Adama
Agreena
AGRICOVER

Distanța obligatorie între fermă și locuințe crește odată cu numărul de capete de animale!

Publicat: 12 iulie 2023 - 15:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Distanţa faţă de zonele locuite trebuie respectată de cei care doresc să construiască ferme de animale. În funcţie de profilul fermei, dar şi de numărul animalelor, distanţa, impusă prin lege, faţă de zonele locuite, diferă destul de mult.

De cele mai multe ori, crescătorii de animale  au tendinţa de a alege locaţia fermei pe care vor să o construiască după un criteriu simplist: să fie cât mai aproape de casă şi de utilităţi. Legea, însă, este foarte clară în acest sens şi menţionează că este obligatoriu să fie păstrată o distanţă semnificativă între ferme şi zonele locuite.

În acest caz, Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației arată în mod clar care sunt distanţele care trebuie respectate. Cel mai important factor în stabilirea acestora este numărul de animale sau de păsări la care se raportează ferma respectivă.

Pentru fermele de cabaline, legea prevede distanțe în funcție de numărul animalelor. Astfel, între 6-20 de capete, distanța față de locuințe a fermei trebuie să fie de 50 m. Dacă sunt mai ult de 20 de animale, distanța legală este de 100 de metri.

munca-ferma-bovine_b

Pentru fermele de taurine, distanţa de păstrat ţine cont de numărul animalelor. Pentru 6-50 de capete, este de 50 de metri, pentru 51-200, este de 100 de metri, pentru 200-500 de captete distanţa este de 200 de metri, iar peste 500 de capete, distanţa ajunge la jumătate de kilometru.

Şi pentru fermele de păsări sau de porci, parametri care stabilesc distanţa faâă de zonele locuite sunt asemănători. Distanţa creşte direct proporţional cu numărul animalelor sau al păsărilor din ferma respectivă.

Cei care au în plan ferme mari de păsări, cu peste 5.000 de capete și complex-uri avicole industriale, trebuie să păstreze o distanță de 1.000 de m. Mult mai mici sunt distanțele pentru fermele mai mici: ferme de păsări, între 51-100 de capete: 50 m și între 101-5.000 de capete: 500 m.

O distanță de 1,5 km trebuie să aibă în vedere și cei cu ferme de porci mari de peste 5.000 de capete. Și în cazul acestor animale, distanța scade proporțional cu numărul lor:
Ferme de porci, între 7-20 de capete: 100 m
Ferme de porci, între 21-50 de capete: 200 m
Ferme de porci, între 51-1.000 de capete: 500 m
Complexuri de porci, între 1.000-10.000 de capete: 1.000 m

Iată și distanțele pentru alte construcții care pot fi legate de astfel de ferme, conform legii:

Abatoare, târguri de animale vii și baze de achiziție a animalelor: 500 m
Depozite pentru colectarea și păstrarea produselor de origine animală: 300 m
Platforme pentru depozitarea dejectiilor animale din exploatatiile zootehnice, platforme comunale: 500 m
Platforme pentru depozitarea dejectiilor porcine: 1.000 m
Stații de epurare a apelor reziduale de la fermele de porcine: 1.000 m
Depozite pentru produse de origine vegetală (silozuri de cereale, stații de tratare a semințelor): 200 m

sursa fanatik.ro

Vizualizat: 28104 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Banii virați fermierilor în perioada următoare pe lângă avansul APIA!

Banii virați fermierilor în perioada următoare pe lângă avansul APIA!

15 octombrie 2024 - 19:34

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a susținut astăzi o conferință de presă la sediul Ministerul Agriculturii, alături de echipa sa de conducere din minister și de șefii agențiilor de plăți din agricultură.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Exportul de miei continuă! În 5 zile scăpăm de pesta oilor!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Exportul de miei continuă! În 5 zile scăpăm de pesta oilor!

15 octombrie 2024 - 12:48

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, spune optimist că vor fi închise cele două focare de pesta micilor rumegătoare în decurs de 5 zile, singurele care ar mai fi active. Declarația a fost făcută astăzi, 15 octombrie 2024, în cadrul conferinței de presă susținută de ministrul agriculturii și echipa sa la sediul Ministerului Agriculturii.

Șeful APIA ACUM: Prima tranșă la plata subvenții APIA: peste 40.000 dosare!

Șeful APIA ACUM: Prima tranșă la plata subvenții APIA: peste 40.000 dosare!

15 octombrie 2024 - 11:43

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Tinel Gheorghe, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că prima tranșă de plată la avansul APIA din acest an include peste 40.000 de dosare de subvenții cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale.

Ministrul Barbu ACUM: Primii bani APIA virați în această noapte în conturile fermierilor!

Ministrul Barbu ACUM: Primii bani APIA virați în această noapte în conturile fermierilor!

15 octombrie 2024 - 11:24

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că plata în avans a subvențiilor APIA pe hectar și pe cap animal este demarată din această noapte, de la ora 24:00. Primii bani sunt virați către conturile fermierilor în această noapte. Ministrul Barbu a anunțat că este alocată suma de 1,2 miliarde de euro pentru plățile APIA în avans. 

Mesaj APIA ACUM plata subvențiilor APIA cap animal, hectar!

Mesaj APIA ACUM plata subvențiilor APIA cap animal, hectar!

15 octombrie 2024 - 07:56

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are un mesaj important pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă începând de mâine, 16 octombrie 2024, plata avansului la subvențiile APIA aferente acestui an.

Ministrul agriculturii, anunț ASTĂZI plata avansului APIA!

Ministrul agriculturii, anunț ASTĂZI plata avansului APIA!

15 octombrie 2024 - 07:37

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, susține astăzi, 15 octombrie 2024, la ora 11, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii.

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

14 octombrie 2024 - 15:15

Trei sute de fermieri, crescători de animale, mobilizați de organizațiile crescătorilor de animale din sudul Spaniei, au cerut, la finalul săptămânii trecute, ajutoare directe urgente din cauza crizei grave cu care se confruntă agricultura din cauza secetei.

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

14 octombrie 2024 - 15:02

Prețul la kilogramul de miel în viu a scăzut din pricina restricțiilor impuse de pesta micilor rumegătoare. Intermediarii la export iau marfa, dar le dau oierilor banii cu o întârziere și de 90 de zile. Oierii solicită Ministerului Agriculturii un ajutor de 1.000 de lei/UVM pentru crescătorii care ar fi trebuit să trimită mieii la export, dar din pricina restricțiilor au rămas cu ei pe cap, spune Constanța Ștefan, președinta Asociației Agricole Țara Loviștei.

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

14 octombrie 2024 - 14:24

Ordonanța care suspendă datoriile fermierilor datornici a fost publicată în Monitorul Oficial, scrie G4Food. Conform acesteia, băncile amână datoriile și nu execută silit, furnizorii de semințe și fertilizanți nu execută silit. În plus, va exista un bonus pentru fermierii care își achită datoriile până la sfârșitul anului: nu plătesc penalități.

Lista oficială sume APIA în lei pe cap animal la plată de miercuri!

Lista oficială sume APIA în lei pe cap animal la plată de miercuri!

14 octombrie 2024 - 07:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le plătește și anul acesta crescătorilor de animale avansul la subvențiile aferente acestui an. Avansul este în procent de 70% din cuantumul stabilit pentru acest an pentru sprijinul cuplat zootehnic, subvenție achitată din fonduri europene.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune

Pe stabilimentul fostului IAS Gherla, chiar în locul în care a activat la un moment dat şi regretatul Mircea Ciurea, tânărul clujean Bogdan Vereş a pus bazele unei ferme de elită despre care am putea spune că este unicat în România. Împreună cu soţia sa, Adriana, acesta deţine în prezent un efectiv de 500 de capete de bovine Angus, cu tineret cu tot, şi lucrează 150 de hectare de teren arabil, pentru asigurarea furajelor. Pe lângă asta, exploatează şi 250 de hectare cu păşune. Căci, din primăvară şi până când vin zăpezile, animalele sunt ţinute pe pajiște.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ora două

Ora două
Fănică se întoarce acasă noaptea târziu. Soţia, cu o privire ucigătoarte îi arată ceasul. Detalii