Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

DIRECTOR APIA: PLATA EFECTIVĂ ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

Publicat: 15 februarie 2021 - 12:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Subvențiile APIA cuvenite fermierilor pentru anul de cerere 2020 vor fi în conturile acestora până la data de 1 martie 2021 chiar dacă termenul final pentru plățile aferente anului 2020, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2021, a declarat directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Ovidiu Săvâșcă.

Excepție fac sprijinul cuplat vegetal, care va intra la plată după mai 2021, și ajutoarele naționale tranzitorii din sectorul vegetal și zootehnic care depind de aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021, lege aflată la stadiul de proiect în consultare publică în acest moment.

Ovidiu Săvâșcă, director executiv APIA Mureș: Am reușit să ne punem la punct cu tot ce înseamnă sistem informatic, inclusiv legislație și proceduri, reușim să venim cu plățile finale undeva până la sfârșitul lui martie, pentru ca toți fermierii să poată beneficia de plata integrală a drepturilor de plată pe care le are pentru anul anterior, efectiv în campania de primăvară. Este un dublu câștig, atât pentru fermieri, pentru că au banii, sunt capitalizați la începutul campaniei de primăvară, și beneficiul este și pentru activitatea agenției pentru că, așa cum am amintit, la 1 martie începe campania de preluare a cererilor unice de plată și dacă noi ne mișcăm, să spunem așa, repede și reușim să plătim cât mai mulți fermieri, și cifra pe care o am în față confirmă dezideratul nostru, respectiv 92% la 1 februarie 2021, 92% din numărul de fermieri erau cu plățile în cont, plata efectuată.

Deci, din 24.500 de fermieri (la nivelul județului Mureș n.r.) care au depus cerere unică de plată la APIA în anul 2020, 23.000 sunt cu plata efectivă în conturi. Restul de 1.500, ori sunt în curs de autorizare, ori pentru cei care au fost în procedura de control prin teledetecție sunt la ultima interpretare a datelor, acolo unde au fost neconformități, și fermierul, să spunem, nu a fost de acord cu rezultatul prin satelit, cum se cunoaște popular acest tip de control, a făcut o contestație la aceste rezultate ale controalelor și, evident, că procedural durează puțin mai mult și sunt câteva sute de fermieri care sunt în situația asta. Deci, 8% din numărul de fermieri au rămas încă neplătiți. Dar vorbim despre o statistică extrasă la data de 1 februarie. În cursul lunii februarie, eu îmi doresc, și colegii noștri, ca să ajungem la un 98-99%, numai chiar dosarele cu anumite probleme sau blocaje în sistemul informatic să rămână, de ordinul zecilor să spunem, după data de 1 martie neplătiți.

Șeful APIA Mureș a adăugat că termenul final pentru plata subvențiilor APIA aferente anului de cerere 2020, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2021.

Dacă mă ia cineva la rost că nu și-a primit subvențiile, pot să mă prevalez de acest termen și să-i spun că sunt în termen cu plățile. Evident că nu, pentru că suntem într-un parteneriat cu beneficiarii noștri, aproape că rezonăm pe aceași undă, cunoaștem problemele cu care se confruntă. Mai ales acum, în contextul pandemiei de Covid 19, toată lumea își dă interesul și încercăm să fim cât mai prompți, inclusiv centrele județene APIA din țară, și APIA Central, suntem tot timpul cu motoarele turate la maxim, a adăugat șeful APIA Mureș.

Vă reamintim lista subvențiilor APIA aflate la plată:

PLĂȚI DIRECTE PENTRU ANUL 2020!

VEGETAL

Schema de plată unică pe suprafață SAPS - 98,7381 euro/ha. APIA le achită fermierilor diferența de 30%. 70% din această subvenție le-a fost achitată fermierlor în avans.
Schema de plată redistributivă - primul interval 1-5 hectare inclusiv - 5 euro/ha; al doilea interval, peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv - 48,1053 euro/ha. Fermierii primesc diferența de 30% la plățile finale care au început pe data de 2 decembrie 2020. APIA le-a achitat, până la data de 27 noiembrie, 70% din cuantumul acestei scheme de plată pe suprafață.
Schema de pată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) - 57,8245 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această subvenție, 70% din cuantum a fost achitat la plățile în avans.
Schema de plată pentru tinerii fermieri - 36,6119 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această schemă de plată, 70% a fost plătit de APIA în avans.

ZOOTEHNIE

SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte - 160,3359 euro/cap de animal = 781,2366 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne și metișii acestora - 185,0103 euro/cap de animal = 901,4626 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria vaci de lapte - 379,5340 euro/cap de animal = 1.849,2794 lei/cap de animal.
SCZ - sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine - 17,9060 euro/cap de animal = 87,2469 lei/cap de animal. 70% din această subvenție a fost plătit crescătorilor în avans.

Fermierii primesc plata în lei la cursul de 4,8725 lei pentru un euro, informează APIA.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html


Vizualizat: 6902 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii