Fermierii, crescătorii de animale aflați în eșantionul de control vor beneficia în acest an de un avans la subvențiile APIA, anunță directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă, într-un interviu acordat publicației Zi de zi.
"La fel ca și și colegii din cele 42 de centre județene APIA din țară, gestionăm, pe lângă cererea unică de plată, activitățile curente aferente, respectiv control administrativ, control în teren, activitate care este în plină desfășurare, cu termen de finalizare 30 septembrie 2022, tocmai pentru a putea fi pregătite dosarele pentru plată și pentru cei care au făcut obiectul controlului pe teren. (...)
Suntem în curs de finalizarea activităților de control pe teren, activitate care a debutat undeva în luna iulie, cu termen de finalizare data de 30 septembrie 2022. Ne bucurăm, să spunem așa, cu ghilimelele de vigoare, de un eșantion considerabil. Suntem pe locul 2 pe țară ca și încărcătură, respectiv număr de parcele care au intrat la control. Suntem un județ, așa cum am menționat și mai devreme, fie că vorbim de zotehnie, fie că vorbim de un județ în care fermierii, datorită și releflu și specificității activității agricole, accesează cam tot ce înseamnă măsură de sprijin derulată prin APIA, aspect care conduce și la un eșantion mai mare de control. Dacă ai mai multe scheme de sprijin pe care le accesezi, implicit și controlul este proporțional cu numărul de scheme accesate. Ai multe scheme accesate, implicit ai și un eșantion de control mai mare. Suntem fericiți, iar cu ghilimelele de rigoare, de un eșantion considerabil, peste 18.000 de parcele pe care colegii mei în aceste 2 luni jumătate trebuie să le viziteze și să ia date din teren, să confirme suprafețele, cât și culturile declarate. Mergem într-un ritm destul de bun și avem toate speranțele că ne vom încadra în termen în ce privește activitatea de control în teren.
După 30 septembrie, avem un termen de două săptămâni ca datele să fie introduse din rapoartele de control culese din teren în aplicația informatică, pentru cei care au făcut obiectul controlului pe teren, în speță, aproximativ 800 de fermieri controlați prin controlul clasic și 1.200 de fermieri prin teledetecție (la nivelul județului Mureș n.r.). Din 16 octombrie, toți cei care au depus cererea unică, inclusiv cei care au făcut obiectul controlului în în teren, să beneficieze de plata avansului. Plata avansului se finalizează undeva în 30 noiembrie ca urmând ca de la 1 decembrie să demarăm plata finală sau plata regulară, cum mai spunem noi," a spus șeful APIA Mureș.