Adama
Vinasa Rompak

Din 2024, noua subvenție APIA de 100 euro/vacă!

Publicat: 27 decembrie 2023 - 07:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de vaci beneficiază de o nouă subvenție APIA pe cap de bovină în anul 2024. Noua plată se încadrează la eco-scheme, cu un cuantum de 100 euro/UVM.

PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate este noua subvenție APIA disponibilă din 2024.

"Această nouă intervenție vizează acordarea de sprijin pentru punerea în aplicare a angajamentelor privind bunăstarea animalelor care depășesc standardele obligatorii relevante care rezultă din legislația națională și europeană.
Acest sprijin este destinat să acopere costurile suplimentare suportate și pierderile de venituri ca urmare a aplicării măsurilor superioare de bunăstare a animalelor.

Intervenția se aplică bovinelor.
Intervenția trebuie să asigure pășunatul extensiv, cu încărcături adecvate de animale în funcție de tipul de pășune,
Practica constă în efectuarea de pășunat real și eficient pe suprafețele de pajiști permanente, pajiști temporare timp de minim 120 de zile pe an.
Ecoschema se definește ca o plată acordată fermierilor crescători de animale care utilizează pajiști permanente prin exploatarea animalelor în sistem extensiv, în vederea creșterii capacității de afânare a solurilor, de creștere a durabilității pășunilor prin evitarea sub-pășunatului și supra-pășunatului.
- Suprafața trebuie pășunată extensiv cu o încărcătură de animale de maxim 1,0 UVM/ha.

Activitatea de pășunat va presupune verificarea faptului că animalele sunt pe suprafețe de pășunat și pășunează efectiv pe acestea.
Suprafețele de pajiști permanente vor fi exploatate extensiv cu animale erbivore din specia de bovine.

Eco-schema se aplică pentru toate efectivele de bovine care pășunează.
- Intervenția se aplică beneficiarilor care au animalele înregistrate în Baza Națională de Date.
Standarde minime actuale conform Ordinul nr. 75/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecția animalelor de fermă sunt:
1. Animalele sunt îngrijite de un personal suficient de numeros care deţine aptitudinile, cunoştinţele şi capacităţile profesionale adecvate.
2. Toate animalele deţinute în sisteme de creştere, a căror bunăstare depinde de o îngrijire frecventă acordată de oameni sunt inspectate cel puţin o dată pe zi. Animalele crescute sau deţinute în alte sisteme sunt inspectate la intervale suficiente pentru a evita orice suferinţe.
3. Libertatea de mişcare a unui animal, în funcţie de specia căreia îi aparţine şi în conformitate cu experienţa dobândită şi cu cunoştinţele ştiinţifice, nu trebuie îngrădită astfel încât să i se cauzeze animalului suferinţe sau vătămări inutile.
4. Animalele care nu sunt ţinute în adăposturi sunt, după caz şi în măsura posibilităţilor, protejate împotriva intemperiilor, a animalelor de pradă şi a riscurilor pentru sănătatea lor.

Condiții suplimentare care depășesc standardele minime sunt:
• Asigurarea libertății de mișcare suplimentare, de minimum 120 de zile, prin efectuarea de pășunat real și eficient pe suprafețele de pajiști permanente și pajiști temporare pentru sporirea condițiilor de bunăstare a animalelor, reducerea riscului de îmbolnăvire și implicit reducerea consumului de antimicrobiene.

Beneficiarul:

• crescător de animale care se încadrează în categoria fermierilor activ (conform definiției naționale) în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului, dețin animalele înregistrate în BND.
• deține o exploatație autorizată/înregistrată sanitar-veterinar și solicită sprijin prin aceasta ecoschemă pentru bovine

Cerințe specifice:
Eco-schema se adresează crescătorilor animale din specia bovine care îndeplinesc următoarele condiții:
• asigură încărcătura de maxim 1,0 UVM/ha;
• pășunează cel puțin 120 de zile (timp de cel puțin 6 ore pe zi).

Standarde actuale:
1. Animalele trebuie să fie îngrijite de personal suficient şi care are competenţa profesională, cunoştinţele şi aptitudinile corespunzătoare.
2. Toate animalele ţinute în sisteme de creştere în care bunăstarea acestora depinde de îngrijirea umană frecventă trebuie să fie inspectate cel puţin o dată pe zi. Animalele crescute sau ţinute în alte sisteme trebuie să fie inspectate la intervale de timp suficiente pentru a se evita orice suferinţă.
3. Libertatea de mişcare a unui animal, având în vedere specia acestuia şi în conformitate cu experienţa acumulată şi cu cunoştinţele ştiinţifice, nu trebuie să fie îngrădită de o asemenea manieră încât să i se cauzeze acestuia suferinţe sau vătămări inutile.
4. Animalele care nu sunt ţinute în adăposturi sunt, după caz şi în măsura posibilităţilor, protejate împotriva intemperiilor, a animalelor de pradă şi a riscurilor pentru sănătatea lor.
5. Proprietarul sau deţinătorul animalelor trebuie să păstreze o evidenţă a tuturor tratamentelor medicale efectuate.

Condiții suplimentare care depășesc standardele superioare:
Asigurarea libertății de mișcare suplimentare, de minimum 120 de zile, prin efectuarea de pășunat real și eficient pe suprafețele de pajiști permanente și pajiști temporare pentru sporirea condițiilor de bunăstare a animalelor, reducerea riscului de îmbolnăvire și implicit reducerea consumului de antimicrobiene.

Cuantum total anual estimat:
Asigurarea libertății de mișcare suplimentare, de minimum 120 de zile, prin efectuarea de pășunat real și eficient pe suprafețele de pajiști permanente și pajiști temporare pentru sporirea condițiilor de bunăstare a animalelor, reducerea riscului de îmbolnăvire și implicit reducerea consumului de antimicrobiene

Cuantumul estimat este media pierderilor rezultată din calculul pierderilor suferite din cele 2 linii de exploatare, respectiv pentru producția de carne și pentru producția de lapte
100 euro/UVM
191.327 UVM/an x 100 euro/UVM = 19.132.700 euro/an
Total anual: 19.132.700 euro

PD27_b

Suma plății compensatorii a fost stabilită pe baza datelor din contabilitatea fermelor, iar metodologia de calcul a fost validată de către Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală și nu depășește costurile suplimentare și/sau pierderile de venit.

Cuantum total anual estimat:
Asigurarea libertății de mișcare suplimentare, de minimum 120 de zile, prin efectuarea de pășunat real și eficient pe suprafețele de pajiști permanente și pajiști temporare pentru sporirea condițiilor de bunăstare a animalelor, reducerea riscului de îmbolnăvire și implicit reducerea consumului de antimicrobiene

Calculul compensației a fost stabilit pe baza pierderilor de producție astfel:
• în cazul bovinelor exploatate pentru producția de lapte calcul compensație s-astabilit pe baza % procentului de grăsime a laptelui obținut de la vacile
crescute în stabulație v/s % procentul de grăsime a laptelui obținut de la vacile exploatate în sistem extensiv pe pășune.
• în cazul bovinelor exploatate pentru producția de carne s-a stabilit pe baza pierderilor producțiilor obținute la bovinelor crescute în stabulație v/s
producțiile obținute la bovinelor exploatate în sistem extensive pe pășune
Conform datelor furnizate de către asociațiile crescătorilor de bovine, procentul de grăsime al laptelui obținut de la vacile crescute în stabulație este în medie 4,2%, procentul de grăsime la laptele obținut de la vacile crescute pe pășune este în medie 3,5.
Laptele standard comercializat are un procent de grăsime de 3,5%.
Laptele obținut de la vacile crescute în stabulație cu 4,2% grăsime va fi supus unui proces de standardizare.
Luând în calcul o producție medie de 3.500 litri lapte/ an, o productie medie de 11,47 litri lapte/zi (durata lactatie pe an este de 305 zile), pentru 120 de zile rezultă 1.377 litri lapte cu 4,2% grăsime.
În procesul de standardizare din cantitatea de 1.377 litri * 4,2%/3,5%, rezultă 1.652,5 litri normalizat la 3,5% grăsime.
Aceeași cantitate de lapte va fi obținută și la pășune, respectiv 3.500 litri/an, 1.377 litri/120 zile, dar la 3,5% grăsime.

Compensația acordată va fi rezultată din diferența dintre laptele standardizat din stabulație si laptele obținut pe pășune pe o perioadă de 120 de zile (1.652,5 litri -1.377 litri = 275,5 litri , respectiv pierderea de venit este de 275,5 litri * 2,33 lei/litru = 642 lei), pierderea de venit este de 642 lei /cap de bovină exploatată pentru producția de lapte

Din datele transmise de către Asociațiile de crescători de taurine de carne au fost evidențiate următoarele:
• Sporul mediu zilnic (SMZ) obținut în stabulație pentru taurinele carne este în medie de 1,3 kg/zi
• SMZ obținut pe pășune este 0,8 kg/zi
Compensația acordată rezultă în urma piederilor de producție calculată astfel:
• Diferența de spor mediu zilnic = 1,3 kg SMZ obținut în stabulație–0,8 kg SMZ obținut pe pășune = 0,5 kg
0,5 kg *120 zile = 60 kg de carne diferența de producție obținută în stabulație față de cea obținută pe pășune
• Pierderea de venit este de 60 kg * 9,06 lei/kg = 543,6 lei/ animal din specia bovină crescut pentru producția de carne, pierderea suferită dacă animalul va fi exploatat pe pășune pe o perioadă de 120 de zile

Astfel, plata planificată de 100 de Euro/UVM reprezintă 77% din valoarea plății rezultată din metodologia de calcul în cazul bovinelor exploatate pentru producția de lapte și 90% în cazul bovinelor exploatate pentru producția de carne."

Informații obținute de Agroinfo din Planul Național Strategic 2023-2027.  

Vizualizat: 10076 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii