SUBVENȚII APIA 2021-2027! Creșterea sumei alocate pentru plata redistributivă, una dintre schemele de plăți pe hectar, așa cum se propune pentru sprijinirea fermelor mici, cu scopul evitării plafonării subvențiilor agricole, va avantaja, de fapt, fermele medii care au până-n 30 de hectare, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă. Fermele medii nu sunt multe la număr în România.
Chiar dacă încă nu sunt clarificate unele aspecte în ceea ce privește regulamentele europene cu privire la viitoare politică agricolă comună, mai ales în contextul BREXIT (Regatul Unit fiind o putere agricolă la nivelul UE) credem că ceea ce ar fi cel mai bine pentru România (care urcă prin BREXIT în importanța țărilor mari agricole UE, ca și Polonia, oarecum asemănătoare României, având și aceasta multe ferme mici), ar fi ca subvenția de bază -plățile directe decuplate de producție - să rămână în vigoare, eventual să se diminueze decalajul de valoare per hectar față de alte țări mai avansate, sau să se pună accentul și să se aloce fonduri mai mari pentru dezvoltare rurală sau pentru practici neintensive, compatibile cu protecția mediului.
De asemenea plafonarea subvențiilor la o anumită sumă (de exemplu 100.000 Euro/fermă) ar avea unele dezavantaje pentru că s-ar diminua capacitatea de capitalizare a unora dintre exploatațiile aflate încă în dezvoltare, eventual care au accesat și credite pe termen mai lung în acest sens - măsura ar afecta totuși un număr mic de ferme, dar cu o pondere semnificativă însă în agricultura locală. Iar o mărire a plafonului aferent plății distributive (care se acordă pentru primele 30 ha ale exploatației) ar contribui la dezvoltarea fermelor medii, care nu reprezintă încă o parte importantă din numărul total de ferme, adică suntem sub media vest-europeană, a explicat șeful APIA Mureș.