Adama
Agreena
AGRICOVER

Decizie MADR: Modificări document subvenții APIA fermieri, crescători animale!

Publicat: 17 octombrie 2022 - 08:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe data de 14 octombrie 2022, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări Planului Național Strategic 2023-2027, documentul în care sunt cuprinse toate subvențiile agricole ale fermierilor, crescătorilor de animale.

Potrivit proiectului de act normativ, "Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a notificat, în data de 05.11.2021, Direcția Generală Evaluare Impact, Controlul Poluării și Schimbări Climatice din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, direcția care derulează procedura de evaluare de mediu, conform prevederilor art. 9 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr.1076/2004 și astfel a fost declanșată procedura de mediu.

Având în vedere faptul că PNS 2023-2027 se încadrează la art. 5 alin. (2) din HG nr. 1076/2004, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a comunicat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin adresa nr. DEICP/R/260733/03.12.2021 faptul că PNS se supune atât evaluării de mediu, cât și evaluării adecvate. Ulterior a fost demarat procesul de elaborare a Raportului de mediu și a Studiului de evaluare adecvată.

În urma finalizării în luna octombrie 2022 a negocierilor dintre MADR și serviciile Comisiei Europene, au fost aduse modificări substanțiale în conținutul PNS, după cum urmează:

Introducerea unor pachete noi în cadrul DR 01 - Agro-mediu și climă pe pajiști permanente dedicate conservării pajiştilor importante pentru: păsările de pe terenurile agricole (Crex crex, Lanius minor şi Falco vespertinus), fluturi (Maculinea sp.) şi zonelor de hrănire pentru Aquila pomarine și DR 02 Agro-mediu și climă pe terenuri arabile dedicate adaptării la efectele schimbărilor climatice, terenurilor arabile importante ca zone de hrănire pentru Branta ruficollis şi Aquila pomarine şi refugiilor ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor Agricole;

Introducerea unor intervenții noi, respectiv DR 21 - Investiții pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, DR 13 - Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal, DR 14 - Investiții în fermele de mici dimensiuni, DR 17 - Investiții în sectoarele hamei și/sau struguri de masă, DR 18 Investiții în floricultură, plante medicinale și aromatice, DR 19 - Investiții neproductive la nivel de fermă și DR 35 - Dezvoltarea cooperării în cadrul lanțului valoric;

Restructurarea intervențiilor sectoriale aferente sectoarelor legume-fructe și apicol.

Toate aceste modificări au condus la prelungirea procesului aferent atât Evaluării Strategice de Mediu, cât și Evaluării Adecvate, având în vedere faptul că rapoartele aferente acestor evaluări necesită elaborare/actualizare în raport cu versiunea revizuită a Planului Național Strategic. Mai mult decât atât, Evaluarea Adecvată a vizat tocmai aceste pachete noi, aferente intervențiilor DR 01 și DR 02.

În prezent, procedura privind Evaluarea Strategică de Mediu și Evaluarea Adecvată se află în etapa de definitivare a raportului de mediu și a studiului privind evaluarea adecvată, urmând ca aceste 2 documente, împreună cu Planul Național Strategic, să fie supuse dezbaterii publice.

decizie-minister_b

După dezbaterea publică, la sfârșitul procedurii, se va emite avizul de mediu, document indispensabil în aprobarea PNS de către Comisia Europeană.

Conform prevederilor art. 86 din Regulamentul UE nr. 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile naționale strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) şi finanţate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) şi de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 şi (UE) nr. 1307/2013, cheltuielile din PNS sunt eligibile pentru contribuția din FEGA începând cu data de 1 ianuarie a anului următor anului aprobării de către Comisia Europeană a planului strategic PAC. În aceste condiții, este necesară aprobarea PNS de către Comisia Europeană până la sfârșitul anului 2022, în caz contrar România neputând utiliza fondurile destinate plăților directe și intervențiilor sectoriale în anul 2023.

Conform calendarului comunicat de către Comisia Europeană, finalizarea PNS, inclusiv ca urmare a dezbaterii publice prevăzute de HG nr. 1076/2004, trebuie să se realizeze cel târziu până la mijlocul lunii noiembrie 2022 pentru a permite retransmiterea oficială a PNS și parcurgerea procesului formal de adoptare a Planului Național Strategic al României la nivelul Comisiei Europene până la sfârșitul anului 2022.

Având în vedere importanța fondurilor europene aferente Politici Agricole Comune în dezvoltarea sectoarelor destinate agriculturii și industriei alimentare, precum și în susținerea fermierilor români și în dezvoltarea zonelor rurale din România, este necesară accelerarea procedurii SEA, iar prin
prezentul proiect de act normativ se propune promovarea de urgență a unei Hotărâri a Guvernului pentru derogarea de la prevederile art. 31 alin. (1) din HG nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe.

În susținerea acestui demers, menționăm că Directiva nr. 42/2001 privind evaluarea anumitor planuri și programe asupra mediului, transpusă în legislația din România prin actul normativ menționat anterior, nu menționează expres un termen pentru durata consultărilor, inclusiv a consultării
publice, la care se face referire în art. 31 din HG nr. 1076/2004, ci prevede stabilirea unui termen rezonabil.

Luând în considerare calendarul de aprobare a PNS comunicat de Comisia Europeană, termenul de 45 de zile prevăzut la art. 31 alin. (1) din actul normativ invocat anterior trebuie micșorat, data dezbaterii publice urmând a se stabili după minim 10 zile de la momentul la care se finalizează elaborarea Raportului de mediu și a studiului de evaluare adecvată.

Astfel, prin prezentul act normativ se propune aprobarea unei derogări de la aplicabilitatea prevederilor art. 31 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1076/2004, în sensul că titularul PNS 2023-2027 are obligaţia de a anunţa atât în mass-media, cât și pe propria pagină de Internet organizarea unei şedinţe de dezbatere publică a strategiei, a raportului de mediu, cu cel puţin 10 zile calendaristice înainte de data realizării acestei dezbateri, termen ce respectă prevederile art. 6 alin. (2) din Directiva 2001/42/EC a Parlamentului European şi a Consiliului privind evaluarea efectelor anumitor planuri şi programe asupra mediului, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene Seria L nr. 197 din 21 iulie 2001.

Acest termen reprezintă un interval de timp adecvat în care publicul să își exprime opiniile asupra proiectului de plan sau program, precum și asupra raportului de mediu, înainte de a fi aprobat,"precizează proiectul de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii. 

Vizualizat: 2475 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii