KWS+
Reclama header after big part 2

DIRECTOR DG AGRI: PLATA APIA SUPLIMENTARĂ PE HECTAR CU O ALOCARE DE PÂNĂ LA 600 MILIOANE EURO/AN!

Publicat: 08 decembrie 2020 - 12:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL BRUXELLES! Fermierii români beneficiază în următorul exercițiu financiar, 2021-2027, de o plată suplimentară pe hectar pentru care se va aloca o sumă de până la 600 de milioane de euro pe an. Această plată se adaugă la plățile directe actuale. Este vorba despre eco-scheme, iar ce înseamnă aceste noi plăți explică Mihail Dumitru, directorul general adjunct al Directoratului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, Comisia Europeană.

Bugetul pentru eco-scheme va fi alocat din bugetul total al plăților directe, Pilonul 1, prevăzut pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2021-2027. În acest moment, nu este stabilit procentul care va fi alocat din suma destinată plăților directe ale fermierilor români, dar Parlamentul European a propus un procent de 30%, iar Consiliul UE a considerat că e prea mult și a scăzut acest procent la 20%. Ce înseamnă eco-schemele?

Fermierii vor fi eligibili pentru sprijinul de venit de bază pe hectar, pentru care vor trebui să respecte condițiile de bază, așa cum se întâmplă și acum. În caz contrar, suma poate fi redusă sau chiar suspendată, iar dacă vor să facă mai mult, vor fi plătiți ca să facă mai mult. Și aici apare ideea de eco-schemă.

Ca să le explic fermierilor români, ei deja sunt obișnuiți cu măsurile de agro-mediu (Măsura 10 agro-mediu și climă PNDR 2020 n.r.), eco-schemele funcționează pe aceeași logică. Intervine o plată pentru a compensa costurile și pierderile de venit. Deci, logica este de a compensa costurile suplimentare sau pierderea de venit. Aceste plăți vin să compenseze și să co-intereseze fermierii. (...) Aceste subvenții vor trebui să respecte niște reguli, sunt clasificate pe categorii și se încadrează în cutia verde. (...)

Eco-schemele vor fi niște plăți adăugate în plus față de plata pe hectar pentru a face aceste lucruri noi. Ce trebuie să facă fermierul ca să primească acești bani? Fermierii sunt liberi să opteze dacă acceptă să se angajeze la obligații suplimentare sau nu. Au apărut multe discuții, și suntem în acest moment în discuții, noi (Comisia Europeană n.r.) nu am propus ca o parte din bugetul plăților directe să fie alocat eco-schemelor, am lăsat la latitudinea statelor membre, să-și facă analiza SWOT, să decidă statul membru cât, ce și cum.

Parlamentul a spus să fie pus deoparte 30% din bugetul pe plăți directe pentru eco-scheme, Consiliul a spus că e prea mult și a venit cu 20%. Rămâne de tranșat acest aspect în cadrul negocierilor dintre cele 3 instituții.

Pentru fermierii români, dacă procentul rămâne 20%, bugetul total pentru eco-scheme va fi de 2,7 miliarde euro (în noua Politică Agricolă Comună, buget pentru 7 ani n.r.), 400 de milioane de euro pe an, dacă procentul rămâne la 30%, suma alocată eco-schemelor va fi de 4,08 miliarde de euro, adică 600 de milioane de euro pe an.

Toate aceste eco-scheme sunt legate de mediu, climat și biodiversitate. Fiecare stat membru trebuie să stabilească unde intervine cu prioritate, protecția solului, aerului, biodiversității, etc. Noi nu vrem să propunem o listă. Experiența noastră nu este foarte pozitivă cu stabilirea unei liste.

Vreau să le mai spun fermierilor români. Cei care sunt obișnuiți cu măsurile de agro-mediu, știu deja cum funcționează acest lucru, iar eco-schemele sunt mai simple, sunt anuale, sunt compensate 100% din fonduri europene, ar trebui să funcționeze mult mai simplu. Aplicația pentru eco-scheme se face în cadrul aceleiași cereri de plăți directe și vin ca un plus la plățile directe, a explicat Mihai Dumitru, director general adjunct DG Agri, Comisia Europeană, în cadrul unui eveniment organizat astăzi, 8 decembrie 2020, de europarlamentarul Carmen Avram (S&D).

Deci, eco-schemele vor semăna mult cu angajamentele pe Măsura 10 agro-mediu și climă, PNDR 2020. Concret, fermierii vor trebui să respecte anumite reguli pentru protejarea mediului, biodiversitate, bunăstarea animalelor. Diferențele sunt că pentru pachetele de agro-mediu, fermierii au încheiat angajamente pentru 5 ani, banii nu provin din Pilonul 2 dezvoltare rurală, așa cum se întâmplă la Măsura 10 agro-mediu și climă, banii vor fi alocați din bugetul plăților directe, Pilonul 1. Fermierii nu vor trebui să semneze angajamente pentru 5 ani, vor depune cerere la APIA anual pentru eco-scheme, așa cum fac pentru celelalte plăți directe.

Mihail Dumitru a mai precizat că România are libertatea de a stabili condițiile, regulile pentru aceste eco-scheme. Directorul general adjunct DG Agri a subliniat că la stabilirea acestor condiții este esențial ca Ministerul Agriculturii să se consulte cu fermierii români.

Este foarte important ca Ministerul Agriculturii să discute cu organizațiile de fermieri pentru adoptarea eco-schemelor, pentru ca fermierii să fie de acord cu ele, a spus Dumitru.

Exemple de eco-scheme pot fi: perdele forestiere, menținerea azotului în sol, rotația culturilor agricole, 5 culturi pe teren arabil, mai multe culturi agricole proteice, protejarea solului în pierderea iernii, etc.

Vizualizat: 2369 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

23 ianuarie 2021 - 20:16

ESTE LEGE! Pentru că ne întreabă zilele acestea tot mai mulți fermieri, crescători de animale dacă vor fi nevoiți și anul acesta să solicite adeverință pentru APIA de la registrul agricol al primăriilor, publicăm prevederile Legii 288/2020, care modifică Ordonanța subvențiilor, OUG 3/2015, și care a apărut pe data de 9 decembrie 2020 în Monitorul Oficial.

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

23 ianuarie 2021 - 18:59

CÂND NE DEȘTEPTĂM?! În țări dezvoltate din Uniunea Europeană, Germania, Austria, Franța, grajdurile cu animale sunt în mijlocul satului, crescătorii au magazine de desfacere a produselor chiar la fermă. La noi, nici vorbă de așa ceva. Chiar dacă sunt mulți crescători de animale în sat sau în comună, magazinele de comună nu vând produse locale de la fermieri, pune punctul pe i un medic veterinar.  

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

23 ianuarie 2021 - 18:04

FERMIERII NE SCRIU! AGROINFO primește în fiecare zi mesaje de la fermieri. Multe dintre aceste mesaje arată nedreptățile sau dezvăluie cazuri care sunt de competența procurorilor, în multe rânduri, fermierii își strigă necazul, nemulțumirea față de autorități, furia pentru cum sunt gestionați banii pentru agricultură. Deși trăim, măcar teoretic, în democrație, multor fermieri le este teamă să-și expună punctul de vedere. Le este teamă că autoritățile, fie locale, fie centrale, se vor răzbuna pe ei.

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

23 ianuarie 2021 - 10:52

ANALIZĂ APIA. Țăranii de ieri au devenit FERMIERII de SUCCES de astăzi. De la Tânăr Fermier la Mic Fermier, într-un timp destul de scurt, dar cu multa dăruire și muncă, se poate ajunge Mare Fermier cu peste 50 de hectare de pământ în exploatație, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Cluj, Ioan Merca, într-o analiză făcută pentru revista oficială APIA.

ȘEFUL APIA, ANUNȚ ACUM DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ ACUM DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 ianuarie 2021 - 10:09

PLATA SUBVENȚIILOR APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 93% din fermierii eligibili care au solicitat sprijin pentru Campania 2020, iar până la acest moment a fost identificat un număr de circa 10.000 de fermieri care nu sunt eligibili la plata subvențiilor APIA aferente anului 2020, a anunțat directorul general APIA, Adrian Pintea.

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

22 ianuarie 2021 - 11:58

ANCHETĂ. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a suspendat activitatea singurului incinerator de animale din judeţ, în urma unor suspiciuni că ovinele înecate în urmă cu peste un an în Portul Midia au fost îngropate în loc să fie incinerate, şi a amendat proprietarul acestuia cu 1.200 de lei din cauza neconformităţilor constatate, miercuri, în timpul unui control. Procurorii anchetează cazul și au emis mandate de percheziție.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

22 ianuarie 2021 - 11:15

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării.

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 08:58

AJUTOARE EXCEPȚIONALE FERMIERI. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță că toți fermierii, crescătorii de animale, eligibili pentru plata ajutorului Covid-19 și-au primit integral sumele cuvenite.

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

22 ianuarie 2021 - 08:18

SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

22 ianuarie 2021 - 07:36

PLĂȚI ÎN AGRICULTURĂ. Dacă sumele plătite prin APIA le raportăm la numărul de locuitori ai județului Covasna de aproximativ 200.000 loc. revine suma de 325 euro /cap de locuitor, respectiv aproximativ 1000 euro / familie, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii