Dr. Mihai Petcu, Agroindustriala Pantelimon, unul dintre cei mai cunoscuți văcari din România, proprietarul singurei ferme de vaci din cele 42 de unități care aprovizionau Capitala înainte de 1989, spune că în România sunt sate întregi unde nu mai există nicio vacă, iar medicii veterinari au ajuns să se ocupe de câini, pisici și papagali.
Efectivele de vaci de lapte din România au scăzut dramatic în ultimele decenii, mai ales în gospodăriile populației. Cele mai recente date care aparțin unui studiu realizat de ASE București, arată că șeptelul se ridică la 1,1 milioane de animale, din care peste 200 mii capete produc între 5-7 litri/zi, comparativ cu 30 litri/zi în alte ţări. De asemenea, în jur de 90.000 de animale asigură 70% din laptele României.
Doctorul Mihai Petcu recunoaște și el că nu mai sunt efectivele de altădată, dar nici nu bagă mâna în foc că datele comunicate de ASE ar fi corecte, mai ales că se întreabă cine le-a colectat.
Dr. Mihai Petcu, foto arhivă Agroinfo
”Producție de 5-7 litri pe cap de vacă zilnic? Nu se poate, ce, sunt capre? De unde știu ei câte vaci mai există? Sunt sate întregi unde nu mai avem nicio vacă și medicii veterinari au ajuns să se ocupe de câini și pisici, pentru că se câștigă enorm. În anul șase la facultate au studiat câini, pisici și papagali. Asta ne lipsea nouă?” a declarat pentru ziarul Puterea, Mihai Petcu.
La el în fermă, de exemplu, media este de 42-45 litri/cap de vacă zilnic.
”Am un efectiv fantastic, n-am o vacă bolnavă, șchioapă, un vițel bolnav. Suntem în top, pentru că am numai vaci bune, am material seminal bun, am și foarte multe juninci. Prelucrăm zilnic 1,5 tone de lapte și vindem kefir, sana, iaurt, brânză în magazinele din București”, a mai precizat crescătorul.