Adama
Agreena
AGRICOVER

Decizie MADR: Modificări document subvenții APIA fermieri, crescători animale!

Publicat: 17 octombrie 2022 - 08:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe data de 14 octombrie 2022, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări Planului Național Strategic 2023-2027, documentul în care sunt cuprinse toate subvențiile agricole ale fermierilor, crescătorilor de animale.

Potrivit proiectului de act normativ, "Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a notificat, în data de 05.11.2021, Direcția Generală Evaluare Impact, Controlul Poluării și Schimbări Climatice din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, direcția care derulează procedura de evaluare de mediu, conform prevederilor art. 9 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr.1076/2004 și astfel a fost declanșată procedura de mediu.

Având în vedere faptul că PNS 2023-2027 se încadrează la art. 5 alin. (2) din HG nr. 1076/2004, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a comunicat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin adresa nr. DEICP/R/260733/03.12.2021 faptul că PNS se supune atât evaluării de mediu, cât și evaluării adecvate. Ulterior a fost demarat procesul de elaborare a Raportului de mediu și a Studiului de evaluare adecvată.

În urma finalizării în luna octombrie 2022 a negocierilor dintre MADR și serviciile Comisiei Europene, au fost aduse modificări substanțiale în conținutul PNS, după cum urmează:

Introducerea unor pachete noi în cadrul DR 01 - Agro-mediu și climă pe pajiști permanente dedicate conservării pajiştilor importante pentru: păsările de pe terenurile agricole (Crex crex, Lanius minor şi Falco vespertinus), fluturi (Maculinea sp.) şi zonelor de hrănire pentru Aquila pomarine și DR 02 Agro-mediu și climă pe terenuri arabile dedicate adaptării la efectele schimbărilor climatice, terenurilor arabile importante ca zone de hrănire pentru Branta ruficollis şi Aquila pomarine şi refugiilor ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor Agricole;

Introducerea unor intervenții noi, respectiv DR 21 - Investiții pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, DR 13 - Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal, DR 14 - Investiții în fermele de mici dimensiuni, DR 17 - Investiții în sectoarele hamei și/sau struguri de masă, DR 18 Investiții în floricultură, plante medicinale și aromatice, DR 19 - Investiții neproductive la nivel de fermă și DR 35 - Dezvoltarea cooperării în cadrul lanțului valoric;

Restructurarea intervențiilor sectoriale aferente sectoarelor legume-fructe și apicol.

Toate aceste modificări au condus la prelungirea procesului aferent atât Evaluării Strategice de Mediu, cât și Evaluării Adecvate, având în vedere faptul că rapoartele aferente acestor evaluări necesită elaborare/actualizare în raport cu versiunea revizuită a Planului Național Strategic. Mai mult decât atât, Evaluarea Adecvată a vizat tocmai aceste pachete noi, aferente intervențiilor DR 01 și DR 02.

În prezent, procedura privind Evaluarea Strategică de Mediu și Evaluarea Adecvată se află în etapa de definitivare a raportului de mediu și a studiului privind evaluarea adecvată, urmând ca aceste 2 documente, împreună cu Planul Național Strategic, să fie supuse dezbaterii publice.

decizie-minister_b

După dezbaterea publică, la sfârșitul procedurii, se va emite avizul de mediu, document indispensabil în aprobarea PNS de către Comisia Europeană.

Conform prevederilor art. 86 din Regulamentul UE nr. 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile naționale strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) şi finanţate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) şi de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 şi (UE) nr. 1307/2013, cheltuielile din PNS sunt eligibile pentru contribuția din FEGA începând cu data de 1 ianuarie a anului următor anului aprobării de către Comisia Europeană a planului strategic PAC. În aceste condiții, este necesară aprobarea PNS de către Comisia Europeană până la sfârșitul anului 2022, în caz contrar România neputând utiliza fondurile destinate plăților directe și intervențiilor sectoriale în anul 2023.

Conform calendarului comunicat de către Comisia Europeană, finalizarea PNS, inclusiv ca urmare a dezbaterii publice prevăzute de HG nr. 1076/2004, trebuie să se realizeze cel târziu până la mijlocul lunii noiembrie 2022 pentru a permite retransmiterea oficială a PNS și parcurgerea procesului formal de adoptare a Planului Național Strategic al României la nivelul Comisiei Europene până la sfârșitul anului 2022.

Având în vedere importanța fondurilor europene aferente Politici Agricole Comune în dezvoltarea sectoarelor destinate agriculturii și industriei alimentare, precum și în susținerea fermierilor români și în dezvoltarea zonelor rurale din România, este necesară accelerarea procedurii SEA, iar prin
prezentul proiect de act normativ se propune promovarea de urgență a unei Hotărâri a Guvernului pentru derogarea de la prevederile art. 31 alin. (1) din HG nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe.

În susținerea acestui demers, menționăm că Directiva nr. 42/2001 privind evaluarea anumitor planuri și programe asupra mediului, transpusă în legislația din România prin actul normativ menționat anterior, nu menționează expres un termen pentru durata consultărilor, inclusiv a consultării
publice, la care se face referire în art. 31 din HG nr. 1076/2004, ci prevede stabilirea unui termen rezonabil.

Luând în considerare calendarul de aprobare a PNS comunicat de Comisia Europeană, termenul de 45 de zile prevăzut la art. 31 alin. (1) din actul normativ invocat anterior trebuie micșorat, data dezbaterii publice urmând a se stabili după minim 10 zile de la momentul la care se finalizează elaborarea Raportului de mediu și a studiului de evaluare adecvată.

Astfel, prin prezentul act normativ se propune aprobarea unei derogări de la aplicabilitatea prevederilor art. 31 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1076/2004, în sensul că titularul PNS 2023-2027 are obligaţia de a anunţa atât în mass-media, cât și pe propria pagină de Internet organizarea unei şedinţe de dezbatere publică a strategiei, a raportului de mediu, cu cel puţin 10 zile calendaristice înainte de data realizării acestei dezbateri, termen ce respectă prevederile art. 6 alin. (2) din Directiva 2001/42/EC a Parlamentului European şi a Consiliului privind evaluarea efectelor anumitor planuri şi programe asupra mediului, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene Seria L nr. 197 din 21 iulie 2001.

Acest termen reprezintă un interval de timp adecvat în care publicul să își exprime opiniile asupra proiectului de plan sau program, precum și asupra raportului de mediu, înainte de a fi aprobat,"precizează proiectul de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii. 

Vizualizat: 2407 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

20 iulie 2024 - 08:54

Comisia Europeană aprobă suplimentarea bugetului și modificarea unei scheme de ajutor de stat din România pentru sprijinirea micilor fermieri, producători de tomate și usturoi, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

20 iulie 2024 - 07:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 15 – 18.07.2024, plăți în suma totală de 60.916.552,77 lei (12.293.703,23 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinantare din FEGA (BN2), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

19 iulie 2024 - 08:50

Crescătorii de animale pot câștiga bani din pășuni, pe lângă subvenția APIA pe hectarul de pășune, dacă utilizează pășunea în sistem dual. Adică, pentru pășunat animale, dar o parte pentru activități de producere a energiei electrice. Se modifică legea, Ministerul Agriculturii a postat joi, pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern.

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

18 iulie 2024 - 20:52

Filiala din Bucureşti a Parchetului European (EPPO) a iniţiat săptămâna trecută o acţiune penală împotriva unei persoane acuzate că a obţinut ilegal aproape 2 milioane EUR din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) spunând că vrea să construiască sere pentru căpşuni şi salată în comuna Bălanu din judeţul Giurgiu, informează un comunicat EPPO.

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

18 iulie 2024 - 19:09

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024 beneficiarilor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) 360,9 milioane de euro (360.890.428,72 €). Din valoarea achitată, 308,7 milioane reprezintă contribuția Comisiei Europene, iar diferența de 52,2 milioane de euro provine de la Bugetul Național.

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

18 iulie 2024 - 14:32

Un crescător de vaci din comuna Săulești, județul Gorj, vrea să renunțe la ferma de vaci. De doi ani merge în pierdere, spun crescătorul, chiar dacă vacile le vinde la export. Crescătorul a fost nevoit să caute forță de muncă tocmai în Nepal. Fermierul și-a deschis, în paralel, o altă afacere.

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

18 iulie 2024 - 14:16

În ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

18 iulie 2024 - 13:00

Fermierul Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici Arad, a declarat astăzi că a obținut producții record la hectar anul acesta, rentabile, astfel încât și-a răsplătit angajații. Ziua de muncă în fermele conduse de Muscă este plătită cu 600 de lei.

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

17 iulie 2024 - 18:35

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1966 AL COMISIEI din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate [„Sardeluță marinată” (STG)].

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

17 iulie 2024 - 15:26

În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii