu un cuantum, pentru acest an, de 15,91 euro/ovină, superior cuantumului ajutorului național tranzitoriu ovine, cca 20 lei/animal, subvenție plătită de la bugetul de stat.

APC mai subliniază că scăderea numărului de animale este strâns legată de atribuirea incorectă a pășunilor, de încasarea subvențiilor pe pășuni de către cei care nu au animale.

"MADR a tolerat această practică și-n prezent subvențiile pe pășuni nu ajung la crescătorii de animale," acuză APC.

 

 

Vizualizat: 5503 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

11 octombrie 2024 - 16:20

Crescătorii de ovine încasează avansul APIA săptămâna viitoare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită un avans de 70% din sprijinul cuplat la ovine, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de oaie.

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

11 octombrie 2024 - 09:16

Ministerul Agriculturii a decis să transfere bani de la două dintre eco-scheme către plata pe înverzire, PD 04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Proiectul de Ordin MADR care stabilește acest transfer și cuantumurile pentru plata avansului APIA e publicat, în dezbatere, pe site-ul MADR. 

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

10 octombrie 2024 - 18:51

MADR este pregătit să demareze plata avansului pentru plățile directe începând cu data de 16 octombrie, în acest sens fiind publicat în transparență decizională pe site-ul instituției proiectul de Ordin pentru aprobarea în anul 2024 a realocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe finanțate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

10 octombrie 2024 - 08:25

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, 9 octombrie, în fața Guvernului, un raport al plăților directe APIA pe hectar și cap animal, plăți compensatorii agro-mediu și climă, plăți AFIR și scheme de ajutor Ucraina acordate fermierilor și crescătorilor de animale în acest an.

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

10 octombrie 2024 - 07:15

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, la ședința de Guvern, o informare despre plățile directe APIA, dar și plățile virate fermierilor, crescătorilor de animale de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în cadrul intervențiilor lansate din Planul Național Strategic 2023-2027.

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

10 octombrie 2024 - 06:54

De la începutul anului și până la data de 30 septembrie 2024, agricultura României a beneficiat în total de peste 5 miliarde de euro. Asta înseamnă 25 de miliarde de lei pentru măsuri de sprijin acordate fermierilor, pentru susținerea agriculturilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de susținere a investițiilor în agricultură, irigații și combaterea fenomenelor periculoase, a spus ministrul agriculturii Florin Barbu, miercuri, 9 octombrie, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

10 octombrie 2024 - 06:27

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, ținută la Palatul Victoria, că măsurile de sprijin acordate fermierilor, crescătorilor de animale de la bugetul de stat, de la începutul anului și până acum, însumează 1,91 miliarde de euro, în această sumă este inclusă și plata ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnie.

Guvern ASTĂZI: Amânarea datoriilor fermierilor!

Guvern ASTĂZI: Amânarea datoriilor fermierilor!

09 octombrie 2024 - 19:19

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

09 octombrie 2024 - 15:27

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 - august 2024.

Ordin MADR: Transfer sume ajutoare pentru apicultori!

Ordin MADR: Transfer sume ajutoare pentru apicultori!

09 octombrie 2024 - 13:00

Un proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii, publicat în dezbatere, pe site-ul ministerului transferă sume de la o schemă de ajutor pentru apicultori la alta, cu scopul de a nu se pierde fondurile europene din cadrul Programului apicol.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

Indiferent de conjunctură, fermierii se gândesc la modernizare, iar investiţiile sunt cele care cresc potenţialul oricărei ferme şi afaceri în agricultură. Interviu cu Leontin Coca, director vânzări Mewi, în standul de la Agraria 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Detectiv particular...

Detectiv particular...
Un bilet de pe uşa unui renumit detectiv particular: Detalii