Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

DNA: Certificate falsificate ovine! Și-au recunoscut fapta!

Publicat: 06 iunie 2022 - 13:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dosarul certificatelor false pentru berbeci rasa Țurcană, la final. Mulți dintre cei acuzați de procurorii anticorupție de implicarea în rețeaua certificatelor false de origine ovine și-au recunoscut vina și au fost condamnați la închisoare cu suspendare. Cea mai recentă sentință a rămas definitivă la 27 mai 2022. Pe baza certificatelor, oierii încasează de la APIA subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de ovină, sprijinul cuplat, SCZ, cca 17 euro/ovină, la nivelul anului 2021.

Conform informațiilor furnizate de Direcția Națională Anticorupție (DNA), "în dosarul certificatelor falsificate pentru ovine, rasa Țurcană, au fost inculpați 12 crescători de ovine, medici veterinari, ingineri zootehniști etc.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Cercetările în cauză au vizat modalitatea frauduloasă prin care mai mulți crescători de animale ar fi încercat să obțină fonduri europene nerambursabile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în cadrul schemei de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ)-campania 2021, care are în vedere tocmai încurajarea procesului de ameliorare a rasei de ovine Țurcană pe teritoriul României, în acord cu strategia promovată la nivelul statelor membre UE.

Concret, în anii 2020 și 2021, cinci dintre inculpați ar fi intrat în posesia unui număr de 58 de certificate zootehnice care ar fi fost emise pe baza unor înscrisuri falsificate de medicii veterinari D. A. și D. I, de inginerul zootehnist P.L. și de controlorul implicat în culegerea datelor genetice și performanțelor ovinelor implicate în procesul de ameliorare a rasei de ovine Țurcană. Documentele respective, emise de o asociație de crescători de ovine din județul Hunedoara, care gestionează, la nivel național, Registrul Genealogic al rasei de ovine Țurcană, atestau că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, cu toate că animalele nu existau în realitate.

Pentru „ajutorul” acordat în acest sens, inginerul zootehnist ar fi primit de la unul dintre cei cinci inculpați suma de 2.000 lei.

Ulterior, certificatele respective ar fi fost vândute (900-1.000 lei/bucată) împreună cu mijloacele oficiale de identificare (crotalii) unor fermieri de pe raza județelor Timiș, Arad și Caraș-Severin care le-au folosit în relația cu A.P.I.A pentru a dovedi îndeplinirea condiției necesare de obținere a fondurilor nerambursabile (un berbec cu certificat zootehnic la un număr de 35 de femele ovine).

În realitate, fermierii nu aveau în exploatație astfel de animale de reproducție de rasă pură Țurcană," precizează comunicatul DNA, din data de 26 noiembrie 2021.

colaj-scz-berbeci_b

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș în data de 26 noiembrie 2021. Odată ajuns în mâinile judecătorilor, inculpații au început să încheie cu procurorii DNA acorduri de recunoaștere a vinovăției.

"Prin sentința penală nr. 18 din 18.01.2022, definitivă prin neapelare la data de 08.02.2022, Tribunalul Timiș admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție - Serviciul teritorial Timișoara cu inculpatul A.V. și îl condamnă pe acesta la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Consiliului local al comunei Zăbrani jud. Arad sau în cadrul Consiliului local al orașului Lipova jud. Arad.

Obligă inculpatul la plata sumei de 1.200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat" se arată în comunicatul DNA din februarie 2022. 

"Prin sentința penală nr. 98 din 16.02.2022, definitivă prin neapelare la data de 15.03.2022, Tribunalul Timiș admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție - Serviciul teritorial Timișoara cu inculpatul P.D. și îl condamnă pe acesta la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat și de a desfășura activități pentru obținerea de fonduri europene, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Prin sentința penală nr. 117 din 02.03.2022, definitivă prin neapelare la data de 19.03.2022, Tribunalul Timiș admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție - Serviciul teritorial Timișoara cu inculpatul S.C. și îl condamnă pe acesta la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Pe parcursul termenului de supraveghere, cei doi inculpați vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, primul în cadrul S.C. Piețe S.A. Timișoara sau în cadrul S.C. Horticultura S.A. Timișoara, iar al doilea în cadrul Primăriei Recaș sau în cadrul S.C. Horticultura S.A.

Obligă pe primul inculpat la plata sumei de 500 lei, iar pe cel de-al doilea inculpat la plata sumei de 850 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat," precizează comunicatul DNA din martie 2022. 

"Prin sentința penală nr. 24 din 05.04.2022, definitivă prin neapelare la data de 27.05.2022, Tribunalul Caraș Severin admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție - Serviciul teritorial Timișoara cu inculpata V.M. și o condamnă pe aceasta la o pedeapsă de un an și 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat, pentru săvârșirea a două infracțiuni de tentativă la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, din care una săvârșită în forma complicității.

Prin sentința penală nr. 25 din 05.04.2022, definitivă prin neapelare la data de 27.05.2022, Tribunalul Caraș Severin admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție - Serviciul teritorial Timișoara cu inculpatul S.C. și îl condamnă pe acesta la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Pe parcursul termenului de supraveghere, cei doi inculpați vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, prima în cadrul Primăriei com. Turnu Ruieni, jud. Caraș-Severin sau în cadrul Primăriei mun. Caransebeș, iar al doilea în cadrul Primăriei com. Buchin, jud. Caraș-Severin, sau în cadrul Primăriei mun. Caransebeș.

Obligă pe cei doi inculpați la plata sumei de 600 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat," se arată în comunicatul DNA din 27 mai 2022. 

 

Vizualizat: 5977 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii