Fermierii, crescătorii de animale care sunt ultimii pe lista plăților în avans, deci își vor primi mai târziu banii, sunt cei incluși în eșantionul de control, a explicat directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Hunedoara, Veronica Topor.
„Din 15.803 fermieri (la nivelul județului Hunedoara n.r.) care au depus cerere în campania 2023, avem un număr de 4.452 de fermieri autorizați la plată cu decizie și cu ordine de plată introduse în bancă. Urmează în perioada următoare să fie toți autorizați la plată, în afară de cei care sunt eșantionul de control pe teren, adică un număr de 458 (la nivelul județului Hunedoara n.r.), care vor primi banii un pic mai târziu. Dar, până la data de 30 noiembrie, toți fermierii vor intra în plată”, a declarat Veronica Topor, director executiv APIA Hunedoara, pentru actualitatea.org
Anul acesta, pentru controlul clasic în teren au fost selectate la nivel național 16.288 dosare APIA, conform informațiilor furnizate de APIA.
APIA a început plata avansului la subvențiile agricole aferente acestui an pe data de 16 octombrie 2023. Plățile s-au mișcat mai greu fiind un an cu foarte multe schimbări, primul an de implementare a noii politici agricole comune. Inițial, la plata avansului au intrat doar plățile directe pe hectar. Odată cu publicarea în Monitorul Oficial din 7 noiembrie 2023 a Ordinului ministrului agriculturii 481/2023 care modifică Ordinul MADR 447/2023, la plata avansului sunt incluse și subvențiile din zootehnie, concret sprijinul cuplat zootehnic bovine, bivolițe de lapte și ovine/caprine.
Lista integrală a plăților directe pe hectar și cap animal incluse la plata avansului, cuantumurile aferente, sumele în lei care sunt transferate acum în conturile fermierilor o găsiți aici: