PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Subvențiile APIA cuvenite fermierilor pentru anul de cerere 2020 vor fi în conturile acestora până la data de 1 martie 2021 chiar dacă termenul final pentru plățile aferente anului 2020, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2021, a declarat directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Ovidiu Săvâșcă.
Excepție fac sprijinul cuplat vegetal, care va intra la plată după mai 2021, și ajutoarele naționale tranzitorii din sectorul vegetal și zootehnic care depind de aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021, lege aflată la stadiul de proiect în consultare publică în acest moment.
Ovidiu Săvâșcă, director executiv APIA Mureș: Am reușit să ne punem la punct cu tot ce înseamnă sistem informatic, inclusiv legislație și proceduri, reușim să venim cu plățile finale undeva până la sfârșitul lui martie, pentru ca toți fermierii să poată beneficia de plata integrală a drepturilor de plată pe care le are pentru anul anterior, efectiv în campania de primăvară. Este un dublu câștig, atât pentru fermieri, pentru că au banii, sunt capitalizați la începutul campaniei de primăvară, și beneficiul este și pentru activitatea agenției pentru că, așa cum am amintit, la 1 martie începe campania de preluare a cererilor unice de plată și dacă noi ne mișcăm, să spunem așa, repede și reușim să plătim cât mai mulți fermieri, și cifra pe care o am în față confirmă dezideratul nostru, respectiv 92% la 1 februarie 2021, 92% din numărul de fermieri erau cu plățile în cont, plata efectuată.
Deci, din 24.500 de fermieri (la nivelul județului Mureș n.r.) care au depus cerere unică de plată la APIA în anul 2020, 23.000 sunt cu plata efectivă în conturi. Restul de 1.500, ori sunt în curs de autorizare, ori pentru cei care au fost în procedura de control prin teledetecție sunt la ultima interpretare a datelor, acolo unde au fost neconformități, și fermierul, să spunem, nu a fost de acord cu rezultatul prin satelit, cum se cunoaște popular acest tip de control, a făcut o contestație la aceste rezultate ale controalelor și, evident, că procedural durează puțin mai mult și sunt câteva sute de fermieri care sunt în situația asta. Deci, 8% din numărul de fermieri au rămas încă neplătiți. Dar vorbim despre o statistică extrasă la data de 1 februarie. În cursul lunii februarie, eu îmi doresc, și colegii noștri, ca să ajungem la un 98-99%, numai chiar dosarele cu anumite probleme sau blocaje în sistemul informatic să rămână, de ordinul zecilor să spunem, după data de 1 martie neplătiți.
Șeful APIA Mureș a adăugat că termenul final pentru plata subvențiilor APIA aferente anului de cerere 2020, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2021.
Dacă mă ia cineva la rost că nu și-a primit subvențiile, pot să mă prevalez de acest termen și să-i spun că sunt în termen cu plățile. Evident că nu, pentru că suntem într-un parteneriat cu beneficiarii noștri, aproape că rezonăm pe aceași undă, cunoaștem problemele cu care se confruntă. Mai ales acum, în contextul pandemiei de Covid 19, toată lumea își dă interesul și încercăm să fim cât mai prompți, inclusiv centrele județene APIA din țară, și APIA Central, suntem tot timpul cu motoarele turate la maxim, a adăugat șeful APIA Mureș.
Vă reamintim lista subvențiilor APIA aflate la plată:
PLĂȚI DIRECTE PENTRU ANUL 2020!
VEGETAL
Schema de plată unică pe suprafață SAPS - 98,7381 euro/ha. APIA le achită fermierilor diferența de 30%. 70% din această subvenție le-a fost achitată fermierlor în avans.
Schema de plată redistributivă - primul interval 1-5 hectare inclusiv - 5 euro/ha; al doilea interval, peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv - 48,1053 euro/ha. Fermierii primesc diferența de 30% la plățile finale care au început pe data de 2 decembrie 2020. APIA le-a achitat, până la data de 27 noiembrie, 70% din cuantumul acestei scheme de plată pe suprafață.
Schema de pată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) - 57,8245 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această subvenție, 70% din cuantum a fost achitat la plățile în avans.
Schema de plată pentru tinerii fermieri - 36,6119 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această schemă de plată, 70% a fost plătit de APIA în avans.
ZOOTEHNIE
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte - 160,3359 euro/cap de animal = 781,2366 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne și metișii acestora - 185,0103 euro/cap de animal = 901,4626 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria vaci de lapte - 379,5340 euro/cap de animal = 1.849,2794 lei/cap de animal.
SCZ - sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine - 17,9060 euro/cap de animal = 87,2469 lei/cap de animal. 70% din această subvenție a fost plătit crescătorilor în avans.
Fermierii primesc plata în lei la cursul de 4,8725 lei pentru un euro, informează APIA.
Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFO: https://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html